Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kaffebryggare - Bäst i test

Test av kaffebryggare

hem & hushåll uppdaterad 17:e November, 2016, Baserad på 12 testkällor.

När man ska köpa kaffebryggare, vill man förstås att den ska brygga så gott kaffe som möjligt! Det är inte bara valet av kaffesorten som gör smaken, utan även hur bra bryggaren är. Enligt standarden ECBC (European Coffee Brewing Centre) ska t.ex. bryggtiden vara mellan 4-6 minuter för att vattnet inte ska laka ut kaffepulvret för mycket. Sen får man själv bestämma vilken typ av design man vill ha på sin kaffebryggare och om man vill ha en modell med termos till exempel. Kaffebryggare tillverkas i många varianter och många med bra funktioner som kan vara bra för vissa. Välj den som passar dig bäst!

Test.se rekommenderar

OBH Nordica Legacy 2403 - bäst i test bland Kaffebryggare 2017
OBH Nordica Legacy 2403, bäst i test.

OBH Nordica Legacy 2403 - Det är svårt att säga att endast en kaffebryggare är “bäst”, eftersom det finns så himla många modeller och de är bra på olika saker, har olika funktioner osv. Vi väljer dock att rekommendera Legacy 2403 från OBH Nordica, som 05/04-16 utsågs till vinnare i Icakurirens test. Testresultatet visade att Legacy var den modell som kom närmast godkända 92 grader i bryggtemperatur och där fanns en bra kanna med bra grepp, automatisk avstängning, kalkindikator och sladdvinda.

Legacy 2403 är en stilren och elegant kaffebryggare från OBH Nordica som finns tillgänglig i tre… Läs mer

Kaffebryggare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Kaffekvarn

UPPDATERAD 1:a Mars, 2017

Termos

UPPDATERAD 22:e Februari, 2017

Kapselmaskiner

UPPDATERAD 11:e Januari, 2017

Bryggkaffe

UPPDATERAD 21:e September, 2015

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 37 kaffebryggare med glaskanna och 10 med termoskanna. Alla får relativt jämna betyg för sitt kaffe, där en smakpanel på 30 personer bland annat bedömt kaffets arom, syra, beska och balans. Kaffe ska både smaka och lukta gott, samt vara ca 85 grader och bryggas snabbt. Högst samlat betyg, 74, fick Melitta Aroma Signature, men eftersom kaffebryggare testas kontinuerligt, utses ingen “bäst i test”. Både Electrolux EKF3300 och Philips HD7546/20 hamnar inte långt efter med 73 i betyg och utnämns till Bra köp.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Norska Klikk har testat ett gäng kaffebryggare som redan testats och godkänts av Norsk Kaffeinformation och därför innebär det att vinnande modell i detta test är den bästa av de bästa. Man har koncentrerat sig på modeller som ligger i prisklassen 1000 - 1400 kronor och de två viktigaste kriterierna är smak och användarvänlighet. Testresultatet visar att skillnaderna är små. Testets guldmedaljör är Cafe Caprice från Severin. Bryggaren gör riktigt gott kaffe, utan någon beskhet, och det är väldigt enkelt att använda modellen, även om det finns några få minus i utförandet. Melitta Aroma Signatur DeLuxe och OBH Legacy får båda samma betyg och delar därför andraplats. Melitta är den billigaste kaffebryggaren i testet, men har många bra tekniska finesser och ger intrycket av bra byggkvalitet. OBH Legacy ger kaffet en ren och god smak, där djup blandades tillsammans med syrlighet och elegans. Eftersmaken är dock svagt besk. Testpanelen tycker dock att vattenbehållaren är klumpig och bryggaren får minus eftersom filterhållaren inte kan stå av sig självt.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Det räcker inte med att kaffet är nymalet och vattnet friskt för att kaffet ska smaka riktigt gott. Det är också viktigt att bryggvattnet kommer upp i en temperatur på mellan 92 och 96 grader för att kaffepulvret ska komma till sin rätt och till det behövs en bra bryggare. Icakuriren har provat tio märkesbryggare som kostar över 599 kr och resultatet visar att smakar det, så kostar det. Ingen av kaffebryggarna kommer upp i en medeltemperatur på över 92 grader, men de dyrare från ca 900 kronor, kommer efter ett tag upp i rätt vattentemperatur. Hetaste vattnet droppar ner i OBH Nordicas bryggtratt med en medeltemperatur på 89 grader. Vattnet kommer under bryggningen upp i 94 grader, men har en lägre medeltemperatur. Här har man en kanna som är lätt att hälla ur och man får ett bra grepp om handtaget. Autostopp efter 40 min, kalkindikator och sladdvinda finns här också. Moccamaster som flera gånger ligger i topp i kaffebryggartester får en medeltemperatur på 87 grader och maxtemperatur på 94 grader. Vattenmätaren är tydlig och kannan är lätt att hälla ur. Autostopp gör att den stängs av efter 120 minuter (inställbar) och en kalkindikator visar när man måste kalka av bryggaren. Också Wilfa och Kitchen Aid kommer upp i rekommenderad temperatur, 93 grader.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har under 2015 testat ett flertal kaffebryggare i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Förutom slutresultatet, alltså hur kaffet smakar, har man tittat på flera andra aspekter av bryggarna som inkluderats i testet. Bryggarna har testats av vanliga kaffedrickare tillsammans med några lite mer engagerade kaffeentusiaster och med olika sorters kaffe, men fokuset har legat på Arvid Nordquist Eco och Zoegas Hazienda. Två kaffebryggare har fått titeln ”Bäst i test” - Moccamaster Type KB741 och Melitta Aroma Signature DeLuxe. Moccamaster dominerar försäljningslistorna. Den gör riktigt, riktigt gott kaffe med rund, mogen och rostad smak, utan någon som helst beska eller alltför påträngande syrlighet. Moccamastern är bryggaren i testet som bäst håller samman och balanserar smakerna, men kaffeingenjörerna har tappat tempo vad gäller utveckling av nya funktioner i den här prisklassen. Även Melitta brygger ett härligt aromatiskt kaffe med välbalanserad fyllighet. Smaken har en frisk karaktär med en elegant syrlighet och en lång, fin eftersmak, en favorit bland flera av testpersonerna. Det är dessutom en mycket prisvärd kaffebryggare med upplyst vattenbehållare och bra temperaturer. OBH Nordica hamnar på tredjeplats och den gör ett imponerande första intryck. Den uppfattas som högkvalitativ både i formgivning och materialval. Kaffet får en rik smak med utsökt arom. Kaffebryggaren fungerar som så att vattnet först kokar upp i vattenbehållaren av glas, för att sedan rinna ner i filtret och påbörja bryggningen. Det innebär en optimal bryggtemperatur, men också att bryggaren låter som en vattenkokare – relativt högt.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har i en intressant artikel testat tio termosbryggare, en kaffebryggare med termoskanna istället för en vanlig. Det finns både fördelar och nackdelar med denna typ av bryggare. Den är perfekt om man vill sitta ute och fika. Att ta med sig termoskannan ute i trädgården, på balkongen eller på utflykt är helt klart mysigt. Smidigt och smart tycker många. Nackdelarna är dock flera. Samtliga termosbryggare är tunga och lite klumpiga. Hett vatten måste hällas i termoskannan innan bryggning, annars sänks temperaturen på kaffet direkt. Termoskannan måste stå upprätt annars kan den läcka.

Bäst i test blir Siemens TC86503. Det är en prisvärd kaffebryggare med fina egenskaper. Siemens termosbryggare är den enda som klarar optimal bryggtemperatur, dvs mellan 92 och 96 grader. Den är utrustad med automatisk avstängning och har löstagbar vattenbank. Avkalkningsindikator och klocka med timer är andra smarta finesser. För cirka 900 kr får du testets bästa termosbryggare! Betyget blir en stark femma.

Två andra termosbryggare som får maxbetyg är Bosch TKA8653 och Braun KF610. Den förstnämnda liknar testvinnaren i utseende och egenskaper. Dock är den en hundring dyrare och har sämre bryggtemperatur. Brauns termosbryggare är bra på det mesta, men dess kanna blir för varm undertill. Klassikern Moccamaster KBT blir fyra i testet. Denna bryggare har fem års garanti, men har en alldeles för lång sladd. Priset är dessutom högt, 1595 kr. Betyget blir fyra hjärtan.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Svt Plus har testat 4 kaffebryggare som högst får kosta 500 kr. Man har kollat på hur väl vattnet rinner igenom, bryggtid, bryggtemperatur och smak. De tävlande budgetbryggarna är Bosch TKA663IV, Melitta Look III De Luxe, OBH Nordica 2313 Café Inox och Philips HD7546/20.

Deltestet 1 där man bedömer hur väl vattnet rinner igenom har en klar vinnare i Bosch TKA663IV. OBH Nordica får sämst betyg. Deltest 2 där man tittar på bryggtid och bryggtemperatur har också en klar vinnare, Philips HD7546/20. Den brygger snabbast med sina 7 minuter och har bäst bryggtemperatur. Dock skall det tilläggas att ingen av kaffebryggarna kommer upp i perfekt temperatur som är 92-96 grader. Philips klarar detta under merparten av bryggningen, men inte under hela.

Deltest 3 berör smaken. Här kommer vi till det knepiga. I teorin bör Philips var den bästa i detta avseende, eftersom man har bäst bryggtemperatur. Men smaktestets vinnare är Melitta Look III De Luxe. En tredjedel(33%) av de 86 personerna i smakpanelen väljer Melitta. Och eftersom smaken är viktigast vinner Melittas bryggare SVT:s test, trots att den varken toppar deltest 1 eller 2.

Vinnare i det här testet

HD.se

Publicerad

Helsingborg Dagblad (HD) har testat åtta kaffebryggare och utsett Kenwood CM041 som testvinnare för god kapacitet och för att den är lätt att hantera. Resultaten i testet har annars varit ganska jämnt – det är detaljerna som avgjort. Den traditionella kaffebryggaren är den vanligaste hushållsapparaten i våra hem. Därför bör en bra kaffebryggare ha filterdel som är lätt att hantera och på den delen finns många variationer. På modellerna från Braun, C3 och Fasett är det smidigt att man kan svänga upp filterdelen utan att behöva krångla med lösa delar. Däremot är det enklare att rengöra ordentligt om filterdelen, och gärna vattenbehållaren, går att ta loss helt och hållet. En annan bra funktion är droppstoppet. Det gör det möjligt att ta bort kaffekannan från bryggaren utan att det droppar kaffe på värmeplattan. I testet fungerar droppstoppen överlag bra, med undantag för Moccamaster och Russell Hobbs. På några få bryggare finns också en varningslampa, som berättar när bryggaren bör kalkas av, vilket är praktiskt och flera modeller har en automatisk avstängning. HDs test visar också att kaffebryggarna överlag har svårt att komma upp i rätt temperatur som ligger mellan 92-96 grader, men de flesta har en korrekt serveringstemperatur på mellan 80-85 grader. Temperaturen kan dock skilja sig från gång till gång! Kenwood blev, som sagt, bäst i test. Konstruktionen och byggkvaliteten är rejäl in i minsta detalj och kaffet får en bra temperatur på en rimlig tid. Filterdelen är dessutom urtagbar. Nackdelarna är droppstoppet inte fungerar optimalt och att priset är högt. Andraplats gick till Philips. Modellen har en praktisk utformning och med funktioner, så som droppstopp och automatisk avstängning. Däremot är den högljudd och man får en varierad bryggtemperatur. Tredjeplatsen gick till Braun Caféhouse, som är en hållbar modell, med bra droppstopp-funktion och automatisk avstängning. Nackdelarna här är den låga bryggtemperaturen och en omständlig filterhållare. Det är också lätt att spilla om kannan är full.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens test visar att bara en av 10 kaffebryggare klarar sin enda uppgift – att brygga tillräckligt hett kaffe! I testet har de betygsatt vattentemperatur, bryggtid, kvalité på bryggarna och alla deras praktiska funktioner. Testvinnare blev Bosch Styline. Kaffebryggaren har en automatisk avstängningsfunktion vilket är riktigt praktiskt om man tillhör de som ofta glömmer av att kaffebryggaren är på. Den har även en automatisk avkalkningsindikator! Däremot har den fått minus för dess storlek, dess stora kanna med dåligt grepp och för att den har en löstagbar vattentank. På andra plats är kaffebryggaren från Braun, Café House FK560. I testet står det inte om några utmärkta plus, men den har fått som minus att den har en extra funktion som ska reducera klorsmak i kaffet och automatiskt motverka kalklagring i bryggaren. Melittas Aroma Excellent har, precis som Bosch, en avstängningsfunktion. Dessutom är bryggaren liten och kommer upp i temperaturen 81 grader. Den har dock fått minus för att den saknar en antidroppfunktion, för att den saknar markeringar på kannan och för att det inte finns någon hållare för den lösa melittahållaren.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 24 stycken klassiska kaffebryggare. Man har testat deras effektivitet, smaken på kaffet som bryggs, hur lång tid det tagit osv. Råd och rön har utsett Moccamaster KBT741 som testvinnare. Kaffebryggaren är snabb, tyst. Lätt att hantera och ger ett gott kaffe, dock inte det godaste. För godaste kaffet fick Bosch TKA80011 högsta betyget. Dess termos förbrukar heller ingen energi för hålla värmen, men droppskyddet fungerar inte speciellt bra och dessutom är bryggaren relativt svår att rengöra.
Ingen av de kaffebryggarna som deltog i testet fick något speciellt dåligt omdöme och ingen bryggde ”äckligt” kaffe. Inte heller ‘r någon kaffebryggare farlig, även om det finns viss risk för att man kan få stänk eller ånga på händerna när man håller i filterbehållaren eller på bryggarens lock på vissa bryggare.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Testpanelen hos Pricerunner har druckit ohälsosamt många koppar kaffe för att kunna ranka den bästa kaffebryggaren. Som testvinnare hittar man Philips modell HD7690. Bryggaren är mycket stilfull med en ”MyAroma Control”-funktion som brygger ett riktigt gott kaffe med perfekt temperatur. Funktionen låter dig bestämma vilken styrka du vill ha på ditt kaffe – alltså hur smakrikt det skall vara.
Kaffebryggaren har även en timerfunktion som gör att du kan vakna varje morgon till nybryggt kaffe!
Den moderna kaffebryggaren från Braun är snygg, har både klocka och timer inbyggt och brygger gott kaffe i rätt temperatur. Bryggaren har ett speciellt filter som tar bort vattnets klorsmak och även gör att det inte kan byggas upp några kalkavlagringar.
Krups ProAroma FMD344 är en enkel och stilfull bryggare, som har en svängbar filterbehållare. Även denna bryggare gör riktigt gott kaffe. Dock kan den kännas plastig och den har en snäv vattenbehållare som gör att man lätt kan spilla. Kaffebryggaren är lätt att rengöra och har en aroma-värmare som ger kaffet sin extra fyllighet!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se finns ett test som gjorts på 4 stycken budget-bryggare för under 400 kr. I topp hamnar C3 Tap & Brew, som är en stilren kaffebryggare med en avtagbar vattentank och en lätthanterlig serveringskanna. Kaffebryggarens bryggkapacitet är inte i topp men den har fått ett klart godkänt resultat i den här prisklassen. Bryggaren har en godkänd kvalité men ger ifrån sig lite mer ljud än önskat.
Melittas kaffebryggare Café Line är en budget-bryggare med en ren och samtidigt funktionell design. Den har fått plus för sitt stora påfyllningshål för vatten och för att filterbehållaren är lätt att tömma. Kannans handtag är tunt och det finns en viss risk att bränna sig mot annan.
Fasett 9030-1248 är också en godkänd budget-bryggare, med en kompakt och stilren design. Bryggaren har en medelbra kapacitet när det gäller temperaturnivå och bryggtid, med det är dock krångligt att fylla på vattenbehållaren. Dess handtag är greppvänligt, men inte speciellt gediget.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

På smartson.se kan man hitta ett test där de har gett Philips kaffebryggare HD7686 bäst betyg! Kaffebryggaren har en vattenbehållare man enkelt kan koppla loss när man ska fylla på den med vatten och en avkalkningslampa som säger till dig när det är dags att kalka av din bryggare. Den här modellen har också en funktion som innebär att kaffebryggaren stänger av sig själv efter 2 timmar – vilket är bra för de som ibland glömmer av att den står på. Electrolux kaffebryggare har också fått bra betyg. Den har en signal installerad som säger till dig när vattnet har runnit igenom filtret och även denna modell har en avstängningstimer som gör att bryggaren stängs av efter 2 timmar, samt en fördröjd autostart. Dock har den otydliga markeringar i vattenbehållaren och kaffet är inte klart vid klarsignal. Brauns bryggare har många likheter med de två andra modellerna, bl.a. även här en automatisk avstängning efter 2 timmar. Nackdelen med den här kaffebryggaren är att den ger ifrån sig för mycket vatten ånga mot slutet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"