Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.
läsplattor - Bäst i test

Test av läsplattor

elektronik uppdaterad 20:e Februari, 2017, Baserad på 4 testkällor.

En läsplatta bör vara enkel att använda och visa texten på ett tydligt och bra sätt. Ytterligare funktioner, så som hyrning av böcker ifrån bibliotek och uppvisning av Word-dokument (etc) finns i en del plattor, för de som behöver ha dessa.

En läsplatta med större skärm kan tänkas vara bra att ha, eftersom det underlättar läsning, men samtidigt måste du tänka på att plattan inte bör vara för stor om den ska vara med dig på resor m.m. och tänk också på att batteritiden bör vara lång!

En plattor kan inte läsa upp vissa format och det är därför bra om du funderar på varifrån du ska skaffa dina e-böcker och se till att din läsplatta stödjer de format som böckerna kommer i.Obs. Förväxla inte läsplattor med surfplattor.

Test.se rekommenderar

Letto Frontlight - bäst i test bland Läsplattor 2017
Letto Frontlight, bäst i test.

Letto Frontlight - Här på Test.se väljer vi att rekommendera läsplattan Letto Frontlight. Det är Adlibris nya läsplatta som är tunn, smidig och har en inbyggd belysning. Plattan har en blänkfri och papperslik skärm som gör läsningen behaglig för ögonen, samt att det går att läsa både i solljus och inomhus. Den här läsplattan har tillgång till svenska e-böcker hos Adlibris som man enkelt kan köpa via direktanslutning till butiken med 16500 e-böcker i sortimentet. Plattans batteri håller i drygt en månad och med inbyggd ordbok kan du slå upp ord du inte förstår under läsningen! Letto… Läs mer

Se pris Se pris

Läsplattor - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

Inbyggd belysning, trådlös nätanslutning och mer högupplösta skärmar. E-boksläsarna blir allt bättre och några av dom är nu självklara ersättare till böcker gjorda av döda träd. Letto Frontlight blir bäst i test när PC för Alla jämfört ett gäng läsplattor. Letto är laddad med Adlibris e-boksbibliotek och med tre fysiska knappar kan du bläddra framåt, bakåt och ta dig till menyn. Här finns inbyggd belysning i skärmen och en hög upplösning, men touch-funktionen är trög. Letto Frontlight är dessutom den enda läsaren i testet som säljer svenska böcker via en inbyggd butik. Det fungerar dock bättre att använda Adlibris sajt på datorn och går man ändå via datorn kan man även låna biblioteksböcker. Läsupplevelsen kanske inte är lika bra som hos silvermedaljören Kindle Voyage, men Adlibris läsare har andra fördelar. Kindle Voyage hamnar då istället på andraplats och är Amazons toppmodell! Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Ett lätt tryck på ramen bläddrar till nästa sida och en diskret vibration bekräftar trycket. Voyage är dock väldigt dyr, vilket gör att Letto blir guldmedaljören. Kindle 7 hamnar på tredjeplats och är Amazons billigaste modell. Här finns WiFi-anslutning och en pekskärm som svarar bra på våra tryck, men belysning saknas tyvärr. Även här har man tillgång till hela Amazons bokutbud och plattan har en bra pekskärm!

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat fem e-bokläsare, också kallade läsplattor, i 6-tums klassen och har sammanställt de du vill köpa, men även de du vill undvika. Med inbyggd belysning, trådlös nätanslutning och mer högupplösta skärmar har läsplattorna blivit bättre och några av dem kan nu med säkerhet ersätta de vanliga, tryckta böckerna. Plattorna har långlivade batterier och rymmer ett helt bibliotek. Den bästa läsplattan i testet är Letto Frontlight som är laddad med Adlibris e-boksbutik. Här finns tre fysiska kontrollknappar placerade längs skärmens ram: en till höger, en till vänster och en undertill. De används för att bläddra framåt, bakåt och gå till menyn.
Vad som är nytt med Letto Frontlight är framför allt skärmen och belysningen. Här finns också ett nattläge som gör att bakgrunden blir svart och texten vit. Det är behändigt, men kräver att man ändrar inställningarna för skärmuppdatering till ”varje sida”, annars syns spår av texten från förgående sida när man bläddrar. Frontlight är den enda plattan i testet som säljer svenska böcker och via datorn kan man ladda ner böcker från andra e-boksbutiker, samt låna böcker från biblioteket. Resultatet är jämnt mellan Letto och Kindle. Trots att Kindle kanske är något bättre är det Letto som vinner testet, tack vare sitt pris, sin svenska e-boksbutik och att den är mer öppen än Kindle. Kindle hamnar istället på andraplats och levererar bäst läsupplevelse. Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Texten tappar ingen kontrast när belysningen är på, utan är fortsatt knivskarp. Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Kindle Voyage är en läsplatta i särklass och kan man leva med begränsningarna det medför, samt priset, är detta den överlägset bästa modellen på marknaden. Kindle 7 hamnar på tredjeplats och är sjunde generationen av Amazons billigaste modell. Här finns WiFi-anslutning och en pekskärm som svarar bra på tryck, men inbyggd belysning saknas. Högst upp på sidan finns ett lättillgängligt verktygsfält med inställningar för bl.a. typsnitt, radavstånd och marginalstorlek. Det finns ett utmärkt amerikanskt utbud!

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har för andra gången testat läsplattor och denna gång utsett Sony Reader som bäst i test. Läsplattan är riktigt genomtänkt och de har tagit bort all kritik som den tidigare modellen T1 fick. Plattan är testets lättaste e-bokläsare och den är dessutom snygg och väldigt snabb. Skärmen är skarp och har bra kontraster, trots att den har ganska låg upplösning. Med Sony Reader kan du låna böcker från biblioteket, både via Wi-Fi och via datorn. Du navigerar i plattan med hjälp av en pekskärm kombinerat med rejäla knappar och om du vill göra en anteckning, kan du göra det med ett virtuellt tangentbord eller på fri hand. Dessutom får du med en penna på köpet! Sony Reader har en koppling med Facebook och stöd för molntjänsten Evernote.
Sedan förra testet har Iriver Story ramlat ner en plats på listan och ligger nu tvåa. Den har en högupplöst skärm och svenska menyer, men plattans tangenbord gör modellen onödigt stor. Iriver är dock fortfarande ett bra val – framför allt om du vill ha en läsplatta på svenska.
På tredjeplats hamnade Letto/Bebook som är en läsplatta från Adlibris. Letto är inte låst – den använder det öppna e-boksformatet epub, vilket gör att du kan läsa böcker oavsett varifrån du köper dem. Om du ska låna böcker måste du dock gå en omväg via datorn och läsplattan är lite väl långsam vid användning.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har testat och betygsatt läsplattor. Bäst i test är Iriver Story, som är en ganska avancerad läsplatta och inte så enkel att förstå, men det kompenseras med ökad flexibilitet, eftersom tillverkarna har satsat på en platta med öppen lösning. Med läsplattan kan du både köpa svenska e-böcker och låna dom gratis på biblioteket. Dessutom klarar den av att läsa word-, excel- och powerpoint-filer, vilket gör att läsplattan även passar till affärsmannen.
Utöver detta är plattan utrustad med ett program för att göra anteckningar, samt en kalender och en diktafon. Dock dras priset ner lite grann då det saknas stöd för böcker i Mobipocket och för att det är lite svårt att navigera i PDF-filer. På grund av plattans storlek, blir den inte det optimala resesällskapet och den har verkligen stark konkurrens från andra tillverkare. Den som tagit andra plats är Letto/Bebook. Läsplattan hette tidigare Letto, men har fått en uppdatering – den har fått en svensk paketering och den är laddad med fyra svenska e-böcker. Adlibris kallar plattan för Bebook. Läsplattan är imponerande och klarar av flera format, vilket betyder att du kan läsa dina böcker, oavsett varifrån du skaffar dem. Dock är plattan klumpig och inte så stilfull.
På tredjeplats i testet ligger Cool-er. Det är en smidig, lätt och snygg läsplatta. Plattans användargränssnitt är inte speciellt genomtänkt och knapparna för navigering är små och hårda, vilket gör att det blir osmidigt att bläddra. Inte heller denna plattan klarar av Mobi-format.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"