HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Vinterdäcken du absolut inte ska köpa!

4:e Oktober, 2018, 09:37

Hösten är här och snart är det hög tid att byta till vinterdäck. Vinterdäck är en dyr historia och det finns en hel del att välja mellan, och att veta vad som är bäst när det många gånger bara är små saker som skiljer de olika däcken åt är inte enkelt. Därför kommer vi på Test.se under oktober publicera en artikelserie som förhoppningsvis kan hjälpa dig i ditt val av nya vinterdäck. Häng med oss när vi guidar dig genom snårigheterna!

Vet du redan allt du behöver veta? Här hittar du testerna av dubbade vinterdäck, och här hittar du testerna av odubbade vinterdäck.

Det finns inga bra budgetdäck!

Det är som sagt dyrt med vinterdäck, och om man då stöter på däck som kostar hälften (eller till och med en tredjedel!) av vad testvinnande däck kostar kan det kännas frestande att välja dem istället. Tyvärr innebär det låga priset alltid att något har kompromissats bort och att säkerheten blivit lidande. Såhär års är det inte ovanligt att det varnas en hel del för de så kallade “Kina-däcken”, med vilka man då menar budgetdäck som tillverkas i just Kina (även om det händer att även budgetdäck som tillverkas på andra platser också skyfflas in under samma epitet), och som inte alls är tillverkade för svenska förhållanden.

De här däcken ska du inte köpa

Några märken – både kinesiska och andra – som det kan vara värt att vara på sin vakt för är Linglong, Nankang, Kumho, Landsail, Nexen, GT Radial (mest känt som Champiro) och Cooper. De presterar i regel dåligt i svenska tester, och att köpa dem i förhoppning om att spara in en del pengar kan med otur vara direkt livsfarligt. Gemensamt har de framförallt att de har uselt fäste på både is och snö, och många gånger är de inte mycket bättre på våt barmark. 

Allround-däck = en dålig kompromiss

Som vi nämnde förra veckan är så kallade året runt-däck inte heller en rimlig kompromiss, även om det känns sparsamt att kunna köra runt på samma däck året runt. Den sortens däck är helt enkelt inte tillverkade för att klara svenska vinterförhållanden, och egentligen inte för sommarförhållanden heller.

Att försöka spara pengar genom att köra på dubbfria vinterdäck året om är inte heller en bra idé, inte ens om du köper ett par premiumdäck. Det är lagligt, men inte något som rekommenderas. Vinter- och sommardäck tillverkas i olika sorters gummiblandningar som vart och ett är särskilt tillämpat för just den årstid däcken är avsedda för. Vinterdäck är med andra ord tillverkade för att fungera bra i kyla och kommer därmed fungera sämre i värme. Dessutom slits vinterdäck snabbare på varm asfalt, så du kommer snart behöva köpa en ny uppsättning däck om de används på sommarvarma vägar. Det finns med andra ord inga pengar att spara på den här taktiken, men det finns en hel del att förlora.

Köpa däck billigt – går det?

Det korta svaret är: Nej. Men det går att köpa billigare däck. Nästa vecka tipsar vi om hur du ändå kan komma lite billigare undan när du köper nya vinterdäck, utan att köpa budgetdäck!

Test.se rekommenderar!

Om du vill satsa på (och är beredd att betala för) det allra bästa råder här på Test.se inga som helst tvivel om vilka däck du ska välja!

Odubbade vinterdäck

De dubbfria vinterdäcken vi på Test.se rekommenderar är Nokian Hakkapeliitta R2! Däcket har en väldigt hög säkerhetsreserv på både is och snö, och bjuder dessutom på en hög körkomfort. Det är utrustat med ”Cryo Chrystal Concept” som bygger på små kristaller som kommer fram när däcket börjar bli slitet och på så sätt säkerställer att däcket fortsätter ha ett ordentligt grepp. Däckmönstret framhäver sig dessutom särskilt med en högre lamelltäthet och effektivitet mot slaskplaning.

Hitta återförsäljare och jämför priser hos Prisjakt!

Dubbade vinterdäck

De dubbade vinterdäcken vi på test.se rekommenderar är Nokian Hakkapeliitta 9! Hakkapeliitta 9 har alla de fantastiska egenskaperna från sina föregångare plus en del förbättringar. Däcket har en unik dubbteknik, Nokian Tyres Functional Stud Concept, som gör bilfärden extra säker och bekväm. Tekniken låter dubbarna gå längre ner i snö och is, vilket förstås ger ett bättre grepp. Dubbarna har också fått en ny design och är nu konformade istället för platta, vilket också bidrar till att de inte påverkar asfalten i lika stor utsträckning som andra dubbdäck.

Hitta återförsäljare och jämför priser hos Prisjakt!

Alla delar i vår vinterdäcksguide

Del 1: Dubbat eller odubbat? De här vinterdäcken ska du välja!

Del 2: Vinterdäcken du absolut inte ska köpa!

Del 3: Såhär köper du vinterdäck billigare.

Del 4: Såhär ser du om vinterdäcken måste bytas ut.