HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
plastgranar - Bäst i test

Test av plastgranar

11 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 20:e November, 2018, Baserad på 4 experttester.

”En jul utan gran, hur skulle det se ut?!” är något som ofta hörs sägas i juletider, och visst ligger det något i det! För den som inte vill – eller kan – ha en riktig gran finns det gott om alternativ.

Jag kan allt om plastgranar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Det finns många fördelar med konstgranar; de barrar inte, de behöver inte vattnas och är ett ypperligt alternativ för allergiker. Dessutom kan ju granen användas år efter år! Är man beredd att lägga lite pengar på sin plastgran går det dessutom att få tag i en riktigt naturtrogen en!

Granar i alla prisklasser

Det finns plastgranar i alla prisklasser, men de flesta kostar någonstans mellan ett par hundralappar upp till ungefär 2000 kronor. Hur granarna ser ut varierar också – vissa tillverkare siktar på att göra så naturtrogna granar som möjligt (och lyckas mer eller mindre bra), medan andra går åt ett helt annat håll och tillverkar granar i olika roliga färger. Vilken sorts gran du ska ha beror med andra ord framförallt på vad du föredrar. Det går till och med att köpa färdigpyntade granar! Perfekt för dig som tycker att det där med gran mest är tidskrävande och krångligt, men ändå inte är beredd att skippa julkänslan.

Detaljerna viktiga för den naturtrogna granen!

Vill du att din gran ska se naturtrogen ut ska du inte glömma att se till detaljerna! Alltför glansiga barr kommer reflektera ljuset från julgransljusen på ett onaturligt sätt, och detsamma gäller en för ljus gran. Plastgranar behöver i regel monteras, och hur monteringen fungerar påverkar också hur det färdiga granen ser ut.

Monteringen kan ske på olika sätt. Det vanligaste sättet är att granen kommer i två eller tre delar med grenarna fästa på stammen och vikta in mot den. Vid montering är det bara att fälla ut grenarna på önskat sätt och sedan sätta ihop de olika delarna. En annan variant är att varje gren monteras på en stomme. Det här ger ett mer naturtroget utseende, eftersom grenarnas placering inte behöver bli lika symmetriskt.

Miljöbovar

Tyvärr är plastgran inte ett miljövänligt alternativt, oavsett hur länge du använder samma gran. De konstgjorda granarna tillverkas allt som oftast långt bort, och måste därmed färdas långt för att kunna ta plats i ditt vardagsrum. Granarna tillverkas dessutom i stor utsträckning fortfarande av den ifrågasatta plasten PVC, som har stor påverkan på miljön. Om du har möjlighet är det därför alltid bättre (ur miljösynpunkt) att välja en riktig gran. Det finns konstgranar som tillverkas av PET-plast, men de är inte många. Granar i termoplast förekommer också, och förutom att vara snäppet bättre för miljön ser de i regel också mer verklighetstrogna ut!

Det är heller inte ovanligt att plastgranar prepareras med ftalater och flamskyddsmedel, som också har stor påverkan på miljön. Kemikalieinspektionen påpekar dock att plastgranar inte innebär några hälsorisker när de står pyntade hemma, utan det är i tillverkningen, transporten och när granen tjänat sitt syfte som nackdelarna med granen gör sig påminda.

Tänk på brandrisken!

Julen kantas ofta av mycket tända ljus, och även om du inte har levande ljus i din julgran bör du alltid ha brandsäkerheten i åtanke. Att många konstgranar är flamskyddsbehandlade betyder inte att de inte brinner, bara att de har svårare att fatta eld. Var alltid noga med hur du placerar levande ljus i närheten av din gran!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Clas Ohlson Plastgran

Testresultat
Aftonbladet 2015
Produktbeskrivning
Specifikationer

Det har utförts dåligt med tester av plastgranar på senare år, och därmed fortsätter vi på Test.se utan förbehåll att rekommendera Clas Ohlsons plastgran! Den ger ett exklusivt intryck med sina fina och täta grenar och säljs till ett bra pris (699 kronor). Anledningen till att den inte tog hem första platsen i Aftonbladets senast utförda test (som du kan ta del av nedan) berodde framförallt på att granen var aningen krånglig att montera: grenarna ska monteras på stommen en och en. Den här monteringsmetoden bidrar dock till granens naturtrogna utseende!

Visa hela texten
Höjd:
210 cm
Bredd (längst ner):
130 cm
Material:
Plast (PVC), metall
Förpackningsmått:
119 x 38 x 38 cm

Plastgranar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Julskivor

UPPDATERAD 15:e Juli, 2020

Glögg

UPPDATERAD 12:e December, 2019

Julmust

UPPDATERAD 11:e December, 2019

Pepparkakor

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julskinka

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

De är lättskötta och kan användas i flera år – men hur blir det egentligen med julkänslan om man väljer en plastgran? WiseGuide testar sex modeller och utser en ståtlig och lättmonterad vinnare. En bra plastgran ska stå stabilt, gärna se naturtrogen ut och monteringen ska inte vara allt för komplicerad. Den dyraste granen blir bäst i test – Rusta Exklusiv. Grenarna är täta och den står mycket stabilt. Den är också mycket enkel att sätta ihop och den ger ett förhållandevis naturtroget intryck. Utöver dessa egenskaper är granen flamsäker, men det tar en tid att frisera till alla grenar och barr. Clas Ohlsons julgranar tar andraplats och är, precis som Rustas, tät med långa, fina barr. Granen ser naturtrogen ut, men den är komplicerad att montera eftersom man måste sätta fast samtliga grenar på stommen själv och manualen är för kortfattad. Grenarna är dock rejäla och granen upplevs som stabil. Även Clas Ohlsons gran är flamsäker. Jula tar tredjeplats med sin lätthanterliga plastgran. Den är enkel att montera och varje gren har många små grenar som är lätta att fälla ut och justera. Denna gran ser inte särskilt naturtrogen ut och är glesare än första- och andraplatstagarna. Julas gran kan dock användas såväl utomhus som inomhus!

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Hyresgästföreningens Medlemstidning Hem & Hyra har testat åtta stycken olika plastgranar och bedömt dessa utifrån Design, Upplevelse, Kvalitet, Julgransfot och Prisvärde. Man har delat ut delbetyg på varje kategori med lägst 1 poäng och högst 5 poäng. Maxbetygen blir alltså 25 poäng om man får full pott i alla fem kategorier.

Prisskillnaderna är ganska stora och som billigast kommer du undan med 350 kr. Testets dyraste plastgran kostar 2000 kr. Dyrare är inte alltid bäst, men i detta testet gäller faktiskt denna tes. Wexters plastgran kostar just 2000 kr och är testets klara vinnare. Man får höga poäng för att den är enkel och snabb att montera. Vidare tycker man att att granen är en fyllig och vacker gran med stabil fot och man gillar även det faktum att nästan inga grenar behöver justeras. Wexters plastgran får höga 23 poäng och har maxbetyg i tre av de fem olika kategorierna.

På delad andraplats kommer granarna från Biltema och Ica. Biltemas plastgran har ett mycket konkurrenskraftigt pris och får högsta betyg i kategorin Prisvärde. Granen får även höga betyg i övriga kategorier och är ett givet köp om du inte har lust att lägga ut 2000 kr. Granen från Ica får samma slutbetyg som den från Biltema, men i Icas fall är man mer imponerad av den stabila julgransfoten och den välgjorda konstruktionen. Denna gran är dock drygt en hundralapp dyrare, så går du efter priset hamnar Biltema före Ica.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har låtit ett par elever testa plastgranar och trots att barren var en gnutta glansiga, blev Åhlens gran bäst i test. Samtliga granar hade monterats innan eleverna gav sig i kast med arbetet att utse en konstgjord gran till den bästa bland de åtta varianterna i testet. Det som ansågs vara glansigt/glittrigt hos vinnaren, kunde ju också vara lite festligt, konstaterade några av eleverna. Det som gjorde granen till vinnare var att den var lagom stor, barren var naturtrogna och den har bra böjlighet på grenarna. Granarna i testet hade lite olika gröna nyanser och överlag var de allra ljusaste (de gräsgröna) granarna inte bland de som fick bäst betyg bland eleverna. Åhlens Julgran blev, som sagt, bäst i test. Granen har en låg vikt, en bra form och en fin färg, samt bruksanvisningar. Stammen är av tre delar med grenverk och har en julgransfot i metall. Granen barrade, men det var fortfarande modellen som gav bäst julkänsla. På testets andraplats hamnade Coop plastgran. Även denna granen var lätt och det fanns en bra, utförlig bruksanvisning – dock inte på svenska. Också denna gran bestod av tre delar stam med grenverk och en julgransfot i metall. Den barrade och grenarna var lite väl glesa längst ner. Sist, men inte minst, hamnade Imperial Pine från Blomsterlandet, på tredjeplats. Granen hade liknande egenskaper som de andra modellerna, men då barren hade lika långa barr överallt är granen inte så naturtrogen som man skulle önska. Den är dessutom väldigt gräsgrön, men gav trots allt en god julkänsla.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i sitt test bedömt nio stycken granar från lika många leverantörer. Man har inte tydligt utsett någon vinnare, utan man får själv göra en värdering efter deras kommenterar. Inte helt optimalt i konsumentintresse, men något som testet säger är att de flesta av granarna är plastiga och ej så naturtrogna. Två andra negativa aspekter är att samtliga granar är gjorde av PVC och vissa innehåller ftalater och flamskyddsmedel.

Den gran som får bäst betyg för sin naturtrogna stil är Blomsterlandets. Denna plastgran är också dyrast i testet, men det verkar som just utseendet och det faktum att man har en av de stabilaste fötterna avgör till Blomsterlandets fördel. Två andra granar som får hyggliga betyg är de från Coop och Rusta. Plastgranen från Rusta är en av de billigaste och kostar 349 kr. Den är enkel att montera och helt täckt med barr. Minustecknet är att det inte finns någon bruksanvisning. Coops plastgran är lite dyrare än Rustas, den kostar 499 kr. Den får bra betyg på grund att den är relativt billig, enkel att montera och den har svensk bruksanvisning.

Övriga plastgranar får generellt sett dåliga betyg. Clas Ohlsons gran ser enligt Råd & Rön ut som en midsommarstång och Biltemas har en instabil fot och bruksanvisning endast på engelska. Åhlens är enda återförsäljare som säljer en gran gjord av PET-plast, vilket är miljövänligare än PVC. Samtidigt är PET-plast mer lättantändligt än PVC. Åhlens plastgran blir inte direkt hyllad för sitt utseende; grönbrun tråkig färg och sladdriga barr lyder omdömet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.