Test av kaffebryggare

Publicerad under hem & hushåll. Senast ändrad den 12:e Juni, 2014. Baserad på 6 testkällor.

Sammanfattning

När man ska köpa kaffebryggare, vill man förstås att den ska brygga så gott kaffe som möjligt! Det är inte bara valet av kaffesorten som gör smaken, utan även hur bra bryggaren är. Enligt standarden ECBC (European Coffee Brewing Centre) ska t.ex. bryggtiden vara mellan 4-6 minuter för att vattnet inte ska laka ut kaffepulvret för mycket. Sen får man själv bestämma vilken typ av design man vill ha på sin kaffebryggare och om man vill ha en modell med termos till exempel. Kaffebryggare tillverkas i många varianter och många med bra funktioner som kan vara bra för vissa. Välj den som passar dig bäst!

Test.se rekommenderar

Moccamaster KBT741 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Moccamaster KBT741. Den placerar sig bäst i Råd & Röns test(17/7-12) och är en kaffebryggare som gör välsmakande kaffe. Moccamaster KBT741 är både snabb och tystgående. Förutom detta är den lätthanterlig och förbrukar ingen energi för att hålla värmen.

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2013 2012 2010

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

HD.se

Publicerad

Helsingborg Dagblad (HD) har testat åtta kaffebryggare och utsett Kenwood CM041 som testvinnare för god kapacitet och för att den är lätt att hantera. Resultaten i testet har annars varit ganska jämnt – det är detaljerna som avgjort. Den traditionella kaffebryggaren är den vanligaste hushållsapparaten i våra hem. Därför bör en bra kaffebryggare ha filterdel som är lätt att hantera och på den delen finns många variationer. På modellerna från Braun, C3 och Fasett är det smidigt att man kan svänga upp filterdelen utan att behöva krångla med lösa delar. Däremot är det enklare att rengöra ordentligt om filterdelen, och gärna vattenbehållaren, går att ta loss helt och hållet. En annan bra funktion är droppstoppet. Det gör det möjligt att ta bort kaffekannan från bryggaren utan att det droppar kaffe på värmeplattan. I testet fungerar droppstoppen överlag bra, med undantag för Moccamaster och Russell Hobbs. På några få bryggare finns också en varningslampa, som berättar när bryggaren bör kalkas av, vilket är praktiskt och flera modeller har en automatisk avstängning. HDs test visar också att kaffebryggarna överlag har svårt att komma upp i rätt temperatur som ligger mellan 92-96 grader, men de flesta har en korrekt serveringstemperatur på mellan 80-85 grader. Temperaturen kan dock skilja sig från gång till gång! Kenwood blev, som sagt, bäst i test. Konstruktionen och byggkvaliteten är rejäl in i minsta detalj och kaffet får en bra temperatur på en rimlig tid. Filterdelen är dessutom urtagbar. Nackdelarna är droppstoppet inte fungerar optimalt och att priset är högt. Andraplats gick till Philips. Modellen har en praktisk utformning och med funktioner, så som droppstopp och automatisk avstängning. Däremot är den högljudd och man får en varierad bryggtemperatur. Tredjeplatsen gick till Braun Caféhouse, som är en hållbar modell, med bra droppstopp-funktion och automatisk avstängning. Nackdelarna här är den låga bryggtemperaturen och en omständlig filterhållare. Det är också lätt att spilla om kannan är full.

Vinnare i det här testet

 1. Kenwood CM041
 2. Philips Avance collection HD7688/20
 3. Braun Caféhouse KF 570

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens test visar att bara en av 10 kaffebryggare klarar sin enda uppgift – att brygga tillräckligt hett kaffe! I testet har de betygsatt vattentemperatur, bryggtid, kvalité på bryggarna och alla deras praktiska funktioner. Testvinnare blev Bosch Styline. Kaffebryggaren har en automatisk avstängningsfunktion vilket är riktigt praktiskt om man tillhör de som ofta glömmer av att kaffebryggaren är på. Den har även en automatisk avkalkningsindikator! Däremot har den fått minus för dess storlek, dess stora kanna med dåligt grepp och för att den har en löstagbar vattentank. På andra plats är kaffebryggaren från Braun, Café House FK560. I testet står det inte om några utmärkta plus, men den har fått som minus att den har en extra funktion som ska reducera klorsmak i kaffet och automatiskt motverka kalklagring i bryggaren. Melittas Aroma Excellent har, precis som Bosch, en avstängningsfunktion. Dessutom är bryggaren liten och kommer upp i temperaturen 81 grader. Den har dock fått minus för att den saknar en antidroppfunktion, för att den saknar markeringar på kannan och för att det inte finns någon hållare för den lösa melittahållaren.

Vinnare i det här testet

 1. Bosch Styline
 2. Braun Café House KF560
 3. Melitta Aroma Excellent

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 24 stycken klassiska kaffebryggare. Man har testat deras effektivitet, smaken på kaffet som bryggs, hur lång tid det tagit osv. Råd och rön har utsett Moccamaster KBT741 som testvinnare. Kaffebryggaren är snabb, tyst. Lätt att hantera och ger ett gott kaffe, dock inte det godaste. För godaste kaffet fick Bosch TKA80011 högsta betyget. Dess termos förbrukar heller ingen energi för hålla värmen, men droppskyddet fungerar inte speciellt bra och dessutom är bryggaren relativt svår att rengöra.
Ingen av de kaffebryggarna som deltog i testet fick något speciellt dåligt omdöme och ingen bryggde ”äckligt” kaffe. Inte heller ‘r någon kaffebryggare farlig, även om det finns viss risk för att man kan få stänk eller ånga på händerna när man håller i filterbehållaren eller på bryggarens lock på vissa bryggare.

Vinnare i det här testet

 1. Moccamaster KBT741
 2. Bosch TKA8011
 3. Bosch TKA8013

Pricerunner

Publicerad

Testpanelen hos Pricerunner har druckit ohälsosamt många koppar kaffe för att kunna ranka den bästa kaffebryggaren. Som testvinnare hittar man Philips modell HD7690. Bryggaren är mycket stilfull med en ”MyAroma Control”-funktion som brygger ett riktigt gott kaffe med perfekt temperatur. Funktionen låter dig bestämma vilken styrka du vill ha på ditt kaffe – alltså hur smakrikt det skall vara.
Kaffebryggaren har även en timerfunktion som gör att du kan vakna varje morgon till nybryggt kaffe!
Den moderna kaffebryggaren från Braun är snygg, har både klocka och timer inbyggt och brygger gott kaffe i rätt temperatur. Bryggaren har ett speciellt filter som tar bort vattnets klorsmak och även gör att det inte kan byggas upp några kalkavlagringar.
Krups ProAroma FMD344 är en enkel och stilfull bryggare, som har en svängbar filterbehållare. Även denna bryggare gör riktigt gott kaffe. Dock kan den kännas plastig och den har en snäv vattenbehållare som gör att man lätt kan spilla. Kaffebryggaren är lätt att rengöra och har en aroma-värmare som ger kaffet sin extra fyllighet!

Vinnare i det här testet

 1. Philips HD7690
 2. Braun KF590
 3. Krups ProAroma FMD344

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se finns ett test som gjorts på 4 stycken budget-bryggare för under 400 kr. I topp hamnar C3 Tap & Brew, som är en stilren kaffebryggare med en avtagbar vattentank och en lätthanterlig serveringskanna. Kaffebryggarens bryggkapacitet är inte i topp men den har fått ett klart godkänt resultat i den här prisklassen. Bryggaren har en godkänd kvalité men ger ifrån sig lite mer ljud än önskat.
Melittas kaffebryggare Café Line är en budget-bryggare med en ren och samtidigt funktionell design. Den har fått plus för sitt stora påfyllningshål för vatten och för att filterbehållaren är lätt att tömma. Kannans handtag är tunt och det finns en viss risk att bränna sig mot annan.
Fasett 9030-1248 är också en godkänd budget-bryggare, med en kompakt och stilren design. Bryggaren har en medelbra kapacitet när det gäller temperaturnivå och bryggtid, med det är dock krångligt att fylla på vattenbehållaren. Dess handtag är greppvänligt, men inte speciellt gediget.

Vinnare i det här testet

 1. C3 Tap & Brew
 2. Melitta Café Line
 3. Fasett 9030-1248

Icakuriren.se

Publicerad

På smartson.se kan man hitta ett test där de har gett Philips kaffebryggare HD7686 bäst betyg! Kaffebryggaren har en vattenbehållare man enkelt kan koppla loss när man ska fylla på den med vatten och en avkalkningslampa som säger till dig när det är dags att kalka av din bryggare. Den här modellen har också en funktion som innebär att kaffebryggaren stänger av sig själv efter 2 timmar – vilket är bra för de som ibland glömmer av att den står på. Electrolux kaffebryggare har också fått bra betyg. Den har en signal installerad som säger till dig när vattnet har runnit igenom filtret och även denna modell har en avstängningstimer som gör att bryggaren stängs av efter 2 timmar, samt en fördröjd autostart. Dock har den otydliga markeringar i vattenbehållaren och kaffet är inte klart vid klarsignal. Brauns bryggare har många likheter med de två andra modellerna, bl.a. även här en automatisk avstängning efter 2 timmar. Nackdelen med den här kaffebryggaren är att den ger ifrån sig för mycket vatten ånga mot slutet.

Vinnare i det här testet

 1. Philips HD 7686
 2. Electrolux EKF 7000
 3. Braun Café House PurAroma