VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 29 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Multigym bäst i test 2024

Ett multigym är en bra träningsmaskin för dig som vill ha en varierad träning för hela kroppen. Här guidar vi dig till de som är bäst i test.

 • Max användarvikt.
 • Antal övningar.
 • Viktmotstånd.
 • Storlek och vikt på maskinen.
 • Garanti.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Finnlo
Finnlo Bio Force multigym
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Finnlo
Finnlo Bio Force multigym
Träna hela kroppen med detta multigym med hydrauliskt motstånd.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max användarvikt: 135 kg.
Antal övningar: 110 st.
Hydrauliskt motstånd upp till 100 kg.
Storlek: L 135 x H 208 x B 165 cm.
Vikt: 66 kg.
3 års garanti.

Tyska Finnlo är en mycket omtyckt producent av träningsutrustning. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och i utvecklingen av sina maskiner använder de sig av den senaste teknologin.

Vi har utsett Finnlo Bio Force multigym till det som är bäst i test. Maskinen kommer utan vikter och buller och beskrivs som det perfekta multigymmet för ditt hem. Dessutom är det yteffektivt och passar i mindre utrymmen.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom det på första plats med toppbetyget 5 av 5. Enligt deras testpanel har träningsmaskinen låg maskinvikt, många övningar och bra med motstånd.

Hos Bygghemma.se blev träningsmaskinen också testvinnare med betyget 9,2 av 10. De rekommenderar det till dig som vill ha en mångsidig variant som tar liten plats och har låg vikt.

Istället för traditionella viktblock är denna träningsmaskin utrustad med den rymdkvalificerade motståndsteknologin TNT. På baksidan sitter två kvävefyllda cylindrar som ger ett hydrauliska motstånd upp till 100 kilo utan några störande ljud. Varje motståndsjustering motsvarar 2,25 kilo.

Flera dragpositioner gör att det finns över 100 olika träningsmöjligheter – här har du chans att träna hela kroppen. Enligt test är dynorna sköna och välgjorda. Sitsen kan tas bort när du ska göra stående eller knästående övningar. Detta gör också att en rullstol kan få plats.

Multigymmet har en max användarvikt på 135 kilo. Det är i storleken L 134 x H 208 centimeter och har en låg vikt på 66 kilo. Transporthjul underlättar om du behöver flytta på det. Du har tre års garanti.

 • Butiker & priser

Bäst premium Test.se logo
Inspire fitness
Inspire Fitness FT1
Bäst premium
Bäst premium Test.se logo
Inspire fitness
Inspire Fitness FT1
Multigym av hög kvalitet som kan placeras i ett hörn.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Max användarvikt: 150 kg.
Obegränsat antal övningar.
Viktmotstånd: 2 x 76 kg.
Vikt: 2 x 73 kg.
Storlek: H 207 x B 135 x D 117,5 cm.
Vikt: 246 kg.
Livstidsgaranti för hemmabruk.

Inspire Fitness är ett amerikanskt varumärke som gör träningsutrustning av hög kvalitet. Företaget grundades 2004 och är känt för sin funktionella design, användarvänlighet och säkerhet.

Inspire Fitness FT1 är en multigym som vi utsett till bästa premium. Det är en kompakt träningsmaskin för dig som vill kombinera vikter med funktionell träning.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom det på andra plats och blev bästa premiumval och bra för bostadsrättsföreningar. Det fick betyget 4,5 av och beskrivs som en läcker träningsmaskin med påkostat materialval. Enligt deras testare är det dessutom lätt att montera på egen hand, tillsammans med en vän – även om det tar några timmar.

Multigymmet ger en frihet att göra viktmotståndsövningar i vilken riktning du vill. Det följer med vanliga tillbehör som handtag, tricepsrep, fotmanschetter, curlstång och rak stång. Detta erbjuder obegränsat med övningar som gör att du kan röra kroppen på ett naturligt sätt. Vill du ha lite inspiration följer det med en bok med övningsinstruktioner.

Träningsmaskinen passar både idrottare som vill ha specifika träningsrörelser och de som vill förbättra sin övergripande kroppsstyrka. Det följer med vikter på 2 x 73 kilo, men det finns också möjlighet att köpa till 22 kilo till på varje viktmagasin.

Maskinen väger 246 kilo och är i måtten H 207 x B 135 x D 117,5 centimeter. Den är kompakt med en design som ett V vilket gör att det går fint att placera den i ett hörn för att spara utrymme. På grund av den höga vikten är den dock svår att flytta efter monteringen.

Vill du ha en träningsbänk går detta att köpa till, eller så kan du välja att köpa den uppgraderade modellen Inspire Fitness FT2.

 • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Master Fitness
Multigym Master Fitness X7
Master Fitness Multigym Master Fitness X7 - Test
Bra val Test.se logo
Master Fitness
Multigym Master Fitness X7
Klassiskt multigym av hög kvalitet som erbjuder många övningar.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Flera olika övningar.
Viktmotstånd: 90 kg.
Storlek: L 213 x H 213 x B 150 cm.
2 års garanti i hemmiljö.

Master Fitness grundades 1989 och är ett av Sveriges största träningsvarumärken. De säljer prisvärda träningsmaskiner med bra kvalitet.

Multigym Master Fitness X7 är ett klassiskt multigym som passar för den som vill ha en träningsmaskin till hemmagymmet eller företagsgymmet.

När Bygghemma.se testade multigym som kom detta på andra plats med betyget 8,8 av 10. Enligt dem passar det dig som vill ha en komplett träningsmaskin med stabil konstruktion och bra funktioner.

Träningsmaskinen har en snygg svart design och känns stabil i alla positioner. Handtag, sits och ryggplatta är ergonomiska och bekväma att träna med. Den har ett träningsmotstånd på upp till 90 kilo och många bra tillbehör som gör att du får en allsidig träning. Med den här maskinen kan du träna flera olika saker, som latsdrag, tricepsdrag, sittande rodd och bröstpress. Du kan välja mellan fyra olika greppalternativ och justera sitsen.

Träningsmaskinen är i storleken L 213 x H 213 x B 150 centimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa billiga Test.se logo
Hammer Sport
Hammer Sport California XP
Bästa billiga
Bästa billiga Test.se logo
Hammer Sport
Hammer Sport California XP
Kraftfullt men prisvärt multigym för en varierad träning.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Många olika övningar.
Viktmotstånd: 120 kg.
Storlek: L 189 x H 201 x B 111 cm.
Vikt: 147 kg.
2 års garanti i hemmiljö.

Hammer är ett varumärke som står för innovation och högkvalitativa fitnessprodukter. De har ett brett utbud av träningsmaskiner i sitt sortiment.

Hammer Sport California XP är ett kraftfullt men prisvärt multigym som för dig som vill kunna träna styrketräning hemma.

I ett test hos Bygghemma.se kom det delad andra plats med betyget 8,8 av 10. Enligt dem passar det till dig som vill ha ett relativt litet multigym till lågt pris.

Träningsmaskinen har ett träningsmotstånd på upp till 120 kilo. Välj mellan flera olika träningsalternativ som butterfly, bänkpress, latsdrag och bencurl – som gör att du kan få en varierad och träning.

Den är i storleken L 189 x H 201 x B 111 centimeter och väger 147 kilo. Du har två års garanti. 

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Titan Life
Titan Life Homegym 100 kg
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Titan Life
Titan Life Homegym 100 kg
Kompakt multigym där du får mycket för pengarna.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Max användarvikt: 120 kg.
Antal övningar: 24 st.
Viktmotstånd: 100 kg.
Storlek: L 172 x B 119 x H 208 cm.
Vikt: 160 kg.
3 års garanti i hemmiljö.

Titan Life Homegym är ett multigym som du tränar hela kroppen med – perfekt för dig som vill ha ett komplett hemmagym. Designen är diskret och snygg och placeras mot en vägg eller ett hörn för att spara plats.

När Bäst-i-test.se testade multigym kom detta på tredje plats med betyget 4 av 5. Det beskrivs som kompakt och avskalat med många kilo för pengarna. Dock innebär det lägre priset kompromisser vad gäller funktionalitet och byggkvalitet.

Detta är ett multifunktionellt gym som går att använda på flera olika sätt – fokusera på olika musklergrupper olika dagar. Det kan användas av både den mer erfarne och nybörjaren och det finns en översikt med förslag på övningar. Du kan träna över 24 olika övningar.

Träningsmaskinen har en bekvämt ryggstöd och sits och justerbara enkla handgrepp. Det följer med tre olika grepp – bred dragstång, kort dragstång och fotstropp. Vikterna har ett plasthölje som dämpar ljudet och ger en längre ljudvolym. Varje vikt väger sju kilo och topplattan sex kilo – totalt ger det ett viktmagasin på 100 kilo.

Träningsmaskinen har en max användarvikt på 120 kilo, väger 160 kilo och är i storleken L 172 x B 119 x H 208 centimeter.

 • Butiker & priser

Bästa låga Test.se logo
Hammer Sport
Hammer Sport Autark 600
Bästa låga
Bästa låga Test.se logo
Hammer Sport
Hammer Sport Autark 600
Mångsidigt multigym av hög kvalitet.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Max användarvikt: 120 kg.
Många olika övningar.
Viktmotstånd: 80 kg.
Storlek: L 190 x B 115 x H 196 cm.
Vikt: 177 kg.
3 års garanti i hemmiljö.

Tyska Finnlo är en mycket omtyckt producent av motionscyklar, men även annan träningsutrustning. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och i utvecklingen av sina maskiner använder de sig av den senaste teknologin.

Finnlo Autark 600 är ett kompakt nybörjargym med allt du kan önskar. Det har en robust design med stabila stålrörsramar och kullagrade rullmekanismer.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom det på fjärde plats med betyget 4 av 5. Det beskrivs som mångsidigt med premiumkänsla och yteffektivt.

Multigymmet har tricepsrep, latsstång och dragremmar som ger olika greppvarianter som gör att du kan träna armar, bröst, skuldror och rygg. Du kan utföra saker som butterfly, latsdrag, rodd, crunches och bensträck. Det följer med viktblock på sammanlagt 80 kilo, fördelade på 15 skivor som väger fem kilo var. Vikten är enkel att justera. Dynorna är bekväma och har ett vattenavvisande ytskikt som gör rengöringen efter träningspasset enklare.

Maskinen har en max användarvikt på 120 kilo, den väger 177 kilo är i storleken L 190 x B 115 x H 196 centimeter. Notera den höga vikten och att maskinen därför är svår att flytta efter monteringen.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av multigym, bäst i test.
Ett multigym låter dig träna hela kroppen.

Köpguide multigym

Föredrar du att träna hemma och bygger upp ditt egna hemmagym? Ett multigym är en lite dyrare investering, men en träningsmaskin som du kommer att ha stor nytta av. Här hjälper vi dig att välja det bästa till ditt hemmagym.

Vad är ett multigym?

Ett multigym är en större och mer allsidig träningsmaskin som ger dig möjlighet att träna flera olika muskelgrupper. Detta ger dig en varierad och mångfunktionell träning som går att anpassa efter varje användare. Du kan använda det gör att förbättra din kroppsstyrka, träna uthållighet och koordination eller för att gå ner i vikt.

Detta kan du göra med ett multigym – övningar

Det finns många olika träningsformer du kan utöva med hjälp av ett multigym. Du kan dela upp träningen och fokusera på olika musklergrupper varje dag. Du kan också köra olika typer av träningar eller övningar. Du kan till exempel träna armar, bröst, skuldror, rygg och ben.

Exempel på övningar:

 • Chins
 • Bänkpress
 • Dibs
 • Abcrunch
 • Rodd
 • Benpress och bencurl
 • Axelpress
 • Latsdrag

Olika typer av träning:

 • Traditionell styrketräning
 • Funktionell styrketräning
 • Cirkelträning

Fördelar med ett multigym hemma

Det finns flera fördelar med att köpa ett multigym till hemmet. Här är några anledningar till köpa ett!

Du kan träna hemma

Genom att ha ett multigym hemma kan du träna när och hur länge du vill. Hemmagymmet kan göra vardagen mer flexibel och livspusslet lättare att få ihop. Du kan träna mitt i natten om det skulle passa bäst för dig! Du behöver aldrig vänta på din tur och du bestämmer själv musik och ljudvolym. Det enda som krävs är att du har plats för din träningsmaskin och en bra takhöjd i bostaden. Bor du i lägenhet är det bra att välja en modell som är tystgående så att du inte stör ljudkänsliga grannar.

Många träningsmöjligheter

Ett multigym är en multifunktionell träningsmaskin som du kan träna hela kroppen med. En dyrare modell kan ha upp till 100 olika träningsövningar att välja mellan. Du kan både bygga muskler, stärka kroppen och gå ner i vikt – beroende på vad ditt mål med träningen är. Du får en varierad träning och det motstånd du önskar för olika musklergrupper. Ibland följer det med förslag på vilka övningar du kan göra, vilket också underlättar träningen.

Korrekt träning

Du får en korrekt träning och riskerar inte att göra fel eller skada dig, som du kan göra med fria vikter. Maskinen styr rörelserna vilket gör att du kan koncentrera dig på muskelgruppen du tränar.

En bra investering

Ett multigym är en dyr investering eftersom den kan kosta upp till så mycket som 20 000 kronor. Däremot kommer du och kanske fler i familjen att kunna använda det i många år – vilket är pengar du sparar in om du skulle lägga dessa på dyra gymkort.

Test av multigym, bäst i test.
Med ett multigym hemma är det lättare att träna när du vill.

Jämför egenskaperna

För att hitta en träningsmaskin som passar dig och din träning är det bra att jämföra egenskaperna ordentligt. Kika på saker som motståndsvikt, antal träningsövningar och storlek.

Viktmotstånd

Multigym har ett viktmotstånd på runt 90 till 120 kilo. Köper du en maskin med lägre vikt går det ibland att komplettera med högre vikter. Vikten är fördelad på flera skivor som vanligtvis väger fem till sju kilo. Det finns även maskiner med hydrauliskt motstånd, vilket innebär att du inte använder dig av några klassiska viktskivor.

Test av multigym.
Ett multigym har ofta ett viktmotstånd på mellan 90 och 120 kilo.

Vikt och storlek

Hur mycket plats har du i ditt hemmagym? Detta spelar stor roll innan du klickar hem din maskin. Kika på vikt, storlek men också design för att se att den får plats. En del är byggda så att en del ovanför maskinen ska kunna användas för vissa övningar. Vill du placera maskinen i ett hörn finns det modeller som är särskilt gjorda för detta. Notera att en tyngre variant är svårare att flytta. Vill du ha en lättare modell kan du välja ett med kvävefyllda cylindrar som genererar motstånd istället för ett med viktpaket.

Vilka tillbehör som följer med

För att du ska kunna använda din multimaskin till flera olika övningar följer det med flera tillbehör. Vanliga tillbehör är till exempel handtag, tricepsrep, fotmanschetter, curl- och vanlig rak stång. När du inte använder tillbehören hänger du upp dem på krokar på maskinen – vilket skapar ordning och reda och mindre risk att skada sig. Ju större maskin desto fler övningar brukar du kunna göra.

Test av multigym, bäst i test.
Det följer med flera olika handtag som gör att du kan träna många olika övningar.
Test av multigym, bäst i test.
Ju större och mer avancerad träningsmaskinen är desto fler tillbehör följer med.

Max användarvikt

Precis som andra träningsmaskiner finns det en max användarvikt som är bra att följa. Rekommendationen är på grund av säkerhetsskäl och ska därför inte överstigas. Denna kan ligga på mellan 120 och 150 kilo.

Montera själv eller beställ professionell montering

Många multigym innehåller många delar och kan vara svåra att montera på egen hand. De är stora, otympliga och kan väga mellan 100 och 200 kilo vilket gör de svåra att flytta efteråt. Då kan det vara bra att köpa till professionell hjälp. Andra maskiner är lättare att montera och går att få ihop på egen hand på några timmar. Bygger du ihop den själv kan det vara en fördel att av säkerhetsskäl ta hjälp av ett par extra händer.

Hur underhåller jag det?

Ta hand om din träningsmaskin för att få den att hålla längre. Det gör du genom att torka av delarna efter varje användning. Det är också bra att kontrollera den några gånger i månaden så att alla muttrar och skruvar sitter som de ska.

Andra populära träningsmaskiner

Det finns fler populära träningsmaskiner du kan köpa och ha i ditt hemmagym – här tipsar vi om några av de mest populära.

Löpband

Med ett löpband hemma kan du köra ett löppass oavsett väder och tid på dygnet. De kommer med olika stora löpytor, antal program och prisklasser. Ett löpband kommer upp i hastigheter om 20 km/timme.

Motionscykel

En motionscykel öppnar upp för regelbunden träning. Det är en träningsform som passar de flesta, oavsett var du befinner dig konditionsmässigt. Hoppa upp på sadeln och trampa iväg i den hastighet du önskar! Skonsamt för både leder och knän.

Crosstrainer

Med en crosstrainer tränar du hela kroppen på ett effektivt sätt. Det är en kombination av löpband, motionscykel och trappmaskin och efterliknar kroppens naturliga rörelser.

Roddmaskin

Önskar du få en effektiv konditionsträning ska du köpa en roddmaskin. Det är en träningsform som passar lika bra som uppvärmning som eget pass. Den efterliknar den träning du får när du ror med en vanlig roddbåt.

Därför ska du träna

Det finns bara bra anledningar och fördelar med att träna. Det är hälsosamt och du mår både fysiskt och psykiskt bättre.

Du får starkare muskler

Träning leder till starkare muskler som skyddar dina leder och ditt skelett. På så sätt skyddar du din kropp. Dessutom svettas du när du tränar, vilket är bra för huden.

Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Med regelbunden träning minskar risken att du drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, som är livsfarliga sjukdomar. Immunförsvaret förstärks och drabbas inte lika lätt av bakterier eller virus.

Du blir piggare och gladare

Genom att träna blir du både piggare och gladare. Detta beror på endorfinerna du får när du tränar. Träning är en bra aktivitet för att minska psykisk ohälsa och motverka stress. Dessutom sover du bättre efter ett skönt träningspass.

Du får bättre koncentrationsförmåga

Genom att träna får hjärnan mer blod. Detta gör att den på sikt fungerar mer effektivt och du en bättre koncentrationsförmåga.

Du får bättre balans

Träning bidrar till både bättre balans och rörlighet, vilket gör att fallskador och benbrott minskar.

Populära varumärken:

Länktips:

Apohem.se – Därför ska du träna

Intersport.se – Varför ska man träna?


Några experttester vi har läst:

Bygghemma.se (2024)

Bygghemma.se har valt ut och jämfört fyra olika multigym i prisspannet 7000-20 000 kronor. De har tagit hänsyn till bland annat pris, funktion, användarvänlighet, storlek och garanti oc sammanställ betyget till en totalpoäng där 10 är max.

Deras testvinnare blev Finnlo Bio Force, som fick totalbetyget 9,2. Den passar dig som vill ha en mångsidig maskin som är lätt att flytta och tar liten plats. På delad andra plats kom Multigym Master Fitness X7 med totalpoängen 8,8. Perfekt för dig som är ute efter ett med många funktioner och stabil konstruktion. Andra platsen delas med Hammer Sport California XP, som också fick totalpoängen 8,8. Maskinen är liten, smidig och säljs med en lägre prislapp jämfört med andra modeller.

Bäst-i-test.se (2024)

Bäst-i-test.se har testat tio olika multigym från stora varumärken. De gör sina test själva och här bestod testteamet av både elitidrottare och vardagsmotionärer. De har bedömt egenskaper som användarvänlighet, kvalitet och design, funktionalitet och prestanda.

På första plats kom Finnlo Bio Force, som fick toppbetyget 5 av 5 och utsågs till testvinnare. Den beskrivs som smidig, tyst med hydrauliskt motstånd och funktionell för hela kroppen. På andra plats kom Inspire Fitness FT1 som fick betyget 4,5 av 5 och utsågs till bästa premium. Den beskrivs som kompakt med smarta funktioner och påkostade materialval. På tredje plats kom Titan Life Homegym - 100 kg som blev bästa billiga. Den beskrivs som kompakt, stabil och prisvärd.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det är en allsidig och multifunktionell träningsmaskin som du kan träna hela kroppen med.
 • Ja, det kan du. Vissa maskiner modeller är enkla att installera men ibland behöver du ta professionell hjälp.
 • Vi har valt att utse HP OfficeJet Pro 8022 till det multigym som är bäst i test. Det har en viktkapacitet på 100 kilo, över 100 övningar och en låg vikt. Perfekt för dig som vill träna hela kroppen med en träningsmaskin.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Finnlo Finnlo Bio Force multigym