VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 16 Augusti 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av diskmaskiner – vilken är bäst i test 2023?

Ska du köpa ny diskmaskin, och vill veta vilken som är bäst? Här har vi satt ihop en guide som gör valet av diskmaskin lättare, och presenterar samtidigt flera testvinnande modeller för år 2022.

Vi har jämfört
 • Om diskmaskinen är underbyggd eller integrerad.
 • Vad diskmaskinen har för energimärkning: Skalan går från A till G, där A är bäst och G är sämst.
 • Hur mycket diskmaskinen låter: En ljudnivå under 45-50 dB räknas vanligtvis som tyst.
 • Hur många kuvert diskmaskiner rymmer: Ett standardkuvert innehåller tallrik, glas och bestick.
Redaktörens 3 utvalda produkter
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner

Recensioner på produkterna

Nedan kan du läsa recensionerna av de 5 diskmaskinerna vi valt ut som vinnare i detta testet.

Behöver du hjälp med installation? Flera av butikerna vi listar här erbjuder både hemleverans och installation. Du kan själv anlita en behörig fackman via tjänster som till exempel Hantverkare.se.

Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch SMU4HAB48S
Bosch Bosch SMU4HAB48S - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch SMU4HAB48S
Energisnål och tystgående diskmaskin med 13 kuvert.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2023.
Tredje plats på test hos Taenk.dk 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Populärt val hos Tretti.se.
Populärt val hos Netonnet.se.
Typ av diskmaskin: Underbyggd.
Energimärkning: D.
Antal kuvert: 13 st.
Besticksystem: Bestickkorg.
Ljudnivå: 44 dB.
Strömförbrukning: 2400 watt.
Kan kopplas upp till Google Assistant.
Utrustad med aquaStop.
Justerbar höjd i tre nivåer.
10 års rostgaranti.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Bosch har flera SMU-diskmaskiner som genom åren har placerats sig högt i tester utförda av bland annat Råd & Rön och Taenk.dk. Detta är underbyggda diskmaskiner som finns i flera olika storlekar, ljudnivåer och med olika funktioner. Deras diskmaskiner finns i serierna 2, 4, 6 och 8 där serie 2 tillhör bas och serie 8 premium.

Vi har valt att utse den underbyggda diskmaskinen Bosch SMU4HAB48S till bäst i test. Den kom på delad tredje plats i ett uppdaterat test hos Råd & Rön med betyget 70 av 100, en plats den delar med bland annat Bosch SMU4HAI48S och Bosch SMU4HAW48S. Diskmaskinen har en stilren svart front och en stor diskkapacitet på 13 kuvert och bestickkorg. Du kan justera diskmaskinen i höjdled upp till fem centimeter på tre nivåer.

Diskmaskinen är tystgående tack vare SilencePlus och har en ljudnivå på 44 decibel. Den borstlösa motorn gör maskinen både tyst och mer energibesparande och maskinen har energiklassen D enligt det nya energiklassificeringen. Det finns dessutom ett ännu tystare program som kanske passar barnfamiljer med små bebisar extra bra.

Diskmaskinen har flera smarta funktioner och program som gör din diskning mer effektiv, som EasyStart som gör att maskinen själv anpassar sig efter disken. Du kan dessutom koppla upp den till din Google Assistant. Diskmaskinen är utrustad med aquastop som skyddar mot alla typer av vattenskador. Den är i storleken B 59,8 x D 57,3 x 81,5 centimeter och väger 36 kilo.

 • Butiker & priser: SMU4HAB48S
 • Butiker & priser: SMU4HAI48S
 • Butiker & priser: SMU4HAW48S
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Bosch
Bosch SMU6ZDI76S
Bosch Bosch SMU6ZDI76S - Test
Bästa premium
Bosch
Bosch SMU6ZDI76S
Smart diskmaskin med låg ljudvolym, Zeolith-torkning och toppkorg.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Taenk.dk 2023.
Populärt varumärke.
Typ av diskmaskin: Underbyggd.
Energimärkning: C.
Antal kuvert: 13 st.
Besticksystem: Toppkorg.
Ljudnivå: 41 dB.
6 olika program.
Kan startas med fördröjning 1-24 h.
Zeolith-torkning.
Självrengörande filtersystem.
Utrustad med AquaSensor.
Kan styras med Home Connext-appen.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Bosch har flera SMU-diskmaskiner som genom åren har placerats sig högt i tester utförda av bland annat Råd & Rön och Taenk.dk. Detta är underbyggda diskmaskiner som finns i flera olika storlekar, ljudnivåer och med olika funktioner. Deras diskmaskiner finns i serierna 2, 4, 6 och 8 där serie 2 tillhör bas och serie 8 premium.

Vi har utsett Bosch SMU6ZDI76S till vår bästa premiumdiskmaskin. Det är en underbyggd diskmaskin med en kapacitet på 13 standardkuvert. I ett test hos Råd & Rön kom diskmaskinen på första plats med betyget 75 av 100. Den fick särskilt högt betyg på disk, ljud och kvalitetsintryck. Hos danska Taenk.dk placerades diskmaskinen också på första plats med betyget 74 av 100.

Diskmaskinen har sex olika program att välja mellan - Eco, Auto, Intensiv, Express 60°, Silence och Favorit. Utöver detta finns specialfunktionerna Home Connect, Extra torrt, Half Load och SpeedPerfectPlus. Det går dessutom att starta med fördröjning på 1-24 timmar.

Diskmaskinen är utrustad med max flex-korgar som ger en både flexibel och stabil lastning av dina tallrikar. Högst upp finns en toppkorg där du förvarar bestick och andra redskap. Den har Zeolith-torkning, AquaSensor och självrengörande filtersystem. Diskmaskinen har en låg ljudnivå på 41 decibel och energiklass C. Du kan styra den med din Home Connect-app.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa smarta Test.se - Bästa smarta
Siemens
Siemens SN43HI33TS
Siemens Siemens SN43HI33TS - Test
Bästa smarta
Siemens
Siemens SN43HI33TS
Diskmaskin med wifi och anpassningsbara knappar som ger en skinande ren disk.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2023.
Typ av diskmaskin: Underbyggd.
Energimärkning: D.
Antal kuvert: 12 st.
Besticksystem: Bestickkorg.
Ljudnivå: 46 dB.
Utrustad med aquastop.
Flexibel höjdjustering.
Kan styras med wifi och röststyrning.

Siemens är ett tyskt multinationellt elektronikföretag med huvudkontor i München som grundades så tidigt som 1847. I Sverige finns företaget på 40 olika orter och har över 4000 medarbetare med huvudkontor i Solna. Företaget står för innovation och kvalitet och de tillverkar vitvaror och hushållsapparater för det moderna hemmet. I deras utbud finns både helintegrerade diskmaskiner så att frontpanelen kan matcha med resten av din köksinredning och diskmaskiner för underbyggnad som placeras under köksbänken. Diskmaskinerna finns i storleken 45 och 60 centimeter.

Vi rekommenderar Siemens SN43HI33TS som är en underbyggd diskmaskin i rostfritt stål. Den tillhör deras IQ 300-serie, som är diskmaskiner med en modern och effektiv diskkraft och hög användarvänlighet. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön fick den betyget 68 av 100 och kom på en delad femte plats.

Det är en diskmaskin med 12 kuvert och bestickkorg. Du kan välja mellan sex olika program för att få din disk skinande ren. Knapparna är anpassningsbara vilket gör att du själv kan bestämma vilken som blir favoritknappen. Har du bråttom kan du välja varioSpeed Plus som gör att diskmaskinen diskar och torkar tre gånger så snabbt. Maskinen har en flexibel höjdjustering av överkorgen vilket gör att du får plats med skrymmande disk.

Diskmaskinen har en ljudnivå som ligger på 46 decibel och D i energiklassning. Du kan koppla upp diskmaskinen till wifi och den kan styras via din mobiltelefon eller röststyrning. Den har aquastop med garanti mot vattenskador under hela dess livslängd, vilket ger en trygg och säker diskmaskin. Den är i storleken H 81,5-87,5 x B 59,9 x D 57,3 centimeter. Önskar du en vit modell finns detta under namnet Siemens SN43HW33TS.

 • Butiker & priser: SN43HI33TS
 • Butiker & priser: SN43HW33TS
Priser visas i samarbete med

Bästa miljövänliga Test.se - Bästa miljövänliga
Electrolux
Electrolux diskmaskin ESF5545LOX
Electrolux Electrolux diskmaskin ESF5545LOX - Test
Bästa miljövänliga
Electrolux
Electrolux diskmaskin ESF5545LOX
En populär diskmaskin som är både miljövänlig och energisnål.
Högt betyg på test Råd och Rön 2023.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Utvald av Expressens Leva & Bo 2019.
Toppbetyg av kunder hos Electrolux Home.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av diskmaskin: Underbyggd.
Energimärkning: D.
Ljudvolym: 44 dB.
Antal kuvert: 15.
Justerbar korg.
Flera olika program.

Electrolux är världens största tillverkare av vitvaror. Det svenska märket grundades redan 1901 och har under många år jobbat upp en trovärdighet som springer ur kvalitetsprodukter. Det är många som haft vitvaror från Electrolux hemma, och man blir inte marknadsledande om produkterna inte håller måttet.

Electrolux diskmaskin ESF5545LOX
är en underbyggd diskmaskin som placerats bra på test under flera år. Den blev testvinnare hos Bygghemma.se, fick ett högt betyg i ett uppdaterat test hos Råd & Rön och blev utvald av Expressens Leva & Bo.

Diskmaskinen använder sig av smart teknik som diskar skonsamt och effektvit vilket gör att du kan diska även känslig disk med ett skinande rent resultat. Den har en Time Manager-funktion vilket gör att du kan minska programmets tid till hälften - perfekt när du har gäster. Den övre korgen går att justera i höjdled, även när den är fullastad. Det finns sex olika program och maskinen kan diska i fyra olika temperaturer. Maskinen är utrustad med bland annat autosensor, glasprogram och indikator för påfyllnad av salt och sköljmedel. Måtten är 81,8 x 59,6 x 59 centimeter (H x B x D).

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux Esf5545lox Underbygg. Diskmaskin - Rostfritt Stål
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
Bosch
Bosch SMU2ITW04S
Bosch Bosch SMU2ITW04S - Test
Bra val
Bosch
Bosch SMU2ITW04S
Testvinnande diskmaskiner från marknadsledande Bosch.
Topplaceringar hos tidningen Råd & Rön 2015–2020.
Topplaceringar hos Taenk.dk 2018.
Högsta energimärkningsklasserna, A+++ och A++.
Låg bullernivå på 44–46 dB.
Många olika utföranden, alla med plats för 12-13 kuvert.

Bosch SMU-modeller levererar - tips på två bra val:

Bosch SMU46CW00S passar utmärkt för en familj på fyra personer. Modellen rymmer 13 kuvert och har bra förvaringsmöjligheter i både över- och underkorg. Diskmaskinen har den högsta energiklassen A+++, vilket innebär att den är bra för miljön och har en låg energi- och vattenförbrukning.

Tystgående Bosch SMU67MS04S har en ljudvolym på endast 42 dB, vilket gör att den kan köras när som helst på dygnet utan att störa. Modellen rymmer 13 kuvert och passar för en familj på mellan 4-5 personer. Den har utrustats med en praktisk timerfunktion och Aquastop som aktiveras om det skulle uppstå läckage. Energimärkningen på diskmaskinen är A+++, vilket är det bästa för miljön och för elräkningen.

 • Bästa integrerade: SMU2ITW04S
 • Bästa energisnåla: SMU4EAI14S
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide diskmaskin

Att kunna ställa in sin disk i en diskmaskin efter en måltid är förstås en lyx och en enorm tidssparare i vardagen! Dessutom är det faktiskt mer miljövänligt att diska i maskin än att göra det för hand. Det går åt nästan fyra gånger så mycket vatten att diska för hand, och energiförbrukningen är nära 30 procent högre. Men som med alla andra hushållsmaskiner finns det förstås en uppsjö av olika varianter att välja mellan, i många olika prisgrupper. Så vad för slags diskmaskin ska man välja? Ta hjälp av våra bästa tips för att hitta rätt!

Hur fungerar en diskmaskin?

En diskmaskin använder du för att diska smutsig disk ren, vilket den gör både kostnadseffektivt och utan någon större ansträngning av dig. Diskmaskinen installeras i köket via en jordad stickpropp och ansluts vanligtvis till kallvatten. Alla diskmaskiner fungerar ungefär på samma sätt, men har olika design, funktioner och program. Vattnet rinner ner i diskmaskinens bottenskål och sedan trycks vattnet med hjälp av en spolpump upp i spolarmar som sprutat vattnet med en roterande rörelse. Det är viktigt att spolarmarna alltid har möjlighet att rotera under diskningen, så se till att tallrikar, grytor eller bunkar inte står i vägen och stoppar upp. Det använda vattnet passerar sedan genom renssilen och ut i avloppet. När diskmaskinens program har gått färdigt torkar disken antingen genom att du släpper ut ångan i köket eller med kondenstorkning. Sköljmedel bidrar också till att disken torkar snabbare och dessutom inte riskerar att få några missfärgningar.

Fördelar med diskmaskin

Idag har många hushåll en diskmaskin installerad i köket och det finns många fördelar med att diska i maskin jämfört med att diska för hand. Det är framförallt en vardaglig lyx att slippa diska för hand, något som blir särskilt kännbart den dagen du står utan diskmaskin.

 • Det är enklare än att diska för hand.
 • Disken blir renare.
 • Du slipper ha smutsig disk på diskbänken.
 • Du får mer tid för annat.
 • Det är mer miljövänligt.
 • Det är kostnadseffektivt.
Bäst i test diskmaskin – se testvinnande diskmaskiner.
Att använda en diskmaskin är både mer miljövänligt och kostnadseffektivt än att diska för hand – dessutom är det enklare och du sparar tid!

Olika typer av diskmaskiner

Det finns flera olika typer av diskmaskiner att välja mellan som underbyggd diskmaskin, integrerad diskmaskin och bänkdiskmaskin.

Underbyggd diskmaskin

Den vanligaste typen av diskmaskin är en underbyggd diskmaskin. Den installerar du under köksbänken och den har en synlig frontlucka som är oberoende av dina köksluckor.

Integrerad diskmaskin

Vill du ha en diskmaskin som smälter in i resten av ditt kök ska du välja en integrerad diskmaskin. Den kommer utan frontpanel vilket gör att du själv monterar en front som matchar dina köksluckor. Displayen med de olika diskprogrammen sitter oftast på kanten av luckan.

Halvintegrerad diskmaskin

En halvintegrerad diskmaskin liknar en integrerad diskmaskin, men har displayen på framsidan av luckan. Den är inte lika osynlig, men smälter ändå fint in med resten av ditt kök.

Fristående diskmaskin

En lite ovanligare typ av diskmaskin är den fristående diskmaskinen. Den är fritt placerad och inte inbyggd i köket.

Extra smal diskmaskin

Har du ett mindre kök kan en smalare diskmaskin kanske passa dig bäst. Den här diskmaskinen är oftast 45 centimeter bred, jämfört med standardbredden som är på 60 centimeter.

Bänkdiskmaskin

Har du ont om plats kan en bänkdiskmaskin passa dig bra och detta är den minsta typen av diskmaskin. Bänkdiskmaskin placeras på köksbänken och har antingen en permanent vattenanslutning eller en manuell lösning där du kopplar slangen till vattenkranen varje gång du ska diska. En bänkdiskmaskin passar för dig som är 1-2 personer i hushållet.

Kuvert betyder måttet på diskmaskinens kapacitet

En diskmaskins kapacitet mäts ofta i kuvert, där ungefär tre kuvert är det porslin som går åt i uppdukningen för en person. Bor du ensam i en lägenhet med ett litet kök? Då kanske en bänkdiskmaskin med en kapacitet på 4–6 kuvert kan vara en bra idé. Är ni många i familjen? Då passar en större maskin med en kapacitet på upp till 15 kuvert helt klart bättre.

Diskmaskiner och kuvert

Antal program

En diskmaskin har flera olika program som du kan välja mellan för att anpassa efter din disk och ditt behov. Det finns vanligtvis ett standardprogram, ett snabbprogram, ett eco-program, ett program för findisk och ett för lite mer smutsig disk. Har du några särskilda önskemål bör du kika på om din diskmaskin kan erbjuda detta.

Design och utformning

Det är bra att ägna design och utformning en tanke. Många diskmaskiner har idag olika praktiska finesser i inredningen, som till exempel höj- och sänkbara övre korgar, fällbara stöttor så att större skålar får plats, bestickkorgar med flera fack i olika storlekar eller en korg eller ett fack speciellt för knivar. Kika även på hur displayen och programknapparna fungerar – känns det användarvänligt? Det är ingen höjdare att behöva rådfråga bruksanvisningen varje gång du vill ändra en inställning.

Bäst i test diskmaskin – se testvinnande diskmaskiner.
En diskmaskin är oftast 60 centimeter bred med korgar som går att höja och sänka efter önskemål.

Diskmaskinens egenskaper

En diskmaskin har flera olika egenskaper som kan vara värda att jämföra för att du ska hitta rätt modell för dig och familjen, ditt kök och ditt behov.

Storlek – bredd och höjd

Börja med att fundera på hur stor diskmaskin du behöver och vilket utrymme du har att tillgå. Golvdiskmaskiner finns i ett par olika dimensioner. De flesta diskmaskiner är 60 centimeter breda, vilket gör det enkelt att ersätta en gammal diskmaskin med en ny. Har du ett mindre kök finns det även mer kompakta diskmaskiner som har en smalare bredd på 45 centimeter. Bänkdiskmaskiner har en höjd på max 50 centimeter för att de på ett smidigt sätt ska rymmas mellan bänk och överskåp. En normalhög diskmaskin har en höjd på 82 centimeter men det finns även extra höga diskmaskiner där du kan justera höjden mellan 86,5 och 92,5 centimeter. En högre diskmaskin är ett bra alternativ om du till exempel vill inreda ditt kök med en högre bänkskiva.

Ljudvolym

Det är viktigt att diskmaskinen är tystgående, för att inte störa onödigt mycket. Ljudvolymen för en underbyggd diskmaskin är vanligtvis inte på mer än 45 decibel. Om du vill ha något att jämföra med kan du tänka att en normal samtalston ligger på 60 decibel. Har du ett kök med öppen planlösning kanske du föredrar en ännu tystare diskmaskin.

Antal program

Diskmaskiner har flera olika program att välja mellan, både standardprogram och lite mer specialprogram. Vanligast är att det finns runt sex till åtta olika program att välja mellan.

Bestickkorg eller besticklåda

Det finns två typer av bestickkorg och länge var den traditionella korgen som är placerad längst ner vanligast. På senare år har besticklåda som placerats högst upp i maskinen blivit alltmer populärt. Här lägger du besticken en och en i flera rader.

Lucka som öppnar sig själv

Har du en diskmaskin som torkar bäst när du öppnar den och skickar ut ångan i köket? Då kan det vara en fördel om luckan öppnar sig själv när maskinen är ren. Då behöver du aldrig tänka på att göra det här monumentet själv. Detta kan dock vara en sämre idé om du har nyfikna småbarn som inte ska in och pilla i diskmaskinen.

Fördröjd start

Vill du kunna sätta på diskmaskinen trots att du inte är hemma? Då kan en diskmaskin där du kan få fördröjd start vara ett bra alternativ. Då är disken skinande ren lagom till att du kommer hem efter till exempel jobbet.

Barnlås

har familjen små barn kan det vara bra med om diskmaskinen har ett säkert barnlås.

Se upp för vattenläckage!

Diskmaskinen bör vara utrustad med någon form av skydd mot vattenläckage. En modern diskmaskin behöver inte mer än 15-25 liter vatten per diskning, men läcker det blir det ändå en hel del på golvet. Därför är många maskiner är utrustade med pålitliga, elektroniska skyddssystem. Har diskmaskinen ingen heltäckande bottenplåt eller översvämningskännare är det lag på att ställa den på en helgjuten gummimatta vid nyinstallation. Denna hjälper dig att upptäcka läckage innan vattenskador uppstår och den fångar upp en del av vattnet och förhindra skador i det underliggande bjälklaget.

Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt gjorda, så det kan vara en god idé att anlita ett proffs med ansvarsförsäkring. Skulle någonting gå fel och en vattenläcka uppstår kan du få avdrag på ersättningen från försäkringsbolaget om installationen inte är fackmannamässigt utförd.

Energimärkning

Energimärkning för diskmaskiner

Alla vitvaror måste enligt EU-regulationer vara energimärkta på en skala där A är bäst och G är sämst, och i samma märkning visas ofta även annan värdefull information om maskinen, såsom till exempel hur stor volym den har, hur mycket vatten den förbrukar och hur bra den diskar och torkar. Det finns inget krav på att tillverkaren måste uppge vilken bullernivå en diskmaskin har, men många gör det ändå. Generellt kan man säga att bullernivån på en diskmaskin bör ligga under 50 decibel för att inte vara störande, särskilt om du har ett kombinerat kök och vardagsrum. Tänk på att en helt ny diskmaskin aldrig varit vattenfylld innan och kan låta en hel del när den fylls upp första gången. Bli inte avskräckt – den kommer inte låta lika mycket nästa gång!

Installation av diskmaskin

Idag erbjuder många återförsäljare installation av diskmaskinen och de kan samtidigt ta med sig den gamla diskmaskinen. Men det är även tillåtet att göra installationen på egen hand, om du gör det på rätt sätt och om el, kallvatten och avlopp redan är framdraget av en behörig fackman. En felaktig installation kan orsaka både läckage och skadeståndskrav och det finns risk att försäkringen inte täcker skadan.

Se alltid till att vattnet är avstängt innan du börjar installationen. Avloppsslangen och tilloppsslangen är redan anslutna till diskmaskinen. Montera avloppsslangen på pipen på avloppsröret som sitter under diskbänken. Fäst sedan slangen med en slangklämma och se till att den är fäst i en båge så att avloppsvattnet inte kan rinna ner i diskmaskinen. Placera läckageskydd på golvet under diskmaskinen och anslut tilloppsslangen till vattenanslutningen. Sedan sätter du in kontakten i eluttaget, skjuter in diskmaskinen, justerar den till rätt höjd och förankrar den. När allt är klart sätter du igång vattnet och kör ett program för att kontrollera att den inte läcker.

Rengöring av diskmaskin

För att spolarmarna ska fungera ordentligt behöver de hållas rena. Ta därför loss och spola rent dem med vatten med jämna mellanrum. Silarna behöver också rengöras då och då för att maskinen ska fungera ordentligt. Förr behövde silen rensas efter varje disk men idag finns det många självrensande silsystem som inte behöver riktigt lika mycket tillsyn.

Hur lång livslängd har en diskmaskin?

Enligt en undersökning som elektronikåtervinningsbolaget El-Kretsen har gjort har vitvaror har en genomsnittlig livslängd på runt tio år. Idag används diskmaskinen upp till 50 procent mer än för 20 år sedan och den kan ibland gå flera gånger om dagen. Vissa byter diskmaskin för att den har gått sönder, medan andra helt enkelt vill uppdatera sig med nya funktioner. 

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi läst

Råd och Rön (2023)

Råd och Rön har utökat sitt stora test av diskmaskiner, nu ligger hela 137 olika maskiner med i tabellen. I det hårda test som maskinerna utsattes för hade de flesta maskiner svårt att få rent kastruller, till och med de bästa modellerna.

Här presenterar vi de underbyggda diskmaskinerna som fått bäst betyg i testet. De tre maskinerna som fick högst betyg med exakt lika många poäng, är alla av märket Bosch och serien SMU. Eftersom det bara är färgen som skiljer modellerna SMU46CI02S och SMU46CW02S väljer vi att presentera den billigare modellen i testresultatet.

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • En integrerad diskmaskin levereras utan front och topp, i vissa fall även utan väggpaneler. Detta för att diskmaskinen ska kunna byggas in, integreras, i köksinredningen. Knappar och displayer sitter på luckans överkant, istället för på framsidan som den gör på en underbyggd maskin.
  • En vanlig diskmaskin använder i snitt mellan 8 och 14 liter vatten per diskomgång. De automatiska programmen drar lite mer vatten, mellan 11 och 18 liter vatten per omgång. Jämfört med att handdiska kan man spara upp till 85 % vatten jämfört med att diska för hand, förutsatt att man fyller maskinen varje gång och inte använder automatiska program alltför ofta.
  • En diskmaskin håller normalt mellan 8 och 12 år, beroende på hur ofta den används och vilket fabrikat man valt.
  • De flesta diskmaskiner följer ungefär samma diskprocess. En liten mängd vatten fylls upp i botten på diskmaskinen där det sedan värms upp. Sedan släpper maskinen ner tabletten i det uppvärmda vattnet, därefter pumpas upp i spolarmarna som sprutar ut diskvattnet över den smutsiga disken. Smutsvattnet släpps ut i avloppet, och sedan görs samma procedur om med rent vatten för att skölja disken.
  • Baserat på samlade tester från pålitliga källor, exempelvis tidningen Råd och Rön, har vi valt att utse diskmaskiner från Bosch SMU-serie till bäst i test. De har placerat sig i topp flera år i rad. Till bästa smala diskmaskin utser vi Cylinda DM 3105, som både fått bra betyg på prisjakt och är en populär modell hos många återförsäljare.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Bosch Bosch SMU4HAB48S

  Du kanske även är intresserad av:

  Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
  Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
  Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
  Din epostadress
  Gå med kostnadsfritt
  Tack för din prenumeration!
  Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
  Stäng