Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av plastgranar

hem & hushåll uppdaterad 22:e November, 2016, Baserad på 4 experttester.

Julgran är något speciellt för de flesta människor och har en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka. Däremot plastgranar har kommit att bli allt mer populära ju mer åren går. Detta beror på att de inte behöver vattnas, barrar inte och är ett bra alternativ för allergiker. Sedan i slutet av 80-talet är plastgran en självklarhet i många svenska hem, även om den traditionella granen fortfarande dominerar. På många skolor och arbetsplatser är plastgranar vanliga eftersom de är praktiska och inte barrar.Det finns plastgranar i alla prisklasser och de flesta ligger mellan ett par hundralappar upp till 2000 kr. Vad skall man då tänka på när man skall köpa en plastgran inför julen? Kvalitet, pris, funktion, design och upplevelse spelar roll. Vissa av granarna i testet ser naturtrogna ut, medan andra ser väldigt plastiga och onaturliga ut. Priset har ofta ett samband med hur välgjord granen ser ut, ju dyrare gran desto mer välgjord. Till sist, tänk på att även plastgranar är brandfarliga.

Test.se rekommenderar

Clas Ohlson Plastgran - bäst i test bland Plastgranar 2017
Clas Ohlson Plastgran, bäst i test.

Clas Ohlson Plastgran - Här på Test.se väljer vi att utse Clas Ohlsons Plastgran som blev silvermedaljör när Aftonbladet testade julgranar förra året (2015). I testet förlorade Clas Ohlson mot Rustas gran eftersom Rustas var enklare att montera - på Clas Ohlsons måste man sätta på varje gren för sig på stommen. Men å andra sidan var priset lite lägre, grenarna är rejäla och den upplevs som stabil!

Clas Ohlsons Plastgran är ett exklusivt julträd med mycket fina och täta grenar. Den skapar en god julstämning och tar fram den rätta känslan i ditt hem. Granen… Läs mer

Se pris Se pris

Plastgranar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Julskinka

UPPDATERAD 19:e December, 2016

Julöl

UPPDATERAD 8:e December, 2015

Glögg

UPPDATERAD 1:a December, 2015

Pepparkakor

UPPDATERAD 29:e September, 2015

Julmust

UPPDATERAD 24:e September, 2014

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

De är lättskötta och kan användas i flera år – men hur blir det egentligen med julkänslan om man väljer en plastgran? WiseGuide testar sex modeller och utser en ståtlig och lättmonterad vinnare. En bra plastgran ska stå stabilt, gärna se naturtrogen ut och monteringen ska inte vara allt för komplicerad. Den dyraste granen blir bäst i test – Rusta Exklusiv. Grenarna är täta och den står mycket stabilt. Den är också mycket enkel att sätta ihop och den ger ett förhållandevis naturtroget intryck. Utöver dessa egenskaper är granen flamsäker, men det tar en tid att frisera till alla grenar och barr. Clas Ohlsons julgranar tar andraplats och är, precis som Rustas, tät med långa, fina barr. Granen ser naturtrogen ut, men den är komplicerad att montera eftersom man måste sätta fast samtliga grenar på stommen själv och manualen är för kortfattad. Grenarna är dock rejäla och granen upplevs som stabil. Även Clas Ohlsons gran är flamsäker. Jula tar tredjeplats med sin lätthanterliga plastgran. Den är enkel att montera och varje gren har många små grenar som är lätta att fälla ut och justera. Denna gran ser inte särskilt naturtrogen ut och är glesare än första- och andraplatstagarna. Julas gran kan dock användas såväl utomhus som inomhus!

Vinnare i det här testet

Hem & Hyra

Publicerad

Hyresgästföreningens Medlemstidning Hem & Hyra har testat åtta stycken olika plastgranar och bedömt dessa utifrån Design, Upplevelse, Kvalitet, Julgransfot och Prisvärde. Man har delat ut delbetyg på varje kategori med lägst 1 poäng och högst 5 poäng. Maxbetygen blir alltså 25 poäng om man får full pott i alla fem kategorier.

Prisskillnaderna är ganska stora och som billigast kommer du undan med 350 kr. Testets dyraste plastgran kostar 2000 kr. Dyrare är inte alltid bäst, men i detta testet gäller faktiskt denna tes. Wexters plastgran kostar just 2000 kr och är testets klara vinnare. Man får höga poäng för att den är enkel och snabb att montera. Vidare tycker man att att granen är en fyllig och vacker gran med stabil fot och man gillar även det faktum att nästan inga grenar behöver justeras. Wexters plastgran får höga 23 poäng och har maxbetyg i tre av de fem olika kategorierna.

På delad andraplats kommer granarna från Biltema och Ica. Biltemas plastgran har ett mycket konkurrenskraftigt pris och får högsta betyg i kategorin Prisvärde. Granen får även höga betyg i övriga kategorier och är ett givet köp om du inte har lust att lägga ut 2000 kr. Granen från Ica får samma slutbetyg som den från Biltema, men i Icas fall är man mer imponerad av den stabila julgransfoten och den välgjorda konstruktionen. Denna gran är dock drygt en hundralapp dyrare, så går du efter priset hamnar Biltema före Ica.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har låtit ett par elever testa plastgranar och trots att barren var en gnutta glansiga, blev Åhlens gran bäst i test. Samtliga granar hade monterats innan eleverna gav sig i kast med arbetet att utse en konstgjord gran till den bästa bland de åtta varianterna i testet. Det som ansågs vara glansigt/glittrigt hos vinnaren, kunde ju också vara lite festligt, konstaterade några av eleverna. Det som gjorde granen till vinnare var att den var lagom stor, barren var naturtrogna och den har bra böjlighet på grenarna. Granarna i testet hade lite olika gröna nyanser och överlag var de allra ljusaste (de gräsgröna) granarna inte bland de som fick bäst betyg bland eleverna. Åhlens Julgran blev, som sagt, bäst i test. Granen har en låg vikt, en bra form och en fin färg, samt bruksanvisningar. Stammen är av tre delar med grenverk och har en julgransfot i metall. Granen barrade, men det var fortfarande modellen som gav bäst julkänsla. På testets andraplats hamnade Coop plastgran. Även denna granen var lätt och det fanns en bra, utförlig bruksanvisning – dock inte på svenska. Också denna gran bestod av tre delar stam med grenverk och en julgransfot i metall. Den barrade och grenarna var lite väl glesa längst ner. Sist, men inte minst, hamnade Imperial Pine från Blomsterlandet, på tredjeplats. Granen hade liknande egenskaper som de andra modellerna, men då barren hade lika långa barr överallt är granen inte så naturtrogen som man skulle önska. Den är dessutom väldigt gräsgrön, men gav trots allt en god julkänsla.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i sitt test bedömt nio stycken granar från lika många leverantörer. Man har inte tydligt utsett någon vinnare, utan man får själv göra en värdering efter deras kommenterar. Inte helt optimalt i konsumentintresse, men något som testet säger är att de flesta av granarna är plastiga och ej så naturtrogna. Två andra negativa aspekter är att samtliga granar är gjorde av PVC och vissa innehåller ftalater och flamskyddsmedel.

Den gran som får bäst betyg för sin naturtrogna stil är Blomsterlandets. Denna plastgran är också dyrast i testet, men det verkar som just utseendet och det faktum att man har en av de stabilaste fötterna avgör till Blomsterlandets fördel. Två andra granar som får hyggliga betyg är de från Coop och Rusta. Plastgranen från Rusta är en av de billigaste och kostar 349 kr. Den är enkel att montera och helt täckt med barr. Minustecknet är att det inte finns någon bruksanvisning. Coops plastgran är lite dyrare än Rustas, den kostar 499 kr. Den får bra betyg på grund att den är relativt billig, enkel att montera och den har svensk bruksanvisning.

Övriga plastgranar får generellt sett dåliga betyg. Clas Ohlsons gran ser enligt Råd & Rön ut som en midsommarstång och Biltemas har en instabil fot och bruksanvisning endast på engelska. Åhlens är enda återförsäljare som säljer en gran gjord av PET-plast, vilket är miljövänligare än PVC. Samtidigt är PET-plast mer lättantändligt än PVC. Åhlens plastgran blir inte direkt hyllad för sitt utseende; grönbrun tråkig färg och sladdriga barr lyder omdömet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"