HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
läsplattor - Bäst i test

Test av läsplattor

10 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 20:e September, 2017, Baserad på 5 experttester.

En läsplatta, eller e-boksläsare som de också kallas, har funnits länge på marknaden, men har inte riktigt fått fäste i Sverige. Många förväxlar den med en surfplatta, men det är långt ifrån samma sak!

Jag kan allt om läsplattor – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Skonsamt för ögonen

En läsplatta är särskilt framställd för att läsa text på, och inte för att surfa runt på nätet. Till skillnad från surfplattor så är läsplattor därför försedda med något som kallas för elektroniskt bläck, vilket gör det mer skonsamt för ögonen att läsa. Eftersom en läsplatta enbart används för att just läsa på räcker batteriet dessutom väldigt länge på en enda laddning – det är inte ovanligt att det tar nästan en hel månad innan en läsplatta laddar ur. Den är också lättare än en surfplatta och ungefär lika stor som en pocketbok.

Ett eget bibliotek med smarta inställningar!

Med en läsplatta behöver du inte välja vilka böcker du vill ha med dig på pendlingen eller resan – i den ryms ju ett helt bibliotek, utan någon som helst extra vikt! De flesta läsplattor har riktigt stor minneskapacitet, vilket låter dig gå runt med tusentals böcker samtidigt. De flesta modeller har en inbyggd och justerbar belysning, och det går ofta att ändra teckenstorlek, typsnitt och radavstånd också. Det särskilda e-bläcket gör dessutom läsupplevelsen mer lik den du får när du läser en analog bok.

Du får boken på momangen

Oavsett om du köper en bok via e-bokläsarens inbyggda butik, från en internetbutik, laddar ner den från en gratissida på internet, eller om du lånar en på ditt lokala bibliotek, så sker överföringen med detsamma. Det går också bra att överföra filer mellan olika enheter med hjälp av USB, minneskort eller WiFi.

Olika läsare stöder olika format

Alla läsplattor stöder dock inte alla sorters format, så du bör läsa på om just din modell innan du börjar köpa på dig en massa böcker – det är ju vansinnigt tråkigt med ett bibliotek fyllt av oläsbara filer! För att vara helt på den säkra sidan kan du börja med att browsa i enhetens egna butik, där kan du vara säker på att filerna stämmer överens med läsplattans förmåga. Ska du handla eller låna böcker från andra sidor kan boken du tänkt ladda hem finnas i flertalet olika format, så se till att du klickar hem rätt! Även om alla läsplattor inte klarar alla format klarar de i regel av flera! Läsplattan vi rekommenderar klarar till exempel av att läsa filer av formaten epub, pdf, html, txt, fb2, jpeg, png, psd och fler därtill!

Glöm inte att om du lånar en bok från ett bibliotek så är det just en lånad bok – filen finns tillgänglig för dig i 30 dagar, sen ”lämnas den tillbaka” till biblioteket. 

Gratissidor

För den som är lite haj på att googla runt är det inte särskilt svårt att hitta olika sidor som erbjuder gratis e-böcker. Det rör sig i första hand om äldre böcker där rättigheterna för böckerna löpt ut och de blivit till “public domain”. Svenska klassiker finns till exempel att hämta på Litteraturbankens hemsida, och för den som föredrar klassiker på engelska kan vi varmt rekommendera Project Gutenberg!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Letto Frontlight

Testresultat
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Överlägset utbud av böcker på svenska, Välplacerade och lättanvända knappar, Ingen registrering nödvändig för att komma igång
Lite plastig
Produktbeskrivning
Specifikationer

Här på Test.se har vi valt att rekommendera läsplattan Letto Frontlight, Adlibris egna e-boksläsare. Den är tunn, smidig, har inbyggd belysning och är försedd med ett batteri som håller i drygt en månad. Plattan har en papperslik skärm som inte blänker, vilket gör läsningen behaglig för ögonen. Letto Frontlight är direktkopplat till Adlibris.com, som har över 16 500 e-böcker i sitt sortiment. Plattan kommer dessutom med en inbyggd ordbok, så stöter du på ett ord du inte förstår kan du snabbt och smidigt slå upp det! Läsplattan har en enkel design med lättillgängliga bläddringsknappar på varsin sida och en menyknapp längst ned. Självklart går det också att ”bläddra” på pekskärmen!

Lagom till e-bokens dag 2017 släppte Adlibris en uppdaterad version av sin läsplatta, Letto Frontlight 2. Den nya versionen har samma funktioner som sin föregångare, men har blivit försedd med ett snyggt och stöttåligt skal, ett större minne och integrerade knappar!

Visa hela texten
Pekskärm:
758x1024
Bildstorlek:
6 tum
Bildfiler:
BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG, TIFF, (PSD)
Textfiler:
DjVu, EPUB, FB2, HTML, PDF, TXT
Ljud:
Lagringsutrymme:
4GB inbyggt + microSD, microSDHC
Funktioner:
Belysning, WiFi
Anslutningar:
USB
Vikt:
190 gram

Köp den till dessa priser idag:

Adlibris.com »
Fri frakt över 99krNordens största bokhandel
Adlibris (Frontlight 2) »
Med nytt stöttåligt skal

Vi rekommenderar också:

Pocketbook Touch Lux 3

Testresultat
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Visa alla specifikationerna

Kindle Voyage

Pekskärm:
1440x1080
Bildstorlek:
6 tum
Bildfiler:
BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG
Textfiler:
DOC, HTML, MOBI, PDF, TXT
Ljud:
Lagringsutrymme:
4GB inbyggt
Operativsystem:
Egenutvecklat OS
Funktioner:
WiFi
Anslutningar:
USB
Vikt:
180 gram
Visa alla specifikationerna

Läsplattor - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har ännu en gång gett sig på att testa aktuella läsplattor för att fortsätta ha full koll på vilka som är bäst. På första plats hamnar även denna gång Adlibris läsplatta Letto Frontlight. Den har knappar längs med sidorna som gör det enkelt att bläddra i e-böckerna utan att behöva sitta med fingret vid skärmen. Letto Frontlight kan hantera böcker i flera olika format och det krävs ingen registrering eller liknande för att plattan ska kunna börja användas. Den är dessutom inte särskilt dyr och har en välfungerande interaktion med Adlibris e-boksbutik. På andra plats hamnade Pocketbook Touch Lux 3 och är tyvärr inte jätteenkel att få tag på på den svenska marknaden. Den har en kurvig form som gör den bekväm att hålla i och har fyra knappar i underkant. Det är enkelt att navigera i menyerna på Touch Lux 3 och det är helt problemfritt att komma igång med läsandet. Den är också förladdad hundratals gratisböcker, och det är enkelt att föra över lånade eller köpa böcker från andra enheter. Tyvärr finns ett litet flimrande i skärmen, vilket gör att läsupplevelsen inte alltid är helt angenäm. På tredje plats i PD för allas test hamnade Kobo Aura Edition 2, som inledningsvis är en väldigt krånglig e-boksläsare. Det ska loggas in på diverse konton, men när man väl är inne funkar den fint. Pekskärmen har god kvalitet, men läsaren saknar fysiska knappar. Den är bekväm att hålla i och stödjer flera vanliga format.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Inbyggd belysning, trådlös nätanslutning och mer högupplösta skärmar. E-boksläsarna blir allt bättre och några av dom är nu självklara ersättare till böcker gjorda av döda träd. Letto Frontlight blir bäst i test när PC för Alla jämfört ett gäng läsplattor. Letto är laddad med Adlibris e-boksbibliotek och med tre fysiska knappar kan du bläddra framåt, bakåt och ta dig till menyn. Här finns inbyggd belysning i skärmen och en hög upplösning, men touch-funktionen är trög. Letto Frontlight är dessutom den enda läsaren i testet som säljer svenska böcker via en inbyggd butik. Det fungerar dock bättre att använda Adlibris sajt på datorn och går man ändå via datorn kan man även låna biblioteksböcker. Läsupplevelsen kanske inte är lika bra som hos silvermedaljören Kindle Voyage, men Adlibris läsare har andra fördelar. Kindle Voyage hamnar då istället på andraplats och är Amazons toppmodell! Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Ett lätt tryck på ramen bläddrar till nästa sida och en diskret vibration bekräftar trycket. Voyage är dock väldigt dyr, vilket gör att Letto blir guldmedaljören. Kindle 7 hamnar på tredjeplats och är Amazons billigaste modell. Här finns WiFi-anslutning och en pekskärm som svarar bra på våra tryck, men belysning saknas tyvärr. Även här har man tillgång till hela Amazons bokutbud och plattan har en bra pekskärm!

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat fem e-bokläsare, också kallade läsplattor, i 6-tums klassen och har sammanställt de du vill köpa, men även de du vill undvika. Med inbyggd belysning, trådlös nätanslutning och mer högupplösta skärmar har läsplattorna blivit bättre och några av dem kan nu med säkerhet ersätta de vanliga, tryckta böckerna. Plattorna har långlivade batterier och rymmer ett helt bibliotek. Den bästa läsplattan i testet är Letto Frontlight som är laddad med Adlibris e-boksbutik. Här finns tre fysiska kontrollknappar placerade längs skärmens ram: en till höger, en till vänster och en undertill. De används för att bläddra framåt, bakåt och gå till menyn.
Vad som är nytt med Letto Frontlight är framför allt skärmen och belysningen. Här finns också ett nattläge som gör att bakgrunden blir svart och texten vit. Det är behändigt, men kräver att man ändrar inställningarna för skärmuppdatering till ”varje sida”, annars syns spår av texten från förgående sida när man bläddrar. Frontlight är den enda plattan i testet som säljer svenska böcker och via datorn kan man ladda ner böcker från andra e-boksbutiker, samt låna böcker från biblioteket. Resultatet är jämnt mellan Letto och Kindle. Trots att Kindle kanske är något bättre är det Letto som vinner testet, tack vare sitt pris, sin svenska e-boksbutik och att den är mer öppen än Kindle. Kindle hamnar istället på andraplats och levererar bäst läsupplevelse. Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Texten tappar ingen kontrast när belysningen är på, utan är fortsatt knivskarp. Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Kindle Voyage är en läsplatta i särklass och kan man leva med begränsningarna det medför, samt priset, är detta den överlägset bästa modellen på marknaden. Kindle 7 hamnar på tredjeplats och är sjunde generationen av Amazons billigaste modell. Här finns WiFi-anslutning och en pekskärm som svarar bra på tryck, men inbyggd belysning saknas. Högst upp på sidan finns ett lättillgängligt verktygsfält med inställningar för bl.a. typsnitt, radavstånd och marginalstorlek. Det finns ett utmärkt amerikanskt utbud!

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har för andra gången testat läsplattor och denna gång utsett Sony Reader som bäst i test. Läsplattan är riktigt genomtänkt och de har tagit bort all kritik som den tidigare modellen T1 fick. Plattan är testets lättaste e-bokläsare och den är dessutom snygg och väldigt snabb. Skärmen är skarp och har bra kontraster, trots att den har ganska låg upplösning. Med Sony Reader kan du låna böcker från biblioteket, både via Wi-Fi och via datorn. Du navigerar i plattan med hjälp av en pekskärm kombinerat med rejäla knappar och om du vill göra en anteckning, kan du göra det med ett virtuellt tangentbord eller på fri hand. Dessutom får du med en penna på köpet! Sony Reader har en koppling med Facebook och stöd för molntjänsten Evernote.
Sedan förra testet har Iriver Story ramlat ner en plats på listan och ligger nu tvåa. Den har en högupplöst skärm och svenska menyer, men plattans tangenbord gör modellen onödigt stor. Iriver är dock fortfarande ett bra val – framför allt om du vill ha en läsplatta på svenska.
På tredjeplats hamnade Letto/Bebook som är en läsplatta från Adlibris. Letto är inte låst – den använder det öppna e-boksformatet epub, vilket gör att du kan läsa böcker oavsett varifrån du köper dem. Om du ska låna böcker måste du dock gå en omväg via datorn och läsplattan är lite väl långsam vid användning.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har testat och betygsatt läsplattor. Bäst i test är Iriver Story, som är en ganska avancerad läsplatta och inte så enkel att förstå, men det kompenseras med ökad flexibilitet, eftersom tillverkarna har satsat på en platta med öppen lösning. Med läsplattan kan du både köpa svenska e-böcker och låna dom gratis på biblioteket. Dessutom klarar den av att läsa word-, excel- och powerpoint-filer, vilket gör att läsplattan även passar till affärsmannen.
Utöver detta är plattan utrustad med ett program för att göra anteckningar, samt en kalender och en diktafon. Dock dras priset ner lite grann då det saknas stöd för böcker i Mobipocket och för att det är lite svårt att navigera i PDF-filer. På grund av plattans storlek, blir den inte det optimala resesällskapet och den har verkligen stark konkurrens från andra tillverkare. Den som tagit andra plats är Letto/Bebook. Läsplattan hette tidigare Letto, men har fått en uppdatering – den har fått en svensk paketering och den är laddad med fyra svenska e-böcker. Adlibris kallar plattan för Bebook. Läsplattan är imponerande och klarar av flera format, vilket betyder att du kan läsa dina böcker, oavsett varifrån du skaffar dem. Dock är plattan klumpig och inte så stilfull.
På tredjeplats i testet ligger Cool-er. Det är en smidig, lätt och snygg läsplatta. Plattans användargränssnitt är inte speciellt genomtänkt och knapparna för navigering är små och hårda, vilket gör att det blir osmidigt att bläddra. Inte heller denna plattan klarar av Mobi-format.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.