Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av febertermometer

hem & hushåll uppdaterad 3:e April, 2014, Baserad på 2 testkällor.

Sammanfattning

Nya typer av febertermometrar har gjort entré på marknaden och numera finns det termometrar som bygger på infraröd mätning, panntermometrar och napptermometrar. Sedan finns det också mer klassiska modeller som man stoppar oralt eller rektalt för mätning av temperaturen. Oavsett modell vill man att febertermometern skall visa rätt temperatur och ge ett tillförlitligt svar vid varje uppmätt tillfälle.

Testerna från TestFakta och Smartson visar att det är stora prisskillnader mellan tillverkarnas febertermometrar. Ett högt pris innebär inte automatiskt att produkten är bättre än de med låga priser. I exempelvis TestFaktas test hamnar en av de billigaste febertermometrarna högst upp i toppen. De flesta av de testade febertermometrarna håller hög kvalitet, så vilken man väljer är en smaksak. Dock skadar det inte att kolla igenom de genomförda testerna för mer detaljerad information.

Test.se rekommenderar

Braun High Speed Thermometer
Braun High Speed Thermometer, bäst i test.

Braun High Speed Thermometer - Vi på Test.se har valt att rekommendera febertermometern Braun High Speed Thermometer. Den får toppbetyg i TestFaktas test och imponerar med hög mätnoggrannhet och repeterbarhet. Förutom detta har den en mycket snabb uppmätt mättid och är en av de billigaste febertermometrar på marknaden. För oss är Braun High Speed Thermometer den givna vinnaren!

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar och betyg produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar 2012 2009

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har givit det statliga läkemedelsbolaget APL uppdrag att testa 10 stycken olika febertermometrar. Enligt Testfakta finns det två huvudsakliga grundkrav på en febertermometer, den skall visa rätt temperatur och dessutom vara tillförlitlig varje gång man använder den. Något annat som uppskattas av konsumenterna är om den visar snabba resultat. Många av febertermometrarna får bra betyg och det är ingen som blir helt underkänd.

Man har valt att vikta betygen i testet, vilket betyder att vissa delbetyg är viktigare än andra. Kategorierna Mätnoggrannhet och Repeterbarhet står för 40 % vardera och Håller utlovad mättid står för 20 %. Se mer utförlig information om denna viktning på Testfaktas hemsida.

Två febertermometrar får absoluta toppbetyg, Braun High Speed Thermometer och Microlife NC 100 Non Contact. Bägge dessa två får maximala betyg i samtliga kategorier. Brauns febertermometer imponerar med högsta mätnoggrannhet och repeterbarhet. Dessutom är den snabbare än utlovad mättid och är mycket prisvärd med sitt låga pris. Microlifes febertermometer får lika bra betyg som Brauns modell, men är betydligt dyrare.

Vinnare i det här testet

  1. Braun High Speed Thermometer
  2. Microlife NC 100 Non Contact
  3. Telfo Febertermometer

Smartson

Publicerad

Smartson har i ett stort test tittat närmare på 14 stycken olika febertermometrar. Testet visar att det är relativt stor skillnad på både pris och kvalitet. Den billigaste febertermometern kostar endast 70 kr och den dyraste ligger på 900 kr. Pris och kvalitet har inte något givet samband, men generellt sett kan man säga att de dyrare febertermometrarna visar upp ett bättre resultat. Många av de testade termometrarna visar upp goda resultat och är dessutom riktigt snabba.

Den febertermometer som får bäst betyg i Smartsons test är Topcom Ear and Forehead 101. Denna termometer får fina omdömen för att den är användarvänlig och funktionsrik. Man använder den för infraröd mätning i öra eller panna. Ergonomin får bra betyg och termometern har en upplyst display.  Testets tvåa är Ketonic HV-T36 som blir utnämnd till bästa budgetalternativ. Snabb mätning, tydliga knappar och användarvänlig är dess främsta egenskaper. Ketonic har en talfunktion som läser upp resultatet, vilket kan vara bra för personer med nedsatt syn.

Det finns flera febertermometrar som inte visar upp ett acceptabelt resultat. Gemensamt för dessa är att man mäter febern med hjälp av den napp. Differensen i mätningarna blir stor och dessa febertermometrar är inte konsekventa. Allra sämst betyg får napptermometern Dosis. Det hjälper inte att den är billig när kvaliteten håller så låg nivå.

Vinnare i det här testet

  1. Topcom Ear and Forehead 101
  2. Ketonic HV-T36
  3. Braun IRT 4520