VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer





Ändrad 19 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Drönare med kamera bäst i test 2023

Ska du köpa en drönare med kamera? Då ska du ta del av våra tre testvinnande drönare och ta hjälp av våra bästa tips inför köpet.

Vi har jämfört
  • Max flygtid.
  • Storlek.
  • Vikt.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test drönare med kamera - här testar redaktionen DJI Mavic 3 Classic.
Hä testar redaktionen på Test.se den nya drönaren DJI Mavic 3 Classic, lånad från DJI Stockholm.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
DJI
DJI Mini 3 Pro
DJI DJI Mini 3 Pro - Test
Bäst i test
DJI
DJI Mini 3 Pro
Kraftfull och kompakt drönare med överlägsen kamera.
Testvinnare hos Techradar.se 2023.
Tredje plats på test hos Prisjakt Experter 2023.
Populärt val och toppbetyg av kunder hos Prisjakt.
Max flygtid: 34 min.
Mått hopvikt: 154 x 90 x 62 mm.
Mått uppfälld: 251 x 362 x 70 mm.
Vikt: 249 gram.
Räckvidd: 8-12 km.
Maxhastighet på 57 km/h.
Upplösning: 12.1 MP.
Kan filma med i 4K och HDR.
Kan fotografera i RAW.
Inbyggda sensorer.
Kommer med fjärrkontroll.

DJI är ett varumärke med ett brett utbud av drönare i sitt utbud och de gör det möjligt för dig att fånga bilder utom räckhåll.

Vi har utsett DJI Mini 3 Pro till den bästa drönaren med kamera. Den blev bäst i test i ett uppdaterat test hos Techradar.se med betyget 4,5 av 5. De beskriver den som en kompakt drönare i premiumklassen. Hos Prisjakt Experter kom drönaren på tredje plats och beskrivs som liten och smidig med en lysande handkontroll. Prisjakts kunder ger dessutom toppbetyg.

Drönaren är en uppdaterat version av DJI Mini 2 Pro med en ny design. Den har ett avancerat säkerhetssystem och ökad prestanda som gör att den har en längre flygtid och bildkvalitet. Det är en drönare i premiumklass – vilket också syns på prislappen – men du får också mycket för pengarna. Den har många funktioner som vanligtvis bara finns hos större drönare.

Drönaren väger endast 249 gram, har en maxhastighet på 57 km/h och en flygtid på 34 minuter. Fjärrkontrollen har en 5,5 tums touchskärm som har en räckvidd på 12 kilometer och en batteritid på fyra timmar. Du kan filma i 4K med HDR, fotografera i RAW med 48 MP och bilderna blir skarpa även i sämre ljusförhållanden. Genom ett snabbt knapptryck kan kameran rotera 90 grader – från horisontell till vertikal fotografering.

Vill du ha det enkelt kan du välja någon av de helautomatiska funktionerna för att filma. Materialet du spelar in för du enkelt över till mobiltelefonen, men det sparas även på ett Micro-SD-kort som köps separat.

Eftersom drönaren har inbyggda sensorer får du en säker flygning och den undviker automatiskt hinder som kommer i vägen. Tappar du kontakten med DJI Mini 2 Pro återvänder den automatiskt till den position den startade från. Drönaren kommer med RC-fjärrkontroll, gimbalskydd, uppladdningsbart batteri, USB-kabel, skruvmejsel och extra tillbehör som utbytespropellrar och skruvar.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
DJI
DJI Mavic 3 Classic
DJI DJI Mavic 3 Classic - Test
Bästa premium
DJI
DJI Mavic 3 Classic
Drönare med Hasselbladkamera i premiumklass.
Bästa premium hos Techradar.se 2023.
Bra recension hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Max flygtid: 46 min.
Storlek: 96,3 x 90,3 x 221 mm.
Vikt: 895 gram.
Räckvidd: 15 km.
Maxhastighet på 68,4 km/h.
Upplösning: 12.1 MP.
Hasselblad 4/3 CMOS Sensor med 20MP.
Kan fotografera i RAW.
Inbyggda sensorer.
Kommer med fjärrkontroll.

DJI är ett varumärke med ett brett utbud av drönare i sitt utbud och de gör det möjligt för dig att fånga bilder utom räckhåll.

DJI Mavic 3 Classic är en nyhet för 2022 – en variant av tredje generationen Mavic. DJI Mavic 3 kom 2021 och har placerats bra i flera tester, bland annat bästa premium hos Techradar.se. Skillnaden mellan de två drönarna är att den nyare DJI Mavic 3 Classic inte har ett extra teleobjektiv ovanför huvudkameran, vilket gör prislappen något lägre. Recensionerna av den nya drönaren från M3 Sveriges Prylsajt är också bra.

DJI Mavic 3 Classic är Europas första drönare med ett C1-certifikat som innebär att du kan flyga i den öppna A1-kategorin utan någon utbildning. Den har en maxhastighet på 68,4 km/h, en flygtid på upp till 46 minuter och en räckvidd på 15 kilometer.

DJI Mavic 3 Classic har en Hasselblad-kamera 4/3 CMOS Sensor med 20MP. Den har ett 24 mm f/2,8 vidvinkelobjektiv och 12.8 stegs dynamisk omfång. Den kan ta stillbilder med upp till 20MP 5280x3956 upplösning och i RAW. Du kan spela in video i 5,1K-upplösning och 50 bildrutor per sekund, 4K och 60 bildrutor och 1080p och 60 bildrutor med H.264- och H.265-kodekarna. Drönaren kommer med kontroll som ger en bra användarupplevelse med HD-skärm, lång batteritid och snabb videoöverföringsteknik.

Du flyger tryggt och säkert med drönaren eftersom den känner av objekt i alla riktningar – vilket gör att du kan ta de mest avancerade bilderna. Den svävar stabilt vilket också ger bra bilder vid lång exponering. De hittar dessutom hem automatiskt.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
DJI
DJI Mini 2
DJI DJI Mini 2 - Test
Bästa budget
DJI
DJI Mini 2
Liten och prisvärd drönare som är perfekt för nybörjare.
Bästa budget hos Techradar.se 2023.
Max flygtid: 31 min.
Storlek: 131 x 81 x 58 mm.
Vikt: 249 gram.
Räckvidd: 10 km.
Maxhastighet på 58 km/h.
Kan spela in videor i 4K.
Kan ta kort i RAW.

DJI är ett varumärke med ett brett utbud av drönare i sitt utbud och de gör det möjligt för dig att fånga bilder utom räckhåll.

DJI Mini 2 är DJI:s minsta drönare och den är en prisvärd, kraftfull och nybörjarvänlig med både hög prestanda och bra bildkvalitet. Den är hopfällbar, så liten att den får plats i jackfickan och väger bara 249 gram.

I Techradars uppdaterade test kom den på andra plats och utsågs till bästa budget. De beskriver det som en drönare med otrolig kompakt storlek och imponerande batteritid. Enligt deras recension är den dessutom en pytteliten drönare med jättestor potential.

Drönaren är en uppdaterad modell av våran tidigare bästa budget-vinnare DJI Mavic Mini. Den nya modellen kan spela in videor i 4K och har en kamera med 12 MP som erbjuder proffsbilder i RAW-format. Det finns stöd för digital zoom. Den är lätt att kontrollera och videoresultatet blir stabilt, men något sämre de dagar som det blåser som mest.

Drönaren har en batteritid på 31 minuter, en maxhastighet på 58 km/h och en räckvidd på 10 kilometer. Den har sensorer på undersidan men har ingen funktion för att undvika hinder som flera andra av DJI:s modeller har. Är du nybörjare är detta ett perfekt val för dig som vill ha en instegsmodell.

  • Butiker & priser
  • Priser för DJI Kompakt och kraftfull drönare Mini 2
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Dji
Dji Mavic Air 2
Bra val
Bra val
Dji
Dji Mavic Air 2
En drönare med sensorer med bra kamera och lång batteritid.
Testvinnare hos Techradar 2020, 2021.
Högt betyg på test hos PC Mag UK 2020.
Bra betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Bra betyg hos DP Review.
Bra betyg hos The Verge.
Bra betyg hos PC Mag UK.
Max flygtid: 34 min.
Storlek: L 183 × B 253 × H 77 mm.
Storlek: L 180 × B 97 × H 84 mm.
Vikt: 570 gram.
Kamera: 12 & 48 MP, 1/2" CMOS.
Bra kamera med bra detaljåtergivning.
Flera sensorer.
Bra batteritid.
Bra videokvalitet.
Mycket drönare för pengarna.
Geo-system som undviker förbjudna områden.
Sensorer som undviker hinder.
8 GB internminne.
Port för minneskort.
10 km räckvidd.
Tracking-mode,
60 fps video/4K, 48 MP foto.

DJI Mavic Air 2 är vår tidigare testvinnare och en modell som Test.se själva har provflugit. Den har fått fina recensioner ända sedan den lanserades våren 2020, och vi kan inte annat än att stämma in i lovsången.

Modellen är en uppdatering av föregångaren Mavic Air med förbättringar som exempelvis bättre batteritid och längre räckvidd. Kameran är också uppdaterad med en processor som kan behandla bilderna automatiskt, ett så kallat Smart Photo-läge. Det går att spela in video med 60fps till skillnad från föregångaren som bara klarade att filma med 30fps, detta är unikt för att DJI drönare. Mavic Air 2 är också utrustad med någonting som kallas för Air Sense, en teknik som varnar användaren om andra luftfarkoster i närheten. Med flera sensorer varnar drönaren för hinder åt flera håll.

Drönaren är otroligt stadig och lättmanövrerad, och batteriet räcker i drygt en halvtimma under optimala väderförhållanden. Med flera häftiga funktioner tillsammans med en otroligt bra kamera, gör det Mavic Air 2 till en mycket bra drönare – för proffs såväl som hobbyfotografer med väl tilltagen budget. Om vi ska hitta något att påpeka är editering av material i appen begränsad.

  • Butiker & priser
  • Priser för Dji Mavic Air 2 Smart drönare med högupplöst kamera
    • Kundsupport dygnet runt
      Leveranstid på 2-10 arbetsdagar

Ytterligare läsning

Bäst i test drönare - se testvinnande drönare.

Köpguide drönare med kamera

Drönare är ett samlingsbegrepp för obemannade luftfarkoster som kan flyga autonomt, det vill säga med en färdigprogrammerad rutt, eller fjärrstyras. Ibland refererar man till drönare som Unmanned Aerial Veichle (obemannad luftfarkost), förkortat UAV. De kommer i flera storlekar och prisklasser, och oavsett hur eller av vilken anledning man tänkt använda sig av en drönare - så finns det något för alla.

Så använder du en drönare

Drönare drivs normalt av en elmotor med fyra propellrar. Du styr farkosten med fjärrkontroll eller via din smarta mobil, oftast kombineras både fjärrkontrollen tillsammans med smarttelefonen och en tillhörande app. 

Bäst i test drönare - se testvinnande drönare med kamera.
Du styr drönaren via en fjärrkontroll. Det finns paket både med och utan fjärrkontroll.

Ju dyrare desto fler funktioner

Drönare finns i alla prisklasser där de billigaste ligger på några hundralappar och de dyraste på tiotusentals kronor. De flesta drönare i mellan-prisklassen är utrustad med kamera, vilket är roligt för att filma och ta spektakulära bilder för eget bruk. De mer avancerade, med lång räckvidd och HD-kamera med videoinspelning, riktar sig mer till proffs och filmproduktion.

De minsta drönarna väger bara några hundratals gram och får plats i byxfickan. De största varianterna väger tusentals kilo, de lyfter och landar som ett flygplan. Dessa största modeller på drönare kallas även ibland för förarlösa flygplan, och har bland annat använts för krigsföring av USA i Pakistan och Afghanistan.

Bäst i test drönare - se testvinnande drönare.
DJI Mavic 3 Classic har en kamera från Hasselblad som är av hög kvalitet. Test har fått låna drönare av DJI Stockholm.

Drönarens användningsområden

Drönare har utvecklats mycket och numer finns det ett antal områden där de kan vara behjälpliga, exempelvis:

  • Inom vården som snabb leverantör av hjärtstartare.
  • Vid bekämpning av skogsbränder eller andra ställen där bränder är svårsläckta.
  • När medicin eller annan sjukvårdsutrustning behöver levereras till svåråtkomliga områden.
  • När tjuvjakt ska kartläggas och avslöjas. Google donerade för flera år sedan fem miljoner dollar till ett program som använder sig av drönare för att kunna spåra tjuvskyttar i Afrika och Asien.
  • Vid naturkatastrofer eller liknande då drönaren kan ge en snabbare överblick över det drabbade området.
  • Som ”fågelskrämma”, för flera olika typer av djur som man vill sjasa bort från oönskade platser.
  • Inom byggbranschen där de kan hjälpa till att göra okulära besiktningar.
  • I lantbrukssammanhang där man kan få en tydlig överblick över flera hektar grödor och sådder.
  • Vid större filmproduktioner för att säkerställa att ingen smygfilmar på området.
  • I mer kommersiella syften för leverans av paket och hämtmat.
Bäst i test drönare.
Drönare tar sig smidigt fram och de bättre modellerna har en flygtid på mellan 30-45 minuter.

Köra drönare – att tänka på!

Tänk på att använda din drönare ansvarsfullt, de kan ställa till med stora bekymmer om de inte flygs på ett säkert sätt. Det finns dessutom flera lagar och regler som man måste förhålla sig till när man ska köra drönare, så se till att få koll på dessa genom att besöka Transportstyrelsens och Polisens hemsidor innan du börjar flyga. På Luftfartsverket finns också information samt en drönarkarta där man tydligt ser vart man får och inte får köra med drönare.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • En drönare är en obemannad luftfarkost som styrs antingen autonomt eller med fjärrkontroll. När man talar om drönare i vardagligt tal är det oftast en multirotor eller multikopter man menar, med flera propellrar. Förutom som hobbypryl och ett bra redskap för fotografering, används drönare inom verksamheter som exempelvis sjukvård och konstruktion.
  • Som med allt annat beror priset på vilken kvalitet du vill ha – ju mer pengar du kan lägga, desto bättre produkt får du. Drönare i svenska butiker kostar allt mellan några hundralappar till tiotusentals kronor. Vill du ha en drönare som kan filma och ta kort med skapligt resultat kostar den billigaste runt 5000 kronor.
  • Den 2 juli 2020 kom det nya regler kring hur och var du får flyga med drönare. De nya reglerna är gemensamma för hela EU, drönare som flygs inomhus omfattas inte av dessa regler. Du får inte flyga någonstans där du kan utgöra en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom. Det finns också tydliga restriktioner som gäller flygning i närheten av fängelser, flygplatser, skyddsobjekt och restriktionsområden. Du kan göra dig skyldig till ett brott om du flyger över ett sådant område. Gå in på Transportstyrelsen och Luftfartsverkets hemsida för att veta vad som gäller för just dig och din drönare.
  • Vi har valt att utse DJI Mini 3 Pro till den drönare som är bäst i test. Det är en kompakt drönare med sensorer och kamera av mycket hög kvalitet. Batteritiden är lång och räckvidden på upp till 12 km/h. DJI är ett varumärke med flera olika drönare anpassad efter flera olika behov.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
DJI DJI Mini 3 Pro
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng