HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cykelhjälmar för barn - Bäst i test

Test av cykelhjälmar för barn

19 ST PRODUKTER TESTADE

till barn uppdaterad 16:e September, 2020, Baserad på 8 experttester.

Varje dag drabbas tre cyklister av skallskador i Sverige, vilket är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. En cykelhjälm är därför en riktigt billig livförsäkring! Om hjälmen sköts om väl och inte utsätts för en kraftig stöt har den en livslängd på drygt fem år. Hjälmen ska skydda panna, nacke och tinning, men också sitta bekvämt på huvudet och vara lätt att ta på och av. Det är dessutom viktigt att ditt barn tycker om hjälmen som köps, för är hen inte nöjd med sin cykelhjälm finns det risk att den lämnas hemma! 

Till barn under 7 år kan det vara smart att välja en hjälm med grönt spänne. De hjälmarna skyddar lika bra som andra hjälmar, men spännet löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen, exempelvis i samband med lek. Observera att småbarnshjälmar med grönt spänne har en annan CE-märkning än vanliga cykelhjälmar. En småbarnshjälm uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar, SS-EN 1080.

Vill du veta vilken hjälm som är bäst för vuxna - läs då vår sammanställning om cykelhjälmar.

Bäst i test: Lazer Nut'z Mips

Testresultat
Länsförsäkringar 2018,    Folksam 2017,    Testfakta 2018
Autofit-system Bra ventilation Bra rotationsskydd
Inget grönt spänne
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Lazer Nut'z Mips! Den skyddar riktigt bra vid sneda inslag och har bra stötdämpning. Det är en lätt hjälm med en tålig InMold-konstruktion. Hjälmen har dessutom ett särskilt autofit-system som ser till att passformen blir perfekt! 16 ventilationshål ser till att hjälmen inte blir för varm.

Lazer Nut's Mips har inte ett grönt spänne och bör därför inte användas av små barn. För dem rekommenderas istället Lazer P'Nut, som även den är utrustad med Mips-skydd. 

Visa hela texten
Storlekar:
One Size, S (50–56 cm)
Antal ventilationshål:
16
Grönt spänne:
Tillgängliga färger:
Blå, Grå, Grön, Lila, Rosa, Röd, Svart, Vit
Funktioner:
In-Mold konstruktion, MIPS, Reflexer, Autofit Retention System

Vi rekommenderar också:

Scott Spunto

Testresultat
Klikk.no 2017,    Testfakta 2013
Storlekar:
Medium, One Size (50–56 cm
Grönt spänne:
Tillgängliga färger:
Blå, Grön, Gul, Lila, Orange, Rosa, Röd, Silver, Svart, Vit
Funktioner:
In-Mold konstruktion
Visa alla specifikationerna

Cykelhjälmar för barn - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Cykelhjälm

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Elcykel

UPPDATERAD 17:e September, 2020

Cykellampor

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykellås

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykelhållare

UPPDATERAD 15:e Juli, 2019

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har valt ut tio olika modeller på cykelhjälmar för barn och utvärderat dem. De utvärderade bland annat hur säkra hjälmarna är genom att mäta hur stor risken är för skador vid islag framifrån, bakifrån och från sidan. Hjälmarna är gjorda för barn på sju år och uppåt. Den hjälm som fick bäst samlat betyg kommer från BTwin och heter City 100, den har dessutom ett mycket lågt pris varför den får utmärkelsen Bra köp. 

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 11 juniorhjälmar för att avgöra vilken skillnad Mips-skydd gör för säkerheten och har kommit fram till att det är stor skillnad! Det är upp till 60 % större risk att få hjärnskakning vid sneda inslag i en hjälm utan Mips. Alla hjälmar med Mips-skydd skyddar dock inte lika bra!

Bäst totalbetyg fick Lazer Nut’z Mips. Den har testets bästa skydd mot huvudrotation och fullt godkänd stötdämpning. Hjälmen ligger också långt under gränsen för hur hög G-kraften får bli vid raka inslag.

Näst bäst i testet är Spectra Helmer Mips. Hjälmen har bra skydd mot sneda inslag och fullt godkänd stötdämpning. G-kraften som når huvudet framtill är mycket låg, och i övrigt är den långt under maxgränsen.

Den tredje cykelhjälmen som presenteras är Occano Junior Mips. Den skyddar helt okej mot huvudrotation och har godkänd stötdämpning. G-kraften som når huvudet baktill är riktigt låg, och i övrigt ligger den långt under maxgränsen.

Vinnare i det här testet

Länsförsäkringar

Publicerad

Länsförsäkringar har låtit 11 cykelhjälmar för lite äldre barn gå igenom en mängd tester för att se hur bra de står sig mot olika sorters våld. Alla testade hjälmar är helt okej, men tre stycken sticker ut från mängden: Lazer Nut’z Mips, Scott Grove Plus Mips och Limar 560 Mips Bikehelmet. De här tre hjälmarna fick goda resultat i alla tester och kan därmed anses vara bland de säkraste hjälmarna på marknaden.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

En bra cykelhjälm kan betyda skillnaden mellan liv och död om en olycka skett. Det gäller för cykelhjälmen att skydda från fall både fram- och bakifrån, samt från sidorna. Den ska även skydda bra både på plan mark och mot kant, så som trottoarkanter. Bike Kidz Junior, Bell Tater, Scott Spunto, Biltema Junior och Giro Rodeo får samtliga samma tärningskast - 5. Jag har därför valt att placera Scott Spunto högst på listan, då flera av de andra hjälmarna inte längre går att köpa i Sverige. Scott Spunto finns i storlekarna 50 till 56. Under hakan knäpps hjälmen med ett spänne och bak i nacken finns en ratt där man ställer in hjälmen efter barnets huvud. Klikk har givit hjälmen 5,2 i betyg för dess stötdämpningsegenskaper och 4,8 för placeringen av låsningssystemet, vilket givit ett sammantaget betyg på 5,1. De har kommenterat dess dämpningsegenskaper som bra, men att knäppet (låsningen) inte är tillräckligt starkt. Hjälmen har heller inga reflexer. Bike Kidz Junior finns i storlekarna 50-57 och precis som Scott, finns ett knäppe under hakan och justeringsratt i nacken. Det finns heller inga reflexer, men har ändå fått omdömet “En billig och bra hjälm”. Bell Tater finns i storlekarna 46-50/50-54 och hjälmen har, istället för knäppe, ett dralåsjustering, samt elastiskt band i nacken istället för justeringsratt. På denna hjälm finns reflexer!

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Folksam genomför regelbundet tester av cykelhjälmar, och i 2017 års test är det bara tre av nio hjälmar som till fullo klarar av testet! Dessa tre hjälmar har alla fått samma betyg och rekommenderas av Folksam. Vi presenterar dem här i samma ordning som Folksam gör i testet.

Först ut är Etto Commuter Mips. Det är en skatehjälm med rotationsskydd som fungerar bra! Hjälmen saknar dock grönt spänne.

Nästa testvinnare är Giro Raze Mips, en standardhjälm med bra rotationsskydd. Saknar också grönt spänne.

Den tredje och sista testvinnaren är Lazer Nut’z Mips, och den har fått samma kommentar som hjälmarna ovan: bra rotationsskydd men saknar grönt spänne.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Folksam har testat cykelhjälmar för barn och det är stora skillnader mellan de olika fabrikaten. Samtliga hjälmar skulle behöva betydligt bättre skydd vid sneda slag, som resulterar i rotation av huvudet. Sneda slag sker nämligen i alla cykelolyckor, ofta med följ av hjärnskakning. I testet var det bara en hjälm som klarade av de sneda slagen Folksam utsatte fabrikaten för. Folksam har gjort tre krocktester per hjälm: Ett som motsvarar ett rakt slag av huvudet vid 20 km/tim och två tester som motsvarar sneda slag som skapar rotation av huvudet – vilket man i sin tur vet är kritiskt för hjärnskador – vid hastigheten 27 km/tim. För att testa komforten, lät Folksam 15 tredjeklassare testa hjälmarna och bedöma hur enkelt eller svårt det var att justera dem. Scott Lin MIPS är den hjälm som blivit bäst i test. Den är lätt, luftig och skön att använda, men nackreglaget sitter långt ner. Hjälmen är utrustad med ett s.k. MIPS-system, som innebär ett lågfriktionsskikt på insidan av hjälmen. Det ska motverka rotationsvåld och enligt företagets egna tester ska detta reduceras med ca. 40 procent. På andraplats hamnade Brighthelmet Kids. Denna modellen passar bäst för småbarn. Hjälmen är utrustad med LED-teknik, en belysningsslinga som gör att cyklisten syns bättre i mörker. Hjälmen är dock svår att spänna. Tredjeplatsen gick till Biltema Cykelhjälm, men det är svårt att få en bra passform på den.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio cykelhjälmar för barn och det visar sig att tre utav dem inte klarar av kraven. En av hjälmarna klarar inte de grundläggande stötdämpningskraven och de andra två klarar inte av kraven på hakremmen. Genom att släppa ett hjälmförsett provhuvud mot både ett platt städ och ett kantstensstäd, testades hjälmarnas stötdämpning. Falltestet genomfördes i fyra hjälmpositioner under två olika temperaturförhållanden. Abus Chilly-hjälmen klarar inte av detta testmomentet och fick dåligt resultat när framsidan slår i kanten och när ovansidan slår i platt. Detta borde tillverkaren upptäckt själv redan på teststadiet. Företaget ska nu själva undersöka hjälmarna, innan de beslutar om de ska dra tillbaka produkten. Två andra hjälmar, Etto Bernina och Limar 149, får underkänt vid provning av hjälmarnas hakbandssystem och även tillverkarna av dessa hjälmar ska undersöka felen närmare. Vid köp av ny cykelhjälm handlar det både om ergonomi och utseende, därför är det viktigt att prova hjälmen först. Om barnet inte trivs med hjälmen, minskar risken att den används. Testets vinnare är Bike Kidz, som fått genomgående höga betyg. Andraplats har gått till Bell Tater. Den har en bra hållfasthet i hakrem, men vid kyla minskar stötdämpningen. Scott Spunto hamnade på tredjeplats och ger bra stötdämpning vid värme, men dessvärre är den sämre vid kyla.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 26 cykelhjälmar, 12 för vuxna och 14 för barn. Testet visar att tre hjälmar inte klarar säkerhetskraven: Limar 525 och Met Cameleonte Executive (vuxenhjälmar) och Crato C-Kid (juniorhjälm). När Råd och rön testar hjälmarna, sätter de högre krav på säkerheten än vad standardkraven som finns har. De mäter även hjälmarnas eventuella innehåll av skadliga kemikalier. Limar 515 fick bäst resultat bland barnhjälmarna, med 76 i samlat betyg. Hjälmen har fått höga och jämna betyg för stötskydd och hanterbarhet. Den skyddar huvudet bra mot olika fall och den har en v-format reflex baktill, vilket är mycket bra. Råd och röns juniortestpanel tyckte mycket om designen på Limar 515. Testet visar dock att flera hjälmar i toppskiktet skyddar huvudet i princip lika bra, så låt därför dina egna förutsättningar avgöra vilken du ska köpa. Komforten är mycket viktig – om hjälmen inte sitter skönt, skaver eller om du helt enkelt inte trivs med den, är risken stor att den ändå lämnas hemma. De flesta hjälmar i testet luftar huvudet på ett bra sätt, men vissa hjälmar behåller inte passformen om man hänger eller bär dem i hakremmen, vilket i längden kan bli irriterande att behöva justera varje gång den ska användas.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.