VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss


Innehåll
FILTER
Ändrad 23 Maj 2024

Jämför mobilt bredband 2024 – hitta de bästa villkoren

Ska du skaffa mobilt bredband och vill hitta det bästa alternativet på marknaden? Här har vi jämfört landets största leverantörer av mobilt bredband för att du enkelt ska hitta rätt pris och erbjudande.

Visar 6 abonnemang
0 GB
tre Logo
chilimobil Logo
telenor Logo
tre Logo
telia Logo
tele2 Logo
mobilt bredband täckning

Mobilt bredband – så funkar det

Till skillnad från ett fast bredband som levereras via kabel (ofta fiber) ansluter sig ett mobilt bredband till Internet via mobilnätet. Om du väljer att skaffa mobilt bredband fungerar det därmed på samma sätt som om du tecknar ett mobilabonnemang – du får ett SIM-kort som gör att du får tillgång till den valda operatörens nät. Mobilt bredband ger dig dock endast tillgång till datatrafik, medan ett mobilabonnemang även innefattar samtal och SMS.

Fördelar med mobilt bredband

Varför ska man då välja ett mobilt bredband? Det finns för- och nackdelar med såväl fast som mobilt bredband. En anledning till att mobilt bredband kan vara att föredra är den ekonomiska aspekten, här betalar du nämligen ingen startkostnad som vid en fiberanslutning.

En annan fördel med mobilt bredband är att du kan ta med dig det, exempelvis om du ska på semester. Det är också enkelt att komma igång med och kräver ingen installation.

Välj rätt surfmängd – fast eller obegränsad surf

Precis som när du väljer mobilabonnemang får du med mobilt bredband välja vilken surfmängd du vill ha. Flera av leverantörerna i vår jämförelse erbjuder dock obegränsad surf – istället är det surfhastigheten som skiljer sig mellan de olika varianterna. Fundera på när och hur mycket du kommer att använda ditt mobila bredband för att hitta rätt.

Vilken leverantör har bäst täckning?

När det gäller mobilt bredband är täckningen en viktig aspekt att ta hänsyn till. I Sverige är mobilnätet uppdelat i fyra nät som tillhör Telia, Telenor, Tele2 och Tre. I dessa nät ingår även flera andra leverantörer – exempelvis verkar Comviq i Tele2:s nät medan Hallon använder Tres nät. I jämförande mätningar har vanligtvis Telias nät bäst täckning, följt av Tele2. Ta gärna en titt på täckningskartorna nedan för att få en uppfattning om hur täckningen i de olika näten ser ut. Som du kan se spelar det ingen större roll vilket nät du väljer om du bor i de södra delarna av Sverige, eller i/nära en storstad.

täckningskarta telia telenor tele2 tre

Vilken operatör tillhör vilket nät?

Som tidigare nämnt är det inte endast huvudoperatörerna som är aktiva på sina mobilnät. I illustrationen nedan kan du se vilka mobiloperatörer som är verksamma i vilket nät.

vilken operatör tillhör vilket nät
Notera att inte alla operatörer på bilden erbjuder mobilt bredband. Däremot erbjuder flera av aktörerna mobilabonnemang med generösa eller obegränsade surfmängder – kolla gärna in vår jämförelse av mobilabonnemang för att se om detta kan vara ett bra alternativ istället för mobilt bredband.

Mobilt bredband med eller utan router

Om du köper mobilt bredband finns ofta möjligheten att skaffa en router – i en del abonnemang ingår det till och med en! För dig som endast ska använda det mobila bredbandet på en enhet är det inte nödvändigt med en router. Däremot om ni är flera användare eller om du ska använda bredbandet på flera olika enheter krävs att du även skaffar en router. En del routrar ger dig också stöd att surfa på 5G-nätet.

Jämför mobilt bredband – operatörer i vår sammanställning

Chilimobil

Nät: Tre

Surfmängd: Fri surf, välj surfhastighet

Pris: 349 - 449 kr/mån

5G: Ja, utvalda abonnemang

Chilimobil är en förhållandevis ny spelare på marknaden för mobilt bredband, och unikt med dem är att de endast erbjuder mobila bredband med fri surfmängd. Istället får du välja surfhastighet utifrån dina behov. Chilimobil ingår i Tres nät och erbjuder, liksom flera andra operatörer i vår jämförelse, rabatterat pris under de första månaderna.

Comviq

Nät: Tele2

Surfmängd: Fri surf

Pris: 299 kr/mån

5G: Nej

Hos Comviq är valet enkelt om du är intresserad av mobilt bredband – här finns nämligen bara ett alternativ att välja på. Däremot kan du välja bindningstid och om du vill ha med en router eller inte. Comviq är en del av Tele2:s nät och är en av de mest etablerade aktörerna på marknaden när det gäller mobilabonnemang och mobila bredband.

Hallon

Nät: Tre

Surfmängd: 5 - 200 GB

Pris: 89 - 299 kr/mån

5G: Ja

När det gäller operatörer har Hallon blivit synonymt med låga priser – här hittar du ofta några av de bästa prislapparna på marknaden. När det gäller mobilt bredband finns det en rad olika alternativ att välja på hos Hallon, och du har också möjlighet att spara 200 GB oanvänd surf. Hallon ingår i Tres nät.

Tele2

Nät: Tele2

Surfmängd: 75 GB (Även obegränsat)

Pris: 349 - 549 kr/mån

5G: Nej

Enligt jämförande undersökningar erbjuder Tele2:s nät den näst bästa täckningen bland alla operatörer. Om du vill teckna ett mobilt bredband här kan du välja antingen 75 GB eller obegränsad surfmängd, och det finns även möjlighet att köpa till en router..

Telenor

Nät: Telenor

Surfmängd: 15 GB (Även obegränsat)

Pris: 169 - 499 kr/mån

5G: Ja

Telenor är en av de största mobiloperatörerna på den nordiska marknaden, och har funnits i Sverige sedan början av 2000-talet. Hos Telenor finns två olika alternativ för mobilt bredband – antingen får du en surfmängd på 15 GB eller så kan du välja det obegränsade alternativet. Oavsett vilket abonnemang du väljer får du ett rabatterat pris under det första året.

Tellus Mobil

Nät: Tele2

Surfmängd: 10 - 100 GB

Pris: 145 - 345 kr/mån

5G: Nej

En av de nyaste spelarna på marknaden för mobila bredband är Tellus Mobil. Tellus är främst välkända för sina mobilabonnemang för seniorer, men erbjuder alltså också flera olika alternativ när det gäller mobilt bredband. Om du väljer ett mobilt bredband hos Tellus kan du även köpa till en router, och operatören är en del av Tele2:s nät.

Tre

Nät: Tre

Surfmängd: Fri surf, välj surfhastighet

Pris: 399 - 499 kr/mån

E-sim: Ja

Mobiloperatören Tre är den fjärde största aktören i Sverige, och i deras utbud hittar du såväl mobilabonnemang och mobiler som surfplattor och mobila bredband. Mobila bredband hos Tre har fri surfmängd, istället väljer du vilken surfhastighet som du är intresserad av – antingen 150 Mbit/s eller 1000 Mbit/s.

Telia

Nät: Telia

Surfmängd: 40 - 70 GB (Även obegränsad)

Pris: 239 - 549 kr/mån

E-sim: Ja, utvalda abonnemang

Telia är den största mobiloperatören i landet, både när det gäller omsättning och antalet kunder. Operatören har enligt jämförande undersökningar även bäst täckning, tillsammans med övriga aktörer som verkar i deras nät. Om du är intresserad av att skaffa mobilt bredband hos Telia kan du antingen välja mellan fasta surfmängder eller mobila bredband med fri surf.

mobilt bredband router

Tillbaka till början


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • I motsats till ett fast bredband som levereras via kabel, vanligtvis fiber, ansluter du dig via mobilnätet om du använder ett mobilt bredband (genom 4G eller 5G). Likt om du skaffar ett mobilabonnemang får du med mobilt bredband ett SIM-kort och kan surfa på den valda operatörens nät.
  • Om du endast ska använda det mobila bredbandet på en enhet behöver du ingen router. Däremot om ni är flera användare eller om du har flera enheter får du köpa till en router.
  • Att säga vilket mobilt bredband som är det bästa är svårt eftersom det beror på vad du prioriterar som kund och vad du har för behov. Tycker du att bra täckning överallt är viktigt, eller väger kanske obegränsad surf eller ett lågt pris tyngre? Ta gärna en titt på vår jämförelse för att hitta det bästa alternativet för just dig.
Innehållsförteckning