Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av våffeljärn

hem & hushåll uppdaterad 7:e September, 2016, Baserad på 6 testkällor.

Sammanfattning

Våfflor har ätits i Sverige sedan 1500-talet och äts fortfarande av nästan alla familjer, minst en gång om året. Ska du köpa ett nytt våffeljärn, finns en del saker att tänka på. Det finns två olika sorter av våfflor - traditionella svenska våfflor och belgiska våfflor (fyrkantiga i formen och tjockare). En del våffeljärn har dessutom utbytbara plattor, så att du kan tillaga både svenska och belgiska våfflor. Många våffeljärn har plats för två våfflor per gräddning, men äter du och din familj inte våfflor så ofta, kan det räcka med ett enkelt järn. Samtliga våffeljärn har plattor med en beläggning, som gör att maten inte fastnar i järnet. Du rengör plattorna genom att bara torka av dem. Om du väljer ett järn med signallampor och termostat, underlättar det gräddningen och det blir lättare att få ett bra resultat. Att hela tiden öppna luckan och titta, gör att våfflorna mister sin frasighet. Se ett enkelt recept på vafflor här

Test.se rekommenderar

Åviken 906 - bäst i test bland Våffeljärn 2017
Åviken 906, bäst i test.

Åviken 906 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Åviken 906. Det är ett dubbelt våffeljärn i högblank, svart design med en styrka på 1600W. Eftersom järnets plattor är behandlade med en nonstick-beläggningen släpper våfflorna lätt och järnet blir enkelt att rengöra. Handtagen blir inte varma under användning och järnet är lätt att hantera med hjälp av termostat och kontrollampor. Järnet har en 7 minuter lång uppvärmningstid, men därefter gräddas våfflorna på ca 2 minuter. Även varma smörgåsar går att göra i detta våffeljärn!

Se pris Se pris

Våffeljärn - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

DinSide.No

Publicerad

Norska DinSide har testat nio våffeljärn i prisklassen 159 - 2999 kronor och det visar sig vara stora skillnader mellan dom. Eller egentligen består testet av åtta våffeljärn och en “outsider”. Man har fokuserat testet kring stektider, användarvänlighet och stekresultat. Det är stora skillnader i stektider, men det betyder inte att snabbast är bäst! De allra bästa våfflorna, sett till sprödhet, konsistens och utseende, får man av Logik, Wilfa och OBH Nordica. Logik och Wilfa ligger i mellanskiktet tidsmässigt, medan OBH är ett av de snabbare. Bäst i test är våffeljärnet WAS-623 från Wilfa som erbjuder en bekymmersfri stekning av luftiga, spröda och jämnt stekta våfflor! Med hjälp av en ljudsignal vet du när våfflan är klar, så att du kan göra annat samtidigt. Den enda nackdelen är att järnet är relativt stort - men det kan förvaras på högkant. Kort sagt, får man mycket för pengarna med WAS-623. OBH Nordica och Sage delar andraplats. Nordicas järn Single Elite får tummen upp för att modellen tar liten plats i skåpet, är enkel att använda och ger en ljussignal när våfflan är klar. Våfflorna blir dessutom riktigt goda. Smart Waffle från Sage skriker kvalitet. Järnet är roligt att använda och man får perfekta våfflor varje gång. Våfflorna är dock inte som de traditionella järnens och den är dyr!

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio våffeljärn där endast fyra klarar av att grädda riktigt frasiga våfflor. Bäst av dessa är Åviken, tätt följd av Severin. Båda järn ligger i den övre prisklassen, men resultatet blir vackra, frasiga och guldbruna hjärtan. Även OBH Nordica och Emerio klarar av att göra frasiga våfflor. Åvikens våffeljärn har handtag som ger bra grepp och den kan förvaras ståendes. Däremot kommer det ut ånga från samtliga sidor. Severin kan också förvaras ståendes, men här kommer det kondensvatten under handtaget som blir för varmt för att öppna. Dess sladd är kort. Wilfa WAD-619B är en av de järn som fårr 3/5 i betyg. Våfflorna blir ojämnt guldbruna med viss frasighet, men de blir också platta. Järnet kan förvaras ståendes, men det blir mycket kondensånga från alla sidor, samt att det är svårt att få grepp om termostatvredet. Svårt är också att få hela hjärtan ur järnet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt våffeljärn. Åviken och Wilfa är de två järn i testet som bäst klarade av att grädda frasiga och väl genomgräddade våfflor, på dryga tre minuter. Dock är det en viss skillnad i karaktär. Våfflorna som blev gjorda av Wilfa fick en hårdare yta, medan Åvikens är krispigare. Åvikens våffeljärn osar dessutom minst i testet, men ger våfflan en tråkig fyrkantig form. Trots att Åvikens och Wilfas järn ger liknande resultat, håller Wilfas våfflor sin frasigheten längst och järnet piper när våfflan är klar, vilket funkar bra. Järnet gav dock ifrån sig kondens som gjorde att det droppade vatten från järnets baksida. Järnet från OBH Nordica ger frasiga och genomgräddade våfflor, men det är lite tungt och stabbigt. Våffeljärnet har även en kort uppvärmningstid, men den är svår att flytta, då bara övre delen av järnet har ett handtag.
Samtliga våffeljärn i testet har en beläggning, som gör att det inte ska fastna smet i järnet och en indikator-lampa, som visar när järnet är varmt nog för att börja grädda.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tio enkla våffeljärn. Samtliga våffeljärn i testet har en beläggning som ska göra att smeten inte fastnar så lätt. Testets vinnare var självklar! Åviken 907 är ett mycket bra våffeljärn, som gräddar snabbt och jämnt på både under- och översidan av våfflan. Smeten sprids ut i alla hörn bra och alla hjärtan blir helt fyllda och våffla nummer ett ser likadan ut som sista våfflan. Du kan helt klart lita på att när den gröna lampan lyser så är våfflan färdiggräddad, inte bränd och inte heller degig. I ett sämre järn vet du aldrig riktigt när våfflan är klar och då frestas du att öppna locket, vilket gör att våfflorna mister sin frasighet. Många järn blir så ordentligt varma, både på utsidan av järnet och på handtagen, att du riskerar att bränna dig riktigt illa. Visserligen är dessa järn billiga, men det är ändå bortkastade pengar om du inte kan använda det.. Beläggningarna som finns på samtliga våffeljärn är slitstarka, Råd och rön har provat att repa med ett vasst föremål. Det blev repor, men beläggningen lossnade inte ifrån järnet.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt både enkla och dubbla våffeljärn. Testresultatet visar att det endast är tre stycken järn som klarar av att grädda jämna, frasiga våfflor. Det klassiska, enkla våffeljärnet från Åviken, gräddar våfflorna bäst. Resultatet blir frasiga och gyllenbruna våfflor. Våffeljärnet har dessutom en sladd, som går att ta loss, med nackdel att den är lite för lång. En annan nackdel med Åviken är att det tar dubbelt så lång tid som de andra enkla järnen i testet, att bli tillräckligt varmt, så man kan börja grädda. Även det dubbla järnet från C3 och det enkla från Exido gör frasiga och jämna våfflor, men de är inte så himla praktiska som man kanske skulle önskat. Med C3 är dock svårt att få fyllda hjärtan och våfflan är inte klar när ”klar-lampan” lyser. Järnet står ostadigt och har fel vinkel på locket, samt att handtaget blir varmt. Vid användning av Exido, blir dess handtag varmt allt efter som, och det bildas mycket kondens. Dessutom är dess sladd för kort.
Övriga våffeljärn gräddar degiga våfflor.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta våffeljärn. Våfflor har ätits i Sverige sedan 1500-talet och är lika populära bland barn, som bland vuxna. Har man dessutom gäster hemma och vill bjuda på våfflor, är det en fördel om gräddningstiden är kort. Mellan järnen i testet varierar tiden mellan 3-9 minuter, snabbast är C3. En jämn gräddningstid är också att föredra, då man slipper passa järnet och det är bra om järnet inte blir för varmt på utsidan, då barn gärna är med vid tillagningen. Bäst i test är OBH Nordica, trots att järnet har längst gräddningstid. Istället för att utrusta våffeljärnet med en massa funktioner, har man fokuserat på att göra det så användarvänligt som möjligt. Järnet ger en hög kvalitetskänsla och handtaget får ingen hög temperatur alls. Dess sladd är lång, längst i testet, och fästs i järnets över- och underdel. Man får jämna och frasiga våfflor som resultat. C3 är våffeljärnet med kortast gräddningstid. Man får de frasigaste våfflorna och dessutom går det ganska fort att värma upp järnet till användning. Järnet är dock tungt och handtaget smalt, vilket gör att det blir svårhanterligt och dess utsida blir ruskigt hett! Wilfa wad-518 ms, som hamnat på tredjeplats, står ostadigt trots sitt stora format. Järnet är medelsnabbt både på att värmas upp och på att grädda våfflorna. Ytan på järnets utsida blir snabbt fläckigt av fingeravtryck och värmereglaget känns plastigt. Järnet kan placeras stående och har en praktisk sladdförvaring, samt att resultat blir bra. Man får jämna och frasiga våfflor!

Vinnare i det här testet