HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Mobiloperatörer i Telias nät

tjänster uppdaterad 25:e Augusti, 2021

Är täckning, fria samtal eller mycket surf viktigast för dig? Vi har jämfört alla svenska mobiloperatörer i ett enda stort test för att du ska kunna hitta det abonnemang som passar dig bäst. Till skillnad från flera andra sidor kan vi på Test.se stoltsera med att alla de största operatörerna finns med i vår jämförelse. 

Gå direkt till abonnemangen

Snabbval: Fri SurfMinst 8 GBMinst 6 GBUngdomStudentSenior 55+Billigaste abonnemangetBilligaste abonnemanget med mobilBilligaste iPhone med abonnemangBilligaste Android med abonnemang

1
Välj med eller utan mobil
2
Välj mobilnät eller lämna detta val blankt
3
Välj fördelar och klicka på sök när du är klar
Med eller utan telefon?
Mobilnät
Surfmängd 1GB
Typ av abonnemang
Fördelar


Rensa

TIPS Osäker på surfmängd? Har du Wifi hemma räcker det oftast med 5GB.


Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
2GB
Använder Telias nät - bästa täckning
Fria samtal och SMS/MMS
Bra betyg hos Trustpilot
2GB

Surfmängd

Fello 2GB

47.50
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
2GB
Använder Telias nät - bästa täckning
Sveriges nöjdaste kunder! (enligt SKI 2018)
Behåll oanvänd surf
Support 24/7
500 sms/mms, 50 samtal
2GB

Surfmängd

Mini 2GB

99
kr/mån

Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
2GB
Bästa täckning
Fria samtal och SMS/MMS
Familjeabonnemang
Behåll oanvänd surf i surfpotten
Surfa gratis på sociala medier
2GB

Surfmängd

Telia Mobil 2GB

219
kr/mån

Jämförelse av operatörer

Här får du en snabb överblick på några av de tjänster som ingår hos mobiloperatörerna.

Familjeabonnemang
Spara surf
Wifi-samtal
Gratis musikstreaming
Surfa gratis på sociala medier
Ingen uppsägningstid
Supportchatt 24/7
Supportchatt med öppettider
Skicka surf

Frågor & svar

Vilken mobiloperatör är bäst?

Det är svårt att svara på vilken mobiloperatör som är bäst. Det är helt enkelt väldigt individuellt. Det som är viktigt för dig kanske inte är lika noga för en annan. Täckning kanske är en viktig punkt för dig som bor på landsbygden, men om du bor i en storstad, fungerar de flesta abonnemang lika bra eftersom täckning prioriteras i tätbefolkade områden. Använd dig av vår jämförelsetabell och utgå från vad som är viktigast för dig, så hittar du förhoppningsvis det bästa mobilabonnemanget för dig.

Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Det finns det 4 mobilnät i Sverige, Telia, Tele2, Telenor och Tre. När det gäller bäst täckning har Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3 Connect Mobile Benchmark, därefter hamnar Tele2.

Hur mycket surf behöver jag?

Om du har wifi hemma och på jobbet behöver du inte speciellt mycket surf. Då kan några 2-6 GB räcka gott och väl. Men är du ofta iväg ute där du inte har tillgång till wifi så kan ett abonnemang med mycket surf eller fri surf vara ett bra alternativ.

Hur fungerar familjeabonnemang?

Med ett familjeabonnemang kan du samla flera personer i ett och samma abonnemang. Ni som tillhör abonnemanget delar på surfen och allt samlas på samma faktura. Ju fler som är anslutna till familjeabonnemanget, desto billigare blir det. Läs mer och jämför bland familjeabonnemangen

Välj rätt mobiloperatör för dina behov

Att välja rätt mobiloperatör på marknaden är inte helt lätt. Det finns en lång rad med aktörer men det är inte helt uppenbart vad skillnaderna är mellan dem och vilken som passar bäst för dig. För att välja rätt i denna djungel finns det ett par viktiga punkter att ta i beaktande. Vi har samlat ett par punkter nedan för att hjälpa dig rätt.

Titta först och främst på mobiltäckning

Den första punkten du bör tänka på är vilken täckning du vill ha med din mobil. Bor du i en av de större städerna är det lätt att utgå ifrån att alla operatörer erbjuder fullgod täckning överallt men det stämmer faktiskt inte. Det är en relativt stor skillnad mellan de olika operatörerna på marknaden. De mobilnät som har bäst täckning i hela landet är de som Telia tillhandahåller. Med de mobilnäten kan du känna dig trygg med att du kommer kunna använda din telefon även om du befinner dig långt ute i naturen.

När det gäller mobiltäckning kan du emellanåt se aktörer som nämner hur stor del av befolkningen som har fullgod täckning via deras lösningar. Det är då viktigt att du tänker på att detta inte innebär att det är samma procentuell täckning av landets yta. Majoriteten av vår befolkning bor i storstadsområdena så genom att ha god mobiltäckning i dessa områden uppnår en aktör relativt hög procentsats. Men vet du med dig att du emellanåt kommer befinna dig i glesbygden och naturen kan det vara en god idé att välja en aktör som använder sig av Telias nätverk.

Mobiloperatörer vs mobilnät

Nästa punkt som är bra att känna till vid val av mobilabonnemang är att det är skillnad mellan mobiloperatörer och mobilnätverk. För att du ska kunna använda din mobiltelefon kommer du behöva tillgång till ett nätverk, det vill säga de olika master och noder som förflyttar data och samtal. Det finns fyra huvudsakliga mobilnätverk i Sverige där Telia har den högsta täckningsgraden över hela landet. Det vill säga nätverket är utbyggt över hela landet så oavsett var du bor kommer det fungera för dig. De olika mobiloperatörerna som finns på marknaden opererar sedan via något av de mobilnätverk som finns, antingen Telias eller något av de övriga. Du har alltså ett avtal med en mobiloperatör som sedan har ett nätverksavtal i sin tur.

Bästa täckning till ett bra pris - går det?

När du väljer mobilabonnemang kan det upplevas som du behöver välja antingen bra täckning eller bra pris. Men det finns varianter att titta på. Det finns flertal mobiloperatörer som använder sig av Telias nätverk och där du alltså kommer få den goda täckningen nätverket kommer med i hela landet. Men genom att välja en mer balanserad kombination av kringliggande tjänster kan du ändå få ett bra pris. Vissa aktörer har exempelvis inte telefonsupport eller fysiska butiker vilket möjliggör att de kan hålla lägre priser än om du har ett mobilavtal direkt med exempelvis Telia. Om du vet med dig att du kan klara dig med andra supportkanaler för ditt användande kan du alltså hitta det bästa från två världar genom att välja en sådan mobilaktör. Ett bra pris på abonnemanget medan du avnjuter tillgång till det mest heltäckande mobilnätet i Sverige.

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.