HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av cykelhjälmar för barn

till barn uppdaterad 19:e September, 2017, Baserad på 4 experttester.

Varje dag drabbas ca. fem cyklister av skallskador i Sverige, vilket är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. En cykelhjälm är därför som en riktigt billig livförsäkring. Den skyddar huvudet om det skulle ske en olycka. Om hjälmen sköts om väl och inte utsätts för en kraftig stöt, har den en livslängd på drygt fem år. Hjälmen ska skydda panna, nacke och tinnig, men också sitta bekvämt på huvudet och vara lätt att ta på och av. Det är dessutom viktigt att ditt barn tycker om hjälmen som köps, för är de inte nöjda med sin cykelhjälm, finns det risk att barnen lämnar den hemma i alla fall.
Till barn under 7 år ska du välja en hjälm med grönt spänne. De hjälmarna skyddar lika bra som andra hjälmar, men spännet löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen, exempelvis i samband med lek. Observera att småbarnshjälmar med grönt spänne har en annan CE-märkning än vanliga cykelhjälmar. En småbarnshjälm uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar, SS-EN 1080.

Test.se rekommenderar

Scott Spunto - bäst i test bland Cykelhjälmar för barn 2018
Scott Spunto, bäst i test.

Scott Spunto - Här på Test.se väljer vi nu att rekommendera Scott Spunto som barncykelhjälm. Hjälmen var en av flera “Bäst i test”-hjälmar hos norska Klikk (2017) och eftersom Scott Spunto var enda modellen som faktiskt går att köpa i Sverige, valde vi att placera den högst. Under hakan knäpps hjälmen fast med hjälp av ett spänna och bak i nacken finns en justeringsratt, där man anpassar hjälmen efter barnets huvud. Stötdämpningsegenskaperna hos hjälmen är mycket bra, även vid fall på trottoarkant.

Scott Spunto är hjälmen för juniorer - med samma funktioner som en hjälm för… Läs mer

Cykelhjälmar för barn - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Elcyklar

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2018

Cykelhjälmar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2018

Cykelpumpar

UPPDATERAD 17:e Maj, 2018

Cykellås

UPPDATERAD 17:e Maj, 2018

Cykelhållare

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Klikk.no

Publicerad

En bra cykelhjälm kan betyda skillnaden mellan liv och död om en olycka skett. Det gäller för cykelhjälmen att skydda från fall både fram- och bakifrån, samt från sidorna. Den ska även skydda bra både på plan mark och mot kant, så som trottoarkanter. Bike Kidz Junior, Bell Tater, Scott Spunto, Biltema Junior och Giro Rodeo får samtliga samma tärningskast - 5. Jag har därför valt att placera Scott Spunto högst på listan, då flera av de andra hjälmarna inte längre går att köpa i Sverige. Scott Spunto finns i storlekarna 50 till 56. Under hakan knäpps hjälmen med ett spänne och bak i nacken finns en ratt där man ställer in hjälmen efter barnets huvud. Klikk har givit hjälmen 5,2 i betyg för dess stötdämpningsegenskaper och 4,8 för placeringen av låsningssystemet, vilket givit ett sammantaget betyg på 5,1. De har kommenterat dess dämpningsegenskaper som bra, men att knäppet (låsningen) inte är tillräckligt starkt. Hjälmen har heller inga reflexer. Bike Kidz Junior finns i storlekarna 50-57 och precis som Scott, finns ett knäppe under hakan och justeringsratt i nacken. Det finns heller inga reflexer, men har ändå fått omdömet “En billig och bra hjälm”. Bell Tater finns i storlekarna 46-50/50-54 och hjälmen har, istället för knäppe, ett dralåsjustering, samt elastiskt band i nacken istället för justeringsratt. På denna hjälm finns reflexer!

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Folksam har testat cykelhjälmar för barn och det är stora skillnader mellan de olika fabrikaten. Samtliga hjälmar skulle behöva betydligt bättre skydd vid sneda slag, som resulterar i rotation av huvudet. Sneda slag sker nämligen i alla cykelolyckor, ofta med följ av hjärnskakning. I testet var det bara en hjälm som klarade av de sneda slagen Folksam utsatte fabrikaten för. Folksam har gjort tre krocktester per hjälm: Ett som motsvarar ett rakt slag av huvudet vid 20 km/tim och två tester som motsvarar sneda slag som skapar rotation av huvudet – vilket man i sin tur vet är kritiskt för hjärnskador – vid hastigheten 27 km/tim. För att testa komforten, lät Folksam 15 tredjeklassare testa hjälmarna och bedöma hur enkelt eller svårt det var att justera dem. Scott Lin MIPS är den hjälm som blivit bäst i test. Den är lätt, luftig och skön att använda, men nackreglaget sitter långt ner. Hjälmen är utrustad med ett s.k. MIPS-system, som innebär ett lågfriktionsskikt på insidan av hjälmen. Det ska motverka rotationsvåld och enligt företagets egna tester ska detta reduceras med ca. 40 procent. På andraplats hamnade Brighthelmet Kids. Denna modellen passar bäst för småbarn. Hjälmen är utrustad med LED-teknik, en belysningsslinga som gör att cyklisten syns bättre i mörker. Hjälmen är dock svår att spänna. Tredjeplatsen gick till Biltema Cykelhjälm, men det är svårt att få en bra passform på den.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio cykelhjälmar för barn och det visar sig att tre utav dem inte klarar av kraven. En av hjälmarna klarar inte de grundläggande stötdämpningskraven och de andra två klarar inte av kraven på hakremmen. Genom att släppa ett hjälmförsett provhuvud mot både ett platt städ och ett kantstensstäd, testades hjälmarnas stötdämpning. Falltestet genomfördes i fyra hjälmpositioner under två olika temperaturförhållanden. Abus Chilly-hjälmen klarar inte av detta testmomentet och fick dåligt resultat när framsidan slår i kanten och när ovansidan slår i platt. Detta borde tillverkaren upptäckt själv redan på teststadiet. Företaget ska nu själva undersöka hjälmarna, innan de beslutar om de ska dra tillbaka produkten. Två andra hjälmar, Etto Bernina och Limar 149, får underkänt vid provning av hjälmarnas hakbandssystem och även tillverkarna av dessa hjälmar ska undersöka felen närmare. Vid köp av ny cykelhjälm handlar det både om ergonomi och utseende, därför är det viktigt att prova hjälmen först. Om barnet inte trivs med hjälmen, minskar risken att den används. Testets vinnare är Bike Kidz, som fått genomgående höga betyg. Andraplats har gått till Bell Tater. Den har en bra hållfasthet i hakrem, men vid kyla minskar stötdämpningen. Scott Spunto hamnade på tredjeplats och ger bra stötdämpning vid värme, men dessvärre är den sämre vid kyla.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 26 cykelhjälmar, 12 för vuxna och 14 för barn. Testet visar att tre hjälmar inte klarar säkerhetskraven: Limar 525 och Met Cameleonte Executive (vuxenhjälmar) och Crato C-Kid (juniorhjälm). När Råd och rön testar hjälmarna, sätter de högre krav på säkerheten än vad standardkraven som finns har. De mäter även hjälmarnas eventuella innehåll av skadliga kemikalier. Limar 515 fick bäst resultat bland barnhjälmarna, med 76 i samlat betyg. Hjälmen har fått höga och jämna betyg för stötskydd och hanterbarhet. Den skyddar huvudet bra mot olika fall och den har en v-format reflex baktill, vilket är mycket bra. Råd och röns juniortestpanel tyckte mycket om designen på Limar 515. Testet visar dock att flera hjälmar i toppskiktet skyddar huvudet i princip lika bra, så låt därför dina egna förutsättningar avgöra vilken du ska köpa. Komforten är mycket viktig – om hjälmen inte sitter skönt, skaver eller om du helt enkelt inte trivs med den, är risken stor att den ändå lämnas hemma. De flesta hjälmar i testet luftar huvudet på ett bra sätt, men vissa hjälmar behåller inte passformen om man hänger eller bär dem i hakremmen, vilket i längden kan bli irriterande att behöva justera varje gång den ska användas.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"