Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av bryggkaffe

mat & dryck uppdaterad 21:e September, 2015, Baserad på 5 testkällor.

Kaffe, det svarta guldet som vissa kallar det är mycket populärt i Sverige och även i våra nordiska grannländer. Bara i Sverige dricks det i genomsnitt 3 ½ kopp om dagen per invånare, vilket motsvarar knappt åtta kilo bönor per år. Finland är dock betydligt värre, här dricker man mest kaffe i hela världen. Hela tolv kilo kaffe konsumeras här per år och invånare! Kaffe dricks i alla former, exempel är kokkaffe, bryggkaffe, perkolatorkaffe, espresso, caffe latte mm. Det vanligaste är dock bryggkaffe, som dominerar på arbetsplatser och i hemmet.De tre tester som vi kikat närmare på har smakat igenom och betygsatt bryggkaffe med mellanrostning. De flesta av kaffeförpackningarna är normala bryggkaffesorter, men i någon av testerna har även ekologiska kaffevarianter testats. Råd & Röns test bedömer inte endast smaken, utan tittar också på om kaffet innehåller önskade eller mindre önskade ämnen. Vissa kaffesorter har förhöjda nivåer av oönskade ämnen som furan och akrylamid.Prisskillnaderna är relativt stora om man jämför de billigaste och de dyraste kaffeförpackningarna. För den prismedvetne finns det definitivt pengar att spara, om man kan tänka sig att välja budgetalternativen. Några av de billigare varianterna får riktigt bra betyg, i flera av testerna. Så något givet samband mellan dyra kaffesorter och hög kvalitet finns inte.

Test.se rekommenderar

Classic Mellanrost - bäst i test bland Bryggkaffe 2017
Classic Mellanrost, bäst i test.

Classic Mellanrost - Vi på Test.se har valt att rekommendera kaffet Classic Mellanrost från Arvid Nordquist. Classics kaffe toppar testet från Byggnadsarbetaren(1/9-11) och placerar sig topp tre i GP.s test(2/2-12). Classic Mellanrost har enligt smakpanelerna en god, fruktig smak och doftar som kaffe skall. Aromen och styrkan är välbalanserad och färgen fint brun och klar.

Bästa pris Bästa pris

Bryggkaffe - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Termos

UPPDATERAD 31:e Augusti, 2017

Kaffebryggare

UPPDATERAD 19:e Juli, 2017

Kaffekvarn

UPPDATERAD 29:e Juni, 2017

Kapselmaskiner

UPPDATERAD 11:e Januari, 2017

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

ETC

Publicerad

Kaffe är ett av de mest besprutade livsmedlen i världen och ligger i topp på Naturskyddsföreningens lista över varor vi borde välja att handla ekologiskt. Men vilket ekokaffe är godast? ETC har testat sju sorter och hittat en solklar vinnare. Många av bekämpningsmedlem som används hör hemma i giftskåpet och är förbjudna i Sverige, men drabbar plantagearbetare, djur och natur hårt där kaffet produceras. ETCs testpanel bestod av tre rutinerade kaffedrickare på företaget, varav en expert utöver det vanliga, Tobias Berving. Efter noggrant avsmakande och doftande stod det klart att poängskillnaden var liten mellan de flesta sorterna, men ett kaffe stack ut och framkallade entusiastiska utrop: Zoégas Hazienda. Det var tveklöst det godaste kaffet i testet. Kaffet är märkt med både KRAV och Fairtrade och är gjort av Arabicabönor från Östafrika, Central- och Sydamerika. Panelen tyckte att kaffet hade djup smak med toner av svarta vinbär. Den är något fruktig/blommig, komplext och helt enkelt jättegott. Arvid Nordquist är kaffet som tog andraplats med REKO Mörkrost. Här finns KRAV-märkning, Fairtrade-märkning och EU-lövet! Det är gjort av Arabicabönor från Östafrika, Centralamerika, Asien och Nicaragua. Kaffet är fylligt, nötigt och kryddigt med lätt rostton. Coops egna kaffe Änglamark tog tredjeplats och är märkt med KRAV, WE Effect, Fairtrade och EU-lövet. Ursprunget är Arabicabönor från Nicaragua och andra länder, beroende på tillgång och årstid. Smaken är syrlig och mjuk och har fina övertoner, men är ändå något platt i smaken.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

I detta test från Ica-Kuriren har man botaniserat bland olika sorters ekologiskt bryggkaffe. Smakpanelen har fått dofta och provsmaka på 9 st varierande kaffemärke av mellanrost. Bryggningen har skett med Moccamasters testvinnande kaffebryggare och man har använt medelhårt vatten från Stockholm. Betygsskalan ligger på 1-5, där 5 är det bästa betyget.

Ica-Kurirens vinnare heter Classic Eco och är ett kaffe som är gjort på arabicabönor från Centralamerika, Indonesien och Östafrika. Kaffet kommer från KRAV- och Fairtradecertifierade kaffegårdar. Smaken är karaktärsfull med inslag av kryddiga aromer. Kaffet har en espressokänsla och beskan är nyanserad. Classic Eco kostar ca 39 kr för ett paket med 500 gram kaffe. Slutbetyget blir 5 hjärtan av 5 möjliga!

Löfbergs Savannah är också ett ekologiskt kaffe som får full pott i betygsskalan. Bönorna som utgör kaffet är handplockade från Östafrika, Syd- och Centralamerika. Rostningen har skett i Karlstad. Detta KRAV-märkta kaffe har en balanserad smak med fruktighet och nertonad beska. Eftersmak är angenäm och aromrik. Lövbergs Savannah har en härlig doft av mockakaffe, mörk choklad och kryddor. Kaffet kostar ca 37 kr för en förpackning med 500 gram gram.

Bästa budgetalternativet är Coop Ekologiskt som kostar ca 29 kr för ett paket med 500 gram kaffe. Kaffet består av 100 % arabicabönor som är märkta med EU-lövet. Smaken är fyllig och doftar mörk choklad och torkad frukt. Längst ner i botten hittar vi kaffet Cafe Organic som både är dyrast och sämst i testet. Kaffet doftar illa av kaffesump och smaken påminner om kaffe som stått alldeles för länge på bryggaren.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i ett stort test smakat och poängbedömt 16 stycken olika sorters bryggkaffe. De bedömda kaffesorterna är av mellanrost, den vanligaste formen av bryggmalet kaffe. Priserna varierar relativt mycket, de lägsta kilopriserna ligger på cirka 40 kronor och de dyraste på cirka 90 kronor. I vissa av kaffeförpackningarna hittades förhöjda halter av furan, akrylamid och mögelgiftet ochratoxin. Något annat som sticker ut är att koffeinhalten varierar mellan 8,6 g/kg och 22,3 g/kg, beroende på märke.

I testet har man bedömt färg, doft och smak på kaffesorterna, men även skickat in kaffet till ett laboratorium som analyserat innehållet. Både önskvärda och mindre önskvärda har hittats, bland annat tidigare nämnda ämnen och gifter. Betygssystemet som Råd & Rön använder för att kora sin vinnare är inte helt enkelt att förstå, man låter både smakupplevelse, önskade ämnen och oönskade ämnen spela roll för betyget. För mer detaljerad information om detta betygssystem se Råd & Röns hemsida.

Den knappa vinnaren i Råd & Röns test är kaffet Maxwell House som placerar sig knappt före tvåan Blå Mocca och trean Xtra. Det som förenar ettan och tvåan är att de tillhör testets dyraste kaffesorter, de kostar mellan 80-90 kr/kg. Trean Xtra är dock testets billigaste kaffemärke och måste lyftas fram som bästa budgetalternativ. Det kostar endast 40 kr/kg, vilket är anmärkningsvärt billigt jämfört mot testvinnaren.

Vinnare i det här testet

Byggnadsarbetaren

Publicerad

Tidningen Byggnadsarbetaren har i ett litet test recenserat och bedömt sex stycken olika kaffesorter. Smakpanelen består av fem stycken snickare från Veidekke i Stockholm. Under en hel arbetsdag har arbetslaget prövat de olika kaffesorterna. Självklart har det varit blindtester och man har bedömt smak, doft och styrka. Sedan har ett sammanlagt slutbetyg delats ut.

Den kaffesort som snickarna gillar bäst är Classic Mellanrost. Smakmässigt är Classic det kaffe som får klart bäst betyg, 4,5 poäng av 5 möjliga. Ingen av de fem övriga kaffesorterna får över 3 poäng då det kommer till smak. Classic Mellanrost får också bra betyg för sin doft och styrka. En del av omdömena lyder: ”Det smakade som kaffe ska smaka” och ”Ett av de bättre”.

De kaffesorterna som klarar sig sämst i Byggnadsarbetarens test är Löfbergs Lila och Coop X-tra. Allra sämst är Coop X-tra som får mycket dåliga omdömen från smakpanelen. Detta kaffe får bottenbetyg i både smak, doft och styrka. ”Fyfan, smakar motorolja” och ”Besk eftersmak” lyder några av omdömena.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta stycken olika kaffesorter och gett dem mellan ett och fem fyrar i betyg. Både priser och omdöme varierar ganska mycket visar det sig. Det finns inget direkt samband mellan pris och kvalitet. Dyra kaffesorter får både bra och dåliga omdömen. Testets billigaste kaffe klarar sig bra smakmässigt och hamnar i mitten av betygslistan. I GP:s test är både ekologiska och vanliga kaffeförpackningar representerade.

GP:s vinnare bland bryggkaffe är Gevalia Ekologiskt som får toppbetyget fem fyrar. De positiva omdömena berömmer den fina färgen och den välluktande doften. Smaken lovordas och man tycker att detta kaffe passar de flesta. Några negativa omdömen delas inte ut Gevalia Ekologiskt. Tre stycken kaffesorter får det näst högsta betyget: Classic Mellanrost, Blå Mocca Ekologisk Brygg och Coop Ekologiskt Bryggmalet.

Den kaffesort som klarar sig sämst i GP:s test är Ica Ekologiskt Brygg. Någon i smakpanelen ger detta kaffe godkänt, men inte mer. De negativa omdömena är desto fler. ”Kemiskt doft” och ”Skulle jag bli serverad detta kaffe på kafé skulle jag kräva pengarna tillbaka” är några exempel på de mindre smickrande omdömen detta kaffe får.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"