HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Sony levererar nytt!

23:e Februari, 2016, 14:53

Den 22 februari presenterade Sony Mobile en helt ny serie smarttelefoner: X-serien. Än så länge består serien av tre modeller, Xperia XA, Xperia X och Xperia X Performance, och det visar sig vara stor skillnad mellan de kända Xperia Z-modellerna och nya Xperia X-modellerna.

Samtliga X-modeller har en så kallad “Predictive Hybrid Autofocus”, en teknik som är utvecklad i samarbete med Sonys ingenjörer som ansvarat för Alpha-systemkamerorna. Den nya tekniken följer alltså motivet och dess rörelser och behåller ständigt skärpan. Man ska kunna ta bilder av personer i rörelse och ändå få skarpa bilder - och det verkade fungera precis som det var tänkt när Ljud & Bild testade detta i Sonys monter efter pressmötet.

Utöver att Xperia X-mobilerna har ett batteri som enligt Sony håller i sig uppemot två dygn, så har Sony tillsammans med Qnovo stoppat i s.k. adaptiv uppladdning i Xperia X och Xperia X Performance. Den tekniken ger en smartare laddning genom att hålla koll på när batteriet behöver laddas upp snabbt och när det går att ladda långsammare och mer försiktigt, t.ex. på natten.

Xperia XA är seriens mellanmodell och är den enda med kant-till-kant-skärm, vilket gör telefonen till något annat än vad man tidigare sett från Sony. Skärmen är på 5-tum och har en 720-upplösning, Mediatek Helio P10 och 64-bitars octacore-processor, samt 2 GB RAM. Kameran är på 13 megapixel med Sony Exmor RS-bildsensor och frontkameran är på 8 megapixel med 88 graders vidvinkelobjektiv. Här finns också ett lagringsminne på 16 GB som dock går att bygga ut med microSD-kort.

Både Xperia X och X Performance har 5 tums-skärmar med 1080p Full HD-upplösning och har likadana kameror, vilket innebär en stor 1/2,3-tums Exmor RS-sensor med 23 megapixel-upplösning. Frontkamerorna har 13 megapixel. Xperia X har Snapdragons 650 64-bitars hexacore-processor, medan Xperia X Performance har den senaste Snapdragon 820 64-bitars quadcore-processorn. Både modellerna har 3 GB RAM och 32 GB lagringsminne, som också kan byggas ut med microSD-kort. De stöder också högupplösta ljudformat som LDAC, FLAC och ALAC.

  • Xperia X släpps i månadsskiftet maj/juni och kommer att kosta 5800 kr
  • Xperia XA släppt i juni och kommer att kosta 3000 kr
  • Xperia X Performance släpps i månadsskiftet juni/juli och kommer att kosta 7000 kr

Läs mer om telefonerna och deras funktioner hos Ljud & Bild!

SE ÄVEN