VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 15 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test vågtång 2024 – Få snyggaste vågorna i håret

Önskar du snygga och fräscha vågor i håret? Det kan du snabbt och enkelt få med en vågtång. Här har vi sammanställt testvinnare från populära varumärken, baserat på oberoende test. Vi ger dig också de bästa tipsen inför köpet i en stor guide.

Bäst i test vågtång 2024 – Få snyggaste vågorna i håret
Vi har jämfört
 • Värmeinställningar och inställningar.
 • Hur snabbt den värms upp.
 • Sladdens längd.
 • Om den stänger av sig automatiskt.
 • Resultat på vågorna.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

En vågtång är ett mellanting av locktång och krustång och ger samma resultat som när du flätar håret. Här använder vi vågtången Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver.

Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Babyliss
Babyliss Deep Wave
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Babyliss
Babyliss Deep Wave
Proffsig vågtång med tre olika värmeinställningar som ger mjuka hållbara vågor.
Testvinnare hos Elle 2022.
Högt betyg på test hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Nordicfeel.
Högt kundbetyg hos Lyko.
Populärt val hos Pricerunner.
Tre värmeinställningar 160-200 grader.
Keramiska plattor.
Automatisk avstägning.
Ger mjuka vågor.
Lättanvänd.
Sladd på 2,5 meter – roterande sladdfäste.
Värmetåligt salongsfodral följer med.
5 års garanti.

Babyliss är ett världsledande företag som tillverkar hår- och skönhetsprodukter. De grundades 1961 och företaget har ett nära samarbete med frisörer och salonger. I deras utbud finns bland annat plattänger, hårtork, varmluftsborste, locktång och vågtång.

Vi har utsett vågtången Babyliss Deep Wave till bäst i test ­– en proffsig vågtång som är både prisvärd och testvinnande. Test-redaktionen har själva använt vågtången och tycker om det busiga resultatet.

I ett test hos Elle blev den bästa vågtången för mjuka vågor. Den beskrivs som en lättanvänd vågtång som ger fina och skarvfria vågor i håret. Hos Pricerunner kom den på en femte plats när de testade locktänger och de gav den betyget 4,5 av 5. Enligt dem ger den ett charmigt och lekfullt resultat. Babyliss vågtång är en bästsäljare bland vågtängerna hos Nordicfeel och hos Lyko har kunderna gett betyget 4,5 av 5. 

Med den här vågtången får du salongsfint hår och du kan skapa djupa och vackra vågor i håret. Användarna själva tycker att vågorna blir snygga, att den är lätt att använda och att det går snabbt. Vissa upplever dock att vågorna blir något små.

Du klämmer fast håret mellan keramiska plattor och kan välja mellan tre olika temteraturer mellan 160 och 200 grader. Värmen fördelas jämnt vilket gör den skonsam för håret att använda. Eftersom vågtången har en djup konstruktion blir vågorna hållbara och effekten långvarig. Dessutom får håret en snygg glans.

Vågtången har en på- och av-knapp och stängs automatiskt av när det varit inaktiv ett tag. Sladden är på 2,5 meter och har ett roterande sladdfäste. Det följer med ett värmetåligt fodral att förvara vågtången i. Du har en lång garanti på fem år.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
HH Simonsen
HH Simonsen Rod Curling Iron vs5 Deep Waver
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
HH Simonsen
HH Simonsen Rod Curling Iron vs5 Deep Waver
Med denna högkvalitativa vågtång är det enkelt att skapa stora och iögonfallande vågor.
Bra betyg på test hos Elle 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Nordicfeel.
Värmeinställningar 110-210 grader.
Tredubbel titanbelagd yta med turmalin och oljor.
Snabb uppvärmning på 10-15 sekunder.
Ergonomiskt gummiklätt handtag.
Värmeskyddshandske och förvaringspåse följer med.
Sladd på 3 meter – roterande sladdfäste.
5 års garanti.

HH Simonsen är ett varumärke som gör professionella verktyg och produkter till håret som älskas av både frisörer och stylister. Alla deras produkter är snyggt designade med den senaste tekniken och är skonsamma mot håret.

HH Simonsen Rod Curling Iron vs5 Deep Waver är en lyxig vågtång som är snyggt designad och har allt du kan behöva. Den har fått goda recensioner på test hos Elle och beskrivs som en lättanvänd och okomplicerad vågtång som gör att du aldrig kan misslyckas med din styling. Enligt nöjda användare är vågtången lätt att använda och har en lång sladd som också underlättar stylingen. Vågtången är ett populärt val hos både Pricerunner och Nordicfeel.

Vågtången ger stora och iögonfallande vågor utan skarvar och du kan välja en temperatur mellan 110 och 210 grader. Den värms snabbt upp på bara 10-15 sekunder. Den har en tredubbel titanbelagd yta med turmalin och oljor som lämnar ett skinande resultat. Det ergonomiska handtaget är gummiklätt och gör vågtången bekväm att använda när du stylar håret. Sladden är på tre meter och har ett roterande sladdfäste.

Det följer med en både en värmeskyddshandske och en praktisk förvaringspåse. Du har fem års garanti.

 • Butiker & priser

Bästa flexibla Test.se logo
Remington
Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver
Bästa flexibla
Bästa flexibla Test.se logo
Remington
Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver
Vågtång med justerbara plattor som ger fyra olika typer vågor i håret.
Bästa budget på test hos Elle 2022.
Högt kundbetyg hos Lyko.
Populärt val och högt kundetyg hos Pricerunner.
Fem värmeinställningar 150-210 grader.
Justerbara plattor - fyra olika inställningar.
Värms upp på 30 sekunder.
Långvarig frisyr med optiheat teknologi.
Keramisk Grip tech-belägging.
Automatisk avstängning efter 60 minuter.
Sladd på 3 meter – roterande sladdfäste.

Remington grundades i New York 1937, sedan dess har de tillverkat stylingverktyg och skönhetsprodukter till både män och kvinnor. Under åren har de vuxit sig stora och förser miljontals kunder med stylingprodukter som ligger i teknologisk framkant - allt för att göra din vardag lite enklare. Remington har fått flera utmärkelser för sina skönhetsprodukter, en slags garant för att deras produkter håller hög kvalitet.

Vi har valt att rekommendera Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver. Den blev bästa budget på test hos Elle och är en vågtång som du kan använda till flera olika frisyrer. Vågtången har fått betyget 4,8 av av nöjda kunder hos Lyko. Den är dessutom ett populärt val bland vågtängerna hos Pricerunner och deras kunder har gett den högt betyg, dock upplever vissa den som något tung.

När Test-redaktionen använde vågtången upplevde vi den också som något tung, men däremot blev resultatet snyggt. Vi gillade även en justerbara temperaturen. 

Enligt recensioner är vågtången lätt att använda och den ger mycket volym och ett långvarigt resultat. Genom att justera cylindern i mitten på vågtången kan du välja mellan fyra olika inställningar. Du kan få större och mindre vågor – välj mellan djupa och definerade vågor, lösa sjöjungfruvågor, klassiska saltvatten-looken eller rufsiga och täta vågor.

Du kan få värmeinställningar mellan 150 och 210 grader och med PRO+ får du den mest optimala värmen på 185 grader. Tack vare optiheat-teknik blir vågorna extra hållbara och den keramiska grip tech-beläggningen gör att håret hålls på plats när du arbetar. Vågtången blir varm på endast 30 sekunder och den stänger av sig automatiskt efter 60 minuter. Sladden är på tre meter och har ett vridbart fäste.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
BaByliss
BaByliss Easy Waves C260E
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
BaByliss
BaByliss Easy Waves C260E
Ger snabbt stora vågor med maximal volym.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Nordicfeel.
Tre värmeinställningar upp till 200 grader.
Keramisk beläggning.
Värmeisolerande kanter.
Snabb uppvärmning.
Roterande sladdfäste.
Värmetålig matta följer med.
3 års garanti.

Babyliss är ett världsledande företag som tillverkar hår- och skönhetsprodukter. De grundades 1961 och företaget har ett nära samarbete med frisörer och salonger. I deras utbud finns bland annat plattänger, hårtork, varmluftsborste, locktång och vågtång.

Babyliss Easy Waves C260E är en prisvärd vågtång som vi valt till bästa budget. Det är ett omtyckt varumärke och det är ett populärt val av Pricerunner och är en bästsäljare hos Nordicfeel.

Vågtången är enkel att använda och ger snabbt stora vågor med maximal volym. Den har tre olika temperaturer för att passa olika hårtyper med en maxtemperatur på 200 grader. Vågtången har en keramisk beläggning som ger en skonsam styling av håret och det räcker att hålla ihop tången två till tre sekunder. Den har dessutom värmeisolerande plattor på kanterna som gör att du undviker att bränna fingrarna. Sladden har ett roterande sladdfäste som underlättar användandet.

 • Butiker & priser

Bästa för mindre vågor Test.se logo
Amika
Amika High Tide Deep Waver
Bästa för mindre vågor
Bästa för mindre vågor Test.se logo
Amika
Amika High Tide Deep Waver
Vågtång som ger ett hår med en avslappnad strandlook
Bästa för mindre vågor i test hos Elle 2022.
Värmeinställningar 50-200 grader.
Tre keramiska turmalincylindrar.
Negativ jonteknik – minskar elektricitet.
Automatisk avstängning efter 30 minuter.
Sladd på 2,75 meter – roterande sladdfäste.
Kall spets – mindre risk att du bränner dig.
Inbyggt stativ.

Amika är ett hårdvårdsmärke som grundades i Brooklyn när kreatörer, stylister och kemister slog sig samman för att skapa något oväntat. Namnet betyder vän på latin och är en symbol för gemenskap och mångfald. I deras utbud hittar du professionell hudvård och stylingverktyg som vågtänger.

Vi har valt att rekommendera Amika High Tide Deep Waver, en vågtång som utsetts till bästa för mindre vågor hos Elle – och också en av testets dyraste tänger. Av Elle beskrivs den som den bästa vågtången för busiga och avslappnande beach waves och volym. Enligt nöjda kundrecensioner är den enkel att använda och ger ett snyggt och hållbart resultat.

Vågtången har tre keramiska turmalincylindrar och en negativ jonteknik som jämnar ut fjällskiktet och minskar statisk elektricitet. Den har en justerbar temperatur mellan 50 och 200 grader. Spetsen är kall så att risken att du bränner dig på tången är mindre och handtaget är både värmetåligt och halkfritt.

När du inte har använt den på 30 minuter stänger den automatiskt av sig. Sladden på 2,75 meter är roterbar och vågtången har ett inbyggt stativ som gör att du kan ställa den upp.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test vågtång - se testvinnande vågtänger.
En vågtång ger dig snabbt och enkelt snygga vågor i håret. Här har vi vågtången Babyliss Deep Wave, som vi i vårt sammanställande test utsett till testvinnare. 

Köpguide vågtång

Vill du styla håret finns det många olika värmeverktyg att välja mellan. Vågtången ger dig snygga vågor och på samma gång mycket volym och ett fräscht intryck. Det finns många olika vågtänger att välja mellan från populära och omtyckta varumärken. Här guidar vi dig till den vågtång som passar dig och ditt hår bäst.

Vad är en vågtång?

En vågtång är ett värmeverktyg för håret som ger dig snygga vågor och är ett mellanting av locktång och krustång. Den består av tre tänger som pressar samman håret till vågor. Istället för en klassisk locktång som ger lockar liknar resultat det du får när du flätar håret, vilket ger en mjukare stil.

Bäst i test vågtång - se testvinnande vågtänger.
Vågtången har tre stänger som pressar samman håret.

Hur använder man en vågtång?

Det är både lätt och går snabbt att använda en vågtång!

Så här gör du:

 • Dela upp håret i en övre och en nedre del. Dela sedan in det i sektioner så att du inte missar någon slinga.
 • Placera håret mellan plattorna eller cylindrarna och pressa ihop vågtången i några sekunder – ju längre du pressar desto mer definierade blir lockarna. Det är viktigt att tången är ordentligt varm när du börjar och börja alltid vid hårrötterna.
 • När håret är vågigt släpper du taget och jobbar dig neråt till topparna.
 • Fortsätt sedan att upprepa för att successivt jobba igenom hela håret.
 • Vänta tills håret har svalnat och dra sedan fingrarna igenom för att separera vågorna.
 • Avsluta med en hårspray för att få frisyren att hålla längre.

Så här stylar du håret med en vågtång: 

Olika typer av vågor

En vågtång kan ge olika typer av vågor i håret. Du kan använda den för att antingen få lite mer rufsig strandkänsla eller mer ordnade vågor. Du kan få både större, mindre och djupare lockar – läs på vad den vågtång du är mest intresserad av ger för resultat. Önskar du större vågor ska vågtången ha större värmeplattor och vill du ha lite mer krusigt hår ska de vara mindre.

Bäst i test vågtång - se testvinnande vågtänger.
Här känner och klämmer Tests redaktör på Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver. Den har utsetts till bästa budget hos Elle och fått bra kundbetyg hos Lyko. 

Varför ska man använda vågtång?

Det finns många bra anledningar till att köpa en vågtång till håret. Här är några av de bästa!

Den skapar vågor

Med vågtången får du snygga vågor i håret som gör det mer livfullt. Har du i vanliga fall rakt hår kan det vara trevligt att variera och få en annan frisyr.

Den ger håret mer volym

Vågtången ger mer liv åt ett trött hår och mycket volym på nolltid, både för dig med tunt hår, men även för dig med längre hår.

Den fräschar upp håret

Genom att tillföra håret vågor upplevs håret som mer fräsch. Har du en dålig hårdag är det lätt att fixa till det med snygga vågor.

Vem kan använda en vågtång?

Du kan använda en vågtång oavsett om du har långt eller kort hår – tjockt som tunt. Den passar för dig som helt enkelt vill ha lite dynamik och rörelse i håret – utan att det blir för mycket lockar.

Vågtångens egenskaper

Vågtänger har flera olika egenskaper som du kan jämföra för att hitta den modell som passar dig och ditt hår allra bäst. Här är några av de saker du kan titta på.

Temperatur

Det är vanligt att en vågtång har en till tre olika värmeinställningar att välja mellan. Vanliga temperaturer är mellan 150 och 210 grader, så att du har möjlighet att anpassa efter hårtyp och resultat.

Vågtång bäst i test - hitta bästa vågtången.
En vågtång har ofta flera värmeinställningar och en temperatur på 180-210 grader.

Antal inställningar

Vill du kunna variera din frisyr ska du välja en vågtång som har flera olika inställningar så att du kan få olika typer av lockar. Genom att justera de tre plattorna får du olika storlek på vågorna. Det är inte alla vågtänger som har den här funktionen, så är du ute efter det ska du leta specifikt efter detta.

Sladdlängd och roterande fäste

Det är en fördel om vågtången har en lång sladd som gör det enklare för dig att styla håret även om du inte har lika nära till ett eluttag. En sladd på mellan 2,75 och 3 meter räknas om lång.

Plattornas storlek och keramisk beläggning

En vågtång består av tre plattor eller cylindrar, som kan variera i storlek. Ju större de är desto större blir också vågorna – och ju mindre de är desto mer krusigt blir resultatet. De flesta vågtängerna är utrustade med keramiska plattor med en beläggning som gör stylingen mer skonsam för håret. Den här typen av plattor värms dessutom upp snabbare och fördelar värmen mer jämnt över ytan. Har plattorna eller cylindrarna en särskild jonteknik kommer håret dessutom att bli mindre elektriskt.

Vågtång bäst i test - hitta bästa vågtången.
Ju större plattorna är desto större blir vågorna. BaByliss Deep Waves ger stora vågor och mycket svall.

Ergonomiskt handtag

Även om det brukar gå rätt fort att jobba igenom håret är det en fördel om vågtången har ett ergonomiskt handtag. De flesta är gummerade och alla är värmetåliga så att du inte riskerar att bränna dig på de höga temperaturerna som de kommer upp i.

Värmetåligt fodral

Vågtången kan komma upp i temperaturer över 200 grader och därför följer det ibland med ett värmetåligt fodral. Detta gör att du har en säker plats att placera tången på, innan den har hunnit svalna.

Vågtång bäst i test - hitta bästa vågtången.
Eftersom vågtången kan komma upp i temperaturen på över 200 grader är det bra om det följer med ett värmetåligt fodral. Det gör det på Babyliss vågtång.

Automatisk avstängning

Har du ofta problem med att komma ihåg om du stängde av dina elektriska apparater eller inte? Du är inte ensam! Därför kan det vara bra att köpa en vågtång som automatisk stänger av sig efter en viss tid som inaktiv. Avstängningen kan ske allt från 30 minuter upp till 60 minuter och på så sätt förhindra att det sker en olycka.

Vågtång för dig med tjockt hår

Tjockt hår kräver mer för att du ska få samma effekt. Har du tjockt hår behöver du därför köpa en vågtång som kan komma upp i lite högre temperaturer.

Vågtång för dig med tunt hår

Har du däremot tunt hår behöver du tänka tvärtom – och välja en vågtång som erbjuder en lägre temperaturinställning. Tunnare hår klarar inte för höga temperaturer utan att skadas.

Så rengör du din vågtång

För att vågtången ska hålla längre behöver du också ta hand om den ordentligt. Med tiden blir vågtångens ytor smutsiga av avlagringar, damm och stylingprodukter och därför behöver du rengöra den med jämna mellanrum. Det kan du göra med en fuktig trasa eller med lite fönsterputs om den är riktigt smutsig. Kom ihåg att vänta tills den är kall så att du inte bränner dig.

Kom ihåg värmeskyddet

För att skydda håret behöver du använda värmeskydd innan du använder vågtång eller någon annan typ av värmeverktyg. Värmeskyddet hjälper till att skydda håret mot slitage som kan ske av vågtången och minskar också risken att håret missfärgas.

Andra typer av värmeverktyg

Det finns fler värmeverktyg att styla håret med – här är några fler förslag som kanske kan passa dig och ditt hår. Den gör håret dessutom glansigt och antifrissigt.

Plattång

Med en plattång kan du genom att använda dig av olika tekniker antingen platta eller locka håret.

Locktång

En locktång kan ge dig snygga lockar i olika storlekar. Med den får du mer liv i ett platt och tråkigt hår.

Värmeborste

Vill du ha ett mer skonsamt val av värmeverktyg är värmeborsten ett bra alternativ. Med den får du salongsfixat hår på nolltid – oavsett om du vill ha böljande lockar, volym eller platt hår.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Elle (2022)

Elle har i ett stort test samlat årets bäst vågtänger i flera olika prisklasser.

Babyliss Deep Wave blev den bästa vågtången för mjuka vågor, Remington PROluxe 4-in-1 Adjustable Waver utsågs till bästa budget, Amika High Tide Deep Waver blev bästa för mindre vågor, HH Simonsen Rod curling iron vs5 deep waver blev bästa lättanvända och Babyliss PRO Ionic HI-DEF Waver utsågs till den bästa för dig med tjockt hår.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En vågtång är ett värmeverktyg för håret som ger dig snygga vågor. Den består av tre tänger som pressar samman håret till vågor och ger ett resultat som liknar det du får när du flätar håret.
 • Du placerar håret mellan plattorna och pressar ihop vågtången i några sekunder. När håret är vågigt släpper du taget och går vidare till resten av håret.
 • Vi har valt att utse Babyliss Deep Wave till den vågtång som är bäst i test. Det är en proffsig vågtång med tre olika värmeinställningar som ger mjuka hållbara vågor. Babyliss har flera populära vågtänger i sitt utbud och är ett varumärke som grundades redan 1961.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Babyliss Babyliss Deep Wave