HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kattfoder

fritid uppdaterad 12:e Februari, 2016, Baserad på 3 experttester.

Det är ingen självklarhet vilket foder man bör ge sin katt. Några faktorer som spelar in är kattens ålder, om den är dräktig eller sjuk. Taurin är en viktigt ingrediens och bör inte vara lägre än 0,1g/100g. Katten kan inte själv framställa taurin och brist på den aminosyran kan leda till blindhet eller tand- och pälslossning. Det bör vara en bra balans mellan kalcium och fosfor., då detta bidrar till att kattens ben växer rätt. Särskilt viktigt är detta om katten är dräktig. Höga halter av magnesium är inte heller bra, då det kan leda till njursten hos katten. Många foder innehåller också vegetabilier, trots att katten egentligen inte behöver dem. Läs innehållsförteckningen noga och se till att fodret innehåller de viktiga ämnen katten kräver.

Test.se rekommenderar

Eukanuba Top Condition 1+ - bäst i test bland Kattfoder 2020
Eukanuba Top Condition 1+, bäst i test.

Eukanuba Top Condition 1+ - Här på Test.se har vi valt att rekommendera torrfodret Top Condition + från Eukanuba. Fodret innehåller 91 procent animaliskt protein (av den totala mängden protein) som stödjer uppbyggnaden av starka och slanka muskler på ett naturligt sätt, vilket inget vegetabiliskt protein kan göra. Fodret är också rikt på naturliga antioxidanter som stödjer utvecklingen och stärker kattens immunförsvar. En låg magnesiumhalt upprätthåller urinvägshälsan och sockerbetsfiber främjar ett effektivt näringsupptag. Top Condition 1+ har en optimal balans av fettsyror omega-6 och omega-3 för att främja en frisk hud och päls. Levern är en rik… Läs mer

Kattfoder - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Kattsand

UPPDATERAD 18:e Juli, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

När Testfakta testat åtta sorters kattmat visar det sig att dyrast kattmat är bättre. Istället är frågan om premiummärkenas höga priser verkligen är motiverade. En årsförbrukning av torrfoder till katten kan kosta drygt 300 kr eller 2700 kr beroende på vilket märke man väljer. Testfakta analyserade innehållet i åtta olika torrfoder för vuxna innekatter och det är inte svårt att förstå om katten skulle rata det billigaste fodret och välja ett av de dyrare. Ica Basic som är billigast och får lägst betyg i testet har betydligt mindre protein, mindre fett och mer kolhydrater än andra märken. Samtliga märken uppger att deras foder är helfoder. Enligt jordbruksverket ska det betyda att fodret ska uppfylla dagsbehovet av näring. Problemet är bara att det inte finns preciserat i lagstiftningen vad det innebär. Bäst i test blir Eukanubas torrfoder, tätt följd av Royal Canin, Hills Science plan och Orijen. De får alla höga betyg för sin fördelning av fettsyror, vitaminer och mineraler. Vissa märken innehåller mycket mer energi som katten kan tillgodogöra sig, vilket i sin tur gör att det räcker med en mindre mängd foder.För att täcka en normalstor katts energibehov under ett år, skulle det t.ex. behövas 4,2 kilo mer av Ica Basics foder än av testvinnaren Eukanubas.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Vad är det egentligen vi serverar våra fyrbenta vänner? Råd & Rön har testat 22 olika foder och det visar sig att vissa märken innehåller farliga mögelgifter. Och det är inte alltid de dyraste som är bäst. Katter kräver stora mängder protein i sin föda och har inte behov av kolhydrater. De kan inte smälta komplicerade kolhydrater som till exempel rå stärkelse. Inget av fodren i testet innehåller för lite protein. Taurin är också en livsnödvändig aminosyra som bör finnas gott om i maten. Katten kan inte själv tillverka det i stora mängder och det är viktigt för att kunna rena kroppen från gifter, eftersom giftiga ämnen fäster vid aminosyran och genom den forslas ut ur kattkroppen. Testets vinnare Orijen Six Fish får högsta betyg för sin proteinmängd och kvalitet. Det finns också gott om andra näringsämnen som taurin, fosfor, magnesium, kalium m.m. På testets andraplats hamnar Hills Science Plan Adult Optimal Care Chicken och på tredjeplats Royal Canine Hair & Skin Care.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

När GP testade kattmat visade det sig att ett av de dyraste kattfodren innehöll höga andelar av billiga råvaror som bindväv och vegetabilier. Två andra innehöll för låg halt av den viktiga aminosyran taurin. Katter kan inte själva framställa taurin och brist på aminosyran kan leda till såväl blindhet, som tand- och pälslossning och reproduktionsstörningar. Eldorados torrfoder ligger också precis på gränsen för hur mycket fett och protein en vuxen katt behöver. Dessutom har den obalans i förhållandet mellan kalcium och fosfor, vilket kan påverka hur kattens ben växer. Eldorado och Kitekat innehåller ganska höga halter av magnesium, som kan leda till njursten hos katten. Generellt är det inte farligt högt men ju högre halt, desto högre risk är det för problem. De två bästa kattfodren i testet är Eukanuba och Hill’s. Den sistnämnda deklarerar dock ett fettinnehåll på 20,8 procent, medan man uppmätte fetthalten till 17,7 procent. Enligt den kommande EU-förordningen är detta en för stor avvikelse.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"