HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
läsplattor - Bäst i test

Test av läsplattor

15 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 6:e Juli, 2020, Baserad på 9 experttester.

En läsplatta, eller e-boksläsare som de också kallas, har funnits länge på marknaden, men har inte riktigt fått fäste i Sverige. Många förväxlar den med en surfplatta, men det är långt ifrån samma sak!

Jag kan allt om läsplattor – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Skonsamt för ögonen

En läsplatta är särskilt framställd för att läsa text på, och inte för att surfa runt på nätet. Till skillnad från surfplattor så är läsplattor därför försedda med något som kallas för elektroniskt bläck, vilket gör det mer skonsamt för ögonen att läsa. Eftersom en läsplatta enbart används för att just läsa på räcker batteriet dessutom väldigt länge på en enda laddning – det är inte ovanligt att det tar nästan en hel månad innan en läsplatta laddar ur. Den är också lättare än en surfplatta och ungefär lika stor som en pocketbok.

Ett eget bibliotek med smarta inställningar!

Med en läsplatta behöver du inte välja vilka böcker du vill ha med dig på pendlingen eller resan – i den ryms ju ett helt bibliotek, utan någon som helst extra vikt! De flesta läsplattor har riktigt stor minneskapacitet, vilket låter dig gå runt med tusentals böcker samtidigt. De flesta modeller har en inbyggd och justerbar belysning, och det går ofta att ändra teckenstorlek, typsnitt och radavstånd också. Det särskilda e-bläcket gör dessutom läsupplevelsen mer lik den du får när du läser en analog bok.

Du får boken på momangen

Oavsett om du köper en bok via e-bokläsarens inbyggda butik, från en internetbutik, laddar ner den från en gratissida på internet, eller om du lånar en på ditt lokala bibliotek, så sker överföringen med detsamma. Det går också bra att överföra filer mellan olika enheter med hjälp av USB, minneskort eller WiFi.

Olika läsare stöder olika format

Alla läsplattor stöder dock inte alla sorters format, så du bör läsa på om just din modell innan du börjar köpa på dig en massa böcker – det är ju vansinnigt tråkigt med ett bibliotek fyllt av oläsbara filer! För att vara helt på den säkra sidan kan du börja med att browsa i enhetens egna butik, där kan du vara säker på att filerna stämmer överens med läsplattans förmåga. Ska du handla eller låna böcker från andra sidor kan boken du tänkt ladda hem finnas i flertalet olika format, så se till att du klickar hem rätt! Även om alla läsplattor inte klarar alla format klarar de i regel av flera! Läsplattan vi rekommenderar klarar till exempel av att läsa filer av formaten epub, pdf, html, txt, fb2, jpeg, png, psd och fler därtill!

Glöm inte att om du lånar en bok från ett bibliotek så är det just en lånad bok – filen finns tillgänglig för dig i 30 dagar, sen ”lämnas den tillbaka” till biblioteket. 

Gratissidor

För den som är lite haj på att googla runt är det inte särskilt svårt att hitta olika sidor som erbjuder gratis e-böcker. Det rör sig i första hand om äldre böcker där rättigheterna för böckerna löpt ut och de blivit till “public domain”. Svenska klassiker finns till exempel att hämta på Litteraturbankens hemsida, och för den som föredrar klassiker på engelska kan vi varmt rekommendera Project Gutenberg!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Pocketbook Touch HD 3

Testresultat
PC för Alla 2020,    PC För Alla 2019,    PC För Alla 2019
Recensioner
Många extrafunktioner Diskreta knappar Ljudboksfunktion
Webbutiken krånglar Flimmer vid bildhantering
Produktbeskrivning
Specifikationer

Pocketbooks Touch HD 3 är den läsplatta som har stöd för flest format, vilket alltid är en stor fördel utifrån ett konsumentperspektiv. Även om det tar lite längre tid att få över böcker via en extern butik, så finns i alla fall valmöjligheten där vilket är positivt. Eftersom det stora utbudet av böcker är bäst i denna läsplatta, tillsammans med testresultat och bra recensioner, väljer vi ut Pocketbooks Touch HD till en av två testvinnare.

Touch 3 HD kan fungera som en ljudboksuppspelare. Men till skillnad från exempelvis Kindle Paperwhite, så är inte Pocketbook synkroniserad med e-böckerna. Istället använder de sig av en skärmuppläsningsfunktion som läser upp textraderna. Även om ljudbokskänslan inte finns där, så är det i alla fall en funktion som går att använda.

I plattan finns även andra funktioner som gör att den känns lite mer lyxig, som att man får lite mer produkt för pengarna. Schack, sudoku, och ett ritprogram är exempel på detta. Webbläsaren är ytterligare en funktion som är uppskattad, den är simpel men fungerar till de enklare sökningar som att exempelvis slå upp ett ord.

En fysisk funktion som Touch 3 HD har, men som alla andra saknar, är de fysiska knapparna som hjälper till att bläddra mellan sidorna. Det finns möjlighet att bläddra på skärmen också, men känner man sig trött i svep-fingret är knapparna en stor räddning. Den fysiska hemknappen gör det enkelt att komma till huvudmenyn, något som kan vara svårt hos många andra läsplattor.

Visa hela texten
Pekskärm:
1072 × 1448
Bildstorlek:
6"
Bildfiler:
JPEG/JPG, TIFF, PNG, BMP
Textfiler:
TXT, HTML, PDF, EPUB, DOC, RTF, MOBI, DjVu, FB2
Lagringsutrymme:
16GB inbyggt
Funktioner:
Belysning, Vattentålig
Anslutningar:
Micro-USB
Vikt:
155 g

Bäst i test: Kindle Paperwhite

Testresultat
PC för Alla 2020,    PC För Alla 2019,    PC För Alla 2019
Recensioner
Massivt utbud på Amazon Responsiv skärm
Saknar epub och har inga knappar Låst till Amazon
Produktbeskrivning
Specifikationer

Paperwhite är Amazons e-boksmodell som tillhör deras mellansegment. Den är billigare än Oasis, men dyrare än Kindle. Jämfört med andra tillverkares konkurrerande modeller ligger Paperwhite på ungefär samma pris. Eftersom Paperwhite har fått många bra recensioner från engelska källor, och eftersom det inte finns några andra modeller som kan matcha det engelska utbudet som Paperwhite har tillgång till – väljer vi att utse den till bäst i test.

Läsplattan har lätt rundade kanter vilket gör den bekväm att hålla i. Jämfört med den billigare varianten, Kindle, har Paperwhite mycket mer behagligt ljus. Funktionsmässigt har Paperwhite allt som man kan tänkas behöva, exempelvis stöd för anteckningar och markeringar. Det som verkligen får plattan att sticka ut, är hur bra serietidningar gör sig i plattan. Detaljrikedomen i skärmen är tydlig, även i utzoomat tillstånd.

Det som drar ner betyget något, och som är en av anledningarna till att Paperwhite inte blir utsedd till bäst i test, är faktumet att den är strikt låst till Amazons utbud. Den har med andra ord inte stöd för format som epub. Detta gör att man inte kan ladda ner böcker från offentliga bibliotek. Det finns lösningar för att kunna läsa nedladdningsbara böcker som inte kommer från Amazon, men de kräver externa konverteringsprogram vilket gör det till en väldigt omständlig historia.

Svagheten, låsningen till Amazons bibliotek, är inte enbart dåligt. Amazon har nämligen ett enormt utbud av böcker. Visserligen är merparten av dessa på engelska, men det finns även en del svenska titlar. Dessvärre finns det ännu inte möjlighet att filtrera böcker efter språk. Man får helt enkelt manuellt söka efter de svenska titlar som man är intresserad av.

Är du mest intresserad av att läsa titlar på engelska, då är Kindles Paperwhite helt klart det mest prisvärda alternativet.

Visa hela texten
Pekskärm:
Bildstorlek:
6"
Bildfiler:
JPEG/JPG, PNG, BMP, GIF
Textfiler:
TXT, HTML, PDF, DOC, MOBI
Ljud:
Lagringsutrymme:
8GB inbyggt
Operativsystem:
Egenutvecklat OS.
Funktioner:
Belysning, Vattentålig
Anslutningar:
Micro-USB
Vikt:
182 g

Bäst i test: Kobo Clara HD

Testresultat
PC för Alla 2020
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Lätt och bekväm att hålla i E-boksbutik anpassad till svenska marknaden Över 40 olika typsnitt av välja bland
Saknar ljudboksfunktion Finns bara ett bibliotek anslutet
Produktbeskrivning
Specifikationer

Japanska e-handelsbolaget Rakutens egna läsplatta är en uppstickare som fått många bra recensioner, den placerade sig dessutom på en hedervärd tredjeplacering i PC för Allas senaste test av läsplattor. Kobo Clara HD är en prisvärd platta som utmanar de större namnen och bjuder på motstånd.

Den är inte vansinnigt mycket billigare, men de hundralappar som ändå sparas gör Clara HD till våran budgetrekommendation.

Kobo-butiken har ett utökat utbud av svenska titlar och det finns även andra funktioner som gör Clara HD till en bra produkt. Bland annat kan man läsa sparade nyhetsartiklar. Genom en app i telefonen, kan du spara artiklar som du av en eller annan anledning inte vill läsa i telefonen. Den sparade artikeln synkroniseras med Kobo-molnet och laddas ner till läsplattan. Det finns också en direktlänks-tjänst som går ut på att man kan bläddra i olika biblioteks utbud direkt via läsplattan. I nuläget finns dessvärre inte många bibliotek anslutna till denna tjänst, men inför framtiden kan detta komma att bli en riktigt grym funktion som förändrar sättet på vilket vi kommer läsa och låna böcker.

Det enda som egentligen saknas hos Clara HD är stöd för att kunna spela upp ljudfiler, något som de flesta konkurrerande modeller har. Om denna funktion finns i kommande och uppdaterade modeller från Kobo, kan deras läsplattor mycket väl komma att bli överlägsna testvinnare.  

Visa hela texten
Pekskärm:
1072 x 1448
Bildstorlek:
6"
Bildfiler:
PDF, CBZ, CBR
Textfiler:
TXT, EPUB, EPUB3, MOBI, TX, RTF
Ljud:
Lagringsutrymme:
8GB inbyggt
Operativsystem:
Linux
Funktioner:
Anpassar ljuset efter omgivning
Anslutningar:
Wi-Fi, Micro USB
Vikt:
166 g

Vi rekommenderar också:

Letto Frontlight 1

Testresultat
PC För Alla 2018,    PC för Alla 2017,    PC för Alla 2015,    PC för Alla 2015
Recensioner
Överlägset utbud av böcker på svenska Välplacerade och lättanvända knappar Ingen registrering nödvändig för att komma igång
Lite plastig
Pekskärm:
758x1024
Bildstorlek:
6"
Bildfiler:
BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG, TIFF, (PSD)
Textfiler:
DjVu, EPUB, FB2, HTML, PDF, TXT
Ljud:
Lagringsutrymme:
4GB inbyggt + microSD, microSDHC
Funktioner:
Belysning, WiFi
Anslutningar:
USB
Vikt:
190 gram
Visa alla specifikationerna

Klicka för pris
Fri frakt över 199kr Nordens största bokhandel
Klicka för pris
Fri frakt över 199kr Nordens största bokhandel

Läsplattor - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

PC för alla har uppdaterat sin testsida för läsplattor, och på ett halvår har det hänt en del. Den tidigare vinnaren, Adlibris egna Letto Frontlight, har tagits bort ur sortimentet och tappar därmed sin position som testvinnare. Adlibris har dock planer på att lansera en ny läsplatta som skall ersätta Frontlight, men den hann bli färdig till det att testet genomfördes.

Vinnare i det här testet

PC För Alla

Publicerad

I PC För Alla’s senaste uppdaterade test har de lagt till läsplattan Storytel Reader. Den hamnar dock inte på någon topp-tre-placering. I vanlig ordning så hamnar Letto Frontlight på topplacering. Det är den uppdaterade varianten Letto Frontlight 2 som får bäst betyg. När det gäller design har den nu ett skydd runtom i gummi och ett magnetlock som är vändbart. Detta ger en bra "bokkänsla". På höger sida sitter knapparna perfekt placerade. Det är enkelt att svepa med fingret över skärmen och det känns mer responsivt än tidigare. Bland det bästa med Frontlight 2 är att den har en perfekt integration med Adlibris butik för e-böcker. Det enda som saknas med denna läsplatta är lite nya funktioner. Testpanelen saknar ljudboksfunktion och enklare navigation och inställningar.

Delad andraplats har Amazon Kindle Paperwhite och Pocketbook Touch HD 3. Båda är bra men skiljer sig åt lite. Kindle passar bäst om du framförallt väljer böcker på engelska. Kindle är även testets skönaste platta enligt testpanelen. Pocketbok har flera funktioner som sticker ut. Så som till exempel Dropbox-kompatibilitet, musikspelare, spel och webbläsare. Pocketbook har även en egen e-boksbutik som heter Bookland.

Vinnare i det här testet

PC För Alla

Publicerad

I år har PC För Alla utsett en ny testvinnare, den uppdaterade Letto Frontlight 2. Den har numera ett gummiskydd runtom och ett magnetlock. Detta gör så att plattan känns mer som en bok. Fördelen med Letto är integrationen med Adlibris e-boksbutik då den har ett stort utbud av svenska e-böcker. På sidan av läsplattan sitter fysiska knappar som du enkelt kan använda eftersom tummen redan vilar där. Det går självklart även att svepa och trycka på skärmen och responsiviteten känns bättre än tidigare.

Pocketbook Touch HD 3 och Amazon Kindle Paperwhite hamnar på delad andraplats då de har fått samma betyg. Pocketbook påminner mycket om sin tidigare variant men har flera uppgraderingar. Den har flera fysiska knappar längs underkanten vilket gör att de knappt syns men fungerar smidigt om du vill slippa att svepa på skärmen. Den är bekväm att hålla i och väger lite. Den stödjer även ljud och har några spel så som schack och sudoku. Den har en webbutik som fungerar smidigt när det gäller att ladda ner e-böcker och ljudböcker direkt via webbläsaren. Det enda som nämns som något problematiskt är att den inte riktigt klarar att läsa in bilder och använda webbläsaren fullt ut. Den kan flimra lite och det tar lång tid.

Amazon Kindle Paperwhite är den fjärde generationen och släpptes 2018. Den är en mellanmodell och har integration med Amazons e-boksbutik. Utbudet av svenska e-böcker på Amazon har tidigare kritiserats men har utökats något när testet genomfördes. Den har olika bakgrundsbelysning som du kan anpassa för till exempel kvällsläsning. Responsiviteten har blivit bättre och navigeringen i butiken är smidig. En funktion som imponerar är integrationen med ljudböcker. Om du ansluter bluetooth-hörlurar med din enhet kan du enkelt växla mellan e-bok och ljudbok och försätta lyssna där du slutade läsa. En sämre sak med denna läsplatta är att du inte kan läsa böcker du lånat på biblioteket eftersom den inte stödjer ePub. Du kan antingen välja från Amazons utbud eller lägga över PDF-filer. Kindle Paperwhite den skönaste läsplattan i testet eftersom den inte har några kanter. Läsplattan är optimal för dig som huvudsakligen läsare e-böcker på engelska - fram tills att Amazon stödjer ePub.

Vinnare i det här testet

PC För Alla

Publicerad

PC För Alla utser Letto Frontlight till bäst i test i år igen. Den har ett klassiskt utseende men med knappar längs sidorna. Detta gör det enkelt att bläddra i e-böckerna eftersom du inte behöver flytta fingrarna mot skärmen. Den största fördelen med denna plattan är integrationen med Adlibris, där du kan köpa böcker via faktura. Detta saknas hos konkurrenterna. Du behöver ett Adlibris-konto och internetuppkoppling för att använda funktionen. På delad andraplats är Pocketbok Inkpad 3 och Kobo Aura Edition 2. Båda är bra men ingen av dom slår testvinnaren. Pocketbok har en större skärm än Letto men Letto är billigare och smidigare när det gäller svenska e-böcker. Pocketbook Inkpad 3 har en stor och smidig skärm med flera funktioner men är ganska dyr. Kobo Aura Edition 2 har ett stort utbud, många format och bibliotekslånade böcker, dock minimalt utbud av just svenskspråkiga böcker. Den är skön att hålla i och ser ut som en Kindle. Det står det att den tar PayPal men det gör det inte.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har ännu en gång gett sig på att testa aktuella läsplattor för att fortsätta ha full koll på vilka som är bäst. På första plats hamnar även denna gång Adlibris läsplatta Letto Frontlight. Den har knappar längs med sidorna som gör det enkelt att bläddra i e-böckerna utan att behöva sitta med fingret vid skärmen. Letto Frontlight kan hantera böcker i flera olika format och det krävs ingen registrering eller liknande för att plattan ska kunna börja användas. Den är dessutom inte särskilt dyr och har en välfungerande interaktion med Adlibris e-boksbutik. På andra plats hamnade Pocketbook Touch Lux 3 och är tyvärr inte jätteenkel att få tag på på den svenska marknaden. Den har en kurvig form som gör den bekväm att hålla i och har fyra knappar i underkant. Det är enkelt att navigera i menyerna på Touch Lux 3 och det är helt problemfritt att komma igång med läsandet. Den är också förladdad hundratals gratisböcker, och det är enkelt att föra över lånade eller köpa böcker från andra enheter. Tyvärr finns ett litet flimrande i skärmen, vilket gör att läsupplevelsen inte alltid är helt angenäm. På tredje plats i PD för allas test hamnade Kobo Aura Edition 2, som inledningsvis är en väldigt krånglig e-boksläsare. Det ska loggas in på diverse konton, men när man väl är inne funkar den fint. Pekskärmen har god kvalitet, men läsaren saknar fysiska knappar. Den är bekväm att hålla i och stödjer flera vanliga format.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Inbyggd belysning, trådlös nätanslutning och mer högupplösta skärmar. E-boksläsarna blir allt bättre och några av dom är nu självklara ersättare till böcker gjorda av döda träd. Letto Frontlight blir bäst i test när PC för Alla jämfört ett gäng läsplattor. Letto är laddad med Adlibris e-boksbibliotek och med tre fysiska knappar kan du bläddra framåt, bakåt och ta dig till menyn. Här finns inbyggd belysning i skärmen och en hög upplösning, men touch-funktionen är trög. Letto Frontlight är dessutom den enda läsaren i testet som säljer svenska böcker via en inbyggd butik. Det fungerar dock bättre att använda Adlibris sajt på datorn och går man ändå via datorn kan man även låna biblioteksböcker. Läsupplevelsen kanske inte är lika bra som hos silvermedaljören Kindle Voyage, men Adlibris läsare har andra fördelar. Kindle Voyage hamnar då istället på andraplats och är Amazons toppmodell! Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Ett lätt tryck på ramen bläddrar till nästa sida och en diskret vibration bekräftar trycket. Voyage är dock väldigt dyr, vilket gör att Letto blir guldmedaljören. Kindle 7 hamnar på tredjeplats och är Amazons billigaste modell. Här finns WiFi-anslutning och en pekskärm som svarar bra på våra tryck, men belysning saknas tyvärr. Även här har man tillgång till hela Amazons bokutbud och plattan har en bra pekskärm!

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat fem e-bokläsare, också kallade läsplattor, i 6-tums klassen och har sammanställt de du vill köpa, men även de du vill undvika. Med inbyggd belysning, trådlös nätanslutning och mer högupplösta skärmar har läsplattorna blivit bättre och några av dem kan nu med säkerhet ersätta de vanliga, tryckta böckerna. Plattorna har långlivade batterier och rymmer ett helt bibliotek. Den bästa läsplattan i testet är Letto Frontlight som är laddad med Adlibris e-boksbutik. Här finns tre fysiska kontrollknappar placerade längs skärmens ram: en till höger, en till vänster och en undertill. De används för att bläddra framåt, bakåt och gå till menyn.
Vad som är nytt med Letto Frontlight är framför allt skärmen och belysningen. Här finns också ett nattläge som gör att bakgrunden blir svart och texten vit. Det är behändigt, men kräver att man ändrar inställningarna för skärmuppdatering till ”varje sida”, annars syns spår av texten från förgående sida när man bläddrar. Frontlight är den enda plattan i testet som säljer svenska böcker och via datorn kan man ladda ner böcker från andra e-boksbutiker, samt låna böcker från biblioteket. Resultatet är jämnt mellan Letto och Kindle. Trots att Kindle kanske är något bättre är det Letto som vinner testet, tack vare sitt pris, sin svenska e-boksbutik och att den är mer öppen än Kindle. Kindle hamnar istället på andraplats och levererar bäst läsupplevelse. Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Texten tappar ingen kontrast när belysningen är på, utan är fortsatt knivskarp. Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Kindle Voyage är en läsplatta i särklass och kan man leva med begränsningarna det medför, samt priset, är detta den överlägset bästa modellen på marknaden. Kindle 7 hamnar på tredjeplats och är sjunde generationen av Amazons billigaste modell. Här finns WiFi-anslutning och en pekskärm som svarar bra på tryck, men inbyggd belysning saknas. Högst upp på sidan finns ett lättillgängligt verktygsfält med inställningar för bl.a. typsnitt, radavstånd och marginalstorlek. Det finns ett utmärkt amerikanskt utbud!

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har för andra gången testat läsplattor och denna gång utsett Sony Reader som bäst i test. Läsplattan är riktigt genomtänkt och de har tagit bort all kritik som den tidigare modellen T1 fick. Plattan är testets lättaste e-bokläsare och den är dessutom snygg och väldigt snabb. Skärmen är skarp och har bra kontraster, trots att den har ganska låg upplösning. Med Sony Reader kan du låna böcker från biblioteket, både via Wi-Fi och via datorn. Du navigerar i plattan med hjälp av en pekskärm kombinerat med rejäla knappar och om du vill göra en anteckning, kan du göra det med ett virtuellt tangentbord eller på fri hand. Dessutom får du med en penna på köpet! Sony Reader har en koppling med Facebook och stöd för molntjänsten Evernote.
Sedan förra testet har Iriver Story ramlat ner en plats på listan och ligger nu tvåa. Den har en högupplöst skärm och svenska menyer, men plattans tangenbord gör modellen onödigt stor. Iriver är dock fortfarande ett bra val – framför allt om du vill ha en läsplatta på svenska.
På tredjeplats hamnade Letto/Bebook som är en läsplatta från Adlibris. Letto är inte låst – den använder det öppna e-boksformatet epub, vilket gör att du kan läsa böcker oavsett varifrån du köper dem. Om du ska låna böcker måste du dock gå en omväg via datorn och läsplattan är lite väl långsam vid användning.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har testat och betygsatt läsplattor. Bäst i test är Iriver Story, som är en ganska avancerad läsplatta och inte så enkel att förstå, men det kompenseras med ökad flexibilitet, eftersom tillverkarna har satsat på en platta med öppen lösning. Med läsplattan kan du både köpa svenska e-böcker och låna dom gratis på biblioteket. Dessutom klarar den av att läsa word-, excel- och powerpoint-filer, vilket gör att läsplattan även passar till affärsmannen.
Utöver detta är plattan utrustad med ett program för att göra anteckningar, samt en kalender och en diktafon. Dock dras priset ner lite grann då det saknas stöd för böcker i Mobipocket och för att det är lite svårt att navigera i PDF-filer. På grund av plattans storlek, blir den inte det optimala resesällskapet och den har verkligen stark konkurrens från andra tillverkare. Den som tagit andra plats är Letto/Bebook. Läsplattan hette tidigare Letto, men har fått en uppdatering – den har fått en svensk paketering och den är laddad med fyra svenska e-böcker. Adlibris kallar plattan för Bebook. Läsplattan är imponerande och klarar av flera format, vilket betyder att du kan läsa dina böcker, oavsett varifrån du skaffar dem. Dock är plattan klumpig och inte så stilfull.
På tredjeplats i testet ligger Cool-er. Det är en smidig, lätt och snygg läsplatta. Plattans användargränssnitt är inte speciellt genomtänkt och knapparna för navigering är små och hårda, vilket gör att det blir osmidigt att bläddra. Inte heller denna plattan klarar av Mobi-format.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.