HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Cykla som i medvind– hela tiden!

14:e Mars, 2014, 10:45

Nu när all snö och is försvunnit från gatorna, är det många som väljer att ta fram sin cykel och låta bilen stå. Detta beror bl.a. på att det är billigare, mer miljövänligt och att det helt enkelt är härligt att cykla! Men det är inte lika roligt att cykla i uppförsbackar eller i motvind.. och därför finns elcyklar! 

En elcykel ser oftast ut som en helt vanlig cykel med en liten elmotor på navet. På styret sitter en liten display där man kan starta elmotorn i backar eller i motvind, samt ställa in vilken effekt motorn ska ge. Elmotorn är kopplad till sensorer i pedalerna som känner av att man trampar och kan på så sätt ge lite skjuts. Slutar man trampa, slutar också motorn att driva.

Joakim Stenberg, VD för Svenska cykelfabrikat- och grossistföreningen, tror att det är 2014 som är året då elcyklarna kommer att få sin frammarsch. Tidigare har elcyklarna endast utgjort en bråkdel av cykelförsäljningen, främst pga priset. Idag kan man däremot hitta billigare modeller som ändå har en bra batterikapacitet. Evobike ECO-3 exempelvis (jämförd av Aftonbladet 2014) kostar endast 7995 kronor och det är inte mycket mer än vad en vanlig, bra cykel kostar. På Test.se har vi ändå valt att fortsätta rekommendera elcykeln EcoRide Comfort som blev testvinnare 2012 (Min Planet). Det är en klassisk modell som passar både män och kvinnor!

Se hela vår test-sammanställning av elcyklar här

SE ÄVEN