HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bryggkaffe - Bäst i test

Test av bryggkaffe

17 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 27:e September, 2019, Baserad på 8 experttester.

Kaffe, det svarta guldet, är mycket populärt i Sverige! Vi i Sverige dricker faktiskt näst mest kaffe i hela världen. Det är bara våra grannar i Finland som dricker mer. Kaffe kan drickas på flera olika sätt, men här är bryggkaffe det allra vanligaste! Vill du dricka riktigt gott kaffe är en bra början att hitta din favoritsort – vilken rostning gillar du, och vilka sorters bönor? Testa dig fram och ta del av andras tips för att hitta just din favorit!

Jag kan allt om bryggkaffe – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Vilket kaffe som är bäst är förstås en smaksak, men det finns en del saker du själv kan göra för att få ut så mycket som möjligt av ditt kaffe! Något som faktiskt spelar större roll än du tror är din kaffebryggare. Dels är det viktigt för smaken på kaffet att bryggaren alltid är rengjord och avkalkad, och dels kan olika funktioner också spela roll! Att bryggaren är godkänd enligt ECBC-standard är en annan sak som kan säga något om hur bra kaffe bryggaren gör! ECBC-standard innebär bland annat att bryggaren inte får ta för lång tid på sig att brygga kaffet, att vattnet måste nå upp till en viss temperatur och att kaffebryggarna kan hålla kaffet varmt efter bryggning.

Förvaring och filter

Förvaring är också viktigt för smaken på ditt kaffe. Kaffe mår bra av så lite kontakt med syre som möjligt; så fort förpackningen öppnas börjar kaffets eteriska oljor att oxidera och smaken försämras lite i taget. Det bästa sättet att behålla smaken så länge som möjligt är att förvara kaffet i sin originalförpackning, väl försluten, och att förvara förpackningen i en lufttät burk. Förvara kaffet torrt, svalt och mörkt!

Ett vitt filter är faktiskt många gånger bättre än ett oblekt brunt filter. De bruna filtren släpper ifrån sig partiklar och ger kaffet en bismak av kartong. Men var noga med att välja ett vitt filter som blekts med hjälp av syre och inte klor!

För mycket pulver gör inte kaffet starkare!

Överdosera inte! Det gör inte kaffet starkare, utan ger det bara en beskare smak. Vill du ha ett starkare och kraftfullare kaffe är det en bättre idé att välja en mer mörkrostad sort. Var inte rädd för att testa något nytt! Kanske hittar du en till favorit: du måste ju faktiskt inte dricka samma kaffe till den långa lördagsfrukosten som du gör till vardags!

Dyrast inte nödvändigtvis bäst

Prisskillnaderna är relativt stora om man jämför de billigaste och de dyraste kaffeförpackningarna. För den prismedvetne finns det definitivt pengar att spara om man kan tänka sig att välja budgetalternativen. Priset behöver inte vara en indikation på att kaffet är godare! Något givet samband mellan pris och smak finns inte, utan testa dig fram och se vad just du tycker om.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Arvid Nordquist Classic Mellanrost

Testresultat
Omdömen Via prisjakt

Intensiv smak och doft 100 % hållbart certifierat (UTZ Certified) och klimatkompenserat
Bland de dyrare sorterna
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar kaffet Classic Mellanrost från Arvid Nordquist. Ett kaffe med klassisk smak som aldrig går ur tiden! Classic Mellanrost har en god, fruktig smak och doftar som kaffe ska. Aromen och styrkan är välbalanserad och färgen fin och klar. Både smaken och doften är intensiv. Rostningen är mild och syran är lagom.

Visa hela texten
Produktbeskrivning:
"Doftar lätt med aromer av mörk choklad och en ton av fransk nougat. Smaken är fyllig med livlig syrlighet. En renodlad och elegant smakupplevelse med lång välbalanserad eftersmak."
Vikt:
500 g
Innehållsförteckning:
100 % arabicabönor
Cirkapris:
43,95 :-
Certifiering:
UTZ-certifierat, Klimatkompenserat

Köp den till dessa priser idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr
Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Vi rekommenderar också:

Ica I Love Eco Elegant

Produktbeskrivning:
"Ett harmoniskt, smakfullt kaffe med frisk, citrusaktig karaktär och vindlande eftertoner som andas både blommor och honung."
Vikt:
450 g
Innehållsförteckning:
100 % arabicabönor
Cirkapris:
35,55 :-
Certifiering:
Rainforest Alliance. Fairtrade.
Visa alla specifikationerna

Löfbergs Mellanrost Eko

Produktbeskrivning:
"Eko mellanrost, ekologiskt odlat kaffe med smak av söta bär och toner av fyllig mjölkchoklad."
Vikt:
450 g
Innehållsförteckning:
100 % arabicabönor
Cirkapris:
37,95 :-
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Bryggkaffe - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kaffebryggare

UPPDATERAD 11:e Maj, 2020

Termos

UPPDATERAD 7:e Februari, 2020

Kapselmaskiner

UPPDATERAD 20:e December, 2019

Kaffekvarn

UPPDATERAD 15:e November, 2019

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt Kök

Publicerad

Mitt kök har testat 10 olika sorters bryggkaffe av typen mellanrost. Vinnaren blir Arvid Nordqvist Mellanrost. Både smaken och doften är intensiv. Rostningen är mild och syran är bra. Hela testpanelen tyckte om denna kaffesort. Löfbergs Ekologisk Mellanrost får betyget 4/5, smaken är balanserad, kryddig och doftar fruktigt. Vissa i panelen hade denna sort som favorit. Därför hamnar den på andraplats. Ica I Love Eco Mellanrost får betyget 3/5 och hamnar på tredjeplatsen. Detta kaffe har en god doft som är något chokladig. Den har även en nötaktig smak och en något besk och bitter eftersmak. I Love Eco uppskattas för den goda doften!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Bellarom får omdömet bäst i test av Aftonbladets testpanel. Det får positiva omdömen som bra beska syrlighet och fruktighet. Ett aromatiskt och balanserat bryggkaffe som får bäst betyg av panelen. Andraplatsen tar Ica - I love eco Elegant. Det har en smak som rustik och får omdömet "ett speciellt kaffe, på ett bra sätt" av juryn.  Tredjeplatsen tar Lindvalls Kaffe. Det har en god doft och bra smak. En i juryn ger den toppbetyg och de andra har det som favorit men inte bäst i test.

Vinnare i det här testet

Mitt kök

Publicerad

Expressens Mitt kök har testat mellanrostat kaffe från olika leverantörer, och bäst i test blev Löfbergs ekologiska mellanrost!


Löfbergs Mellanrost Eko är ett mycket trevligt kaffe som både luktar och smakar som kaffe ska, enligt testpanelen. Det har en fin balans mellan syra och beska, och toppas med trevligt fruktiga toner. Kraftfullt och fylligt!Tätt efter Löfbergs kaffe hamnade Lindvalls kaffe! Lindvalls mellanrostade kaffe är kraftfullt med något chokladiga toner, men har även en del syra som balanserar det hela på ett fint sätt.Det var flera kaffesorter som placerade sig tätt efter Lindvalls, men enligt Test.se’s redaktions bedömning går tredjeplatsen (med en ”stark trea!” i betyg) till Garant Ekologiskt Bryggkaffe. Garants mellanrost har en tydlig beska i smaken, men också inslag av både syrliga och fruktiga toner. Somliga i panelen tyckte att balansen däremellan var riktigt bra, medan andra tyckte att smakbilden i sin helhet blev något rörig. Allt som allt är det enda ett riktigt gott kaffe med en trevlig eftersmak!

Vinnare i det här testet

ETC

Publicerad

Kaffe är ett av de mest besprutade livsmedlen i världen och ligger i topp på Naturskyddsföreningens lista över varor vi borde välja att handla ekologiskt. Men vilket ekokaffe är godast? ETC har testat sju sorter och hittat en solklar vinnare. Många av bekämpningsmedlem som används hör hemma i giftskåpet och är förbjudna i Sverige, men drabbar plantagearbetare, djur och natur hårt där kaffet produceras. ETCs testpanel bestod av tre rutinerade kaffedrickare på företaget, varav en expert utöver det vanliga, Tobias Berving. Efter noggrant avsmakande och doftande stod det klart att poängskillnaden var liten mellan de flesta sorterna, men ett kaffe stack ut och framkallade entusiastiska utrop: Zoégas Hazienda. Det var tveklöst det godaste kaffet i testet. Kaffet är märkt med både KRAV och Fairtrade och är gjort av Arabicabönor från Östafrika, Central- och Sydamerika. Panelen tyckte att kaffet hade djup smak med toner av svarta vinbär. Den är något fruktig/blommig, komplext och helt enkelt jättegott. Arvid Nordquist är kaffet som tog andraplats med REKO Mörkrost. Här finns KRAV-märkning, Fairtrade-märkning och EU-lövet! Det är gjort av Arabicabönor från Östafrika, Centralamerika, Asien och Nicaragua. Kaffet är fylligt, nötigt och kryddigt med lätt rostton. Coops egna kaffe Änglamark tog tredjeplats och är märkt med KRAV, WE Effect, Fairtrade och EU-lövet. Ursprunget är Arabicabönor från Nicaragua och andra länder, beroende på tillgång och årstid. Smaken är syrlig och mjuk och har fina övertoner, men är ändå något platt i smaken.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

I detta test från Ica-Kuriren har man botaniserat bland olika sorters ekologiskt bryggkaffe. Smakpanelen har fått dofta och provsmaka på 9 st varierande kaffemärke av mellanrost. Bryggningen har skett med Moccamasters testvinnande kaffebryggare och man har använt medelhårt vatten från Stockholm. Betygsskalan ligger på 1-5, där 5 är det bästa betyget.

Ica-Kurirens vinnare heter Classic Eco och är ett kaffe som är gjort på arabicabönor från Centralamerika, Indonesien och Östafrika. Kaffet kommer från KRAV- och Fairtradecertifierade kaffegårdar. Smaken är karaktärsfull med inslag av kryddiga aromer. Kaffet har en espressokänsla och beskan är nyanserad. Classic Eco kostar ca 39 kr för ett paket med 500 gram kaffe. Slutbetyget blir 5 hjärtan av 5 möjliga!

Löfbergs Savannah är också ett ekologiskt kaffe som får full pott i betygsskalan. Bönorna som utgör kaffet är handplockade från Östafrika, Syd- och Centralamerika. Rostningen har skett i Karlstad. Detta KRAV-märkta kaffe har en balanserad smak med fruktighet och nertonad beska. Eftersmak är angenäm och aromrik. Lövbergs Savannah har en härlig doft av mockakaffe, mörk choklad och kryddor. Kaffet kostar ca 37 kr för en förpackning med 500 gram gram.

Bästa budgetalternativet är Coop Ekologiskt som kostar ca 29 kr för ett paket med 500 gram kaffe. Kaffet består av 100 % arabicabönor som är märkta med EU-lövet. Smaken är fyllig och doftar mörk choklad och torkad frukt. Längst ner i botten hittar vi kaffet Cafe Organic som både är dyrast och sämst i testet. Kaffet doftar illa av kaffesump och smaken påminner om kaffe som stått alldeles för länge på bryggaren.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i ett stort test smakat och poängbedömt 16 stycken olika sorters bryggkaffe. De bedömda kaffesorterna är av mellanrost, den vanligaste formen av bryggmalet kaffe. Priserna varierar relativt mycket, de lägsta kilopriserna ligger på cirka 40 kronor och de dyraste på cirka 90 kronor. I vissa av kaffeförpackningarna hittades förhöjda halter av furan, akrylamid och mögelgiftet ochratoxin. Något annat som sticker ut är att koffeinhalten varierar mellan 8,6 g/kg och 22,3 g/kg, beroende på märke.

I testet har man bedömt färg, doft och smak på kaffesorterna, men även skickat in kaffet till ett laboratorium som analyserat innehållet. Både önskvärda och mindre önskvärda har hittats, bland annat tidigare nämnda ämnen och gifter. Betygssystemet som Råd & Rön använder för att kora sin vinnare är inte helt enkelt att förstå, man låter både smakupplevelse, önskade ämnen och oönskade ämnen spela roll för betyget. För mer detaljerad information om detta betygssystem se Råd & Röns hemsida.

Den knappa vinnaren i Råd & Röns test är kaffet Maxwell House som placerar sig knappt före tvåan Blå Mocca och trean Xtra. Det som förenar ettan och tvåan är att de tillhör testets dyraste kaffesorter, de kostar mellan 80-90 kr/kg. Trean Xtra är dock testets billigaste kaffemärke och måste lyftas fram som bästa budgetalternativ. Det kostar endast 40 kr/kg, vilket är anmärkningsvärt billigt jämfört mot testvinnaren.

Vinnare i det här testet

Byggnadsarbetaren

Publicerad

Tidningen Byggnadsarbetaren har i ett litet test recenserat och bedömt sex stycken olika kaffesorter. Smakpanelen består av fem stycken snickare från Veidekke i Stockholm. Under en hel arbetsdag har arbetslaget prövat de olika kaffesorterna. Självklart har det varit blindtester och man har bedömt smak, doft och styrka. Sedan har ett sammanlagt slutbetyg delats ut.

Den kaffesort som snickarna gillar bäst är Classic Mellanrost. Smakmässigt är Classic det kaffe som får klart bäst betyg, 4,5 poäng av 5 möjliga. Ingen av de fem övriga kaffesorterna får över 3 poäng då det kommer till smak. Classic Mellanrost får också bra betyg för sin doft och styrka. En del av omdömena lyder: ”Det smakade som kaffe ska smaka” och ”Ett av de bättre”.

De kaffesorterna som klarar sig sämst i Byggnadsarbetarens test är Löfbergs Lila och Coop X-tra. Allra sämst är Coop X-tra som får mycket dåliga omdömen från smakpanelen. Detta kaffe får bottenbetyg i både smak, doft och styrka. ”Fyfan, smakar motorolja” och ”Besk eftersmak” lyder några av omdömena.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta stycken olika kaffesorter och gett dem mellan ett och fem fyrar i betyg. Både priser och omdöme varierar ganska mycket visar det sig. Det finns inget direkt samband mellan pris och kvalitet. Dyra kaffesorter får både bra och dåliga omdömen. Testets billigaste kaffe klarar sig bra smakmässigt och hamnar i mitten av betygslistan. I GP:s test är både ekologiska och vanliga kaffeförpackningar representerade.

GP:s vinnare bland bryggkaffe är Gevalia Ekologiskt som får toppbetyget fem fyrar. De positiva omdömena berömmer den fina färgen och den välluktande doften. Smaken lovordas och man tycker att detta kaffe passar de flesta. Några negativa omdömen delas inte ut Gevalia Ekologiskt. Tre stycken kaffesorter får det näst högsta betyget: Classic Mellanrost, Blå Mocca Ekologisk Brygg och Coop Ekologiskt Bryggmalet.

Den kaffesort som klarar sig sämst i GP:s test är Ica Ekologiskt Brygg. Någon i smakpanelen ger detta kaffe godkänt, men inte mer. De negativa omdömena är desto fler. ”Kemiskt doft” och ”Skulle jag bli serverad detta kaffe på kafé skulle jag kräva pengarna tillbaka” är några exempel på de mindre smickrande omdömen detta kaffe får.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.