Jämför de bästa elgrillarna för balkongen 2025
Bor du i lägenhet och vill grilla på balkongen? Då ska du satsa på en elgrill, som är okej att använda på balkongen. Se testvinnande elgrillar och ta del av vår stora köpguide.
- Grillteknik.
- Effekt.
- Grillyta.
- Dimensioner.
- Övriga egenskaper.

Hos Weber hittar du det mesta i grillväg – från gasolgrillar och kolgrillar till en bredd av elgrillar i olika storlek och design. När det kommer till elgrillar är det en modell som har toppat tester både i Sverige och internationellt de senaste åren, nämligen Weber Q1400 som vi har valt att utse till bäst i test.
Weber Q1400 kommer snabbt upp till samma temperatur som en vanlig kolgrill och bjuder på ett perfekt grillresultat utan krångel. Grillytan mäter 43 x 32 centimeter och gallret är gjort i porslinsemaljerat gjutjärn. Tack vare det värmetåliga handtaget är elgrillen lätt att hantera och den har en lång sladd som bidrar till en flexibel användning. Här finns också ett lock som effektivt stänger in värmen och ger den där särskilda grillsmaken.
- Butiker & priser


Att Weber har många högkvalitativa grillar i sitt sortiment är ingen överraskning, och det är därför inte heller så konstigt att flera av deras modeller finns med som testvinnare när de bästa grillarna på marknaden ska utses.
Ett populärt, lite lyxigare, alternativ när det kommer till elgrillar är Weber Pulse 2000. Denna elgrill har bland annat dubbla grillzoner vilket gör att du kan grilla med två olika temperaturer samtidigt. Grillytan är generös med mått på 49 x 39 centimeter och i locket hittar du en digital termometer som hjälper dig att hålla koll på din grillning. Eftersom att denna grill är modell större kommer den med en vagn på hjul, vilket gör den enkel att förflytta.
- Butiker & priser


Svenska OBH Nordica är välkända för att leverera bra kvalitet till en rimlig prislapp, och det är även vad denna elgrill bjuder på. OBH Nordica Optigrill XL är en innovativ elgrill som bland annat har en sensor som kan känna av köttets tjocklek och justera tid och värme därefter. Här finns också nio automatiska program för exempelvis hamburgare, nötkött och grönsaker.
OBH Nordica Optigrill XL har en grillyta på 800 cm² och räcker för matlagning för sex till åtta personer lite beroende på vad du önskar grilla. Grillplattorna har en non-stick-beläggning som gör både matlagning och rengöring enkel. Plattorna är även löstagbara och tål maskindisk.
- Butiker & priser


Vill du ha en kompakt elgrill som ändå ger gott om smak? Då är tipset att ta en titt på Weber Lumin Compact. Denna smidiga elgrill har hyllats i både tester och recensioner och beskrivs som en grill som är lätt att använda och som ger ett smakrikt resultat med fina grillränder.
Med Weber Lumin Compact kan du komma upp i en temperatur på hela 315 grader, och förutom klassisk grillning kan du även använda den till att röka och ånga dina ingredienser. Grillytan på denna modell mäter 43 x 28,3 centimeter och grillen är också utrustad med varmhållning. Gallret är gjort i porslinsemaljerat gjutjärn.
- Butiker & priser


Om du är ute efter en elgrill som går att använda inomhus är det en bordsgrill som är det rätta valet. Med en sådan får du fina grillränder men slipper det mesta av oset. Bordsgrillarna är också mer kompakta och tar mindre plats i dina skåp än övriga elgrillar.
En populär modell när det kommer till bordsgrillar är Cuisinart GR47E, som vann Råd & Röns senaste test av de bästa modellerna på marknaden. På denna grill kan du grilla allt från kött och fisk till grönsaker och grillytan har ett mått på 37 x 33 centimeter. Du kan använda Cuisinart GR47E både öppen och stängd, och grillar du i det öppna läget får du dubbel grillyta. Grillen kommer upp till 240 grader och grillplattorna är löstagbara och går att köra i diskmaskin.
- Butiker & priser

Köpa elgrill – jämför egenskaper
Sommaren är inte komplett utan en och annan grillning! För den som bor i lägenhet kan grillmöjligheterna dessvärre vara något begränsade; det är inte särskilt populärt att grilla med kol eller gasol på balkongen, och en uteplats är ingen självklarhet. En elgrill kan vara lösningen! Här ger vi dig tipsen inför ditt köp av elgrill.
En elgrill kan ha flera olika egenskaper som är bra att jämföra mellan. Detta ska du kika på!
Storlek och grillyta
Även om en elgrill är bra mycket behändigare än de flesta kolgrillar och gasolgrillar kan de variera i storlek. Mät därför ytan där du framförallt tänkt använda den innan ett köp, så att du är säker på att det du får med dig hem faktiskt fungerar hemma hos dig!
Vikt
En elgrill väger oftast mindre än en gasolgrill eller kolgrill. Utan stativ ligger vikten oftast på bara några kilo, vilket också gör den lätt att flytta runt.
Sladdlängd
Eftersom elgrillen är beroende av elektricitet behöver du har nära till ett elluttag när du grillar. För högre flexibilitet är det därför bra att välja en elgrill med lång sladd.
På bord eller med stativ
Många elgrillar kommer utan ben och går att ställa direkt på ett bord eller annat underlag. Detta är praktiskt om du har litet utrymme på till exempel balkongen. Andra elgrillar kommer med ett stativ så att du får en mer bekväm arbetsyta.

Olika typer av elgrillar
När du grillar med en elgrill gör du det antingen med värmestrålning eller direktkontakt och elgrillar kan delas in i två olika kategorier: strålningsgrillar och kontaktgrillar.
- Värmestrålning: Strålningsgrillarna har sin tillagningsyta (grillgaller eller stekplatta) en bit ovanför värmekällan, vilket gör att det fungerar som på en kol- eller gasolgrill. Värmen kommer upp genom gallret och tillagar maten, och tar med sig oset av fett och safter som trillat ner på värmeelementen, vilket ger en god grillsmak som kommer riktigt nära den du får med kol eller gasol.
- Direktkontakt: En kontaktgrill blir varm på samma sätt som ett stekbord och det som tillagas läggs därmed direkt på värmekällan. Kontaktgrillar osar mindre än strålningsgrillarna och kan användas inomhus!
Fördelar med en elgrill
Det finns många anledningar till att köpa en elgrill – här får du några av fördelarna!
Flexiblare
En elgrill kan du använda så gott som vart som helst, förutsatt att du har tillgång till el. Inget annat behövs, och du behöver inte ta hänsyn till varken kol eller gasol! Utöver att vara utmärkt för dig som bor i lägenhet är den också ett perfekt komplement att ta med i båten eller husvagnen.
Liten och smidig
Grillen är liten och smidig, och många modeller kan placeras direkt på ett bord eller någon annan form av avlastningsyta.
Kan användas inomhus
En del elgrillar kan användas inomhus, eftersom de inte osar mer än en vanlig stekpanna. Väljer du en grill som du kan använda inomhus har du dessutom möjligt att grilla året runt!
Samma goda grillsmak
Många tror att det inte går att få samma goda grillsmak med en elgrill som med en kolgrill, men det är fel. Den karaktäristiska grillsmaken kommer från fett och salt som droppar från köttet, som sedan förångas och absorberas av köttstycket. Väljer du en elgrill med lock får du möjligheten att stänga in värmen och oset och på så sätt få till en härlig grillsmak!
Enkel rengöring
Att göra rent en elgrill är ofta enkelt och många grillar räcker att torka av efter användningen.

Så rengör du en elgrill
Det är förstås ett stort plus om grillen är lätt att rengöra! Fettrester kan inte brännas bort på samma sätt som på en riktig grill, utan här är det mer traditionell diskning som gäller. Avtagbara galler och droppskålar som kan diskas i maskin är ett plus, och stekplattor bör ha non stick-beläggning. Många grillar räcker att torka av efter användning, förutsatt att de smorts in och förberetts enligt anvisning innan.
Får man grilla på balkongen?
Det finns ingen lag som säger att du inte får grilla med kol eller gasol på din balkong, men många bostads- och hyresrättsföreningar har inskrivet i ordningsreglerna att det inte är tillåtet. Elgrill brukar allt som oftast inte vara ett problem, men kika igenom reglerna innan du köper hem en för säkerhets skull! Elgrill är dessutom det som rekommenderas av brandkår och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; det är helt enkelt det säkraste alternativet när det gäller grillning på balkong.
Andra typer av grillar
Förutom elgrill finns det flera andra grillar att välja mellan. Här är några andra vanliga modeller som du kan välja mellan.
Kolgrill
En kolgrill drivs av kol eller briketter och är en av de vanligaste modellerna. Den är ofta både mindre och lättare än en gasolgrill.
Gasolgrill
En gasolgrill drivs av gasol och är en av de vanligaste grillarna du kan köpa. Den kommer snabbt upp i höga grader, osar mindre än en kolgrill, och har en lång hållbarhet.
Bärbar grill
En bärbar grill den bästa grillen för dig som vill ta med dig grillen på utflykten. Den är liten och väger mindre vilket gör den optimal att bära med sig. Bärbara grillar finns att få som kolgrill, gasolgrill och elgrill.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Elgrillen behöver ha tillgång till ström, annars använder du den på samma sätt som med en vanlig grill. Sätter igång den, väntar runt femton minuter och lägger sedan på maten som du ska grilla. Vissa grillar kan placeras direkt på bordet medan andra kommer på vagn.
-
Bor du i lägenhet är det inte tillåtet att grill med kol eller gasol på balkongen. Då är elgrillen ett perfekt alternativ för att du ska kunna grilla. Elgrillar är lika snabba som vanliga kolgrillar och ger läckert grillade måltider.
-
Vi har valt att utse Weber Q1400 till den elgrill som är bäst i test. det är en elgrill som fått bra betyg på tester under många år och som ger en grillupplevelse utöver den vanliga.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Weber Q1400
- Bästa premium : Weber Pulse 2000
- Bästa budget : OBH Nordica Optigrill XL
- Bästa kompakta : Weber Lumin Compact
- Bästa bordsgrill : Cuisinart GR47E
- Köpa elgrill – jämför egenskaper
- Fördelar med en elgrill
- Så rengör du en elgrill
- Får man grilla på balkongen?
- Andra typer av grillar