VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 21 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Roddmaskinen som är bäst i test för hemmagymmet 2024

Vill du ha effektivt konditionsträning kan du köpa en roddmaskin. Den passar lika som uppvärmning inför ett träningspass som för dig som vill ha en bra grundkondition. Se de roddmaskiner som är bäst i test och läs våra råd inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Antal träningsprogram.
 • Typ av motstånd.
 • Storlek och vikt.
 • Max användarvikt.
 • Övriga egenskaper.
 • Hur lång garantitiden är.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Concept
Concept2 Modell D PM5
Concept Concept2 Modell D PM5 - Test
Bäst i test
Concept
Concept2 Modell D PM5
Stabil roddmaskin med hög kvalitet, bra funktioner och lågt pris.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Andra plats på test hos Prisjakt Experter 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Roddmaskin som användes i EM och NM i inomhusrodd.
Antal träningsprogram: 12 st.
Max användarvikt: 227 kg.
Storlek: L 244 x B 61 cm.
Sitthöjd: 36 cm.
Vikt: 26 kg.
Motståndstyp: Luft- och magnetbromsad.
Ljudnivå: 71 dB.
Går att fälla ihop.
Garanti på 2 år i hemmiljö.

Concept2 är ett företag som produktutvecklat roddmaskiner i över 30 år. Det tog sin början när bröderna Dick och Peter Dreissigacker började tillverka tävlingsåror och 1981 skapade de den första Concept2 Indoor Rower.

Concept2 Modell D PM5 är en klassisk roddmaskin som du hittar på många gym runt om i landet. Den är lillasyster till kungen inom roddmaskiner - Concept2 Modell E och har samma höga prestanda fast till ett lägre pris.

Roddmaskinen utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se där den får toppbetyget 5 av 5. Testpanelen beskriver den som en roddmaskin med förstklassig byggkvalitet, roddrörelse och motstånd. I ett test hos Prisjakt Experter kom roddmaskinen på andra plats och beskrivs som stabil och mångsidig. Hos Bygghemma.se kom roddmaskinen också på andra plats och passar dig som är ute efter en stabil träningsmaskin med luftmotstånd och som går att fälla ihop.

Roddmaskinen har en bekväm roddrörelse och lättjusterat steglöst motstånd och passar perfekt till både hemmagym och kommersiella gym. Både EM och NM i inomhusrodd använde sig av den här roddmaskinen. Den har många funktioner som USB-koppling och nedladdningsbara program som gör att du på ett effektivt och enkelt sätt kan mäta dina prestationer. Den kommer med en uppdaterad PM5-display som är bakgrundsupplyst och ger en exakt data. Träningsdatan kan även synkroniseras online så att du kan jämföra med andra och en racerfunktion gör att du kan tävla mot andra Concept2-roddmaskiner.

Roddmaskinen är bekväm att använda med ett ergonomiskt handtag och en slidebana som är slitstark och välbalanserad. Den kan både användas för uppvärmning och för dig som vill skapa en god grundkondition. Maskinen är i storleken L 244 x B 61 centimeter, har en sitthöjd på 36 centimeter och väger 26 kilo. Högsta användarvikten är på 227 kilo. Eftersom roddmaskinen går att fälla ihop och även placeras på höjdkant blir förvaringen lättare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Master Fitness
Master Fitness R6040
Bästa premium
Bästa premium
Master Fitness
Master Fitness R6040
Stabil och välbyggd roddmaskin med aluminiumram för dig som vill ha det allra bästa.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Antal motståndsnivåer: 15 st.
Max användarvikt: 150 kg.
Storlek: L 237 x B 50 x H 91 cm.
Sitthöjd: 36,3 cm.
Vikt: 44 kg.
Motståndstyp: Luft och magnet.
Hopfällbar konstruktion.
Transporthjul.
Garanti på 2 år i hemmiljö.

Master Fitness grundades 1989 och är ett av Sveriges största träningsvarumärken. De säljer prisvärda träningsmaskiner med bra kvalitet. Flera av Masters roddmaskiner har fått bra betyg på tester och är populära val när det kommer till träningsmaskiner i hemmet.

Vi har utsett Master Fitness R6040 till bästa premium och det är en stabil och välbyggd roddmaskin med aluminiumram.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på tredje plats och blev bästa premiumval. Den beskrivs som en rejäl roddmaskin med flera träningsprogram, generös glidlängd och skönt handtag.

Roddmaskinen är både luft- och magnetbromsad vilket ger ett kraftfullt motstånd. Den är i fullängd vilket gör att även långa personer kan träna effektivt och bekvämt med maskinen. Sitthöjden är på 36,3 centimeter.

På den stora och tydliga displayen kan du avläsa data som tid, distans, hastighet, RPM, kalorier, watt och återhämtning. Träningsmaskinen har stöd för trådlöst pulsmätning, men du behöver köpa ett pulsbälte separat. Välj mellan 15 olika program och fyra användarprofiler.

Roddmaskinen är i storleken L 237 x B 50 x H 91 centimeter, väger 44 kilo och har en maxvikt på 150 kilo. Den går att fälla ihop för att ta mindre plats när du inte använder den och blir då i storleken 135 x 56 x 169 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Master Fitness R6040
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Casall
Casall Rower R600 Pro
Bästa budget
Bästa budget
Casall
Casall Rower R600 Pro
Prisvärd men stadig roddmaskin med kombinerat luft- och magnetmotstånd.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Träningsmaskiner.se
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Antal motståndsnivåer: 12 st.
Max användarvikt: 130 kg.
Storlek: L 255 x B 56 x H 102 cm.
Vikt: 47 kg.
Motståndstyp: Magnet- och luftmotstånd
Transporthjul.
Garanti på 1 år i hemmiljö.

Casall är ett svenskt företag som grundade Sveriges första tjejgym år 1984. Deras filosofi är skapa förutsättningar för personlig, holistisk och multifunktionell träning. De har samarbetat med många personliga tränare och idrottspersoner för att kunna ta fram de absolut bästa träningsredskapen och maskinerna. När du köper en maskin eller ett redskap från Casall kan du vara säker på att det är genomtänkta produkter som håller mycket hög kvalitet.

Casall Rower R600 Pro är en prisvärd roddmaskin för hemmabruk som är av hög kvalitet. Den fick höga betyg när Pricerunner testade nio olika roddmaskiner från populära varumärken. De beskriver den som en stabilt byggd roddmaskin med bra pris och användarvänlig träningsdator. Eftersom den inte går att fälla ihop passar den till dig som vill att den står framme mellan passen. Däremot är den utrustad med transporthjul som gör den enkel att skjuta åt sidan.

Roddmaskinen kommer i en uppdaterad modell med förlängning av ram som ger ett bättre dragläge och nya fotpedaler. Maskinen har ett kombinerat magnetiskt- och luftmotstånd som ger ett jämnt motstånd och ett svänghjul på fem kilo. Dock upplevs ljudnivån som något hög på grund av luftmotståndet. Glidskenan är lång vilket gör att även längre människor upplever träningen som behaglig.

Välj mellan 12 olika program och det går att övervaka träningen med ett bröstbälte som köps separat. Roddmaskinen har en stor bakgrundsbelyst LCD-display där du kan se saker som tid, distans, RPM och puls. Roddmaskinen är i storleken L 255 x B 56 x H 102 centimeter och väger 47 kilo. Max användarvikt är på 130 kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Casall Rower R600 Pro, Roddmaskin
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar

Bästa mellanklass Test.se - Bästa mellanklass
Master Fitness
Roddmaskin Master R6030
Master Fitness Roddmaskin Master R6030 - Test
Bästa mellanklass
Master Fitness
Roddmaskin Master R6030
Innovativ roddmaskin med egenskaper som efterliknar riktigt rodd.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Samarbetspartner till Biggest Loser.
Antal träningsprogram: 15 st.
Max användarvikt: 135 kg.
Storlek: L 237 x B 50 x H 91 cm.
Sitthöjd: 50 cm.
Vikt: 40 kg.
Motståndstyp: Motorstyrd magnetbroms och luftmotstånd.
Ljudnivå: 66 dB.
Transporthjul.
Går att fälla ihop.
Garanti på 1 år i hemmiljö.

Master Fitness grundades 1989 och är ett av Sveriges största träningsvarumärken. De säljer prisvärda träningsmaskiner med bra kvalitet. Flera av Masters roddmaskiner har fått bra betyg på tester och är populära val när det kommer till träningsmaskiner i hemmet.

Master Fitness R6030 är en roddmaskin som för hemmaträning som passar både nybörjaren och den mer vana roddaren. Det är en Concept-inspirerad roddmaskin.

Roddmaskinen kom på tredje plats på test hos Bäst-i-test.se och blev deras bästa roddmaskin i mellanklassen. Av deras testpanel beskrivs den som en prisvärd roddmaskin som är robust och stadig med en bra display och flexibelt motstånd. I ett test hos Pricerunner kom roddmaskinen på fjärde plats med betyget 4 av 5.

Här får du en innovativ roddmaskin som ska efterlikna riktig rodd på ett sätt som inget annat varumärke har lyckats med. Jämfört med en traditionell roddmaskin har den mindre avstånd mellan fotplattorna, en högre sittställning på 50 centimeter och en lång glidlängd. Fotstöden på fotplattorna är rörliga vilket ger en stabil och flexibel rörelse. Den är både magnet- och luftbromsad vilket kan ge en rejäl utmaning till en som vill utöva ett tuffare träningspass. I handtaget finns en 5 kHz pulsmottagare för trådlös pulsmätning – pulsbälte köper du separat.

Roddmaskinen har 15 olika träningsprogram och den har en färgdisplay som visar saker som tid, distans, hastighet, RPM, kalorier och puls. Maskinen är i storleken L 237 x B 50 x H 91 centimeter, väger 40 kilo och har en max användarvikt på 135 kilo. När du har tränat färdigt kan du fälla ihop roddmaskinen så att den tar mindre plats. Den är utrustad med fyra praktiska transporthjul.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med vattenmotstånd Test.se - Bästa med vattenmotstånd
Hammer Sport
Hammer WaterEffect 3d
Bästa med vattenmotstånd
Bästa med vattenmotstånd
Hammer Sport
Hammer WaterEffect 3d
Roddmaskin av hög byggkvalitet, flera handtag och vattenmotstånd.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Antal träningsprogram: 35 st.
Max användarvikt: 150 kg.
Storlek: L 203 x B 85 cm.
Sitthöjd: 50 cm.
Vikt: 51 kg.
Motståndstyp: Vatten.
Går att fälla ihop.
Garanti på 2/5 år i hemmiljö.

Hammer är ett varumärke som står för innovation och högkvalitativa fitnessprodukter. De har ett brett utbud av träningsmaskiner i sitt sortiment.

Hammer WaterEffect 3d är en effektiv roddmaskin med sex olika motstånd och realistiskt vattenmotstånd.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats och blev bästa elitval och bästa med vattenmotstånd. Enligt dem får du en förstklassig maskin som passar till en bred målgrupp – både nybörjaren och elitroddare. De lyfter fram den höga byggkvalitén och att det följer med flera olika handtag.

Med den här roddmaskinen tränar du styrka, uthållighet och koordination. Den har 35 olika träningsprogram och du kan kombinera olika handtag och sex roddstilar. Bland handtagen ingår ett klassiskt roddhandtag, en bredare SZ-stång och innovativa 3d-armar.

Maskinen erbjuder rodd med stödarmar som går att jämföra med rodd i en enmansbåt. Du får nästan 180 graders armrörelser och du kan aktivera fler muskelgrupper. Stegplattavståndet är på endast fyra centimeter vilket ger en bra träningsposition. Sitthöjden på 50 centimeter är bekväm och fotkåporna justerbara. Aluminiumstången på 105 centimeter är extra lång.

På en display kan du få information som tid, distans, RPM, kaloriförbrukning och puls. Koppla ihop maskinen med din mobiltelefon för att ta del av smarta appar som hjälper dig i din träning.

Roddmaskinen går att fälla ihop för att ta mindre plats när du inte använder den. Som hopfälld blir den i storleken 107 x 85 x 203 centimeter. Integrerade transporthjul underlättar transporten.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hammer Sport WaterEffect 3D, Roddmaskin
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar

Bästa för lägenhet Test.se - Bästa för lägenhet
Master Fitness
Master Fitness R610
Master Fitness Master Fitness R610 - Test
Bästa för lägenhet
Master Fitness
Master Fitness R610
Kompakt och enklare roddmaskin med en attraktiv prislapp.
Bästa för lägenhet på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Samarbetspartner till Biggest Loser.
Antal motståndsnivåer: 8 st.
Max användarvikt: 110 kg.
Storlek: L 202 x B 53 x H 67 cm.
Vikt: 28 kg.
Motståndstyp: Magnet
Hopfällbar konstruktion.
Transporthjul.
Garanti på 1 år i hemmiljö.

Master Fitness grundades 1989 och är ett av Sveriges största träningsvarumärken. De säljer prisvärda träningsmaskiner med bra kvalitet. Flera av Masters roddmaskiner har fått bra betyg på tester och är populära val när det kommer till träningsmaskiner i hemmet.

Master Fitness R610 är en kompakt, prisvärd och smidig roddmaskin för hemmabruk. Den är Master Fitness billigaste roddmaskin.

I ett test om roddmaskiner hos Bäst-i-test.se fick den betyget 4 av 5. Den blev deras bästa för lägenhet och beskrivs som en maskin med rejält maxmotstånd och en smart träningsdator. Trots att den är enkel kommer den inte att göra dig besviken.

Roddmaskinen hjälper dig att få en effektiv träning av både ben och överkropp. Den är tystlåten, sitsen löper smidigt på en aluminiumskena och fotplattorna är rörliga. Maskinen har magnetmotstånd som enkelt regleras med en ratt och har åtta olika motståndsnivåer. En LCD-display visar saker som tid, kalorier och RPM. Roddmaskinen är mindre än många andra modeller och är i storleken L 202 x B 53 x H 67 centimeter. Även maxvikten för användaren är lägre och på 110 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test roddmaskin - Test.se.

Köpguide roddmaskin 

En roddmaskin är ett bra träningsredskap som du kan ha stor nytta när du träna hemma i ditt hemmagym. Här ger vi dig de bästa tipsen och råden inför ditt köp av roddmaskin.

Så använder du en roddmaskin

En roddmaskin är en träningsmaskin som ska efterlikna den träningen du får när du ror med en vanlig roddbåt. Däremot rör inte roddmaskinen på sig. Den är byggd på en ram med en sits som glider fram och tillbaka på en skena när du har fötterna placerade på ett fotstöd och sedan drar i ett handtag med båda händerna.

Ramen är vanligtvis gjord av stål eller aluminium och ju längre den är desto mer kan sitsen glida fram och tillbaka över den.

Så här använder du en roddmaskin:

Vad är roddmaskin bra för?

En roddmaskin är en bra träningsmaskin för en effektiv träning hemma som bränner många kalorier och som aktiverar flera delar av kroppen. Eftersom rörelserna är mjuka får du också en skonsam träning. Roddmaskinen är perfekt att använda som uppvärmning inför ett träningspass. Den kan också användas för att få en bra grundkondition eftersom det är lätt att få upp pulsen.

Vilka muskler tränar man med en roddmaskin?

När du tränar med en roddmaskin aktiverar du hela kroppen – armar, ben, rygg och mage tränas när du ror. Det är en av de mest effektiva träningsmaskinerna för dig som tränar hemma.

Bäst i test roddmaskin - se bästa roddmaskinen.
Med en roddmaskin tränar du hela kroppen och alla musklerna.

Vem ska använda en roddmaskin?

Genom att ha en roddmaskin hemma är det lätt att träna hemifrån – du sparar både tid och pengar. Med ett hemmagym är det dessutom mer flexibelt och du kan träna när du vill. Perfekt om du har småbarn hemma som du inte kan lämna ensamma, om du har svårt att få in gymmet i ett fullspäckat schema eller om du inte har lust att anpassa dig efter andra på ditt lokala gym. Med en roddmaskin hemma kan du träna på natten om det passar ditt vardagspussel bäst!

En roddmaskin passar till dig som vill förbränna fett, bygga muskler och få god kondition och uthållighet. Har du skadat dig, genomgått en operation eller av någon annan anledning behöver rehab är roddmaskinen också en perfekt träningsmaskin för dig.

Bäst i test roddmaskin - se bästa roddmaskinen.
Alla som vill förbränna fett, bygga muskler och få en god kondition har användning för en roddmaskin. 

Hur länge ska man använda en roddmaskin?

Hur länge du ska använda roddmaskinen beror på vad du vill få ut av din träning. Den kan användas både för långa distanspass och kortare tuffa intervaller. Kör du ett intensivt pass kan det räcka med tio minuter och kör du ett lugnare pass kan 30 minuter vara en bra längd.

Jämför roddmaskinens egenskaper

För att hitta rätt roddmaskin behöver du jämföra de olika egenskaperna. Här är några saker du kan titta på inför ditt köp.

Max användarvikt

Av säkerhetsskäl har alla roddmaskiner en max användarvikt som du behöver följa enligt rekommendation. I många fall ligger maxvikten på runt 130 kilo, men det finns även maskiner på runt 110 kilo – ända upp till över 220 kilo.

Vikt på maskinen

Beroende på material och storlek väger roddmaskinen olika. Ju mer den väger desto mer stabil brukar den vara, men också svårare att flytta på. Det är vanligt att de ligger på allt mellan 25 och 45 kilo.

Storlek och sitthöjd

Längden på användaren spelar roll när du ska välja hur lång roddmaskinen ska vara. En längre person behöver ha en roddmaskin med en längre ram så att roddrörelsen blir tillräckligt stor. Ju längre ram desto längre kan sitsen glida när du ror. Bredd och sitthöjd spelar också stor roll. Storleken på roddmaskinen spelar också roll beroende på hur mycket plats du har hemma för dina träningsmaskiner. Bor du trångt är det bra att välja en modell som är mer kompakt och som går att fälla ihop efter användningen.

Ram

Roddmaskinen är byggd på en metallstång som kallas för ram. Här sitter en sits som glider fram och tillbaka när du tränar.

Svänghjul

Roddmaskiner med magnetbroms har ett svänghjul som är en del av bromsen. Den är omgiven av magneter som bromsar upp det vilket ger ett motstånd till roddmaskinen. Ju tyngre svänghjulet är desto mer motstånd ger det och desto bättre blir det.

Transporthjul

För att förenkla förflyttningen av en roddmaskin är det bra om den är utrustad med transporthjul. Transporthjul är vanliga på både maskiner som går och inte går att fälla ihop.

Träningsdatorn

Roddmaskiner har en träningsdator med förprogrammerade träningsprogram som ger en omväxlande träning. Träningsdatorn kan även ge dig en bra träningsdata och har en elektronisk display som visar saker som tid, hastighet, avstånd, distans och kaloriförbrukning. Den är ofta upplyst och lätt att läsa av.

Om den går att fälla ihop

Kommer du att använda din roddmaskin i vardagsrummet eller har du ett hemmagym inrett i källaren eller garaget? Har du liten plats är det bra om det går att fälla ihop roddmaskinen så att förvaringen tar mindre plats – eftersom de flesta är runt två meter långa. Vissa går att fälla ihop för att sedan förvara på högkant.

Garanti

Alla träningsmaskiner har någon form av garanti. Denna kan dock skilja sig åt beroende på om den ska användas i hemmiljö eller för kommersiell användning. Ska du använda den i hemmiljö brukar garantin vanligast ligga på ett, två eller tre år. För att garantin ska gälla behöver du alltid följa garantivillkoren. Du behöver även kunna visa upp giltigt kvitto för att garantin ska gälla.

Bäst i test roddmaskin - se bästa roddmaskinen.
För att hitta en roddmaskin ska du jämföra egenskaper som vikt, storlek, maxvikt, typ av motstånd och antal träningsprogram.

Olika typer av motstånd på roddmaskinen

Roddmaskiner drivs av motstånd och det finns olika motstånd att välja mellan. Ibland har roddmaskinen en kombination om två olika motstånd.

Roddmaskin med magnetiskt motstånd

Den vanligaste typen av roddmaskin har magnetiskt motstånd och eftersom de är kortare tar de också mindre plats i hemmagymmet. När en roddmaskin har magnetiskt motstånd använder den sig av elektromagnetism för att på ett mekaniskt sätt bromsa svänghjulet. Detta är ett tyst motstånd eftersom det inte sker något fysiskt motstånd vid inbromsningen. Motståndets styrka går att justera men däremot är det alltid konstant.

Många roddmaskiner med magnetiskt motstånd har även har luftmotstånd. En kombination av dessa motstånd gör roddträningen mer verklighetstrogen.

Roddmaskin med luftmotstånd

En roddmaskin med luftmotstånd använder sig av fläktliknande rotorblad på svänghjulet. Ju snabbare svänghjulet snurrar desto mer motstånd får du. Ibland använder man även ett lufthål för att justera luftflödet så att motståndet varierar. Roddmaskiner i premiumklassen brukar ofta ha luftmotstånd och upplevs ge dem mest naturliga känslan av rodd på vatten. Belastningen och rörelserna blir mjuka.

Roddmaskin med vattenmotstånd

En roddmaskin med vattenmotstånd fungerar på samma sätt som en maskin med luftmotstånd men istället för luft använder du vatten. Vattenmotstånd är det som mest efterliknar motståndet vid vanlig rodd på vatten. En roddmaskin med vattenmotstånd är dyrare och inte lika vanligt – men är det naturliga valet för roddentusiaster.

Vad kostar en roddmaskin?
Priset på en roddmaskin variera lite beroende på kvalitet och varumärke. Den kan kosta allt mellan 5000 kronor och 15 000 kronor.

Tänk på säkerheten!

När du använder en roddmaskin kan det också vara bra att tänka på säkerheten. Se till att alltid följa anvisningarna när du monterar maskinen för första gången.

Låt aldrig barn leka själva runt dina träningsmaskiner då det finns risk att felaktig hantering kan leda till skador.

Ställ roddmaskinen på en plan yta och använd gärna en underlagsmatta för att skydda golvet. Låt en yta om 50 centimeter runt maskinen alltid vara tom.

Underhåll av roddmaskin

För att din roddmaskin ska hålla längre behöver du underhålla den på rätt sätt. Hur du ska göra står i beskrivningen som följer med när du köper din roddmaskin.

Det vanligaste är att du behöver dammsuga utrymmet där svänghjulet sitter med jämna mellanrum. Det gör du genom att montera bort höljet som sitter över svänghjulet. Har roddmaskinen en kedja som draglina behöver den oljas och rengöra några gånger per år. Om det inte är en kedja räcker det att torka av den med jämna mellanrum. Torka glidskenan ren efter varje träningspass eftersom svett gör att den inte kommer glida lika bra. Det är också bra att efterdra skruvar och muttrar så att inget lossnar.

Andra populära träningsmaskiner

Det finns flera populära träningsmaskiner för dig som vill träna hemma.

Motionscykel

Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmaträning. Den ger styrketräning till för ben samtidigt som du får en bra motion och konditionsträning.

Löpband

Med ett löpband får du flera olika träningsmöjligheter – du kan köra både intervaller och lågintensiva längre pass. Genom att höja eller sänka farten kan du jobba mer målinriktat och det går även att ändra lutningen.

Crosstrainer

En crosstrainer är en skonsam träningsmaskin som inte sliter på knän och leder. Du får träning i både ben och rumpa och genom handtaget aktiverar du ven överkroppen. En crosstrainer kan användas både för konditionsträning, uthållighetsträning och rörelse- och balansträning.

Trappmaskin 

Med en trappmaskin tränar du rumpa, ben och vader. Den simulerar att du går i en trappa och har en naturlig rörelse som är skonsam mot lederna. 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En roddmaskin är en träningsmaskin som ska efterlikna den träningen du får när du ror med en vanlig roddbåt. Den är byggd på en ram med en sits som glider fram och tillbaka på en skena.
 • En roddmaskin är en bra träningsmaskin för en effektiv träna hemma och med den tränar du kroppens alla muskler.
 • Vi har valt att utse Concept2 Modell D PM5 till den roddmaskin som är bäst i test. Det är en stabil roddmaskin av hög kvalitet med bra funktioner och ett lågt pris.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Concept Concept2 Modell D PM5
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng