Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
hörlurar - Bäst i test

Test av hörlurar

30 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 1:a November, 2017, Baserad på 10 experttester.

Det finns flera sorters olika hörlurar att välja mellan idag, både gällande kvalitet och utformning. För att uppnå en så naturlig ljudupplevelse som möjligt är over ear-varianten, det vill säga hörlurar med kåpor, de allra bästa. Nedan presenterar vi tester av hörlurar som sitter på eller omsluter öronen och har sladd.

Jag kan allt om hörlurar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Ett par riktigt bra hörlurar kan ge en fantastisk upplevelse, oavsett om du tänkt njuta av pampiga symfonier hemma i fåtöljen eller mer är en person som lyssnar på musik på språng. När mobiltelefonen mer och mer också får fungera som mediaspelare är det extra bra om hörlurarna klarar av att både spela upp förstklassigt ljud och är försedda med mikrofon. På så sätt är det enkelt att svara i telefonen med lurarna kopplade i telefonen.

Volymkontroll och svarsknapp

Mer avancerade hörlurar har fler egenskaper och funktioner. De kan vara försedda med volymkontroll, radio, vibreringslarm, mikrofon och svarsknapp. Om du mest tänkt lyssna på musik hemma är allt annat än en volymkontroll kanske aningen överflödigt, men om du tänker använda dem ihop med en mobiltelefon är det förstås smidigt om de har en mikrofon och en svarsknapp.

Vad är viktigt för dig?

Det som framförallt avgör vilka sorts hörlurar du behöver är hur du tänkt använde dem. Är det framförallt lyssna på musik hemma du vill göra kan det vara praktiskt med en lite längre sladd, så att du utan problem kan sitta bekvämt tillbakalutad i soffan eller fåtöljen samtidigt som din favoritmusik strömmar genom lurarna. Om du å andra sidan har tänkt använda lurarna ihop med din telefon, och därmed ofta ha dem med dig i väskan, kan en för lång sladd vara till besvär. I väskan kan den trassla ihop sig, och när du använder hörlurarna på språng är det lätt hänt att en lång sladd fastnar i både det ena och det andra.

Olika lurar kan också ha olika sorters kontakter. Är det USB eller AUX som gäller för den enhet du ska använda lurarna till, eller kanske rentutav stereopluggar? Beroende på kontakt kan utbudet smalna av något, så för att inte titta på hörlurar du ändå inte kommer kunna använda är kontakten rätt ände att börja sökandet i.

Hur mycket ljud läcker lurarna? Alla har vi väl någon gång varit med om att behöva ta del av någon annans musik på bussen, och det är ju inte så himla roligt. Hörlurar som läcker så lite ljud som möjligt är därför att föredra, så slipper du vara en källa till irritation hos andra. Är du å andra sidan inte en pendlare, eller bara har tänkt använda hörlurarna hemma, så behöver ljudläckage kanske inte vara en avgörande faktor.

Provlyssna!

Tekniska specifikationer och flashiga löften i alla ära, men allt det säger egentligen ingenting om hur du upplever ljudet. Om du har möjlighet gör du därför alltid bäst i att provlyssna i de lurar du är intresserad av, dels för att säkerställa att du trivs med ljudet och dels för att känna att lurarna sitter bra på dig. Kåpor som inte sitter bra över öronen kan klämma åt och ge dig huvudvärk, vilket ju tar glädjen ur all musik på ett ögonblick! 

Olika typer av over ear-hörlurar

Sluten: Erbjuder god ljudisolering, har god basåtergivning. Ljudet blir dock lätt aningen onaturligt, eftersom det är så pass instängt.

Halvöppen: Har dynor som sluter tätt runt ytterörat, men kåpan är öppen utåt. Ger bra basåtergivning och ett öppet, luftigt ljud. Isolerar inte lika bra mot bakgrundsljud.

Helöppen: Är öppen både inåt och utåt. Ger ett väldigt naturligt ljud, och nyare modeller ger bra basåtergivning. 

Bäst i test: Sony MDR-10RC

Vi på Test.se har valt att rekommendera hörlurarna MDR-10RC från Sony! Hörlurarna är tillverkade för och av musikmakare och är resultatet av jakten efter en äkta, trogen ljudåtergivning. Sony tog hjälp av bandet The Script i tillverkningen av lurarna, och tillsammans har de tagit fram ett par hörlurar som återger en komplett frekvensintervall med både skarpa sångdiskanter och mullrande basgångar. Hörlurarna är dessutom snygga, och passar lika bra i studion som på stan! Sonys hörlurar är i en vikbar konstruktion, vilket förstås underlättar när de behöver packas ner.

Specifikationer


Testresultat:
Icakuriren 2015
Aukustisk konstruktion:
Sluten
Sladdlängd:
120 cm
Hopfällbara:
Knappstyrning:
På sladden: volymkontroll, nästa/föregående låt, play/pause, svara/lägg på.
Mikrofon:
Vikt:
165 g (utan sladd)
Frekvensomfång:
5 – 40 000 Hz
Funktioner och egenskaper:
Vändbara kåpor, Lämplig för gaming
Typ av kontakt:
3,5 mm (AUX)
Neutralt och kraftfullt ljud, Lätta
Passformen kunde ha varit bättre

Hörlurar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Hörlurar, in ear

UPPDATERAD 8:e November, 2017

Hörlurar med brusreducering

UPPDATERAD 6:e November, 2017

Trådlösa hörlurar

UPPDATERAD 3:e November, 2017

Sporthörlurar

UPPDATERAD 5:e Juli, 2016

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat en grupp hörlurar som de inte tidigare testat, men där utbudet växer explosivt just nu - hörlurar för gamers. För det första måste det finnas en mikrofon, så att man kan kommunicera med sina lagkamrater, och för det andra måste de vara sköna att ha på sig många timmar i sträck, utan att öronen blir för varma eller nacken blir påfrestad av vikten. Det är dessutom en fördel om de stöder surroundljud i många kanaler, så att man hör när fienderna kommer smygande bakifrån. Bäst i test är Logitech med de snövita topphörlurarna Artemis G933. De finns även i svart och de är ett utmärkt exempel på vad som skiljer gaminglurar från vanliga lurar. Med rena HiFi-mått är den för grovkornig, men det utjämnas gott och väl av många spelfunktioner som är lättåtkomliga och som går att använda i stridens hetta. SteelSeries hamnar på andraplats med Siberia 840, som för att vara en trådlös hörlur, har ovanligt många kablar. De kopplas in via en kontrolldosa - som också fungerar som laddstation till batterierna - och det ingår två batterier, så man kan använda ena medan det andra laddas. Rent ljudmässigt levererar Siberia imponerande klar scen runt om dig och kommunikationen med lagkamrater återges klart. Detta är dock hörlurar som passar den som inte nöjer sig med en plattform allra bäst. Sennheiser intar tredjeplats och är en välkänd tillverkare av hörlurar för HiFu- och studiobruk, men spel är ett helt nytt territorium för det tyska märket. I egenskap av öppen hörlur ger PC 373D en markant annorlunda känsla än de övriga i testet - ljudet blir helt enkelt mer öppet! Det är däremot ont om spelrelaterade funktioner och man får inte heller någon trådlös anslutning.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

“Välj lurar efter eget huvud”, skriver Icakuriren. En bra passform är lika viktigt som ett bra ljud. I ett test av åtta par hörlurar har Icakuriren skrivit att även de billigaste hörlurarna duger bra. Vissa hörlurar har ett klart ljud, andra ett bastungt, kraftfullt eller neutralt ljud som passar allt ifrån klassiskt till rap. Bland de åtta lurarna finns modeller för olika musikstilar, öron och plånböcker. Fyra av modellerna kan man välja att använda både med sladd och som trådlösa. Testets bästa köp är Sonys hörlurar MDR-10RC för 699 kronor. De har ett bra, neutralt och kraftfullt ljud som passar de flesta musikstilar. De är dessutom lätta. Tyvärr är passformen inte helt optimal, då lurarna kan glida av om man rör häftigt på huvudet. Bästa ljudet för den som lyssnar på all typ av musik anser testpanelen att Samsung Level Over har. Här finns ett bra, neutralt och kraftfullt ljud. De är också bekväma och kan väljas både med och utan sladd. Men de kostar också därefter, med en prislapp på över 2400 kronor, trots att de känns något plastiga. Jabra Move Wireless hamnar på tredjeplats och har också ett bra, klart ljud. De sitter skönt och är tåliga, lätta och kan köpas både med och utan sladd. Väljer man trådlöst, har lurarna en bra batteritid. Volymknappen känns dock lite svampig.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Mobil har testat 12 grymma hörlurar, där samtliga har högtalarelement på 40 eller 50 mm. Bäst i test blev Sennheiser Momentum som känns lika påkostade som Bowers och Wilkins kurar, men har en lite mer återhållsam design med matta metallytor och en dämpad färgskala. Kvalitetskänslan går igen i alla detaljer och lurarna har en kraftig, gummiklädd kabel med fjärrkontroll och kontakter i metall. Ljudet som levereras är oerhört detaljrikt och skulle man mäta upp frekvensgången är sannolikt både AKG K845 NT och Bowers & Wilkins P5 mer linjära, men Sennheisers karaktär med en aning extra bas tröttnar man inte på i första taget. Hörlurarna sitter stadigt utan att det blir för varmt för öronen och den enda nackdelen är att de inte går att fälla ihop. Nästa par i testet är Bowers & Wilkins P5 som har en retroinspirerad och påkostad design med detaljer i metall och skinn. Hörlurarna är lätta att driva och spelar med väldigt rak frekvensgång. Varken bas eller diskant låter överdrivna, men föredrar man mer hängmattekaraktär via mobilens equalizer klarar lurarna att spela med kraftig bas utan att andra delar av musiken försvinner. Hörlurarna kan dock bli hala och halka omkring lite när man rör på sig. Philips Fidelio NC1 tog tredjeplats och är en stark konkurrent till hörlurarna i Boses Quietcomfort-serie. Den aktiva ljuddämpningen ger ifrån sig ett svagt brus när man slår på funktionen, men den för ett bra jobb och påverkar inte musiken negativt. Byggkvaliteten är utmärkt och lederna i den hopfällbara konstruktionen känns pålitliga. Eftersom de sitter ganska löst passar de bättre på tåget eller planet, än på promenaden. Ljudet har en aning för mycket bas och diskant med standardinställningar, men inte alls så påtagligt som exempelvis Beats. Ljuddämpningen drivs med ett batteri som laddas via USB-sladd och tar batteriet slut, stängs funktionen av, men musiken fortsätter!

Vinnare i det här testet

M3

Publicerad

Tekniksajten M3 har i ett stort test provlyssnat på 20 st hörlurar. De flesta av dem har sladd och måste kopplas till en ljudkälla för att fungera. Man har lyckats övertyga de största tillverkarna att skicka sina allra bästa hörlurar, därför är det ingen överraskning att betygen i detta test är så pass höga. De tre bästa hörlurarna enligt M3 får toppbetyget 10 poäng av 10 möjliga, vilket skvallrar om det är brutalt bra lurar man provat denna gång. M3 har inte rangordnat dessa tre fullpoängare inbördes, därför har vi valt att utse den billigaste av dem till testvinnare osv.

JBL Synchros S500 är ett av företagets flaggskepp inom hörlurar och har egentligen inga direkta svagheter. Lurarna bjuder på tydlig och rapp bas samtidigt som diskanten är spröd. Ljudbilden är både behaglig och dynamisk. Enligt M3 är detta en av de bästa hörlurarna de testat alla kategorier. Passformen och komforten på hörlurarna håller högsta kvalitet. Enligt testet ligger priset på ca 2590 kr, men när dessa rader skrivs ligger den billigaste prislappen på ca 2190 kr(aug-14)

Philips Fidelio L2 är en annan fullpoängare i detta test och dessa hörlurar låter extremt bra. Oavsett vilken musikstil du föredrar så imponerar Philips Fidelio L2 med en balanserad ljudbild och kraftfull bas. Kvalitetskänslan ligger på topp och hörlurarna sitter perfekt på huvudet. Men smakar det så kostar det, lurarna går enligt M3 på ca 2790 kr. Nuvarande pris enligt Pricerunner ligger på dryga 2200 kr, så hörlurarna har fått en prissänkning på ungefär 500 kr.

JVC HA-SZ2000 är extremt påkostade med sin tunga och gedigna design. Hörlurarna har en inbyggd subwoofer med dubbla basreflexkanaler. Ljudet är enligt testkällan fantastiskt och får högsta betyg för bas, diskant, dynamik och rymd. Hörlurarna sitter skönt och har du väl testat JVC HA-SZ2000 är det svårt att skiljas från dem. Enda nackdelen med JVC:s topphörlurar är det saftiga priset, lurarna går på ca 3500 kr.

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Ljud och bild har testat ett sex olika kändishörlurar och undersökt om man får bättre ljud bara för att man köper hörlurar som rekommenderats av en artist eller kändis. Lurarna i testet kostar mellan 1000-3500 kronor och de två viktigaste kriterierna är funktionalitet och ljudkvalitet. Som referens har Ljud och bild använt Sennheiser Momentun On-Ear, ett par slutna hörlurar som kostar 1700 kronor, vilket gör att de hamnar ungefär hamnar mitt bland testdeltagarna. Bästa hörlurarna är AKG K 267 Tiësto – de största och dyraste hörlurarna i testet. De är lurarna som passar bäst till varierad musik. Hörlurarna har stora kåpor i aluminium och mycket hög kvalitet på alla områden. Ljudbilden är välbalanserad, öppen och fokuserad. Basen är kontrollerad och väldefinierad, samt att basnivån kan ställas in i tre olika steg – Stage, Club och Studio – som gör att man kan lyssna på rap, rock, hiphop, klassiskt, jazz och opera! Det finns dessutom en enklare modell av lurarna, utan alla dessa funktioner – K 167 Tiësto – som kostar en dryg tusenlapp mindre. Beats By Dr.Dre är nog de mest berömda kändislurarna och har hamnat på testets andraplats, samt blivit särskilt rekommenderade av Ljud och bild. Dessa lurarna har aktiv brusreducering som drivs av inbyggda uppladdningsbara batterier som laddas via en USB-kabel (som ingår). Ljudbilden är öppen, klar, väl definierad – i alla delar av frekvensregistret – och rikt på detaljer. De är dessutom bekväma att ha på sig och de har en mycket stilig design! På testets tredjeplats hamnade Monster Ncredible NTune, som också blivit utsedda till bästa köp! Kvalitetsintrycket är genomgående bra, men personen som testade dem skulle hellre sett en kabel med fjärrstyrning av musiken. Kabeln som ingår är dock löstagbar och har en liten fjärr, samt en mikrofon, som man kan svara i telefon med. Ljudet i NTune låter friskt och har gott om bas. De passar för de flesta genrer och röster har bra fokus. Med tanke på priset är dessa lurarna fullt dugliga för bärbart bruk!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sex par hörlurar och det visar sig att den lättaste hörluren också ger det bästa ljudet. Hörlurarnas ljudkvalitet, hållbarhet och användarvänlighet har testats och samtliga hörlurar kostar under 800 kronor. Samtliga lurars ljudkvalitet testades både med hjälp av teknisk mätutrustning och av en mänsklig lyssnar panel. Mätningarna kan inte ensamma säga säga hur ett par hörlurar låter, men tillsammans med lyssnarpanelen ger de en bra bild, då lyssnarna kan förklara varför de uppfattar ljudet som de gör. En klarvinnare, tack vare bästa ljudkvalitet och minsta ljudläckage, blev Sennheiser PX 200-II, som bara väger 60 gram! Hörlurarna har fått genomgående höga betyg av Testfakta. De återgav spannet av olika frekvenser på ett jämnt sätt och fick omdömen som ”detaljerat” och ”rent ljud”. På andraplats i testet hamnade JBL J55. De var hörlurarna som hade den bästa sladden – den trasslade sig minst av alla. De har också fått omdömet ”Genomgående bra kvalitet och prestanda”. Det tredje paret hörlurar i testet är AKG K518LE. De har bra ljudkvalitet, men den trassliga kabeln med lägst hållfasthet, drar ned betyget lite. Sonys hörlurar blev de som hamnade sist i testet. Ett stort problem för lurarna var en dålig frekvensåtergivning.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har sammanställt och betygsatt Ljud & Bilds speciellt rekommenderade hörlurar från 2012. Samtliga lurar i testet har högsta betyg i sin egen kategori. AKG K495NC tar första plats för bästa brusreducering. Det är många tillverkare som försökt få brusreducering att funka i deras lurar, men resultatet blir inte alltid så bra. AKG är en av de som lyckats. I K495NC har man kombinerat ett bra och välbalanserat ljud med en fungerande och aktiv brusdämpning. Kvaliteten överträffar dessutom det mesta i samma prisklass. Man kan fortsätta använda hörlurarna även om batteriet tar slut, vilket skiljer sig från många av konkurrenterna. Brusreduceringen är, som tidigare nämnt, mycket effektiv och fungerar utmärkt, men det är ljudkvaliteten som gör att Aftonbladet rekommenderar AKG K495NC. Shure tog andraplats med SRH1840. Hörlurarna är lätta, öppna och så bekväma att man kan använda dem en hel dag utan problem. ”... och låter så gudomligt att man aldrig vill ta av sig dem.” skriver Aftonbladet. Det finns hörlurar med starkare bas, men i den här prisklassen är SRH1840 en av de absolut bästa hörlurarna. Ljudbilden är välbalanserad och man kan höra varje viskning, underton och varje nyans kristallklart. Det är inte många som lär sakna något i musikförmedlingen, förutom de som kräver enormt kraftig bas. Tredjeplats gick till Stax SRS-4170. Hörlurarna kallas för High End-lurar och kostar närmare 20.000 kronor, men Aftonbladet skriver att man måste jämföra summan med vad man får från högtalare som kostar lika mycket. De skriver att det inte finns någon vanlig högtalare i prisklassen som kommer i närheten av ljudet man får av SRS-4170. Stax återger musiken med sin fulla sanning. Basen är djup och luftig och dynamiken är fantastisk. Om hörlurarna är värda sitt pris får varje individ själv avgöra.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

8 stycken hörlurar har testats och skrivits om av två musikproducenter. Hörlurarna AKG K 518 LE har fått lite kortare sladd än den tidigare modellen DJ, vilket gör dem mer anpassade till MP3-spelare. Ljudkvalitén är hög, ljudet blir kraftfullt och modellen har en saftig bas, utan att dränka diskanten. Lurarna sitter tight över örat och skärmar av omgivningen, med nackdel att modellen kan sitta för tight, efter en litet tag, för de med stort huvud. Byggkvalitén är kanon med bra materialval och lurarna är vikbara. 
En tidigare modell av Koss, Porta pro, har utvecklats och blivit iPorta Pro. Man har satt en handsfree-mikrofon för iPhone på sladden. I förhållande till storlek och pris, levererar iPorta Pro hög ljudkvalité i sina lurar. De är någorlunda bekväma och går att ställa in efter hur man vill ha dem. Modellen erbjuder livstidsgaranti. 
Sennheiser HD 238 är ett par mycket välbygga hörlurar som sitter bekvämt över öronen, hur länge man än använder dem. Ljudkvalitén är hög och det ger en levande musikupplevelse. Bra balans mellan bas och diskant. Nackdelen med lurarna är att de inte isolerar så bra mot ljudläckage.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har låtit Smartson-teamet testa 10 hörlurar av bygelmodell. Testet genomfördes av bland andra tre ljudkunniga personer och vald till första plats blev modellen från Sony, MDR-ZX600. Ljudkvalitén är riktigt imponerande och lurarna har ett stort omfång av ljudet och de har en bra, jämn balans mellan bas och diskant. Designen är genomtänkt med en bra passform. Sladden trasslar inte men har som nackdel att den inte är delbar. Trots det har inte Icakuriren valt att ge hörlurarna något minus alls.
Precis som Sonys hörlurar, har Koss en genomtänkt design med en vikbar konstruktion. Ljudkvalitén är hög men inte alls så bra som Sonys. De stora nackdelarna med Koss hörlurar är att de läcker ljud, har vassa detaljer och alldeles för tunna öronskydd.
Även Sennheiser ger sina lurar bra ljudkvalité. Deras design och konstruktion är stabil, hållbar och bekväm, med nackdel att de blivit klumpiga. Sladden, som är 3 meter lång, gör det besvärligt att ha med sig lurarna överallt, vilket gör att dessa hörlurar är bäst att ha hemma i soffan eller i en studio.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har samlat 9 st bygelhörlurar som passar alla smaker. Ingen av lurarna har fått toppbetyg, men på första plats har lurarna Mashall Major hamnat. Marshall har ett gott rykte inom rockbranschen för att ljudkvalitén är utmärkt. Basen är riktigt mustig och trots de små lurarna, hörs ingenting från omgivningen igenom. Lurarna är lätta och bygeln håller dem på plats utan att klämma åt, men det kan dock bli varmt för öronen vid längre användning. Man hade gärna sett en volymkontroll på lurarna.
Strax efter Marshall hamnar Creative, med sin modell WP-350. Modellen är sladdlös, vilket innebär både för- och nackdelar. Installationen är enkel, men de fungerar värdelöst utan Bluetooth. Ljudet låter bra i lurarna, dock är basen tunn. Trots att kåporna snabbt blir varma, är bygeln bekväm och lurarna lätta. Modellen har utrustats med en utmärkt fjärrpanel på ena kåpan.
Urbanears hörlurar, Plattan, är en bekväm modell med bra ljud som framhäver både bas och diskant utan problem. Däremot fungerar inte fjärren riktigt, då den ibland inte gör som den ska. En extrafunktion finns, som gör att du enkelt kopplar ett extra par hörlurar till ena kåpan om två personer vill lyssna tillsammans. En mycket bra bygelmodell för ett relativt lågt pris!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"