VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa eldrivna häcksaxen 2024

Är du ute efter en eldriven häcksax för att klippa häcken? Med en sladdriven modell har du alltid tillgång till ström och kan på ett lätt och effektivt sätt klippa häckar, buskar och mindre träd. Vi ger dig eldrivna modeler som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Svärdlängd och tandavstånd.
 • Vikt.
 • Sågfrekvens och motoreffekt.
 • Hur den är att använda, ex om handtaget är ergonomiskt och balans.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Bosch
Bosch AdvancedHedgeCut 70
Bosch Bosch AdvancedHedgeCut 70 - Test
Bäst i test Test.se logo
Bosch
Bosch AdvancedHedgeCut 70
Sladdriven häcksax med diamantslipat blad och energieffektiv motor.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Sladdriven.
Svärdlängd: 70 cm.
Tandavstånd: 34 mm.
Vikt: 4,1 kg.
Sågfrekvens obelastad: 3400 slag/minut.
Motoreffekt: 500 W.
Ergonomiskt handtag.
Låg ljudnivå och bullernivå

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. I deras gör-det-självsortiment finns bland annat borrmaskiner, sågar, slipmaskiner och häcksaxar. Bosch har lätta och kraftfulla häcksaxar för formning och skötsel av häckar i alla storlekar.

Bosch AdvancedHedgeCut 70 är en av Bosch längsta och mest avancerade sladdrivna häcksaxar. Advanced-serien har fokus på enkelheten och passar för små till mellanstora arbetsuppgifter.

I ett test hos Råd & Rön utsågs denna till testvinnare i kategorin med elsladd. Den fick betyget 84 av 100 och särskilt höga poäng på klippningen, balans, handtagets placering och knappar. Den är även ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Bosch AdvancedHedgeCut 70 är en högpresterande trädgårdsmaskin som passar för medelstora till stora häckar. Den är särskilt bra för trimning av barrväxter, lagerbuskar, idegran, bok, järnek, avenbok, Leylandcypress och olvonbuska.

Maskinen har ProSilence som reducerar ljudnivån och gör den tystgående. Den har även en låg bullernivå. Den har en energieffektiv motor med högt varvtal som gör det möjligt för sågen att klippa genom riktigt tjocka grenar utan att skada motorn.

Bladet är laserskuret, diamantslipat och 70 centimeter långt och ger exakt grensågning och ett bra resultat. Tandavståndet är på 34 millimeter vilket gör att det kan hantera grenar upp till 34 millimeter i diameter vilket ger ett både snabbt och effektivt resultat.

Den har ett multipositionshandtag som gör det bekvämt att arbeta med den i alla lägen. Det är både välbalanserat och ergonomiskt för att du ska kunna arbeta utan att belasta överkroppen onödigt mycket. Svärdskyddet gör att du kan trimma längs väggar och stigar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Bosch DIY
Bosch EasyHedgeCut 45
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Bosch DIY
Bosch EasyHedgeCut 45
Lätt och välbalanserad sladdriven häcksax för trimning av mindre häckar.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Sladdriven.
Svärdlängd: 45 cm.
Tandavstånd: 16 mm.
Vikt: 2,6 kg.
Sågfrekvens obelastad: 3400 slag/minut.
Motoreffekt: 420 W.
Välbalanserad och ergonomiskt handtag.
Kompakt design.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. I deras gör-det-självsortiment finns bland annat borrmaskiner, sågar, slipmaskiner och häcksaxar. Bosch har lätta och kraftfulla häcksaxar för formning och skötsel av häckar i alla storlekar.

Bosch EasyHedgeCut 45 är en av Bosch kortaste och enklaste sladdrivna häcksaxar. Deras Easy-serie har fokus på enkelhet.

I ett test hos Råd & Rön blev den utnämnd till bra köp. Med betyget 81 av 100 kom Bosch EasyHedgeCut 45 på tredje plats bland de eldrivna modellerna. Den eldrivna modellen är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Detta är en lätt och välbalanserad sladdriven häcksax för trimning av mindre häckar. Den har en motoreffekt på 420 watt med ett högt varvtal – resultatet blir snabba och rena klipp.

Handtaget är ergonomiskt och välbalanserat vilket gör den bekväm att arbeta med i alla arbetspositioner. Den låga vikten på 2,6 kilo och kompakta designen gör trädgårdsredskapet lätt att hantera. Svärdet är 45 centimeter långt och knivarna är laserskurna och diamantslipade. Tandöppningen på 16 millimeter. Ett svärdskydd gör det möjligt att trimma längs väggar och stigar.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Makita
Makita UH6580
Makita Makita UH6580 - Test
Populärt val Test.se logo
Makita
Makita UH6580
Sladdriven häcksax med långt svärd och snyggt resultat.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Sladdriven.
Svärdlängd: 65 cm.
Tandavstånd: 21 mm.
Sladdlängd: 10 meter.
Vikt: 4,3 kg.
Effekt: 670 W.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita UH6580 är häcksax som har placerats bra på test och fått bra omdöme av nöjda kunder. I ett test hos Råd och Rön kom den på tredje plats i sorteringen elektriska modeller med betyget 81 av 100. Där fick den särskilt höga betyg på klippning av olika typer av häck, handtaget, handtagets placering, byta klippriktning och balans. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Makitas häcksax har en lång svärdlängd på 65 centimeter vilket gör att den passar till medelstora och stora häckar. Den har ett tandavstånd på 21 millimeter och skärblad som är nickelpläterade.

Trädgårdsredskapet har ett tvåhandsgrepp som gör det lättare att använda maskinen. Den är dessutom säker att använda tack vare två säkerhetsbrytare. Den har en lång sladd på tio meter som gör det lätt att arbeta och en vikt på 4,3 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa korta Test.se logo
Gardena
Gardena Comfortcut 550/50
Gardena Gardena Comfortcut 550/50 - Test
Bästa korta Test.se logo
Gardena
Gardena Comfortcut 550/50
Häcksax med laserskuret svärd för dig med en medelstor häck.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Sladdriven.
Svärdlängd: 50 cm.
Tandavstånd: 27 mm.
Vikt: 3,5 kg.
Motoreffekt: 550 W.

Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.

Gardena Comfortcut 550/50 är en kraftfull och balanserad eldriven häcksax anpassad för medelstora häckar. Den tillhör Gardenas lite mer avancerade ComfortCut-serie.

Den utsågs till testvinnare när Bygghemma.se jämförde elektriska modeller. De rekommenderar den till dig som vill ha en modell som klarar av tjockare kvistar och som vill ha en modell som är lätt att hantera.

Gardenas häcksax har ett laserskuret svärd på 50 centimeter med ett tandavstånd på 27 millimeter. Med denna får du rena och fina skär och en snygg häck. Den är välbalanserad och lätt och bekväm att arbeta med, även längre stunder.

ErcoLine-handtaget är bekväm och ligger bra i handen oavsett vilket klippläge du har. Även när du klipper sidorna på häcken. Det går att nå startknappen oavsett hur du väljer att hålla maskinen. I slutet av bladet sitter ett slagskydd som skyddar när du klipper nära marken eller till exempel längs en mur. Det finns dessutom en kabelavlastning som ser till att sladden aldrig kopplas ur av misstag under klippningen.

Vill du ha ett trädgårdsredskap med samma svärdlängd men lägre vikt rekommenderar vi syskonet Gardena EasyCut 550/50 som fått bra omdöme i ett test hos Råd & Rön.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test eldriven häcksax.

Köpguide eldriven häcksax

Ta hand om din häck på bästa sätt genom att klippa och beskära den med jämna mellanrum. Med en elektrisk häcksax får du jobbet gjort både snabbt och effektivt. Är den av hög kvalitet och vass får du rena och fina skär som gör häcken välmående. Arbetet kommer också att gå fortare och vara effektivare – vilket spar på rygg, axlar och armar. Här i vår guide hjälper vi dig att välja rätt.

Vad är en eldriven häcksax?

En eldriven häcksax eller elektrisk häcksax är en sladdriven modell som du kopplar till ett vanligt eluttag. Du kan klippa hur länge du vill utan avbrott och du får en effektiv maskin och välklippt häck. Däremot måste du alltid ha tillgång till ström och dessutom se till att du inte råkar klippa av sladden när du utför klippningen.

Då använder du en häcksax:

 • För att klippa och underhålla häckar.
 • För att formklippa buskar och träd.
 • För att beskära häckar.

Fördelar med eldriven häcksax

Det finns många fördelar med att använda sig av en eldriven häcksax när du ska klippa häckar eller forma buskar.

Fördelar:

 • Obegränsad drifttid.
 • Effektivare än en manuell modell.
 • Kraftfullare än en batteridriven modell.
 • Mer miljövänlig än en bensindriven modell.

Jämfört med att klippa med en manuell häcksax går arbetet mycket snabbare. Du sliter dessutom inte lika mycket på kroppen om du använder en elektrisk modell.

En eldriven häcksax är mer miljövänlig än en bensindriven häcksax – du släpper inte ut några farliga avgaser. Du behöver aldrig tänka på att fylla på bensin. Du behöver inte heller ladda några batterier som du måste göra med en batteridriven modell. Så länge du har den inkopplad i ett eluttag kommer den att klippa. Sladdarna är ofta långa så ligger häcken inte alltför långt bort kommer det inte att vara några problem.

Måste jag klippa häcken?

Har du en häck på tomten som kan växa sig så stor att den stör grannar eller trottoaren utanför din tomt måste du klippa den. Skulle det ske en olycka på grund av skymd sikt kan du som fastighetsägare bli skadeståndsskyldig. Du behöver dessutom klippa häcken med jämna mellanrum för att den ska behålla formen.

Bäst i test eldriven häcksax.
Har du en häck måste den klippas med jämna mellanrum, både för att den ska må bra och för att den inte ska skymma sikten.

Vilken häcksax ska jag välja?

När du ska köpa en häcksax behöver du fundera på hur ditt behov ser ut och vad du är ute efter. Längd på svärdet, tandavstånd och om den ska gå på bensin, batteri eller sladd är viktiga saker att ta med in i köpet.

Så klipper du häcken med en häcksax

Använder du en eldriven häcksax är det lätt att klippa häcken – så länge du vet hur du ska gå tillväga. Den klarar ofta av att hantera grenar som är runt 20-25 millimeter, beroende på hur tandavståndet ser ut. Är grenarna tjockare än så är det en bra idé att ta hjälp av en grensax som har en högre kapacitet.

Se till att saxen är väl rengjord för att undvika att sjukdomar mellan träd och buskar sprids. Sedan klipper du både kanter och på höjden beroende på vilket resultat du önskar. För att få häcken rak kan du spänna upp en lina längs häcken och klippa efter den. Ett tips är att placera en presenning under häcken som du viker ihop och sedan tar hand om för att underlätta städningen.

Välj mellan dubbelsidig och enkelsidig häcksax

Häcksaxar finns med enkla eller dubbelsidiga blad. Ska du formklippa häcken är en dubbelsidig variant ett bra alternativ och den har ett knivblad som du flyttar från sida till sida när du klipper. Ska du klippa raka sidor eller göra långa drag över häcken är en enkelsidig modell att föredra.

Jämför egenskaperna

Alla behov ser olika ut. För att lättast hitta en häcksax som passar dig kan du jämföra de olika egenskaperna och funktionerna.

Diamantslipat svärd

Många kommer med laserskurna och diamantslipade knivar som gör de riktigt vassa.

Svärdlängd

Häcksaxar finns med olika svärdlängder och är ofta mellan 45 och 70 centimeter långa. De som är långa passar bättre till större häckar medan små till medelstora häckar klarar sig med kortare svärd.

Tandavstånd - klippbredden

Tandavståndet – alltså mellanrummet mellan svärdets knivar – spelar stor roll i ditt val. Ju fler millimeter det är mellan knivarna desto tjockare grenar har häcksaxen möjlighet att klippa. Ett vanligt tandavstånd ligger på mellan 20 och 35 millimeter. Välj gärna en klippbredd med marginal så att trädgårdsredskapet klarar av att hantera även de tjockaste grenarna.

Vikt och balans

Både vikten och balansen spelar stor roll. En häcksax med låg vikt som är välbalanserad är lättare att klippa med. De flesta väger mellan tre till fem kilo.

Justerbar grepp

Vill du kunna använda häcksaxen för både höger- och vänsterhänta ska du välja en modell med justerbart grepp. Då kan du växla sida beroende på vilken person som använder den.

Ergonomi och ljudnivå

Att klippa med en häcksax kan vara ansträngande för kroppen. Därför är det en fördel om den har ett greppvänligt handtag med bra ergonomi. En låg ljudnivå och bullernivå är också att föredra för att du ska få ett behagligt arbete.

Slagskydd och nosskydd

En del har ett särskilt slagskydd eller nosskydd som skyddar knivarna när du klipper nära marken, längs husväggar eller en mur.

Sladdlängd

Det är viktigt att häcksaxen som drivs med ström inte har en för kort sladd. Väljer du en med runt tio meter kommer du att kunna arbeta obehindrat.

Kabelavlastning

När den sladdrivna häcksaxen har en kabelavlastning innebär det att sladden aldrig kan kopplas ur av misstag under klippningen.

Bäst i test eldriven häcksax.
Häcksaxar kommer med olika svärdlängd och tandavstånd.

Att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på när du ska köpa en eldriven häcksax. Här är några punkter du kan ta med dig:

 • Hur lång är sladden?
 • Hur långt är svärdet?
 • Hur långt är tandavståndet?
 • Är greppet ergonomiskt och är häcksaxen bekväm att hålla i?
 • Är den dubbelsidig eller enkelsidig?

Tänk på säkerheten!

När du använder en häcksax är det bra att vara varsam och tänka på säkerheten. Därför ska du alltid följa säkerhetsföreskrifterna som anges i beskrivningen, använda skyddsglasögon, handskar och hörselskydd.

Så tar du hand om din eldrivna häcksax

Häcksaxen kommer att användas under många år och för att den ska hålla samma höga kvalitet behöver du ta hand om den på rätt sätt. Torka alltid av den efter varje användning för att hålla den fräsch, samtidigt som du minskar risken att sprida sjukdomar mellan olika träd och buskar. Förvara den inomhus för att den inte ska drabbas av rostangrepp, gärna i sin slida med en del fotogen och tre delar olja.

Vad kostar en eldriven häcksax?

Priset för vad en häcksax kostar kan variera lite beroende på varumärke och modell. När du köper en med sladd får du mycket för pengarna. De billigaste ligger på runt 800 kronor och de dyraste på runt 2400 kronor.

Hur slipar man en häcksax?

När du klipper häcken med en häcksax kommer knivarna på den att slitas. För att häcken ska få fina och rena snitt behöver du därför slipa knivarna – då håller den samma höga kvalitet säsong efter säsong. För att få den som ny kan du slipa den för hand eller med maskin.

Du kan antingen slipa knivarna medan svärdet sitter fast på eller ta loss det. Avlägsna svärdet genom att lossa på skruvarna och avlägsna det. Har häcksaxen många delar bör du ha koll på dem genom att skriva upp ordningen.

Tvätta rent svärdet med ett smutslösande medel. Ta också bort rosten med till exempel en stålborste. Slipa sedan knivarna med en plattfil eller liknande så att tänderna blir riktigt vassa igen. Vill du slipa med maskin kan du använda till exempel en multimaskin.

Andra typer av häcksaxar

Det finns flera häcksaxar än de eldrivna – kanske en batteridriven eller bensindriven passar dig och din häck bättre? Har du en liten häck kanske till och med en manuell passar dig allra bäst.

Batteridriven 

En batteridriven häcksax har ett uppladdningsbart batteri och är ett smidigt val om du vill vara oberoende av en sladd. Den är tystare än en bensindriven modell och passar till de flesta svenska häcktyperna. Ett tips är att köpa till ett extra batteri för att få en längre batteritid.

Bensindrivna

En bensindriven häcksax är i många fall starkare än batteridriven eller eldriven modell. Den är ett bra val om du har en större häck som ska klippas, trimmas eller beskäras.

Manuell 

Är häcken kort eller låg och inte behöver mer än lite finjustering kan en manuell häcksax vara ett bra val av. Du får en bra kontroll över arbetet, slipper tänka på batterier, sladdar eller bensin och den kommer med en mycket lägre prislapp. Den manuella modellen kan med fördel kombineras med en sekatör som du gör själva finliret med.

Klipp häcken under JAS

Du behöver klippa häcken med jämna mellanrum för att den ska växa sig robust och fin och för att den ska hållas sig frisk. Du behöver tänka på vilken period på året du ska klippa häcken. Lövhäckar kan beskäras tidig vår och på hösten när den inte blommar. Under JAS – juli, augusti och september kan du putsa till formklippta lövhäckar en gång till om du redan på våren har klippt dem. Häckar med barrväxter som gran, idegran och tuja ska denna klippas på hösten när de har slutat växa för säsongen.

Vill du får en nyplanterad eller yngre häck tät med bra form ska du gärna klippa häcken lite och ofta.

Andra populära trädgårdsredskap

För att hålla trädgården i trim finns det fler populära trädgårdsredskap att fylla redskapsboden med. Här är fler verktyg du kan ha nytta av när du beskär träd, buskar och häckar.

Sekatör

Sekatören är en av de allra vanligaste och billigaste trädgårdsverktygen för dig som vill göra det finns hemma i din trädgård. Det är en trädgårdssax som används när du klipper blommor och mindre grenar på träd och buskar.

Grensax

Med en grensax klipper du av grenar på träd, buskar och häckar. De finns med olika kapacitet som klarar av att hantera både tunnare och tjockare grenar. Den kan även användas om du har mycket sly hemma i trädgården som behöver rensas.

Grensåg

Med en grensåg beskär du träd och buskar lätt och smidigt. Grensågen används för glesa ut och föryngra dem. Den kan användas för att ta bort både tunnare och tjockare grenar.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Råd & Rön (2022)

Råd & Rön har testat 40 olika häcksaxar – både batteridrivna och eldrivna modeller. Bland de eldrivna modellerna kom Bosch AdvancedHedgeCut 70 och STIHL HSE 71 på delad första plats med betyget 84 av 100. På andra plats och utsedd till bra köp kom Bosch EasyHedgeCut 45 med betyget 83 av 100.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du slipar bladet för hand med en plattfil eller med en multimaskin. Lättast är att ta loss bladet från häcksaxen.
 • Väljer du en eldriven modell kommer du aldrig att behöva tänka på att ladda batterierna eller fylla på bensin.
 • Vi har valt att utse Bosch AdvancedHedgeCut 70 till den eldrivna häcksaxen som är bäst i test.. Den har ett långt svärd på 70 centimeter och ett tandavstånd på 34 millimeter. Bosch har flera häcksaxar i sitt utbud som har placerats bra på test och fått fina recensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av: