Test av solskyddskrämer

Publicerad under fritid. Senast ändrad den 22:e Juni, 2015. Baserad på 3 testkällor.

Sammanfattning

Samtidigt som solen gör att kroppen producerar mer D-vitaminer, vilket gör oss piggare och gladare, utgör de starka UV-strålarna en risk för vår hälsa. UVC-strålar är den allra farligaste typen av strålning, men den stoppas av ozonlagret och påverkar därför inte oss. UVA-strålar däremot påskyndar hudens åldrande och UVB-strålar gör kroppen röd och varm. Båda typerna av strålning kan också påverka utvecklingen av cancer. Därför är det jätteviktigt att smörja in sin kropp ordentligt innan man vistas i solen! En bra solkräm ska ge skydd mot både UVA- och UVB-strålning och ett extra plus är om solskyddet är vattenresistent. Observera att det inte betyder att man kan låta bli att smörja sig efter badet. Det allra bästa är så klart att skydda sig med hatt och kläder, eller stanna i skuggan, men för de som älskar att vara i solen finns det ett par tester som kan vara en guide till ett riktigt bra solskydd!

Test.se rekommenderar

Nivea Moisturising Sun Lotion - Vi på Test.se har valt att rekommendera solskyddet Nivea Moisturising Sun Lotion. Solskyddskrämen har en optimal balans mellan UVA- och UVB-filter, vilket skyddar din hud mot solens strålar. Krämen ger ett omedelbart skydd mot solbrändhet och skyddar även mot för tidigt åldrande av huden. Den hjälper dessutom till att minska risken för solallergier. Nivea Sun har även en vårdande formula med hudens eget hydramin, som ger huden en djupgående fukt som varar länge. Solskyddskrämen är vattenresistent, men det innebär inte att det skyddar optimalt efter bad. Då gäller det att applicera krämen… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2015 2013

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Expressen Mode

Publicerad

Solskydd med hög solskyddsfaktor är A och O när du lapar sol. Expressen Mode har testat sex nyheter som räddar din hy. Redaktionens favorit är La Roche-Posay Aquagel som fick högsta betyg. Solkrämen levereras i en pumpflaska i plast med lock och har en flytande gelkonsistens, samt kladdar inte. Solkrämen rekommenderas av hudläkare och är vattentålig. Krämen har en bra konsistens som snabbt går in i huden och som ger ett mycket bra och stabilt skydd även i den starkaste sol. La Roche-Posay ger ett tryggt solskydd som tål bad och som känns skönt på huden. Shiseido Expert Sun Aging protection har lika högt betyg som La Roche-Posay och blir en extra vattensäker favorit. Krämen levereras i en plasttub med knäpplock. Den har en skön konsistens som ger en liten vit hinna som försvinner efter några sekunder. Shiseido testades även som solskydd i samband med surf och krämen höll extremt bra. Den doftar milt och känns dessutom behaglig på huden. Sisley Super soin solaire facial sun care fick också högsta betyg. Krämen levereras i pumpflaska med separat lock och konsistensen känns lika behaglig som en återfuktande dagkräm. Huden blir mjuk samtidigt som krämen håller UV-strålarna borta. Det är en somrigt väldoftande solkräm i lyxförpackning för den som har råd att unna sig något extra.

Vinnare i det här testet

  1. La Roche-Posay Aquagel
  2. Shiseido Expert Sun Aging protection
  3. Sisley Super soin solaire facial sun care

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat olika solskyddskrämer med Spf 30 och det visar sig att allt solskydd inte är att lita på. En bra solkräm ska innehålla både skydd mot UVA- och UVB-strålning. Båda strålningarna misstänks kunna orsaka cancer och därför är det mycket viktigt att smörja in sig med en bra solkräm innan man vistas i solen. En bra solskyddskräm ska tåla vatten/svett och skydda användaren under tiden han eller hon badar. Samtliga krämer i testet klarade av att ge ett bra solskydd efter 40 minuters vistelse i vatten. Trots att krämerna kallas vattenresistenta, betyder det dock inte att all kräm finns kvar efter bad, utan du måste smörja in dig igen efter att du badat och torkat dig. Råd och rön har också testat hur det känns att applicera krämerna och hur behagliga de var att använda. Alla krämerna fick relativt höga betyg, men solskyddskrämer är generellt sett dyrare än vanliga hudkrämer – några av dem kostar flera hundralappar. Ett undantag här är Cien från Lidl, som endast kostar 45 kronor för 250 ml. Testet visar att det höga priset inte har betydelse, då de dyrare krämerna varken är bättre eller sämre än de billigare krämerna. Bäst i test blev Nivea Sun Moisturising sun lotion. Andraplats gick till Eucerin Sun lotion och tredjeplats till Aco High protection sun lotion. Biotherm Lait Solaire, ett av de dyrare solskydden, fick underkänt då det gav mycket lägre skydd än vad som stod på förpackningen!

Vinnare i det här testet

  1. Nivea Moisturising Sun Lotion
  2. Eucerin Sun lotion
  3. Aco High protection sun lotion

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Vistas man mycket i solen är det viktigt att skydda sig mot solens strålar. Det bästa är förstås att hålla sig i skuggan och skydda sig med hatt eller kläder, annars bör man smörja in sig med solskyddskräm! En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Det är lika viktigt att solskyddet är behagligt att smörja in sig och bära, som att krämen skyddar huden. På Bäst-i-Test.se har man testat solskyddskrämer på nordiskt blek hud, men man betonar att det inte är något kliniskt test. Man har istället testat hur det känns att applicera och bära. Testvinnaren heter Proderm Sunscreen Mousse, med Spf 20. Det är ett svenskt patenterat solskydd i mousse-form som är lätt att applicera och som snabbt sjunker in i huden. Proderm är inte kletig över huvudtaget och lämnar en matt yta på huden. Solskyddet innehåller skydd förr både UVA- och UVB-strålning och den tål att badas med, samt att man torkar sig med handduk efteråt. Proderm tar första plats för att den är prisvärd, effektiv och känns behaglig på kroppen. På andraplats hamnade Piz Buin. Krämen har låg solskyddsfaktor (Spf 6) men den upplevs ändå ge ett riktigt bra skydd. Piz Buin skyddar också mot både UVA- och UVB-strålning och den finns med högre skyddsfaktor för de som skulle vilja ha det. Krämen är lätt att smörja in, absorberas snabbt och återfuktar även torr hud, utan att bli klibbig. Tredjeplats har gått till Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock. Detta är ett lyxigt solskydd som endast innehåller fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Krämen är en lätt färgad dagkräm som ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt, lätt pudrig och innehåller inga artificiella dofter eller färgämnen.

Vinnare i det här testet

  1. Proderm Sunscreen Mousse
  2. Piz Buin Spf 6
  3. Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock