HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av förstärkare

elektronik uppdaterad 26:e September, 2016, Baserad på 6 experttester.

Att välja rätt förstärkare är inte helt lätt och det är många faktorer som spelar in. Det tre viktigaste faktorerna är budget, effekt och anslutningar. Det finns förstärkare i många olika prisklasser, där de billigaste startar från ca 600 kronor och de allra dyraste modellerna kostar tiotusentalskronor! Därför är det bra att fundera på hur mycket pengar man är villig att betala innan man börjar leta. Högtalarna är ofta viktigare än förstärkaren eftersom man med dåliga högtalare får dåligt ljud. Man bör välja en förstärkare som har en närliggande effekt med högtalarna man valt, för att balansera det hela. Om den har mindre eller högre effekt än högtalarna, kommer man inte att uppnå bästa möjliga ljud och din utrustning kan skadas. Man bör också hålla koll på vilka anslutningsmöjligheter man vill ska finnas på förstärkarna så man kan ansluta all utrustning man vill.

Test.se rekommenderar

Yamaha A-S1100 - bäst i test bland Förstärkare 2024
Yamaha A-S1100, bäst i test.

Yamaha A-S1100 - Vi här på Test.se väljer att rekommendera förstärkaren A-S1100 från Yamaha. Förstärkaren blev testvinnare hos Ljud & Bild 13/2-16 och har ärvt de överlägsna egenskaperna hos Yamahas emotionella och dynamiska ljud. Ljud & Bild skrev att förstärkaren gav ett varm och förföriskt ljud och att man finner den största potentialen vad gäller ljud - om den matar med en förstklassig analog signal från en DAC eller musikspelare. 

A-S1100 har dessutom utrustats med en retrodesign och samtidigt otrolig ljudkvalitet. Förstärkaren klarar ett brett frekvensomfång och har stöd för både DVD-audio och Super Audio CD. Här… Läs mer

Förstärkare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Trådlösa högtalare

UPPDATERAD 7:e September, 2020

Hemmabio-system

UPPDATERAD 8:e Januari, 2020

Högtalare

UPPDATERAD 14:e Maj, 2019

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat sju förstärkare som gör den gamla anläggningen trådlös, smartare och roligare. Man har lagt stor vikt vid ljudkvaliteten - man har testat med ett varierat urval av musik och flera olika högtalare. Den mest använda referenshögtalaren var KEF Reference 1. Den bästa förstärkaren i testet är Bluesound Powernode 2. Den har en dynamisk, stark och exakt återgivning av musik. Powernode är i klass med mycket dyrare förstärkare och dessutom väldigt smidig att använda. På testets andraplats hamnar Yamaha R-N602, som är en fullblodsreciever med alla anslutningar man behöver och dessutom med användarvänligt multiroom-system. Dessutom är ljudkvaliteten lysande. MusicCast saknar dock fortfarande stöd för väsentliga tjänster som Tidal och Apple Music. Sist, men inte minst, hamnade Heos Amp på tredjeplats och förstärkaren är mycket enkel att installera och låter förträffligt med en gång. Man får en pigg ljudbild med fyllig bas som inte döljer några detaljer. Dessutom finns det mycket krut i den. Tyvärr saknas lite dynamisk kontrast och fler detaljer i övertonerna.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

En bra förstärkare är nyckeln till ett bra ljud. Tack vare bättre material, mätutrustning och komponenter är förstärkarna bättre och billigare. I det här testet har tidskriften Ljud & Bild plockat ut nya integrerade förstärkare, som kostar lite mer, men som också klarar lite mer. Testets vinnare blir Yamaha A-S1100 som presenterar musiken med en helt annan skala än det övriga startfältet. Ljudet är dessutom varm och förföriskt. Här finner man den största potentialen vad gäller ljud - om den matar med en förstklassig analog signal från en DAC eller musikspelare. Pioneer A-70DA är det bästa köpet för många musik- och ljudfantaster då den levererar ett strålande ljud och en påkostad digitalomvandling med extra digitalingång, samt balanserade XLR-ingångar. Därför hamnar Pioneer på andraplats i testet och blir utsedd till “bästa köp”, trots att den inte alls är en av de billigaste testdeltagarna, men den låter så pass bra och är riktigt bra utrustad. Sist, men inte minst, hamnar Audiolab 8300A på tredjeplats och har fått nya, bättre komponenter, större strömförsörjning och modern kretskontruktion. Kosta signalvägar ger mindre brus och större nätdel ger mindre förvrängning och bättre kontroll. Med Audiolab får du ett väldigt öppet och behagligt ljud som man aldrig tröttnar på.

Vinnare i det här testet

Ljud och Bild

Publicerad

Surroundljudet som man får när man går på bio, är viktigt för upplevelsen. För att kunna återskapa det hemma, behövs högtalare av god kvalitet som är placerade runt oss och dessutom gott om kraft från en hemmabioförsärkare som klarar av att återskapa den krävande dynamiken i filmens ljudspår. Ljud och Bild har testat förstärkarna med Hobbit: Smaugs Ödemark och bäst i test blev Onkyo TX-NR636 som rent ljudmässigt levererar. Smaugs röst är stor och pampig och när elden sprutar genom rummet mullrar det härligt i hela kroppen. I mer lågmälda scener med luftig musik och lugn dialog är Onkyo ett litet snäpp mer öppen än Yamaha och när det klingar i fäktande svärd så sjunger det mer i stålet. Ljudet är både klart och upplöst, samtidigt som den sparkar ifrån sig bra. Ljudet är aningen varmare än hos Pioneer, men lite ljusare än Yamaha. Dessutom är Onkyo TX-NR636 enkel och intuitiv att använda. Tack vare HDCP 2.2 är Onkyo den mest framtidsriktade receivern i sin prisklass. Näst i listan hamnar Yamaha RX-V677 och har en ljudbild som är stor och maffig och dialogen låter mycket större än man är van vid i verkligheten. Det resulterar i ett riktigt levande bioljud. Äventyr och action är mitt i prick, men mer lågmälda filmer saknar en smula luftighet. Man kan spela Yamaha ganska högt utan att det skär i öronen och det låter tufft hela vägen. Yamaha har dessutom byggt in WiFi och det finns inte mycket att klaga på när det gäller funktioner och användarvänlighet. Sony STR-DN1050 bjuder på ett dynamiskt och rent ljud, samt skiljer fint mellan röster och instrument.. Specialeffekter på film smäller till bra. Dessutom är detta en ytterst användarvänlig hemmabioreceiver.

Vinnare i det här testet

HiFi Klubben

Publicerad

Observera att det inte finns någon direkt vinnare i testet och att vi valt att ranka dom utefter vilka betyg de fått i olika kategorier!
Hi-Fi Klubben har tittat närmare på tio förstärkare i prisklassen 10-15.000 kronor. Ingen direkt vinnare är rankad, men flera av modellerna har blivit starkt rekommenderade. Bland annat fick Naim NAIT 5si högsta betyg för ljudupplevelsen och väldigt höga betyg för både finish och prisvärdhet. Däremot blir funktionerna lidande och får endast en 6:a av 10 möjliga. Naim erbjuder en av de billigare förstärkarna i testet och som dessutom levererar den ett fantastiskt ljud. Det är en av testets piggaste och mest engagerade förstärkare, som dessutom låter ännu fastare och ger mer perspektivdjup och bassvärta än föregångaren NAIT 5i. Rotel RA-1570 har fått högsta betyg för funktion och som har övertaget när det gäller kraftresurser, med 120 watt i 8 ohm och nästan 500 watt i 2 ohm. Detta tillsammans med att inte ha snålat med funktioner och den resliga modellen, gör att RA-1570 sannerligen är komplett, med såväl inbyggd DAC som grammofonsteg (MM), tonkrontroller och fem linjeingångar, inklusive balanserad ingång och dessutom möjlighet att separera för- och slutstegsdel. Hegel H80 fick högsta betyg för prisvärdhet och bra betyg för både ljud, funktion och finish. H80 är en ersättare till instegsmodellen H70 från 2010 och är, i likhet med den, balanserad och har DAC - men där slutar också likheterna. H80 är en helt ny konstruktion och en bantad variant av brutala H300 på 250 watt. Hegel H80 är en imponerande frisk och luftigt färgstark förstärkare och för priset får man dessutom en mycket fin komplett D/A-omvandlare.

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Ljud och bild har testat sju stereoförstärkare runt 5000 kronor. I takt med att tiderna förändras, blir också förstärkarna mer moderna – vissa kan till och med strömma trådlös musik i hemnätverket. Bäst i test blev Pioneer A-70 och det finns ingenting med Pioneers nya, integrerade toppmodell som är diskret. Ljudet är enastående och i slutändan lyssnade man mer på A-70, än på övriga modeller i testet. Förstärkaren spelar musik på ett oerhört dynamiskt och detaljerat sätt. Sångröster markeras i musiken på det mest självklara sätt och oavsett om det är basinstrument eller ljusare toner som återges, så skiner det klockrent om dem. Det är inte främst upplösning som saknas, utan mer kraft om man jämför med dyrare förstärkare. A-70 har dock bättre upplösning och rymd i ljudbilden än övriga deltagare, och är rent allmänt den bästa förstärkaren i testet. Den är värd sitt höga pris! Rotel RA-11 har blivit utsedd till bästa köp och tog andraplats i testet. Förstärkaren är utrustad med fyra linjeingångar och lika många digitalingångar, med D/A-omvandlare från Wolfson. Framtill sitter dessutom en USB-port. Musik strömmas via USB-minne, Apple-enheter eller så kan man plugga i Bluetooth-dongeln som ingår och spela trådlöst. Rotel-förstärkaren imponerar med ett fylligt och väldefinierat mellanregister. Sångröster har en stor tonstruktur i en särdeles välstädad ljudbild. Både mellan- och diskantregistret har en otrolig upplösning. NuForce DDA-100 tog tredjeplats och är särskilt rekommenderad. Det är en mycket liten förstärkare med fyra ingångar, inklusive USB, koaxial och två optiska. Inga analoga ingångar alls. Förstärkarens upplösning, särskilt i diskanten, är ”helt vansinnigt bra”. Ljudbilden är stor och superluftig, samt har många egenskaper som drar direkta paralleller till dyr High End-utrustning. Basåtergivningen övertygar på nästan alla sätt, men saknar lite fundament allra längst ner.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

På GP:s hemsida kan man läsa ett test av sju förstärkare, som Ljud & Bild tittat närmare på. I prisklassen 5000-10000 kronor kan man finna riktiga fynd om du vill få ut det mesta av sina högtalare. Men glöm inte att olika högtalare ställer olika krav på förstärkaren!
Cambridge 740A är förstärkaren som blivit utsedd till bäst i test. På pappret är det här den allra mest kraftfulla testdeltagaren. Den stöder multiroom, med det viktigaste är väl ändå att den låter fantastiskt. Mellanregistret, exempelvis, gör sångröster klara som dagen, omringade av en stor ljudbild. Den klassiska spanska gitarren i testlåtarna som använder, spelas med stor plats runt sig och en ordentlig snärt. Cambridge-förstärkaren är faktiskt den mest kraftfulla i testet och dessutom bäst på att placera instrumenten i en prydlig ljudbild när man spelar högt. På testets andraplats hamnade Rotel RA-06SE. Detta är den mest kompakta modellen, men trots det är basen bättre och fundamentet betydligt stabilare än hos de två japanska rivalerna. Trummorna och kontrabasen är djupare än de lite platta ljuder som hördes med Okyo, och Rotel låter dessutom bättre i toppen än Yamaha. Bäst av allt är kanske mellanregistret – rösterna blir riktigt praktfulla och den passar bra till akustisk, samt klassisk musik.Yamaha A-S500 tog trots allt tredjeplats och är en av testets billigaste, men ändå en mycket kompetent förstärkare. Den är stor och utstrålar pondus, samt att den ser tyngre ut än vad den egentligen är. Modellen imponerar med stor klang, värme och fylliga toner. Plockningar på gitarrsträngar tappar dock lite bett och spänst. Det är tack vare en fyllig basåtergivning som förstärkaren är engagerande med rock och rytmisk musik som innehåller mycket bastrummor. Kontrollen avtar dock när man spelar högt!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"