HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Därför är en läsplatta bättre än en surfplatta för e-böcker

20:e Februari, 2017, 13:21

Den stora skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta, är att läsplattan inte har en vanlig LCD-skärm (eller dylikt), utan istället använder sig av elektroniskt bläck. Det finns såklart för- och nackdelar med att läsa på både surfplattor och läsplattor. En läsplatta är konstruerad på det viset att man ska kunna läsa längre texter utan problem, men precis som hos surfplattor finns olika funktioner att ta hänsyn till. Medan vissa läsplattor inte går att ansluta till internet alls, så finns det plattor med både WiFi och 3G. De flesta modeller saknar helt belysning och då krävs samma typ av hjälpmedel som för en vanlig bok, men det finns modeller med diodbelysning som lyser upp skärmen från sidan.

En stor fördel med en läsplatta och dess e-inkskärm är att den är skonsam mot ögonen, eftersom surfplattornas bakgrundsbelysta skärmar kan göra ögonen trötta. Läsplattorna ger alltså ungefär samma känsla som att läsa i en vanlig, tryckt bok i pappersform. En surfplattas LCD-skärm är inte tillverkad med hänsyn till att den ska kunna användas i direkt (eller indirekt) solljus, vilket ger läsplattorna ytterligare en fördel. Däremot är det inte optimalt att titta på t.ex. minnes-, kokböcker eller andra böcker med bilder i, eftersom läsplattorna saknar förmågan att visa färger, samt även rörliga bilder. (Det börjar dyka upp på marknaden, men har inte hittat helt rätt ännu!).

Batteritiden är betydligt mycket längre i en läsplatta, eftersom det enda som egentligen drar batteri är ett sidobyte. Medan man behöver ladda surfplattan varje dag, kanske man bara behöver ladda läsplattan en gång i veckan - eller ens i månaden! Lagringsutrymmet brukar vara på ett par GB, vilket kanske till en början låter lite, men en bok i ePub-format är i regel inte större än 500 kB - man får alltså plats med ett par tusen böcker på en läsplatta med 2-4 GB.


En del läsplattor har koppling till e-bokshandlare. Kindle är t.ex. ansluten till Amazon och Letto till svenska Adlibris. I andra fall behöver man gå via datorn och då är exempelvis gratisprogrammet Calibre ett utmärkt verktyg för att köpa och ladda hem böcker.

Slutsats

Läsplattorna är mer skonsamma för ögonen och de går att läsa på ute i direkt solljus tack vare dess skärmteknik. Oftast finns en direkt koppling till någon stor e-bokshandlare, men alternativet att ladda ner via dator finns också. Vissa läsplattor har internet och man har även möjligheten att surfa på dom - men då förlorar de lite av sin charm. De flesta föredrar en simpel, lätt läsplatta där man inte blir distraherad av att Facebook eller Angry Birds ligger två knapptryck bort - och batteritiden blir betydligt mycket längre, då de näst intill inte drar något batteri!

Test.se väljer vi att rekommendera Letto Frontlight. Detta är Adlibris alldeles egna läsplatta - tunn, smidig och med inbyggd belysning! Dess skärm är blänkfri och papperslik, vilket gör läsningen behaglig för ögonen, samt att plattan fungerar lika bra utomhus som inomhus. Med Letto Frontlight har du tillgång till hela Adlibris sortiment av e-böcker, närmare bestämt ca 16500 titlar, via direkt anslutning i läsplattan. Frontlight rymmer omkring 4000 titlar på en gång och den inbyggda ordboken gör det möjligt för dig som läsare att slå upp ord du inte förstår under läsningen. Drygt en gång i månaden behöver Letto Frontlight laddas!

SE ÄVEN