HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
symaskiner - Bäst i test

Test av symaskiner

10 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 17:e Januari, 2020, Baserad på 4 experttester.

När man ska köpa symaskin bör man först fundera på hur mycket och till vad man vill använda den. Funktionalitet och hållbarhet är olika hos samtliga modeller på marknaden; en av de billigaste varianterna klarar kanske inte av att sy i jeans medan en dyrare maskin klarar av att sy genom flera lager med jeans samtidigt. Med en dyrare maskin får man också ofta större utbud av sömmar. Symaskinens vikt kan vara en fördel att fundera över. Många tänker att en lätt maskin är bäst, eftersom de är enklare att flytta runt och bära med sig. Visserligen är det så, men lätta maskiner har ofta många plastdelar som inte håller lika länge som delar i metall. Vikten är också viktig för att maskinen inte ska vibrera på bordet när man syr.

Bäst i test: Brother DS 120

Testresultat
Bäst i Hemmet 2018,    Icakuriren 2013
Prisvärd Smidig spolplacering Användarvänlig
Dålig förvaring för spolar och pressfötter
Produktbeskrivning
Specifikationer

På Test.se har valt att rekommendera den datoriserade symaskinen Brother DS 120. En datoriserad symaskin betyder att man inte behöver ställa in någonting manuellt utan man väljer sömmar m.m. på en display. DS 120 är utrustad med en mängd olika funktioner som gör att symaskinen passar både den erfarne och nybörjaren. På den ljusstarka LCD-skärmen kan man välja bland många olika stygn och med det unika matningssystemet är det praktiskt taget ingen ansträngning att sy i varken tunna eller tjocka tyger.

Visa hela texten
Antal sömmar:
20 (17 + 3 knapphål)
Syhastighet:
850 stygn/min
Belysning:
LED
Max stygnlängd:
4 mm
Max stygnbredd:
7 mm
Funktioner:
Friarm, Overlock, Quilting

Vi rekommenderar också:

Singer One

Testresultat
Bäst i Hemmet 2018,    Testfakta 2012
Antal sömmar:
24 (2 knapphål)
Syhastighet:
750 stygn/min
Belysning:
LED
Max stygnbredd:
7 mm
Funktioner:
Friarm, Pekskärm, Quiltning
Visa alla specifikationerna

Symaskiner - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i Hemmet har testat symaskiner, och bäst tycker de att Brother DS120 är! Det är en elektronisk symaskin med många förinställda program som enkelt väljs med ett knapptryck. Den har en tydlig, upplyst LCD-skärm och är enkel att använda. Passar såväl nybörjaren som den mer erfarne!

Klar tvåa i testet är Singer Model One. Den har en snygg retrodesign och är praktiskt och enkelt utformad. Maskinen är riktigt, riktigt användarvänlig och var inte långt ifrån att knipa förstaplatsen i testet. Brother DS129 var bara snäppet bättre!

Som tredje symaskin lyfter Bäst i Hemmet fram en billigare maskin som passar för bättre för nybörjaren än för proffset: Singer 1507N. Det är en relativt bra symaskin, särskilt för den som inte har för avsikt att använda maskinen för mer än att laga ett och annat plagg eller sy upp en gardin emellanåt. En klart godkänd maskin, men inte mycket mer.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har ett färskt test från maj 2014 testat 15 st symaskiner och utsett en vinnare. I takt med att vintagetrenden och återanvändningen av kläder blivit mer populärt har efterfrågan på symaskiner ökat. Symaskinerna har med tiden blivit alltmer moderna och har idag digitala displayer och diverse andra funktioner som exempelvis möjligheten att sy bokstäver och särskilt hastighetsreglage.

Det är stor prisskillnad mellan de testade symaskinerna. Den billigaste ligger på 600 kr och den dyraste på 6700 kr. Råd & Röns vinnare är just den dyraste maskinen Brother NV 55, som är en digital maskin som klarar sig utan anmärkning på alla sömnadstester. Symaskinen är enkel att använda och syr jämna stygn utan att undertråden trasslar till sig. Brother NV 55 får toppbetyg rakt igenom och imponerar på alla delmoment.

En betydligt billigare symaskin från samma tillverkare är Brother NV 15. Den får i princip lika bra slutbetyg som storebror NV 55, men kostar nästan bara hälften av denna. Brother NV 15 är en digital symaskin som får jämna och bra betyg. Dessutom klarar den sig bra i ljudtestet och är en mycket tystgående maskin.

Testets billigaste symaskin är IKEA:s modell SY. Den kostar endast 600 kr och är en bra maskin för nybörjare. Den är enkel att hantera och väger bara 5,3 kilo. Den stora nackdelen med denna symaskin är att den låter väldigt mycket. Det höga bullret kan bli påfrestande vid långa arbetspass och vill du ha en tystgående maskin är detta inte något för dig.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio symaskiner, åtta mekaniska och två datoriserade. På mekaniska maskiner ställer man in sömmar manuellt och på datoriserade maskiner väljer man söm på en display som visar inställningar och vilken pressarfot man ska använda. De kostar från 600 kronor upp till drygt 4000 kronor. Den bästa datoriserade maskinen, och även Icakurirens testvinnare, är Brother DS 120. Den har 17 sömmar och tre olika knapphål, vilket är fler än vad de flesta behöver. Symaskinen har också ett par användbara och praktiska detaljer, så som en fot för att sy i knapp. På andraplats i testet hamnade PFAFF Hobby 1132, som också är den bästa mekaniska symaskinen i testet. Den är enkel att använda, syr bra och har bra finesser, samt tillbehör. Singer Confidence 7463 tog tredjeplats och är enkel att använda, samt förstå. Den erbjuder 28 olika sömmar och två olika knapphål, men med nackdel att symaskinen är en av de dyraste i testet. Ljudskillnaderna är också stora mellan maskinerna. Vissa låter som tröskverk, arbetar omständligt och trögt, medan andra är högljudda, skakar och slarvar. Det finns även effektiva som arbetar i tystnad. Sämst maskin i testet är AEG 795 som har tröga vred, tråd som hoppar ur och den vibrerar så att den rör sig på bordet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit laboratoriet Swerea IV jämföra fem symaskiner i olika prisklasser. Största skillnaden bland modellerna på marknaden, förutom priset, är antalet funktioner och inställningsmöjligheter. På de enklare modellerna finns t.ex. bara tre lägen för längden på stygnen, medan de mer avancerade nästan är steglösa och kan ha upp till hundratals olika typer av sömmar. IKEAs lågprismaskin fick en anmärkning för just längden på stygnen. Den ger för korta stygn i normalläget, vilket kan leda till att sömmarna blir stela och svåra att hantera. De flesta lågprisvarianterna, exempelvis Singer One, saknar dessutom möjlighet att reglera pressarfotstrycket – foten som håller tyget på plats. Slutresultatet är dock det som väger mest i testet. Budgetmaskinerna klarar sig bra i jämförelse med de dyrare, när det gäller enklare arbeten på medeltjocka tyger. Det är först när man ställer högre krav på sömmarna och arbetar med tunnare eller tjockare tyger som skillnaderna märks. Bäst i test blev Husqvarnas maskin, Viking Emerald 116, som framför allt får höga betyg på hanterbarhet och inställningar. Det är en tyst maskin, som klarar av det mesta och har flera anpassningsmöjlighet. Även PFAFF, som tog andraplats, har fått höga betyg genom hela testet och Singer, på tredjeplats, fick avdrag på grund av hur den syr i viskos.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.