Vakuumförpackaren som är bäst i test 2025
Att vakuumförpacka mat har blivit allt mer populärt och används bland annat när du lagar mat med en sous vide, men också för att förlänga matens livslängd upp till fem gånger så länge. Vi ger dig vakuumförpackare som är bäst i test och bra tips inför ditt köp. Vinnarna baseras på test, kundbetyg och recensioner.
- Storlek
- Antal förseglingslägen
- Tillbehör som följer med
- Övriga egenskaper

Det svenska varumärket Champion har funnits ända sedan 1930-talet och erbjuder idag ett brett sortiment av produkter för hem och hushåll. Här finns allt från vattenkokare och äggkokare till hushållsassistenter – helt enkelt något för varje tillfälle.
Champion CHVF410 är en helautomatisk, prisvärd vakuumförpackare som hyllats både av experter och köpare. Med den här vakuumförpackaren är det enkelt att förvara, marinera eller vad du nu önskar göra med dina råvaror. Den har en integrerad hållare för plastrullen och en inbyggd skärare. Champion CHVF410 är dessutom utrustad med dubbla pumpar för att klara högre belastning och levereras med en vakuumrulle på 30 x 300 centimeter.
- Butiker & priser

På FoodSaver är man proffs på att ta fram produkter som ökar hållbarheten på din mat. I deras sortiment finns flera olika vakuumförpackare att välja mellan – alla med hög kapacitet och väl genomtänkt design. Som bästa premiumval har vi valt modellen FoodSaver Flow FFS006X som i recensioner beskrivs som lättanvänd, robust och funktionell.
FoodSaver Flow FFS006X erbjuder fyra olika vakuumlägen – ett för vanlig vakuumförsegling, ett för mat med mycket vätska, ett för monteringsläge och ett för försegling. Det finns även en pulsfunktion som kan nyttjas vid behov. Denna vakuumförpackare från FoodSaver har dessutom andra smarta funktioner som en inbyggd rullförvaring, en integrerad skäranordning och en praktisk droppbricka undertill som tål maskindisk.
- Butiker & priser

Om du vill ha en prisvärd och praktisk vakuumförpackare med enkel funktionalitet rekommenderar vi att du tar en titt på OBH Nordica 7943 Compact Fresh. Denna modell har en kompakt storlek och är enligt kundrecensioner enkel att använda.
Med OBH Nordica 7943 Compact Fresh förpackar du snabbt och genom vakuumförpackningen förlänger du livslängden på dina matvaror upp till fem gånger. Tack vare sin smidiga storlek är denna vakuumförpackare från OBH Nordica lätt att förvara när den inte används. Det finns också tillhörande vakuumpåsar som är återanvändbara.
- Butiker & priser
Vill du förlänga hållbarheten på din mat, undvika frostskador i frysen eller laga mat i en sous vide? Då kan du vakkumförpacka dina livsmedel. Idag är det inte bara jägare och köttproducenter som gör det – utan allt fler har hittat charmen med vakuumpaketerad mat.
Vakuumpaketering gör du lättast med hjälp av en vakuumförpackare. Vad är en vakuumförpackare och hur använder du den? Här ger vi dig fördelarna med en vakuumförpackare och hjälper dig att välja rätt modell.
Öka råvarors livslängd med en vakuumförpackare
En vakuumförpackare är en maskin som du vakkumförpackar dina livsmedel med som får dina råvaror att hålla upp till fem gånger så lång tid som normalt. Detta utan att maten förlorar sin smak.
En vakuumförpackare ska:
- Ha en pump som suger ut luften ordentligt
- Försegla påsen bra
- Vara lätt att rengöra
Så fungerar en vakuumförpackare
Vakuumförpackaren suger ut all luft och syre ur påsen med hjälp av en pump, så att livsmedlets smak, konsistens och näringsvärde bevaras. Sedan förseglas påsen med en svetsfog så att det inte blir något läckage.
Du använder dig av plastpåsar som är tjockare än vanliga fryspåsar och som du förseglar i ena änden efter packningen. Det kan även följa med eller köpas till en plastrulle som du själv anpassar längden och förseglar innan du fyller med livsmedel. Kom ihåg att inte fylla påsen för mycket – lämna gärna minst sju centimeter mellan till exempel köttet och påsens öppning. Placera heller aldrig något vasst i påsen för då finns det risk att den går sönder och luft kommer in.
När du ska använda vakuumförpackaren behöver påsen vara ren, torr och fri från veck. Fyll den med innehåll och försegla sedan genom att stänga maskinens lock och trycka på knappen. Det är vanligt att det finns olika inställningar beroende på om innehåller är torrt eller flytande. Sedan sker vakuumpackningen automatiskt.
Fördelar med en vakuumförpackare
Det finns många fördelar med att köpa en vakuumförpackare till hemmet. Här är några av anledningarna!
Maten hålls färsk fem gånger längre
Vakuumförpackaren gör att dina råvaror håller upp till fem gånger så länge. Livsmedlets smak, konsistens och näringsvärde bevaras i vakuumpåsen. När maten förvaras i kylskåp eller frysen kommer den i kontakt med syre som gör att maten ändras. Med en vakuumförpackare tas syret bort. Att ha en vakuumförpackare hemma blir dessutom billigare i längden eftersom du kan köpa mat på kampanj och förvara i kyl eller frys en längre tid.
Skydd mot frostskador i frysen
Genom att vakuumförpacka mat som ska frysas in försvinner risken för frysskador. När du fryser in kött i en vanlig plastpåse kapslas luften in i påsen vilket leder till mikroorganismer som kan leda till att både bakterier och mögel bildas. Förvaras köttet i en vanlig plastpåse får du ett frysskadat kött som håller i max sex månader. Om du istället vakuumförpackar ditt kött håller det i frysen i två till tre år – med samma goda smak som när du frös in det. Samtidigt tar plastpåsarna mindre plats som vakuumpaketerade.
För sous vide-matlagning
Påsarna som du använder till en vakuumförpackare är tjockare än vanliga fryspåsar vilket gör att de är mer hållbara och tål mer. Det gör att du kan tillaga maten direkt i påsen – i ugn eller med en sous vide.
Lättare att marinera råvarorna
Ska du marinera köttet? Det kan du göra på ett mer effektivt sätt med en vakuumförpackare. Porerna i fisken eller köttet öppnas sig och marineringen går snabbare.

Jämför vakuumförpackarens egenskaper
När du ska köpa vakuumförpackare kan du kika på de olika egenskaperna, tillbehören och funktionerna för att välja rätt modell. Här är några saker du kan jämföra.
Inbyggd skärare
Många dyrare och mer avancerade vakuumförpackare kommer med en inbyggd skärare, som underlättar arbetet. Det gör packningen mer effektiv och du behöver inte skära för hand.
Inbyggd förvaring för plasten
Har vakuumförpackaren en inbyggd förvaring för plastrullen underlättar det hanteringen. Du sparar plats och slipper leta efter plasten när de är dags att packa dina livsmedel.
Antal plastpåsar och rullar
Det är vanligt att det följer med plastpåsar och rullar i förpackningen. Dessa kan du sedan rengöra ordentligt och återanvända. När påsarna eller plastrullarna är slut kan du köpa nya – kontrollera bara att du köper rätt modell och storlek som passar till din maskin.
Antal inställningar
Vill du själv kunna styra förseglingen av påsarna ska du välja en vakuumförpackare som har olika inställningar när det kommer till hastighet och vakuumläge. Då kan du till exempel ställa om in det är en torr eller fuktig mat du ska paketera och sedan anpassar sig maskinen efter det. En pulsfunktion ger också en bättre kontroll under packningen.
Vad kan man vakuumförpacka?
Du kan vakuumförpacka många olika livsmedel, som kött, köttfärs, kyckling, fisk, grönsaker och örter. Det går att vakuumförpacka både torra och blöta livsmedel. Vill du kan du förpacka torrvaror som mjöl och kaffe.
Du kan även vakuumförpacka dina hygienartiklar inför en resa så att inget läcker, eller mobiltelefonen om du ska åka båt, sup eller kajak och inte vill att den ska bli blöt. Smycken och bestick håller sig också fina längre om de förvaras i vakuumpåsar.

Så länge håller vakuumförpackad mat
Mat som är vakuumförpackad håller upp till fem gånger så länge som normalt. Det gör att din mat håller längre både i kyl och frys.
Exempel med vakuumförpackning i frys:
- Kött: 2-3 år
- Köttfärs: 1 år
- Fisk: 2 år
- Grönsaker: 2-3 år
- Bröd: 1-3 år
Exempel utan vakuumförpackning i frys:
- Kött: 6 månader
- Köttfärs: 4 månader
- Fisk: 6 månader
- Grönsaker: 8 månader
- Bröd: 6-12 månader
Källa: Electrolux Home
Vem ska använda en vakuumförpackare?
Idag är det inte bara jägare eller köttkonsumenter som har behov att vakuumförpacka livsmedel och andra matvaror. Här är några olika målgrupper som kan ha nytta av en vakuumförpackare.
Den som vill att varorna håller längre
Eftersom vakuumförpackad mat håller längre både i kyl och frys kommer du att kunna förvara den längre tid. Perfekt om du till exempel kommer över ett stort parti kött eller köper en större mängd mat på kampanj när du storhandlar. Genom att dela upp maten i flera portioner och sedan vakuumförpacka och lägga i kylen eller frysa in sparar du mycket pengar.
Hemmaodlaren
Det går även att vakuumförpacka ömtåliga livsmedel som frukt och bär. Har du växthus hemma eller odlar mycket i trädgården eller pallkragar kommer du att kunna njuta av frukt, bär, grönsaker och annan odling även på vintern. Genom att vakuumförpacka det du odlat bibehålls smaken.
Den med sommarstuga
Det går även fint att vakuumförpacka torrvaror, som kaffe och mjöl. Lämnar du torrvarorna kvar i sommarstugan på vintern? Då kan du vakuumförpacka dem så håller de sig fräscha ända fram till sommaren igen. Dessutom finns det ingen risk för ovälkomna gäster att komma åt och förstöra dina torrvaror.
Den som vill minska vakuumsvinnet
Idag slängs onödigt mycket mat – dessutom mat som fortfarande är ätbar. Genom att ta tillvara på resterna och vakuumförpacka dessa minskar du både matsvinnet och sparar pengar. Det finns även vakuumförpackare med lådor som gör att du kan spara matresterna i kylen – då behöver du inte äta dem dagen efter utan kan till och med vänta i några dagar.
Så lagar du mat med sous vide
När du tillagar maten med sous vide gör du det i ett vattenbad tillsammans med en sous vide-cirkulator som ser till att den får rätt temperatur. Du placerar påsen med mat, kryddor och en marinad i badet och sedan kokas ingredienserna till en perfekt konsistens. Köttet blir mörare, fisken saftigare och grönsakerna får mer vitaminer. Sous vide-maskiner kommer antingen med eget vattenkärl eller endast cirkulatorer som du fäster på ett valfritt kärl du har hemma.
Skötselråd av vakuumförpackare
Du torkar rent vakuumförpackaren med en fuktig trasa med lite diskmedel och torkar sedan rent med en ren handduk. Många modeller har en avtagbar droppbricka som ibland går att köra i diskmaskin. Vakuumpåsarna kan tvättas rena med diskmedel och varmt vatten.
Vad kostar en vakuumförpackare?
En vakuumförpackare kostar allt mellan 700-800 kronor upp till 2000 kronor. Ju dyrare den är desto mer avancerad brukar den vara.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En vakuumförpackare är en maskin som du vakkumförpackar dina livsmedel med. Perfekt om du vill förlänga hållbarheten på maten eller laga mat i en sous vide.
-
Vakuumförpackaren tar bort syret så att livsmedlets smak och konsistens bevaras.
-
Vi har valt att utse Champion CHVF410 till den vakuumförpackare som är bäst i test. Den har en kompakt design och tre olika vakuumlägen.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Champion CHVF410
- Bästa premium : FoodSaver Flow FFS006X
- Bästa budget : OBH Nordica 7943 Compact Fresh
- Öka råvarors livslängd med en vakuumförpackare
- Så fungerar en vakuumförpackare
- Fördelar med en vakuumförpackare
- Jämför vakuumförpackarens egenskaper
- Vad kan man vakuumförpacka?
- Så länge håller vakuumförpackad mat
- Vem ska använda en vakuumförpackare?
- Så lagar du mat med sous vide
- Skötselråd av vakuumförpackare
- Vad kostar en vakuumförpackare?
