VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 17 Februari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här hittar du den bästa fonduegrytan 2023

Vill du servera din måltid på ett lite annorlunda sätt? Med en fonduegryta samlar du familj och vänner och äter middag på ett mer socialt sätt. Vi har samlat flera modeller så att du kan hitta din favorit. Ta också del av de bästa tipsen i vår köpguide!

Vi har jämfört
 • Vad som ingår i fonduesetet, som gryta, brännare och gafflar.
 • Hur stor kapaciteten är.
 • Om den drivs med brännare eller el.
 • Hur många fonduegafflar som får plats.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test fonduegryta - se bästa fonduegrytan.
I en fonduegryta kan du tillaga både ostfondeu, köttfondue och chokladfondue.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Skeppshult
Skeppshult Fonduegryta
Bäst i test
Bäst i test
Skeppshult
Skeppshult Fonduegryta
Robust fonduegryta i gjutjärn i storleken 1,5 liter från svenska Skeppshult.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Set med gryta i gjutjärn och brännare.
Kapacitet på 1,5 liter.
Med brännare i rostfritt stål för pasta eller flytande bränsle.
Fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion och öppen eld.
Plats för 8 fonduegafflar, som köps separat
Garanti på 25 år.

Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. De är det enda gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor. Deras gjutjärnsprodukter är alltid färdigbehandlade med rapsolja från Carlshamns som ger en fin svart färg och nontick-beläggning.

Vi har utsett Skeppshult Fonduegryta till bäst i test, en robust gryta i gjutjärn med handtag. Enligt användare har den en tyngd som gör den rejält stabil. Den blev testvinnare hos Kockhuset.se som tycker att du får mycket fonduegryta för pengarna. Enligt dem är den stabil, säker och av hög kvalitet. Fonduegryta är ett populärt val hos både Pricerunner och Cervera.

Skeppshult fonduegryta är på 1,5 liter med ett öppet gjutjärnslock med uttag för åtta gafflar. Bra att känna till är att du behöver köpa fonduegafflarna separat, något som vanligtvis annars brukar följa med. Den har en rostfri kombibrännare som du fyller med pasta eller flytande bränsle. Den fungerar på alla typer av värmekällor, även induktionshäll och öppen eld. Botten är fem centimeter tjock och har en bra fördelning av värmen.

Du har en lång garanti på alla Skeppshults produkter – vad sägs om 25 års garanti?

 • Butiker & priser
 • Priser för Skeppshult Fonduegryta 1,5 liter med brännare
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Funktion
Fondueset 10 delar Gjutjärn
Funktion Fondueset 10 delar Gjutjärn - Test
Bästa budget
Funktion
Fondueset 10 delar Gjutjärn
Prisvärd fonduegryta i gjutjärn och mindre storlek med färgmarkerade fonduegafflar.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Kitchentime.
Set med gryta i gjutjärn, brännare och fonduegafflar.
Kapacitet på 1 liter.
Kommer med brännare.
6 fonduegafflar följer med – färgmarkerade.

Funktion Fondueset 10 delar Gjutjärn är ett prisvärt och komplett set för dig som vill äta fondue med familj och vänner. Fonduegrytan kom på andra plats när Kockhuset.se valde ut och recenserade de bästa på marknaden just nu. Enligt deras recension är detta ett perfekt set för dig som är ekonomisk men som inte vill kompensera med sämre kvalitet. Hos Kitchentime ligger kundbetyget på 4,5 av 5 och många tycker att det är en smidig och bra gryta som håller värmen länge. Hos Pricerunner är fonduesetet också ett populärt val.

Detta är en mindre fonduegryta i svart gjutjärn anpassad för två till tre personer med en volym på en liter. I setet ingår en gryta, hållare och sex gafflar med olika färgmarkeringar som gör det lättare att hålla koll på vems gaffel som är vems. Grytan har en diamater på 15 centimeter och är 17 centimeter hög.

Värt att notera är att fonduegrytan inte fungerar på induktion och att den endast tål handdisk.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa elektriska Test.se - Bästa elektriska
Princess
Princess Pure fonduese
Bästa elektriska
Bästa elektriska
Princess
Princess Pure fonduese
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Set med gryta i aluminium, fonduegafflar och brännare.
Kapacitet på 1,5 liter.
Elektrisk fonduegryta.
8 fonduegafflar följer med – färgmarkerade.

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare och svamptork.

Ska du köpa en elektriskt tipsar rekommenderar vi Princess Pure fondueset. Den kom på tredje plats hos Kockhuset.se som tycker att den har en stilren och fin design och enkel att använda.

Fonduegrytan är i gjord i aluminium och trä och har en stor kapacitet på 1,5 liter som är lagom för ungefär åtta personer. Välj mellan färgerna vit och svart. Du styr det här elektriska fonduesetet med hjälp av vridknappar och det har en effekt på 800 watt och en två meter lång sladd.

Den här fonduegrytan passar perfekt till både ostfondue och chokladfondue. Du placerar grytan på ett underlägg i trä som följer med. Det följer även med åtta fonduegafflar som är märkta med olika färger – praktiskt eftersom du då håller koll på vilken gaffel som är din. Flera av delarna går att diska i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Princess Pure fondueset, svart
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
Priser visas i samarbete med

Bästa design Test.se - Bästa design
Staub
Staub Cast Iron Fondueset 2,35 L
Bästa design
Bästa design
Staub
Staub Cast Iron Fondueset 2,35 L
Snygg fonduegryta med sex fonduegafflar som passar perfekt för både huvudrätt och dessert.
Bra betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Set med gryta i gjutjärn, brännare och fonduegafflar.
Kapacitet på 2,35 liter.
Plats för 6 fonduegafflar – färgmarkerade.

Staub är ett franskt företag som tillverkar gjutjärnsgrytor som används av proffskockar över hela världen. Företaget grundades 1974 av Francis Staub och hans filosofi var att kombinera traditionellt hantverk med avancerad teknologi. Alla deras produkter tillverkas för hand av mer än tio hantverkare.

Staub Cast Iron är en rustik fonduegryta i gjutjärn som gör det möjligt att bjuda familj, vänner eller grannar på en läcker fondue. Det ingår gryta och brännare och den passar lika bra för choklad och ost. Grytan fick ett bra omdöme på ett test hos Kockhuset.se som lyfte fram den snygga designen och materialet av hög kvalitet. Även hos Pricerunner är Staubs fonduegryta ett populärt val.

Fonduegrytan är i storleken 2,35 liter men finns även i en mindre modell. Välj mellan färgerna svart och röd. Insidan är emaljerad för att ge ett extra skydd, detta förenklar dessutom rengöringen. För att du lättare ska kunna förflytta fonduen har den praktiska handtag. Det följer med sex fonduegafflar – alla färgkodade så att du inte riskerar att göra en förväxling.

 • Butiker & priser
 • Priser för Staub - Fondueset 2,35 L gjutjärn Svart
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • 30 dagars öppet köp
   Fria returer
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
Dorre
Dorre Fonda fondue
Bra val
Bra val
Dorre
Dorre Fonda fondue
Fonduegryta i gjutjärn med snygg träplatta av akaciaträ.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Set med gryta i gjutjärn, brännare och fonduegafflar.
Plats för 6 fonduegafflar – färgmarkerade.

Dorre är ett familjeföretag som säljer egendesignade kvalitetsprodukter till ett bra pris. Företaget grundades i Borlänge 1963 och drivs idag av tredje generationen.

Dorre Fonda fondue har en prisvärd gjutjärnsgryta som står på en träplatta av akaciaträ. Vi rekommenderar den eftersom den är ett populärt val hos både Pricerunner och Cervera med många goda omdömen. Med den här fonduegrytan är det kul att bjuda över vänner på middag. Den är i måtten 21 x 18,4 x 9,8 centimeter och placeras på bordet utan att ta för mycket plats. Fonduegrytan kommer med sex fonduegafflar i olika färger. Praktiskt så att ni inte blandar ihop dem medan ni äter.

Du ska handdiska grytan och för att förlänga hållbarheten ska den sedan oljas in.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dorre - Fonda Fonduegryta Gjutjärn Svart
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 499 kr
   Leverans på 3-5 dagar
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test fonduegryta - se bästa fonduegrytan.
Bjud familj och vänner på en läcker ostfondue med hjälp av en fonduegryta.

Köpguide fonduegryta

Vill du bjuda familj, vänner eller grannar på en lite roligare middag? Med en fonduegryta kan du bjuda på fondue och få alla att dela på en gemensam gryta! Vi ger dig tips på saker att tänka på inför ditt köp av fonduegryta.

Vad är fondue?

Har du hört talas om fondue? Det är en maträtt som du tillagar i en gryta. Du doppar brödbitar i smält ost eller köttbitar i en buljong som du serverar ihop med olika såser och tillbehör som klyftpotatis, pommes frites och grönsaker. Du kan även göra en smarrig chokladfondue till efterrätt. Ordet fondue kommer från det franska ordet fondre som betyder smälta.

Vad är en fonduegryta?

För att göra en fondue behöver du använda dig av en särskilt fonduegryta. Det är ett set med fonduegryta, brännare och fonduegafflar som ofta är anpassad för sex till åtta personer. Den är elektriskt eller har en brännare som drivs av sprit, gas eller värmeljus.

Detta kan du göra i en fonduegryta

Det finns flera saker du kan göra i en fonduegryta och vanliga rätter är ostfondue, köttfondue och chokladfondue.

Ostfondue – ost och vin

Ostfonduen är den vanligaste fonduen och här doppar du små brödbitar i smält ost. Det finns flera olika recept på ostfondue och man brukar beräkna 50-180 gram ost per person. Du kan använda vilken ost du vill och vanliga är bland annat bland annat gruyère, emmenthaler, beaufort och vacherin. Koka upp vitt vin, riv ner och smält ost, blanda med maizena och rör om. Smaksätt gärna med vitlök lite extra smak. Sedan är allt klart för att du ska doppa brödet i grytan.

Buljongfondue – kött eller grönsaker

En annan vanlig fondue är när du doppar och friterar små köttbitar i en upphettad buljong. Föredrar du en grön kost går det lika bra att doppa grönsaksbitar i buljongen. Allt kött som är fast kan användas i grytan, men man rekommenderar ett mer fettsnålt kött eftersom det kommer att friteras. Ryggbiff, oxfilé, fläskfilé och kyckling är exempel på kött som är vanliga att använda. Du kan även använda bacon och olika korvar. Kom ihåg att kyckling och fläskkött behöver gå lite längre än nötkött för att du inte ska bli sjuk. Tärna gärna upp köttet i storleken 4 x 5 centimeter.

Du värmen upp olja i en kastrull på spisen till 180 grader, häller sedan i oljan i fonduegrytan, doppar köttet och efter cirka två minuter är det klart och redo att avnjutas. Grönsaker behöver cirka fyra minuter för att bli färdiglagade.

Chokladfondue

Vill du äta en riktigt god efterrätt kan du göra en chokladfondue. Du smälter choklad och doppar sedan frukt, bär och annat du gillar i grytan.

Bäst i test fonduegryta - se bästa fonduegrytan.
I en fonduegryta kan du laga chokladfondue och doppa frukt i smält chohklad.

Hur använder man en fonduegryta?

Att använda en fondue är både enkelt och socialt. Grytan placeras mitt på bordet så att alla i middagssällskapet har möjlighet att nå till maten. Fonduegrytan står på en klassisk brännare som du fyller med gasol eller sprit. En del fonduegrytor kan även användas på spis eller öppen eld och andra är elektriska. För att snabba på matlagningsprocessen rekommenderar många tillverkare att du värmer den på grytan på plattan på spisen föst, eftersom brännare kan vara anpassad för att hålla temperaturen och inte värma upp från rumstemperatur.

Det är vanligt att grytan har utgjutningar för sex till åtta fonduegafflar. Oftast ingår fonduegafflarna och för att du lättare ska hålla koll på vilken gaffel som är din är de färgmarkerade.

Här lagar matinfluencern Matgeek mat i en fonduegryta:

Fördelar med en fonduegryta

Varför ska du köpa en fonduegryta? Det finns många fördelar med att köpa en sån här gryta att laga mat i. Det är framförallt ett trevligt och socialt sätt att servera maten på och ni kommer att ha mycket att prata om. Eftersom du själv plockar maten med en lång gaffel blir det också ett roligare sätt att äta på. Variationen kan också bli stor eftersom du kan välja flera olika ingredienser och tillbehör.

Hur tänder man en fonduegryta?

De flesta fonduegrytor har en brännare som du tänder precis som ett vanligt stormkök. Du tänder brännaren med sprit, gasol eller pasta. En del enklare fonduegrytor värms upp med ett vanligt värmeljus.

Så fungerar en elektriskt fonduegryta

Vill du ha en smidig och enkel gryta ska du köpa en elektrisk fonduegryta. Du kan reglera värmen i flera för att få den temperatur du önskar och som passar bäst till måltiden du ska äta. Välj gärna en modell med längre sladd så att du når till ett eluttag när du har den på bordet.

Fonduegrytor i olika material – gjutjärn och aluminium

Fonduegrytor kommer i olika material och fonduegrytor i gjutjärn är den vanligaste. Gjutjärn är ett robust material som gör att grytan står stadigt, och också klarar av flera olika värmekällor inklusive induktionshäll och öppen eld. En annan typ av material kan vara aluminium och den här grytan kommer oftast med en lägre vikt.

Storlek och kapacitet – hur många fonduegrytan passar för

För att du ska köpa en fonduegryta som passar antalet människor som ska äta behöver du kika på storleken och kapaciteten. En gryta som är runt en till en och en halv liter passar till två till tre personer. Grytor som är runt två liter passar för fem till sex personer.

Du plockar maten med fonduegafflar

I en fondue plockar du maten med fonduegafflar som är långa gafflar. Det är vanligt att det ingår sex till åtta gafflar, men ibland behöver du köpa till detta separat. Många har den smarta lösningen att vara färgmärkta så att ni håller koll på vems gaffel som är vems.

Hur ni äter fonduen är upp till varje sällskap att bestämma, men det vanligaste är att du plockar maten med fonudegaffeln och sedan petar av den på tallriken och äter med andra bestick. Kom också ihåg – det är aldrig okej att dubbeldoppa!

Bäst i test fonduegryta.

Populära såser till en köttfondue

När du gör en köttfondue serverar du goda såser till köttet och du brukar ha tre till fyra olika varianter. Det fungerar lika bra med kalla som varma såser och några tips är bearnaisesås, vitlökssås, chillisås, barbecuesås, chillisalsa, mangosalsa, tzatziki, pesto aioli och andra smaksatta dippar.

Populära tillbehör till en köttfondue

Det finns många goda tillbehör du kan ha till din fonduegryta. Här är några tillbehör du kan inspireras av:

 • Klyftpotatis
 • Pommes frites
 • Bakad potatis
 • Grönsallad med tomat och gurka
 • Hummus
 • Bönsallad

Tänk på säkerheten!

Eftersom du använder olja i en fonduegryta behöver du tänka på säkerheten. Om oljan fattar eld är det bra att ha ett lock i närheten att kväva den med. Använda aldrig vatten eftersom grytan då kan explodera.

Köpa fonduegryta – att tänka på!

När du ska köpa en fonduegryta finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Här är några saker att ta med sin in i köpsprocessen!

 • Vad som ingår i fonduegrytan – oftast är det en fonduegryta, brännare och fonduegafflar. Ibland behöver du köpa gafflarna separat.
 • Vilket material som grytan är gjord av.
 • Om den drivs av en brännare eller är elektrisk.
 • Hur många liter grytan är på.
 • Hur lång garantitiden är på.
 • Om den är enkel att diska.

Skötselråd av fonduegryta

Innan du rengör din fonduegryta behöver du läsa produktbeskrivningen eftersom tillverkaren kan ha särskilda rekommendationer. Är din gryta av gjutjärn ska du alltid handdiska den utan diskmedel och använda en mjuk borste eller disksvamp – aldrig stålull eller något annat vasst föremål. Diskar du gjutjärn i diskmaskin kommer grytan att få repor och förstörd emajl.

Har du svårt att få bort smutsen på en gjutjärnsgryta kan du avsluta med lite olja och placera den på spisen på svag värme en liten stund. Efter det torkar du av och smörjer in grytan med oljan. Sitter smutsen ännu hårdare kan du använda grovsalt och värma på hög värme och sedan smörja in med olja. Saltet fångar upp smutsen och gör grytan fin och ren igen.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Kockhuset.se (2023)

Kockhuset.se har valt ut fem olika fonduegrytor som är bäst i test på marknaden just nu. Skeppshult Fonduegryta är bäst i test och beskrivs som en fonduegryta som är stabil, säker och av hög kvalitet. På andra plats kom Funktion Fonduset, en prisvärd modell med bra funktioner och färger på gafflarna. På tredje plats kom elektriska Princess Pure Fondueset som har en stilren och fin design med bordsunderlägg.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En fonduegryta innehåller en gryta, en brännare och fonduegafflar. Du fyller den med en ostfondue, buljongfondue eller chokladfondue och doppar sedan med hjälp av fonduegafflarna.
 • De flesta fonduegrytor har en brännare som du tänder med sprit eller gasol. Det finns även elektriska fonduegrytor som du kopplar in i ett vanligt eluttag.
 • Vi har valt att utse Skeppshult Fonduegryta till den fonduegryta som är bäst i test. den är robust och i gjutjärn med 1,5 liters kapacitet. Du har en lång garanti på 25 år och svenska Skeppshult är kända för sin höga kvalitet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Skeppshult Skeppshult Fonduegryta