HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Bästa mobilabonnemanget för studenter 2022

tjänster uppdaterad 27:e September, 2022

Är du student och vill teckna ett nytt mobilabonnemang? Jämför och hitta det bästa och billigaste studentabonnemanget med hjälp av vår stora jämförelsetjänst. Här på Test.se kan vi stoltsera med att alla de största operatörerna finns med i vår jämförelse.

Gå direkt till studentabonnemangen

Snabbval: Billigaste abonnemangetBilligaste abonnemanget med mobilBilligaste Android med abonnemangBilligaste iPhone med abonnemang

1
Välj med eller utan mobil
2
Välj mobilnät eller lämna detta val blankt
3
Välj fördelar och klicka på sök när du är klar
Med eller utan telefon?
Mobilnät
Surfmängd Alla
Typ av abonnemang
Fördelar


Rensa

TIPS Osäker på surfmängd? Har du Wifi hemma räcker det oftast med 5GB.


Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
6GB
Använder Telias nät - bästa täckning
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindnings- eller uppsägningstid
6GB

Surfmängd

Student Fello 6 GB

47.50
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 95 kr/mån.

Mobilnät: 3
Utan bindningstid
8GB
Fria samtal och SMS/MMS
Oanvänd surf sparas
Alltid fastpris
Behåll ditt nummer
Möjlighet till eSIM
8GB

Surfmängd

Student Hallon 8 GB

49
kr/mån
Gäller första 3 månaderna, därefter 99 kr/mån.

Mobilnät: Telenor
Utan bindningstid
3GB
Fria samtal och SMS/MMS
Ingen bindnings- eller uppsägningstid
Bygg ditt eget abonnemang
Bra täckning i Telenors nät
3GB

Surfmängd

Student Vimla 8 GB

50
kr/mån
Gäller första 4 månaderna, därefter 100 kr/mån.

Mobilnät: Telia
Utan bindningstid
20GB
Använder Telias nät - bästa täckning
Fria samtal och SMS/MMS
Sveriges nöjdaste kunder! (enligt SKI 2021)
Behåll oanvänd surf
Support 24/7
20GB

Surfmängd

Student Hallon 20 GB

249
kr/mån

Jämförelse av operatörer

Här får du en snabb överblick på några av de tjänster som ingår hos mobiloperatörerna.

Familjeabonnemang
Spara surf
Wifi-samtal
Gratis musikstreaming
Surfa gratis på sociala medier
Ingen uppsägningstid
Supportchatt 24/7
Supportchatt med öppettider
Skicka surf

Frågor & svar

Vilken mobiloperatör är bäst?

Det är svårt att svara på vilken mobiloperatör som är bäst. Det är helt enkelt väldigt individuellt. Det som är viktigt för dig kanske inte är lika noga för en annan. Täckning kanske är en viktig punkt för dig som bor på landsbygden, men om du bor i en storstad, fungerar de flesta abonnemang lika bra eftersom täckning prioriteras i tätbefolkade områden. Använd dig av vår jämförelsetabell och utgå från vad som är viktigast för dig, så hittar du förhoppningsvis det bästa mobilabonnemanget för dig.

Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Det finns fyra mobilnät i Sverige; Telia, Tele2, Telenor och Tre. När det gäller bäst täckning har Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3 Connect Mobile Benchmark, därefter hamnar Tele2.

Hur mycket surf behöver jag?

Om du har wifi hemma och på jobbet behöver du inte speciellt mycket surf. Då kan några 2-6 GB räcka gott och väl. Men är du ofta iväg ute där du inte har tillgång till wifi så kan ett abonnemang med mycket surf eller fri surf vara ett bra alternativ.

Hur fungerar familjeabonnemang?

Med ett familjeabonnemang kan du samla flera personer i ett och samma abonnemang. Ni som tillhör abonnemanget delar på surfen och allt samlas på samma faktura. Ju fler som är anslutna till familjeabonnemanget, desto billigare blir det. Läs mer och jämför bland familjeabonnemangen

Vad är skillnaden mellan studentabonnemang och vanliga abonnemang?

Generellt sett är det inte särskilt stora skillnader mellan studentabonnemang och vanliga abonnemang, förutom att abonnemang anpassade för studenter brukar ha ett lägre pris. Ibland ingår det även en större surfmängd i studentabonnemangen – det varierar mellan olika operatörer. Kolla in utbudet hos respektive aktör för att hitta det bästa möjliga alternativet. 

Vem får teckna studentabonnemang?

Olika operatörer har varierande krav kring vad som gäller för att få studentrabatt. Vissa operatörer ger samma rabatt oavsett om du går på gymnasiet eller studerar på högskola, medan andra kräver att man ska vara över 18 år och läsa kurser som är CSN-berättigade. Det finns också de som har samma rabatt för ungdom och student, vilket innebär att du bara behöver fylla i ditt personnummer för att få rabatten – så länge du är under en viss ålder! Hör med den operatör som känns mest intressant för dig för att se vad som gäller hos just dem. 

Vilka studentabonnemang finns det att välja på?

I vår jämförelse kan vi presentera sex olika operatörer som erbjuder studentabonnemang. Hos varje operatör finns en rad olika surfmängder att välja på – genom att följa länkarna nedan kommer du direkt till respektive operatörs hemsida och kan se deras utbud av studentabonnemang. 


Hitta det bästa studentabonnemanget

För att hitta det bästa mobilabonnemanget, oavsett om det är ett traditionellt mobilabonnemang eller ett studentabonnemang, finns det några olika saker som kan vara bra att ha koll på. Bland annat är det värt att fundera kring om du vill teckna abonnemang med eller utan mobiltelefon, hur mycket surf du behöver och om det är någon särskild mobiloperatör som du föredrar. 

Hur mycket surf behöver du?

Att få till den optimala surfmängden är inte helt enkelt – som tur är erbjuder många operatörer idag möjligheten att ändra surfmängd på ditt abonnemang om ditt behov skulle ändras. När du ska välja surfmängd gäller det främst att fundera kring hur och när du använder din mobiltelefon. Använder du den till exempel ofta för att streama musik eller video? Eller spenderar du mycket tid på sociala medier? I så fall kan det vara en bra idé att teckna ett mobilabonnemang med en lite mer generös surfpott. Många operatörer erbjuder även möjlighet att spara surf från en månad till en annan. Det finns också en del abonnemang där du har en obegränsad surfpott – med fri surf slipper du oroa dig för att inte kunna surfa i slutet av månaden!

När du ska välja surfmängd är det dessutom bra att fundera på hur ofta du har tillgång till wifi. Om du har tillgång till bra wifi hemma och på skola/universitet/jobb är inte behovet av en stor surfmängd lika stort. 

Få den bästa täckningen

När det gäller täckning finns det fyra olika mobilnät i Sverige – Telia, Tele2, Telenor och Tre. Bäst täckning i jämförande tester erbjuder Telia, följt av Tele2. Överlag prioriteras tätbefolkade områden i Sverige när det gäller bra täckning, oavsett vilken operatör du väljer. Flera av de andra operatörerna, exempelvis lågprisaktörerna, ingår i de stora mobiloperatörernas nät. Nedan kan du se vilket nät alla operatörer som ingår i vår jämförelse använder sig av.

Mobiloperatör Använder mobilnät
Hallon Tre
Fello Telia
Comviq Tele2
Chilimobil Tre
Vimla Telenor
Halebop Telia

Vilket är det billigaste studentabonnemanget?

De flesta av mobiloperatörerna som har studentabonnemang i sitt utbud erbjuder rabatterat pris under de första tre eller fyra månaderna – då får du ofta betala kring en femtiolapp per månad om du väljer den lägsta surfnivån. Det fasta priset ligger sedan på ungefär det dubbla. Använd gärna vår jämförelse ovan för att ställa de olika aktörerna mot varandra. Glöm inte heller att titta på fler parametrar än just pris när du ska välja mobilabonnemang – exempelvis skiljer det sig åt hur mycket surf som ingår i de olika erbjudandena.

Familjeabonnemang – även för studenter?

Vissa mobiloperatörer erbjuder vad de kallar för familjeabonnemang, som är ett mobilabonnemang där man kan ha flera mobilnummer kopplade till samma abonnemang. Använder man sig av ett familjeabonnemang är ofta huvudabonnemanget dyrare, och de extra telefonnumren billigare. Värt att veta är att familjeabonnemang inte bara är för familjer – du kan också dela abonnemang med grannar, vänner eller kanske studiekamrater? Att ett familjeabonnemang blir mer fördelaktigt än separata studentabonnemang är inte säkert, det beror på hur mycket surf varje person önskar, hur många man är och så vidare. Vill du veta mer? Kolla in vår jämförelse av familjeabonnemang här!

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.