Test av stekpannor

Publicerad under hem & hushåll. Senast ändrad den 20:e Januari, 2015. Baserad på 4 testkällor.

Sammanfattning

Stekpannor är de redskap som oftast används i köket vid matlagning. Det absolut viktigaste att tänka på när man ska köpa en ny stekpanna är att kontrollera så att dess beläggning är ordentligt härdad. Flera stekpannor som nöts släpper ifrån sig någon slags sörja, som sedan kan vara svår att tvätta bort. Det innebär att sörjan kan lossna/färga av sig när du sedan steker mat, vilket är mycket osmakligt.
Den bästa stekpannan att välja, är den med en keramisk beläggning. Tester visar att de är de mest hållbara modellerna och att de endast får lite repor vid nötning. De är också dock lite dyrare än andra stekpannor, men man får en mycket bra stekpanna för pengarna. Se också efter pannans säkerhet. En del modeller är enklare att bränna sig på och andra skyddar bra sina detaljer. Läs tester och hör med bekanta för att få den absolut bästa modellen!

Test.se rekommenderar

Hackman Matador - Vi på Test.se rekommenderar Hackman Matador. Detta är en mycket bra stekpanna för krävande matlagning. Dess keramiska beläggning ger en fin gyllenbrun stekyta och dess stekegenskaper hos den keramiska Ceratec-beläggningen är nästan desamma som hos gjutjärn. Beläggningen tål alla slags redskap i metall, men undvik använda vassa föremål och skär inte med kniv i pannan för att minska risken för rispor.
Det är bra att använda rikligt med fett eller matolja när du steker för att få det bästa stekresultatet och den bästa smaken. Det är viktigt att alltid justera spisens värme efter just… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2014 2013 2012

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har genomfört ett test av 10 olika stekpannor, både teflonpannor och keramiska stekpannor. Sex av dessa är teflonpannor och övriga fyra är keramiska. Teflonpannorna är gjorda av PTFE(polytetrafluoretylen) som är baserat på fluormolekyler och kol. De klarar värme upp till 250 grader och underlaget blir glatt vid uppvärmning. Keramiska stekpannor består istället av kiseldioxid och tål värme upp till 400 grader.

Testfakta har testat stekpannorna i Interteks laboratorium i Furth, Tyskland. Testerna är ganska omfattande och man har bland annat kollat på beläggningens tålighet, släpp lätt-förmågan, värmefördelning och energieffektivitet. Stekpannans botten har också undersökts och pannans förmåga att hålla värmen. De olika kategorierna har poängsatts med ett betyg från 1-5 och sedan har man räknat ut ett genomsnittsbetyg för respektive stekpanna.

Bäst i test enligt Testfakta är stekpannan OBH Nordica Supreme Steel. Den kostar ca 800 kr och får genomsnittsbetyget 4,5 poäng av 5 möjliga. OBH Nordicas stekpanna får toppbetyg för bottens stabilitet och är tillsammans med Hackman All Steel stekpanna allra bäst på att behålla värmen. Enda området där OBH Nordica Supreme Steel inte presterar på topp är värmefördelningen. Här får man ett betyg på 3,5 poäng. Men sammantaget är detta den klart bästa stekpannan i testet!

På delad andraplats hittar vi två stekpannor från Hackman. Hackman Hardface har testets tåligaste beläggning och en stabil botten. Den är dock inte den mest energieffektiva pannan. Hackman All Steel får däremot ett högt betyg för energieffektivitet och dessutom toppbetyg för bottens stabilitet och förmågan att hålla värmen. Hackman All Steel har dock en nackdel. Dess beläggning är inte speciellt tålig. Genomsnittsbetyget för dessa två stekpannor blir 4,3 poäng av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

 1. OBH Nordica Supreme Steel
 2. Hackman Hardface
 3. Hackman All Steel

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt tio stekpannor med “släpp lätt”-egenskaper: sju plastbelagda och tre med keramisk beläggning. Både stekförmåga och beläggningens kvalitet har testats!
På fyra av de mindre bra stekpannorna i testet blev det en gråaktig sörja i pannan, efter att man nött dess beläggning med en stålvisp. Sörjan gick inte att få bort med en diskborste och diskmedel, utan när man sedan lagade pannkakor i stekpannan, fastnade/färgade sörjan av sig på maten. Detta kan bero på att beläggningen inte härdats ordentligt vid tillverkningen, vilket innebär att det kan finnas kvar kemikalier som vanligtvis förångas vid bränning. Icakuriren lämnar in stekpannorna för kemisk analys, så håll ögonen öppna för resultatet!
De tre keramiska pannorna från OBH Nordica, Hackman och Green Pan klarar däremot av detta testet utan problem och har en utmärkt stekförmåga. De klarar dessutom av att steka biffar gyllenbruna och jämna. Alla tre stekpannor får 5 i betyg, då deras beläggning tål att slita på. När vispen stannades efter 20000 varv, var beläggningen endast mycket lite rispad av stålvispen. Hackmans stekpanna blev trots det bäst i test, detta för att den höll en jämn värme.
Keramiken är ett naturmaterial som ska klara alla temperaturer upp till 400-450 grader, utan att förlora sina “släpp lätt”-egenskaper och de är mycket enkla stekpannor att rengöra.

Vinnare i det här testet

 1. Hackman Matador
 2. OBH Nordica Eco Kitchen
 3. Green Pan Stockholm GP15002

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit testa och betygsätta åtta stekpannor med “släpp lätt”-funktion. Testets största vikt läggs vid pannornas reptålighet och pannan med bäst tålighet är franska Le Creuset - som annars är mest kända för sina gjutjärnsgrytor. Sämst reptålighet har danska Eva Solo, som även är sämst på att fördela värmen jämnt i pannan. Efter två minuter på spisen skiljer det hela hundra grader mellan mitten av pannan och en punkt nio cm ut mot kanten. En jämn temperatur i pannan är viktig när du steker torrare mat och mat med mycket vätska hjälper till att jämna ut temperaturen under tillagning. Bäst i testet på reptålighet och matlagning/stekegenskaper är Le Creuset ifrån Frankrike. Testets andraplats-tagare är stekpannan Selection, från Ica och stekpannan på tredjeplats är IKEAs 365+.
Icas har en mycket bra värmefördelning vid matlagning och anses vara mycket prisvärd. IKEAs stekpanna har bäst värmetålighet och är även den billigaste modellen i testet. Sämst i testet blir, som sagt, Eva Solo XO, från Danmark. Reptåligheten hos pannan var den sämsta i testet och även dess värmefördelning var sämst. Den kostar dessutom mer än alla de övriga modellerna.

Vinnare i det här testet

 1. Le Creuset Toughened Non-stick
 2. Ica Selection
 3. IKEA 365+

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat och betygsatt 14 stekpannor med en “släpp lätt”-funktion. De har bland annat testat hur bra pannorna steker och hur hållbara de är, samt om de är lätthanterliga. WMF Comfort blev bäst i test, med ett samlat betyg på 81 poäng. I nästan alla testmoment får WMF riktigt bra betyg, men den är dyr! Den kostar hela 1350 kr och för den summan kan du exempelvis köpa 8 stycken IKEA 365+ pannor.
Stekpannan från IKEA ör en mycket bra modell, med utmärkelsen “Bra köp”.
Sämsta pannan i testet blev en annan modell från IKEA - Steka. Den kostar inte mer än 20 kr och fungerar på en elspis, men på grund av att den har ett mycket lättåtkomlig skruv på handtaget, ökar risken betydligt för att man ska bränna sig.
Testvinnaren WMF är snabb, hållbar, säker och mycket lätt att hantera. Den är gjord av rostfritt stål och är både testets dyraste modell och den tyngsta.
IKEAs 365+ är en prisvärd stekpanna i rostfritt stål som hamnade på andra plats. Även denna modell är hållbar och lätthanterlig, samt att den är snabb - den steker tre pannkakor i loppet av tio minuter. På tredje platsen hamnade Ica Cook & eat. Det är en mycket prisvärd aluminiumpanna, som både är hållbar och lätthanterlig. Den fungerar dock inte på induktionshäll och den är lite svår att hälla ur.

Vinnare i det här testet

 1. WMF Comfort
 2. IKEA 365+
 3. Ica Cook & Eat