HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Lägg halloumi på grillen i sommar!

21:e Juli, 2017, 13:36

När grillen åker fram är det lätt att även den mer matäventyrlige faller in i väl invanda mönster. På grillen läggs i vanlig ordning kotletter och entrecôt, eller kanske en godare korv. Det är förstås gott med kött och korv, men det finns mängder av vegetariska alternativ som också gör sig fantastiskt bra på grillen! Att grilla majs är ju fantastiskt gott, och många andra grönsaker går precis lika bra att grilla. 

Aubergine, till exempel. Det är bara att skiva och lägga på grillen! Toppa med mynta, russin och pinjenötter och det är fest på riktigt. Fänkål är en annan hit, toppa med smör och njut till fullo. ”Men burgaren då?!” undrar du kanske nu? Lugn, det finns gott om recept på smakrika och saftiga vegoburgare att lägga på grillen! Du kan till exempel använd sojafärs och diverse andra göttigheter för att göra en härlig burgare med fejkon (= vegetarisk bacon) och toppa med en smarrig dressing så är burgarkvällen i hamn, helt utan kött.

Halloumi är något annat som gärna läggs på grillen om somrarna, men kanske oftare som tillbehör än som huvudattraktion. Den salta, syrliga smaken tillsammans med det lite gnissliga tuggmotståndet gör sig otroligt bra efter en vända på grillen, men det är såklart inte alla sorter som riktigt håller måttet. Aftonblandet har testat 16 olika sorters halloumi, och nedan listar vi dem som var allra bäst!

Matmäklarna – Traditionell halloumiost (Coop) (5 plus)

Pris: 31,50 kr. Vikt: 200 g. Fett: 25,5 g/100 g. Protein: 22,4 g/100 g.

Matmäklarnas halloumi hade den klart bästa konsistensen, och ord som ”makalös” hördes i testpanelen. Med en tydlig örtighet och genomgående god smak börjar juryn fantisera och vackra bergsbyar och äkta kärlek till hantverket.

Zeta – Halloumi laktosfri (4 plus)

Pris: 27,95 kr. Vikt: 150 g. Fett: 24 g/ 100 g. Protein: 23 g/ 100 g.

Zetas laktodfria halloumi är eventuellt lite väl mjuk i konsistensen, men smaken är det verkligen inget fel på! Den är ren och tydlig och har en fin sälta och en trevlig smörighet. En bra vardagshalloumi!

Ica – Halloumi (3 plus)

Pris: 29,90 kr. Vikt: 200 g. Fett: 26 g/100 g. Protein: 22 g/100 g.

Icas egna halloumi har en bra konsistens med lite gnissel. Den har en fin sälta men också en lite citronig syrlighet som för tankarna till fetaost.

Zeta – Handgjord cypriotisk halloumi (3 plus)

Pris: 26,95 kr. Vikt: 150 g. Fett: 24 g/100 g. Protein: 22 g/100 g.

Zetas handgjorda halloumi är en mjölkig och snäll ost med en fin och god sälta. Bra konsistens har den också!

Favorit – Halloumi (City Gross) (3 plus)

Pris: 26,95 kr. Vikt: 200 g. Fett: 24 g/100 g. Protein: 23 g/100 g.

När det var dags att prova Favorits halloumi hade testpanelen svårt att enas om konsistensen. Någon tyckte osten var helt perfekt, en annan tyckte den var på tok för torr och en tredje menade att den var för mjuk. God var den i alla fall – den gav många i panelen trevliga pannkaksassociationer!

Som nämndes ovan är halloumin kanske mest känd som något av ett tillbehör till köttigare mat, men på rätt sätt klarar den sig alldeles utmärkt som måltidens huvudattraktion också! Grilla halloumin och ät den tillsammans med ugnsrostade sommarprimörer , till exempel. Eller använd halloumi som burgare tillsammans med massa smarriga tillbehör. Toppa med en makalöst god sås eller röra så är saken biff sen. 

Vilka andra halloumiostar som testades och hur det gick för dem kan du läsa här!

SE ÄVEN