Test av tvättmaskiner

Publicerad under hem & hushåll. Senast ändrad den 22:e September, 2014. Baserad på 6 testkällor.

Sammanfattning

Att köpa en ny tvättmaskin kan vara en kostsam historia, både i inköpskostnad, vatten-och energiförbrukning. Fundera på om du behöver en tvättmaskin med stor kapacitet, dvs. hur många kilo tvätt maskinen kan ta sig an per tvätt. Tänk också på hur mycket plats din tvätt maskin får i ditt badrum. Kontrollera maskinens bredd, längd och djup. Du som har allergibesvär bör se till att köpa tvättmaskin med extra omsorgsfull sköljning! Det är viktigt att tänka långsiktigt och se vad andra har för erfarenheter av maskinerna och se vad testresultat utvisar.

Test.se rekommenderar

LG F1495BD - Vi på Test.se har valt att utse LGs modell F1495BD som testvinnare. Tvättmaskinen har plats för 12 kg (max) och passar därför jättebra i en stor familj eller för de som smutsar ner mycket kläder på arbetet eller på sin fritid. I en tolvkilos maskin kan du tvätta mycket – en hög smutsiga overaller, hela fotbollslagets utrustning, ett hästtäcke eller flera sovsäckar. Tvättmaskinen tillhör dessutom den högsta energiklassen (A+++) och trots att den är stor och tar väldigt mycket plats - den är hela 68 cm djup, har den faktiskt låg energi- och vattenkostnad.… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2014 2013 2012

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 42 st frontmatade tvättmaskiner i prisklassen 3 000 – 18 000 kr. Många av dom dyrare modellerna får bra betyg, men det finns även budgetmaskiner som presterar riktigt bra. När du skall köpa en tvättmaskin är det viktigt att du kikar närmare på de egenskaper som är viktiga för dig. Skall maskinen arbeta tyst? Eller är sköljningen det viktigaste momentet? Hur effektiv är tvättmaskinen?

Flera av maskinerna får höga poäng i momentet tvätteffektivitet, men det är sämre med sköljningen. Ingen tvättmaskin får toppbetyg i sköljning och detta kan vara avgörande för dig som är allergiker. Anledningen till detta är att många av tvättmaskinerna försöker att vara så vatten- och energisnåla som möjligt.

Fyra tvättmaskiner delar på förstaplatsen med det sammanlagda betyget 68 poäng av 100 möjliga; Siemens WM16S465DN, Miele W 5873 NDS, Samsung WW10H9600EW och Bosch WAS32465SN.  Billigast av dessa är Siemens tvättmaskin som du kan få för drygt 5000 kr på de billigaste butikerna. Detta är en prisvärd maskin med imponerande effektivitet. Siemens är enkel att använda och klarar 8 kg tvätt. Minuspoäng för högt ljud och medioker sköljning.

Längst ned i botten hittar vi tvättmaskinerna från Blomberg och Ikea. Den sistnämnda kostar ca 5000 kr och får generellt dåliga betyg. Enda momentet där den presterar bra är centrifugering. Allra sämst är dock Blomberg med sin tvättmaskin WNF8467. Den får testets sämsta betyg för sköljning och ljumma omdöme för tvätteffektivitet och ljudnivå.

Vinnare i det här testet

 1. Siemens WM16S465DN
 2. Bosch WAS32465SN
 3. Miele W 5873 NDS

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 77 tvättmaskiner, både front- och toppmatade, men även kompaktmaskiner. Maskinens storlek varierar mellan tre till tolv kilos kapacitet. Tvättmaskinens huvudsakliga uppgift är att tvätta tvätten ren, vilket modellerna i testet gör bra – dock sköljer de sämre. Av de testade tvättmaskinerna i Råd och röns test fick LG:s maskin F1495BD högst samlat betyg. Maskinen rymmer så mycket som tolv kilo tvätt, vilket motsvarar kapaciteten hos maskiner i stortvättstugor. Med högsta energiklassen A+++ har tvättmaskinen låg energi- och vattenkostnad, trots sin storlek, vilket är mycket bra. Dock tar maskinen stor plats. Den kräver ett stort badrum eller en tvättstuga för att rymmas och dessutom är priset relativt högt. Miele tog andra plats, med bara ett poäng sämre än LG, med sin modell W1954. Den är alltså näst bäst i testet och rymmer en mer ”normal” mängd tvätt – sju kilo – och får genomgående höga betyg. Dock är det den dyraste maskinen i testet, med en prislapp på drygt 13000 kronor. Samtliga maskiner i testet har problem med den höga ljudnivån och har bara fått medel- eller låga betyg. Även på tredjeplats hamnade en maskin från LG. Den här modellen, F1480QDS, är utrustad med en ångfunktion – men som dock inte fungerar lika bra som man hoppats på.

Vinnare i det här testet

 1. LG F1495BD
 2. Miele W1954
 3. LG F1480QDS

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmaskiner och testvinnare blev LG med sin modell F1495BD. Maskinen rymmer tolv kilo kläder, vilket motsvarar kapaciteten hos maskinerna man hittar i stortvättstugor. Eftersom den rymmer såpass mycket, passar maskinen bra för en stor familj eller för den som smutsar ner sina kläder mycket på fritiden eller på sitt arbete. Trots sin storlek har F1495BD en låg energi- och vattenkostnad. Den tillhör även högsta energiklassen – A+++. Nackdelen är dock att den är stor och tar därför mycket plats. Den är också relativt dyr. Miele W1954, som tagit andraplats, var bara ett poäng ifrån LG. Tvättmaskinens kapacitet ligger på en mer genomsnittlig siffra och rymmer sju kilo. Mieles maskin är dock den dyraste i testet och har en prislapp på drygt 13000 kronor. Även på tredjeplats hamnade en maskin från LG – F1480QDS. Tvättmaskinen är utrustad med en ångfunktion, men den är inte så bra som man hoppats på. Därför förlorar maskinen poäng när Råd och rön tvättar med ångfunktionen på. De flesta tvättmaskinerna i testet tar ungefär två och en halv timme på sig att tvätta en maskin, men trots att de tar lång tid på sig, utnyttjar maskinerna vatten och el på ett energieffektivt sätt. Även ljudnivån för maskinerna är ett minus, då de bullrar för mycket, speciellt när de centrifugerar. Oftast står de väl dock i ett stängt utrymme och man störs inte lika mycket av ljudnivån, som man skulle gjort om det var diskmaskinen i köket exempelvis.

Vinnare i det här testet

 1. LG F1495BD
 2. Miele W1954
 3. LG F1480QDS

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmaskiner och har utsett LGs modell F1495BD som testvinnare. Maskinen har plats för 12 kg och passar därför bra i en stor familj eller för de som smutsar ner mycket kläder.
Tvättmaskinen tillhör högsta energiklassen A+++ och trots att den är stor och tar mycket plats, har den låg energi- och vattenkostnad. Mieles tvättmaskin rymmer 7 kg och får också ganska höga betyg, men är dock testets dyraste tvättmaskin! Sist men inte minns hittar vi en modell till ifrån LG. F1480QDS, som har en ångfunktion som ska reducera skrynklor i kläderna. Men den är inte att hurra för och gör att maskinen förlorar poäng i testet. Samtliga maskiner i testet är som sagt energisnåla men tar också väldigt lång tid på sig att köra klart en tvätt. En del maskiner var även dyra i drift, till exempel Gorenje WA82145 - som är dyrast i testet – kostar hela 2 kronor och 35 öre per tvätt!

Vinnare i det här testet

 1. LG F1495BD
 2. Miele W1954
 3. LG F1480QDS

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se har man testat 8 energisnåla tvättmaskiner, där alla uppnår högsta energiklassen A+++. LG’s tvättmaskin har plats för 8 kg tvätt och har en utmärkande finess som är en ångfunktion som kan räta ut skrynkliga kläder och ge dom en snabb uppfräschning. Ånga kan även användas vid allergiprogrammet i maskinen, för att bl.a. ta bort pollen och djurhår. Cylindas modell rymmer också 8 kg och är dessutom utrustad med en display för kontroll av temperatur, centrifugeringsvarvtal, programtid, samt återstående tid. Tvättmaskinen har en timerfunktion som gör att du kan ställa in tvättstarten när du vill - upp till 24 timmar.  Bosch WAS327B4SN har en kolborstfri motor som går under namnet ”Ecosilence drive”. För att hjälpa till med en så väl avvägd tvätt som möjligt finns bland annat doseringsindikator för tvättmedel, vattenmängdsanpassning samt ett system som kontrollerar sköljvattnet ifall det behövs extra sköljningar.

Vinnare i det här testet

 1. LG F1480TDS
 2. Cylinda FT286
 3. Bosch WAS327B4SN

Smartson.se

Publicerad

På Smartson har man testat 10 tvättmaskiner men inte utsett någon testvinnare, utan de skriver istället vad som är positivt med de olika märkena. Hos dom kan du läsa om modeller med kortprogram, ångtvätt, fläckborttagning eller tvätt för särskilda plagg.
Inom EU ska alla tvättmaskiner vara märkta med information om energiförbrukning och hur bra maskinerna tvättar och centifugerar. Vissa tillverkare anger också i procent omförbrukningen är längre än vad som krävs för A-klass. En modell med högre centrifughastighet leder till mindre energiåtgång eftersom tvätten då behöver mindre tid i tumlare eller torkskåp.
Nedan finns några exempel på maskiner som finns med på Smartson.se.
Observera att ingen är utsedd som vinnare!

Vinnare i det här testet

 1. Cylinda FT 676
 2. Miele W 1747 WPS Ecoline
 3. Siemens WM16S770DN