Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av handdammsugare

hem & hushåll uppdaterad 31:e Augusti, 2015, Baserad på 7 testkällor.

En handdammsugare är bra att ha när du snabbt och enkelt vill städa lite grann, utan att behöva dra fram den stora, tunga dammsugaren. Däremot kan du inte tro att du kan byta ut dammsugaren mot den här varianten, då den inte alls städar lika bra - eftersom sugförmågan kan skilja sig rejält mot de hederliga dammsugarna. Städar du hemma regelbundet, kan du givetvis plocka fram handdammsugaren för att hålla det fräscht och rent hemma mellan gångerna. Det finns en hel del olika modeller och varianter på handdammsugare och det är viktigt att du väljer en efter dina egna behov. En del modeller har ett långt skaft och en del har handtaget direkt på dammsugaren, medan andra har både och. Alla handdammsugarna är bra på olika saker och kan ha helt skilda funktioner, så läs gärna igenom tester och hitta den som passar just dig!

Test.se rekommenderar

Electrolux UltraPower ZB5011 - bäst i test bland Handdammsugare 2017
Electrolux UltraPower ZB5011, bäst i test.

Electrolux UltraPower ZB5011 - Vi på Test.se har valt att rekommendera handdammsugaren från Electrolux – UltraPower (ZB5011). Dammsugaren har ett 24V batteri och är sladdlös. Det är enkelt att ta fram och använda UltraPower och eftersom den är såpass snyggt designad kan den t.o.m. stå framme. Dammsugaren tar snabbstädningen till en helt ny nivå, med bättre prestanda och bättre batteritid, vilket gör att man kan städa större ytor mer effektiv.  Munstycket är mycket flexibelt och har en unik borstvalsrengöring med utmärkt prestanda genom ett enkelt pedaltryck. Munstycket är också utrustat med frontljus. Läs mer

Se pris Se pris

Handdammsugare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Robotdammsugare

UPPDATERAD 5:e April, 2017

Dammsugare

UPPDATERAD 9:e Januari, 2017

Grovdammsugare

UPPDATERAD 4:e November, 2014

Ångtvättar

UPPDATERAD 3:e Mars, 2014

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Hem & Hyra

Publicerad

Hem & Hyra har testat åtta modeller av handdammsugare (små) och hittar en klar favorit. Black & Decker DV7210N tar överlägset hem segern i testet, eftersom den har bäst sugförmåga av både fin- och grovkornig smuts, mycket bra precision och störst dammbehållare. Dammsugaren ligger även bra i handen och är balanserad med rätt tyngdpunkt. Den är också lätt att tömma. Dessa egenskaper får man också betala för, då det är den dyraste modellen i testet. Philips MiniVac FC6142/01 tog andraplats i testet och har också bra sugförmåga, den är lätt att tömma och har en låg ljudnivå. Modellen ligger dock något obalanserad i handen och suger inte upp all fukt, som den borde. Även på tredjeplats hamnade en MiniVac från Philips – FC6140/01. Här får man bra sugförmåga, en låg vikt och behållaren är lätt att öppna och att tömma. Dammsugaren är dock något obalanserad och det är svårt att se när den är full. Modeller får utmärkelsen ”Bästa budgetval”.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat åtta olika handdammsugare i varierande prisklasser. Man konstaterar att handdammsugare visserligen är praktiska att ha, men också att deras kapacitet inte alls är i klass med vanliga dammsugare. Handdammsugare passar bäst till snabbstädning och har fördelen att inte ha sladd.

Bäst i test blir handdammsugaren Electrolux Ultra Power ZB5011. Den får betyget 4 hjärtan av 5 möjliga och imponerar med bra sugförmåga och ett kraftfullt batteri. Filtret är lätt att rengöra och dammsugaren har tre olika effektlägen. Electrolux Ultra Power är testets dyraste produkt och kostar ca 2600 kr.

Fyra handdammsugare hamnar på delad andraplats; Makita CL 100DZ, Electrolux Ergorapido ZB3001, Philips PowerPro Duo FC6168 och Makita DCL 180Z. Den förstnämnda handdammsugaren från Makita är bästa budgetalternativet och är enkel att använda. Electrolux dammsugare är bekväm och har bra rörlighet. Philips PowerPro Duo har två effektlägen och är smidig att ladda. Makita DCL 180Z har kort laddningstid och är lättanvänd. Betygen för dessa fyra handdammsugare blir 3 hjärtan av 5 möjliga.

Längst ner i botten hittar vi handdammsugaren Hoover Athen 39400131. Det klassiska dammsugarföretaget Hoover har misslyckats helt med denna produkt. Sugförmågan är undermålig och den är både tung och svårstyrd. Dammbehållaren är komplicerad att tömma och har ingen avtagbar bordsdammsugare. Slutbetyget blir därefter och Hoover Athen får 1 hjärta av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus och Hem har undersökt hur bra åtta olika handdammsugare fungerar och även utsett en vinnare bland dem. Ingen av dem får maximalt betyg och man är inte alltför imponerad av testobjekten. Fördelen med handdammsugare enligt Hus och Hem är att de är praktiska att använda vid snabbstädning. Däremot städar de inte speciellt effektivt och det blir aldrig lika rent som vid användande av en vanlig dammsugare.

Bäst i test är handdammsugaren Dyson DC 35 Digital Slim. Detta är en dyr, men mycket effektiv dammsugare. Den är enkel att tömma och det medföljer två extra munstycken. Dysons handdammsugare väger 2,2 kg och kostar 3 000 kr. Minustecken för att den har tendens att hugga fast i mattor.

Bästa budgetval är AEG Unirapido AG 803. Med ett pris på 900 kr kan man ha överseende med att den skramlar något och inte gillar damm på mattor. Fördelarna är flera; den är liten, har flera effektlägen och jobbar effektivt. Dammbehållaren är stor, men något bökig att få loss.

Delad trea blir handdammsugaren Nilfisk Handy Premium Litium 18V, 2 in 1. Hus och Hem gillar att den klarar av att stå själv på golvet och att den är välutrustad. Annars retar man sig på att dammbehållaren är felplacerad och att den i

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har återigen testat sju handdammsugare och det visar sig att samtliga är relativt bra på att suga upp smulor, men dessvärre sämre på att suga upp damm. Samtliga modeller körs utan sladd, är påslösa och är lättillgängliga för lättare städning. Alla handdammsugarna kostar mellan 1000-3000 kronor. Många handdammsugare är snyggt designade och det är inga problem att låta dem stå framme, men de förblir endast ett komplement till den vanliga dammsugaren. Många modeller klarar av smulor, konfetti och djurhår riktigt bra, men det är värre med en dammig matta eller skräp mellan golvspringorna. Det beror på munstycket – konstruktionen med roterande borstar samlar upp smulorna från ytan, istället för att suga upp dem. Något mycket negativt är dock att dammsugarna släpper ut mycket partiklar i luften. Bäst i test blev Electrolux UltraPower. Samtliga Electrolux modeller i testet har små lysdioder fram på munstycket, som lyser upp i mörka hörn och under socklar.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Testpanelen på Viivilla.se har testat och betygsatt sex handdammsugare av den mindre modellen (den utan skaft). Bäst i test är en modell från Black & Decker. Dammsugaren är extremt lätt och fördelar en jämn balans över maskinen. Även om man har små händer, ligger den riktigt bra i handen. Dess batteri är dock ganska klent, men det kompenserar priset för! När man skall tömma behållaren måste munstycket tar loss, men efter ett par gånger sker det med automatik. Inte den bästa lösningen, men fullt godkänd. På testets andraplats hamnade Black & Decker igen, med en annan modell – PV9625N. Dammsugaren har en bra balans och känns därför inte speciellt tung, men den har ett lite väl brett handtag och passar inte för små händer. Det är däremot extremt enkelt att tömma behållaren. Det sitter en klaff på sidan av maskinen som man öppnar med och sedan skakar man ut innehållet i papperskorgen. Konstruktionen är bra då man kan fälla ihop den och munstycket kan vinklas i olika lägen och dessutom förlängas. Det gör det enklare att komma in under möbler m.m. En riktigt bra dammsugare. Hoover Click har tagit tredjeplats på listan, då den ligger bra i handen och är väldigt lätt. Den passar även folk med mindre händer.
Tömningen blir smart och smidig modell, då det klaras av med endast en hand. Man drar i en bygel som sitter i handtaget, locket öppnas till behållaren och du kan tömma den utan problem. Sugeffekten är bra, men den saknar det sista för att få ett toppbetyg. Modellen är enkel och snabb att ta fram, samt att man får flera tillbehör med på köpet!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt ett par handdammsugare av den större modellen och utsett Dyson DC35 Digital Slim som testvinnare. Modellen har ett lite udda utseende och konstruktion. Aluminiumröret går att koppla bort och då kan man fästa munstycket direkt på dammsugaren, vilket resulterar i att man enklare kan dammsuga exempelvis soffan eller bilen! Dammsugaren kan inte stå upp självmant, utan måste hängas upp i laddstationen, som man i sin tur fäster på väggen. Dammsugaren suger effektivt och kraftfullt upp smuts på olika underlag, speciellt på mattor tack vare sin täta borste. En av dess nackdelar är dock att man måste hålla inne startknappen, vilket i längden kan bli mycket tröttsamt. Man får med tydliga och enkla anvisningar för hur man tömmer den och får bort det tvättbara filtret.
På andraplats hamnade Ergorapido Plus, från Electrolux, som har en snygg design och det är inga problem med att låta den stå framme. Den är lättmanövrerad och följsam, men den måste stå i en laddstation eller lutad mot någon möbel. Eftersom dess baksida har en bra konstruktion med gummi, glider inte dammsugaren. Sugförmågan hos denna modell är utmärkt vid användning, även om den kan få för sig att sprätta iväg lite smuts bakåt, om man ska suga upp grövre smuts på hårt golv.
Bosch Move4, som är testets tredje bästa handdammsugare, är följsam och mycket enkel att använda. Den är kraftfull och man får ett mycket bra resultat vid enklare smuts, men vid grövre smuts sprätter borsten iväg en del bakåt. Skaftet är vikbart, vilket gör den enkel att förvara och dess handtag är greppvänligt.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat handdammsugare av den större modellen. Det visar sig dock att dammsugarna inte är så bra som man kan tro. De äter gärna upp smulor, men de suger inte åt sig damm. På mattor och i golvspringor får faktiskt alla handdammsugare dåliga resultat när det gäller att ta upp damm. Den relativt tystgående dammsugaren Philips FC6095 är dock ett undantag, då den har ett traditionellt munstycke. De övriga dammsugarna i testet har munstycken som endast består av en enda roterande borste, vilket förklarar de dåliga resultaten.
Däremot suger dammsugarna, som sagt, upp smulor bra – vissa t.o.m. mycket bra – och även glas och djurhår. Man kan trots det inte tro att handdammsugaren kan ersätta den vanliga dammsugaren, eftersom den inte är tillräckligt bra. Handdammsugaren är skapad för enklare städsysslor och har en riktigt snygg design, vilket man tror ger en viss inredningsstatus till den som köpt den. Det signalerar förmodligen att man har koll på rådande design och att man tänker på renligheten i sitt hem och detta tror man är de främsta anledningarna till att de väcker köpsug hos konsumenter.
Testvinnare blev Electrolux Ergorapido Plus, följt av ytterligare en modell från Electrolux och en från Wilfa.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"