HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Rätt stövlar till barnen håller fötterna torra – 17 testade gummistövlar

18:e September, 2018, 10:33

Sommaren har övergått i höst och värmen bytts ut mot regn och rusk. Skönt tycker vissa, trist tycker andra. Oavsett vilket läger du tillhör innebär väderomslaget ett omval av kläder och skor, inte minst för våra barn, och om förra årets gummistövlar är urväxta är det hög tid att skaffa nya! Men vad utmärker ett par bra gummistövlar?

Sula med traktorspår ger ordentligt grepp!

För att ditt barn ska kunna leka på blöta stenar och andra hala underlag utan att halka krävs att stöveln har ett ordentligt grepp, och för att sulan ska kunna få ett ordentligt grepp behöver den vara ordentligt mönstrad! Riktiga “traktorspår” är att föredra. För att sulans mönster ska vara tillräckligt djupt krävs förstås att sulan i sig är rätt tjock, vilket också gör att stöveln blir varmare. En ordentlig sula ger dessutom lite tyngd till stöveln, vilket ger bättre stabilitet. 

Vinterfodrade stövlar, yay or nay?

Såhär inför årets kallare månader kan det vara värt att fundera på om vinterfodrade stövlar kan vara ett alternativ. Räknar du med en slaskig vinter och vill att stövlarna ska kunna användas även under de allra kallaste månaderna som ett alternativ till vinterkängor kan det vara en bra idé med fodrade stövlar. Viktigt att komma ihåg är dock att skor (och andra klädesplagg) som är vattentäta många gånger har riktigt svårt för att andas. Det innebär att om det blir varmt i kläderna/skorna så kan vätan komma inifrån istället för utifrån, och då står ditt barn där med blöta fötter sen ändå. Rätt strumpor blir i så fall avgörande; med ullstrumpor hålls fötterna varma även om de blir fuktiga! 

Köp för stora skor!

Finns det något som växer lika fort (och ibland ojämnt) som barnfötter? Fötter växer ryckvis, så se alltid till att köpa skor med lite rum att växa i för att inte behöva köpa nya igen om bara två månader. Barnens fötter kan växa upp till 15 mm på 6 månader, så se till att det finns plats för det i de nya skorna! För att skor ska vara bekväma att gå i måste det också finnas utrymme för fotens rörelse i skon, så kallad gångmån. Foten rör sig framåt ungefär 5 mm i varje steg, så när det är mindre än 5 mm till godo i skorna är det dags att börja leta efter nya.

Detsamma gäller vid köp av stövlar, förstås. Man brukar säga att nya stövlar bör vara 1,5 till 2 cm för stora i början. Det låter kanske mycket med 2 cm för stora skor, men på så sätt kan du vara säker på att skorna kan hänga med ett tag! Fyll ut skon med en filtsula i början så kommer det fungera hur bra som helst. 

Test.se rekommenderar!

Här på Test.se har vi alt att utse Viking Jolly till bästa gummistövel! Stöveln har ett bra grepp och är bekväma att ha på sig. Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt!

 

Vill du se vilka andra bra alternativ som finns att välja mellan ska du klicka här! I vår testsammanställning av gummistövlar för barn finns 17 olika stövlar presenterade.

SE ÄVEN