HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av flytvästar för barn

till barn uppdaterad 7:e April, 2015, Baserad på 2 experttester.

Att välja en bra flytväst till sitt barn kan vara livsavgörande vid en olycka. De flesta barn bär en flytväst när de befinner sig på en båt, och många även när de är på bryggor, ifall de skulle ramla i vattnet. Men är flytvästen för stor eller helt enkelt inte sitter bra på barnets kropp, är den heller inte helt säker. För att enklast kontrollera om västen sitter bra på kroppen kan man ta tag i den vid skuldrorna och lyfta barnet. Barnets haka och öron ska inte kunna glida igenom halsöppningen. Västen ska också passa barnets vikt. En märkning – 100N eller högre ska finnas, den ska vara gul, röd eller orange, samt ha krage. Blöja och kläder som barnet eventuellt kommer att bära, ändrar flytvästens egenskaper. I övrigt gäller alla kontroller och det underhåll för västen som en flytväst för vuxna kräver. Och det viktigaste av allt – håll alltid barnet under uppsikt! Flytvästen är ingen barnvakt!

Test.se rekommenderar

Helly Hansen Kid safe - bäst i test bland Flytvästar för barn 2020
Helly Hansen Kid safe, bäst i test.

Helly Hansen Kid safe - Här på Test.se väljer vi att rekommendera Helly Hansens flytväst Kid Safe. Det är kanske Sveriges mest sålda barnflytväst, då den flera gånger blivit utsedd till bäst i test sedan 2008. Senast vann den ett test som utförts av Praktiskt Båtägande (Nr.5 2014). Flytvästen har mycket goda säkerhetsegenskaper och finns för barn upp till 15 kg, 10-25 kg och 20-35 kg (kallas då Junior Safe). Designen med kraftiga flytelement i nacken och hög flytkraft på magen minimerar risken att barnet hamnar upp och ner i vattnet. Västen är utrustad med dubbla grenband,… Läs mer

Flytvästar för barn - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Flytvästar

UPPDATERAD 25:e Mars, 2015

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Praktiskt Båtägande Nr 5/Baltic

Publicerad

I testet som utförts av Praktiskt Båtägande är majoriteten av babyflytvästarna föredömligt bra och alla klarar av de viktiga vändningstestet. Men istället har någon tillverkare satt design före komfort och en annan valt ett spänne som riskerar att öppna sig vid fel tillfälle. Av tolv testade flytvästar är det två som inte rekommenderas: O’Neill Infant och Biltema Baby. Bäst i testet är Helly Hansens Kid Safe och Baltic Bambi som delar första plats. Kid Safe passar barn mellan 5-15 kg och blev en vinnare med alla rätt. Flytelementen på framsidan är avfasande så att västen upplevs som smidig. Det bidrar troligtvis också till att barnet vänds rätt så snabbt. Midjebandet är brett, de dubbla grenbanden är rejäla och flärpen i rumpan har resår. Blixtlåset är enkelt att greppa med en ring. Det finns lyfthandtag upptill, samt ett ventilationshål som underlättar torkning. Baltic Bambi är en flytväst för barn upp till 15 kg. Den blev favoritvästen för många.Västen har bra flytkraft, vänder barnet snabbt och är lätt att ta på och av med endast fyra fästpunkter. Den fleecefodrade kragen gör västen mysig och blixtlås, samt att spännen upplevs som rejäla. Grenbandet har en alternativ fästpunkt för de minsta barnen och ett brett midjeband. Det är lätt att komma åt lyfthandtagen. Plastimo Typhoon finns till barn i storlek 3-10kg och 10-20 kg. Västen är enkel och ger ett lite billigt intryck. Ändå får den höga betyg vad gäller komfort, rörlighet och flytläge. Den är mjuk i tyget, kort i ryggen och har rejäla lyfthandtag i kragen. Den är lätt att ta på och av, samt att spännen och blixtlås är bra. Dock är midjebandet smalt.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju vanliga räddningsvästar för barn, enligt den europeiska säkerhetsstandarden. Västarna är i storleken 15-35 kg. Man testade västarna i flera moment: Fribord vid fall i vattnet, Kropps- och ansiktsvinkel, Tid det tar för att vända barnet rätt, samt Stabilitet och slagsida. Två av de sju flytvästarna klarade inte av kraven som ställdes på dem. Varken Baltics eller Plastimos västan kunde hålla munnen tillräckligt högt över vattenytan. Båda tillverkarna skyller de dåliga testresultaten på att laboratoriet använt sig av provdockor istället för riktiga barn som de själva testat västarna med. Av etiska skäl hade laboratoriet inte kunnat utföra alla moment, ifall flytvästarna hade burits av levande barn, det är främsta anledningen till att man använde sig av en provdocka. Bäst i testet var Regatta Soft, tätt följd av Helly Hansens Junior Safe. Se filmer från testet på Testfaktas hemsida.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"