HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av symaskiner

hem & hushåll uppdaterad 7:e November, 2017, Baserad på 3 experttester.

När man ska köpa symaskin bör man först fundera på hur mycket och till vad man vill använda den till. Funktionalitet och hållbarhet är olika hos samtliga modeller på marknaden – en av de billigaste varianterna klarar kanske inte av att sy i jeans allt, medan en dyrare maskin klarar av att sy genom flera lager med jeans samtidigt. Med en dyrare maskin får man också ofta större utbud av sömmar. Symaskinens vikt kan vara en fördel att se över. Många tänker att en lätt maskin är bäst, eftersom de är enklare att flytta runt och bära med sig. Visserligen är det så, men en lätt maskin innebär ofta att den är av lägre kvalitet då den ofta innehåller mycket plast. Vikten är också viktig för att maskinen inte ska vibrera på bordet när man syr.

Test.se rekommenderar

Brother DS 120 - bäst i test bland Symaskiner 2018
Brother DS 120, bäst i test.

Brother DS 120 - På Test.se har valt att rekommendera den datoriserade symaskinen Brother DS 120. En datoriserad symaskin betyder att man inte behöver ställa någonting manuellt utan man väljer sömmar m.m. på en display. DS 120 är utrustad med en mängd olika funktioner som gör att symaskinen passar både den erfarne och nybörjaren. På den ljusstarka LCD-skärmen kan man välja bland många olika stygn och med det unika matningssystemet är det praktiskt taget ingen ansträngning att sy i varken tunna eller tjocka tyger. Läs mer

WhiteAway »
Fri fraktTrygg e-handelPrisgaranti
Tretti.se »
ToppbetygFri fraktSnabba leveranser

Symaskiner - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har ett färskt test från maj 2014 testat 15 st symaskiner och utsett en vinnare. I takt med att vintagetrenden och återanvändningen av kläder blivit mer populärt har efterfrågan på symaskiner ökat. Symaskinerna har med tiden blivit alltmer moderna och har idag digitala displayer och diverse andra funktioner som exempelvis möjligheten att sy bokstäver och särskilt hastighetsreglage.

Det är stor prisskillnad mellan de testade symaskinerna. Den billigaste ligger på 600 kr och den dyraste på 6700 kr. Råd & Röns vinnare är just den dyraste maskinen Brother NV 55, som är en digital maskin som klarar sig utan anmärkning på alla sömnadstester. Symaskinen är enkel att använda och syr jämna stygn utan att undertråden trasslar till sig. Brother NV 55 får toppbetyg rakt igenom och imponerar på alla delmoment.

En betydligt billigare symaskin från samma tillverkare är Brother NV 15. Den får i princip lika bra slutbetyg som storebror NV 55, men kostar nästan bara hälften av denna. Brother NV 15 är en digital symaskin som får jämna och bra betyg. Dessutom klarar den sig bra i ljudtestet och är en mycket tystgående maskin.

Testets billigaste symaskin är IKEA:s modell SY. Den kostar endast 600 kr och är en bra maskin för nybörjare. Den är enkel att hantera och väger bara 5,3 kilo. Den stora nackdelen med denna symaskin är att den låter väldigt mycket. Det höga bullret kan bli påfrestande vid långa arbetspass och vill du ha en tystgående maskin är detta inte något för dig.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio symaskiner, åtta mekaniska och två datoriserade. På mekaniska maskiner ställer man in sömmar manuellt och på datoriserade maskiner väljer man söm på en display som visar inställningar och vilken pressarfot man ska använda. De kostar från 600 kronor upp till drygt 4000 kronor. Den bästa datoriserade maskinen, och även Icakurirens testvinnare, är Brother DS 120. Den har 17 sömmar och tre olika knapphål, vilket är fler än vad de flesta behöver. Symaskinen har också ett par användbara och praktiska detaljer, så som en fot för att sy i knapp. På andraplats i testet hamnade PFAFF Hobby 1132, som också är den bästa mekaniska symaskinen i testet. Den är enkel att använda, syr bra och har bra finesser, samt tillbehör. Singer Confidence 7463 tog tredjeplats och är enkel att använda, samt förstå. Den erbjuder 28 olika sömmar och två olika knapphål, men med nackdel att symaskinen är en av de dyraste i testet. Ljudskillnaderna är också stora mellan maskinerna. Vissa låter som tröskverk, arbetar omständligt och trögt, medan andra är högljudda, skakar och slarvar. Det finns även effektiva som arbetar i tystnad. Sämst maskin i testet är AEG 795 som har tröga vred, tråd som hoppar ur och den vibrerar så att den rör sig på bordet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit laboratoriet Swerea IV jämföra fem symaskiner i olika prisklasser. Största skillnaden bland modellerna på marknaden, förutom priset, är antalet funktioner och inställningsmöjligheter. På de enklare modellerna finns t.ex. bara tre lägen för längden på stygnen, medan de mer avancerade nästan är steglösa och kan ha upp till hundratals olika typer av sömmar. IKEAs lågprismaskin fick en anmärkning för just längden på stygnen. Den ger för korta stygn i normalläget, vilket kan leda till att sömmarna blir stela och svåra att hantera. De flesta lågprisvarianterna, exempelvis Singer One, saknar dessutom möjlighet att reglera pressarfotstrycket – foten som håller tyget på plats. Slutresultatet är dock det som väger mest i testet. Budgetmaskinerna klarar sig bra i jämförelse med de dyrare, när det gäller enklare arbeten på medeltjocka tyger. Det är först när man ställer högre krav på sömmarna och arbetar med tunnare eller tjockare tyger som skillnaderna märks. Bäst i test blev Husqvarnas maskin, Viking Emerald 116, som framför allt får höga betyg på hanterbarhet och inställningar. Det är en tyst maskin, som klarar av det mesta och har flera anpassningsmöjlighet. Även PFAFF, som tog andraplats, har fått höga betyg genom hela testet och Singer, på tredjeplats, fick avdrag på grund av hur den syr i viskos.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"