Här hittar du den bästa fonduegrytan 2024
Vill du servera din måltid på ett lite annorlunda sätt? Med en fonduegryta samlar du familj och vänner och äter middag på ett mer socialt sätt. Vi har samlat flera modeller så att du kan hitta din favorit. Ta också del av de bästa tipsen i vår köpguide!
- Vad som ingår i setet – gryta, brännare och gafflar.
- Hur stor kapaciteten är.
- Om den drivs med brännare eller el.
- Hur många gafflar som får plats.
- Övriga egenskaper.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. De är det enda gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor. Deras gjutjärnsprodukter är alltid färdigbehandlade med rapsolja från Carlshamns som ger en fin svart färg och nontick-beläggning.
Vi har utsett Skeppshult Fonduegryta till bäst i test, en robust gryta i gjutjärn med handtag. Enligt användare har den en tyngd som gör den rejält stabil. Enligt recensioner är den stabil, säker och av hög kvalitet. Den är ett populärt val hos både Pricerunner och Cervera.
Grytan är på 1,5 liter med ett öppet gjutjärnslock med uttag för åtta gafflar. Bra att känna till är att du behöver köpa gafflarna separat, något som vanligtvis annars brukar följa med. Den har en rostfri kombibrännare som du fyller med pasta eller flytande bränsle. Den fungerar på alla typer av värmekällor, även induktionshäll och öppen eld. Botten är fem centimeter tjock och har en bra fördelning av värmen.
Du har en lång garanti på alla Skeppshults produkter – vad sägs om 25 års garanti?
- Butiker & priser
Funktion Fondueset 10 delar Gjutjärn är ett prisvärt och komplett set för dig som vill äta fondue med familj och vänner.
Enligt recensioner är detta ett perfekt set för dig som är ekonomisk men som inte vill kompensera med sämre kvalitet. Hos Kitchentime ligger kundbetyget på 4,5 av 5 och många tycker att det är en smidig och bra gryta som håller värmen länge. Hos Pricerunner är fonduesetet också ett populärt val.
Detta är en mindre variant i svart gjutjärn anpassad för två till tre personer med en volym på en liter. I setet ingår en gryta, hållare och sex gafflar med olika färgmarkeringar som gör det lättare att hålla koll på vems gaffel som är vems. Grytan har en diameter på 15 centimeter och är 17 centimeter hög.
Värt att notera är att grytan inte fungerar på induktion och att den endast tål handdisk.
- Butiker & priser
Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare och svamptork.
Ska du köpa en elektriskt tipsar rekommenderar vi Princess Pure fondueset. Den har en stilren och fin design och enkel att använda.
Grytan är i gjord i aluminium och trä och har en stor kapacitet på 1,5 liter som är lagom för ungefär åtta personer. Välj mellan färgerna vit och svart. Du styr det här elektriska setet med hjälp av vridknappar och det har en effekt på 800 watt och en två meter lång sladd.
Den här grytan passar perfekt till både ost- och chokladfondue. Du placerar grytan på ett underlägg i trä som följer med. Det följer även med åtta gafflar som är märkta med olika färger – praktiskt eftersom du då håller koll på vilken gaffel som är din. Flera av delarna går att diska i diskmaskin.
- Butiker & priser
Staub är ett franskt företag som tillverkar gjutjärnsgrytor som används av proffskockar över hela världen. Företaget grundades 1974 av Francis Staub och hans filosofi var att kombinera traditionellt hantverk med avancerad teknologi. Alla deras produkter tillverkas för hand av mer än tio hantverkare.
Staub Cast Iron är en rustik fonduegryta i gjutjärn som gör det möjligt att bjuda familj, vänner eller grannar på en läcker fondue. Det ingår gryta och brännare och den passar lika bra för choklad och ost. Grytan har en snygg design och materialet är av hög kvalitet. Även hos Pricerunner är Staubs modell ett populärt val.
Grytan är i storleken 2,35 liter men finns även i en mindre modell. Välj mellan färgerna svart och röd. Insidan är emaljerad för att ge ett extra skydd, detta förenklar dessutom rengöringen. För att du lättare ska kunna förflytta fonduen har den praktiska handtag. Det följer med sex gafflar – alla färgkodade så att du inte riskerar att göra en förväxling.
- Butiker & priser
Dorre är ett familjeföretag som säljer egendesignade kvalitetsprodukter till ett bra pris. Företaget grundades i Borlänge 1963 och drivs idag av tredje generationen.
Dorre Fonda fondue har en prisvärd gjutjärnsgryta som står på en träplatta av akaciaträ. Vi rekommenderar den eftersom den är ett populärt val hos både Pricerunner och Cervera med många goda omdömen. Med den här fonduegrytan är det kul att bjuda över vänner på middag. Den är i måtten 21 x 18,4 x 9,8 centimeter och placeras på bordet utan att ta för mycket plats. Fonduegrytan kommer med sex gafflar i olika färger. Praktiskt så att ni inte blandar ihop dem medan ni äter.
Du ska handdiska grytan och för att förlänga hållbarheten ska den sedan oljas in.
- Butiker & priser
Vill du bjuda familj, vänner eller grannar på en lite roligare middag? Med en fonduegryta kan du bjuda på fondue och få alla att dela på en gemensam gryta! Vi ger dig tips på saker att tänka på inför ditt köp!
Fondue lagas i en fonduegryta
Har du hört talas om fondue? Det är en maträtt som du tillagar i en gryta. Du doppar brödbitar i smält ost eller köttbitar i en buljong som du serverar ihop med olika såser och tillbehör som klyftpotatis, pommes frites och grönsaker. Du kan även göra en smarrig chokladfondue till efterrätt. Ordet kommer från det franska ordet fondre som betyder smälta.
För att göra en fondue behöver du använda dig av en särskilt fonduegryta. Det är ett set med gryta, brännare och gafflar som ofta är anpassad för sex till åtta personer. Den är elektriskt eller har en brännare som drivs av sprit, gas eller värmeljus.
Detta kan du göra i en fonduegryta
Det finns flera saker du kan göra i en fonduegryta och vanliga rätter är fondue av ost, kött eller choklad.
Ostfondue – ost och vin
Ostfonduen är den vanligaste och här doppar du små brödbitar i smält ost. Det finns flera olika recept och man brukar beräkna 50-180 gram ost per person. Du kan använda vilken ost du vill och vanliga är bland annat bland annat gruyère, emmenthaler, beaufort och vacherin. Koka upp vitt vin, riv ner och smält ost, blanda med maizena och rör om. Smaksätt gärna med vitlök lite extra smak. Sedan är allt klart för att du ska doppa brödet i grytan.
Buljongfondue – kött eller grönsaker
En annan vanlig variant är när du doppar och friterar små köttbitar i en upphettad buljong. Föredrar du en grön kost går det lika bra att doppa grönsaksbitar i buljongen. Allt kött som är fast kan användas i grytan, men man rekommenderar ett mer fettsnålt kött eftersom det kommer att friteras. Ryggbiff, oxfilé, fläskfilé och kyckling är exempel på kött som är vanliga att använda. Du kan även använda bacon och olika korvar. Kom ihåg att kyckling och fläskkött behöver gå lite längre än nötkött för att du inte ska bli sjuk. Tärna gärna upp köttet i storleken 4 x 5 centimeter.
Du värmen upp olja i en kastrull på spisen till 180 grader, häller sedan i oljan i fonduegrytan, doppar köttet och efter cirka två minuter är det klart och redo att avnjutas. Grönsaker behöver cirka fyra minuter för att bli färdiglagade.
Chokladfondue
Vill du äta en riktigt god efterrätt kan du göra en chokladfondue. Du smälter choklad och doppar sedan frukt, bär och annat du gillar i grytan.
Fonduegrytan placeras mitt på bordet
Att använda en fonduegryta är både enkelt och socialt. Grytan placeras mitt på bordet så att alla i middagssällskapet har möjlighet att nå till maten. Den står på en klassisk brännare som du fyller med gasol eller sprit. En del kan även användas på spis eller öppen eld och andra är elektriska. För att snabba på matlagningsprocessen rekommenderar många tillverkare att du värmer den på grytan på plattan på spisen föst, eftersom brännare kan vara anpassad för att hålla temperaturen och inte värma upp från rumstemperatur.
Det är vanligt att grytan har utgjutningar för sex till åtta gafflar. Oftast ingår dem och för att du lättare ska hålla koll på vilken gaffel som är din är de färgmarkerade.
Här lagar matinfluencern Matgeek mat i en fonduegryta:
Fördelar med en fonduegryta
Varför ska du köpa en fonduegryta? Det finns många fördelar med att köpa en sån här gryta att laga mat i. Det är framförallt ett trevligt och socialt sätt att servera maten på och ni kommer att ha mycket att prata om. Eftersom du själv plockar maten med en lång gaffel blir det också ett roligare sätt att äta på. Variationen kan också bli stor eftersom du kan välja flera olika ingredienser och tillbehör.
Hur tänder man den?
De flesta grytor har en brännare som du tänder precis som ett vanligt stormkök. Du tänder brännaren med sprit, gasol eller pasta. En del enklare modeller värms upp med ett vanligt värmeljus.
Så fungerar en elektriskt fonduegryta
Vill du ha en smidig och enkel gryta ska du köpa en elektrisk variant. Du kan reglera värmen i flera för att få den temperatur du önskar och som passar bäst till måltiden du ska äta. Välj gärna en modell med längre sladd så att du når till ett eluttag när du har den på bordet.
Välj mellan olika material – gjutjärn och aluminium
Fonduegrytor kommer i olika material och modeller i gjutjärn är den vanligaste. Gjutjärn är ett robust material som gör att grytan står stadigt, och också klarar av flera olika värmekällor inklusive induktionshäll och öppen eld. En annan typ av material kan vara aluminium och den här grytan kommer oftast med en lägre vikt.
Storlek och kapacitet – hur många den passar för
För att du ska köpa en fonduegryta som passar antalet människor som ska äta behöver du kika på storleken och kapaciteten. En gryta som är runt en till en och en halv liter passar till två till tre personer. Grytor som är runt två liter passar för fem till sex personer.
Du plockar maten med gafflar
I en fondue plockar du maten med långa gafflar. Det är vanligt att det ingår sex till åtta gafflar, men ibland behöver du köpa till detta separat. Många har den smarta lösningen att vara färgmärkta så att ni håller koll på vems gaffel som är vems.
Hur ni äter fonduen är upp till varje sällskap att bestämma, men det vanligaste är att du plockar maten med fonudegaffeln och sedan petar av den på tallriken och äter med andra bestick. Kom också ihåg – det är aldrig okej att dubbeldoppa!
Populära såser till en köttfondue
När du gör en köttfondue serverar du goda såser till köttet och du brukar ha tre till fyra olika varianter. Det fungerar lika bra med kalla som varma såser och några tips är bearnaisesås, vitlökssås, chillisås, barbecuesås, chillisalsa, mangosalsa, tzatziki, pesto aioli och andra smaksatta dippar.
Populära tillbehör till en köttfondue
Det finns många goda tillbehör du kan ha till din fonduegryta. Här är några tillbehör du kan inspireras av:
- Klyftpotatis
- Pommes frites
- Bakad potatis
- Grönsallad med tomat och gurka
- Hummus
- Bönsallad
Tänk på säkerheten!
Eftersom du använder olja i en gryta behöver du tänka på säkerheten. Om oljan fattar eld är det bra att ha ett lock i närheten att kväva den med. Använda aldrig vatten eftersom grytan då kan explodera.
Smarta tips inför köpet
När du ska köpa en fonduegryta finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Här är några saker att ta med sin in i köpsprocessen!
- Vad som ingår i setet – oftast är det en gryta, brännare och gafflar. Ibland behöver du köpa gafflarna separat.
- Vilket material som grytan är gjord av.
- Om den drivs av en brännare eller är elektrisk.
- Hur många liter grytan är på.
- Hur lång garantitiden är på.
- Om den är enkel att diska.
Skötselråd av fonduegryta
Innan du rengör din gryta behöver du läsa produktbeskrivningen eftersom tillverkaren kan ha särskilda rekommendationer. Är din gryta av gjutjärn ska du alltid handdiska den utan diskmedel och använda en mjuk borste eller disksvamp – aldrig stålull eller något annat vasst föremål. Diskar du gjutjärn i diskmaskin kommer grytan att få repor och förstörd emajl.
Har du svårt att få bort smutsen på en gjutjärnsgryta kan du avsluta med lite olja och placera den på spisen på svag värme en liten stund. Efter det torkar du av och smörjer in grytan med oljan. Sitter smutsen ännu hårdare kan du använda grovsalt och värma på hög värme och sedan smörja in med olja. Saltet fångar upp smutsen och gör grytan fin och ren igen.
Populära varumärken:
Länktips:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Den innehåller en gryta, en brännare och gafflar. Du fyller den med en fondue av ost, buljong eller choklad och doppar sedan med hjälp av gafflarna.
-
De flesta har en brännare som du tänder med sprit eller gasol. Det finns även elektriska fonduegrytor som du kopplar in i ett vanligt eluttag.
-
Vi har valt att utse Skeppshult Fonduegryta till den fonduegryta som är bäst i test. den är robust och i gjutjärn med 1,5 liters kapacitet. Du har en lång garanti på 25 år och svenska Skeppshult är kända för sin höga kvalitet.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Skeppshult Fonduegryta 1,5 liter
- Bästa budget : Fondueset 10 delar Gjutjärn
- Bästa elektriska : Princess Pure fondueset
- Bästa design : Staub - Fondueset 2,35 L
- Bra val : Dorre - Fonda Fonduegryta Gjutjärn Svart
- Fondue lagas i en fonduegryta
- Detta kan du göra i en fonduegryta
- Fonduegrytan placeras mitt på bordet
- Fördelar med en fonduegryta
- Hur tänder man den?
- Så fungerar en elektriskt fonduegryta
- Välj mellan olika material – gjutjärn och aluminium
- Storlek och kapacitet – hur många den passar för
- Du plockar maten med gafflar
- Populära såser till en köttfondue
- Populära tillbehör till en köttfondue
- Tänk på säkerheten!
- Smarta tips inför köpet
- Skötselråd av fonduegryta