HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av bältesstolar

till barn uppdaterad 18:e November, 2016, Baserad på 6 experttester.

En bältesstol används från det att barnet fyllt fyra år. För att bältet i bilen ska skydda barnets kropp istället för att skada den, ska barnets kropp lyftas upp och stödjas med hjälp av en bältesstol. Det är oerhört viktigt att bältet sitter rätt, om en kollision skulle inträffa. Det ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen! Den övre delen får heller inte läggas under armen. Det finns massor av olika modeller på marknaden och vilken man bör välja beror mycket på vilka krav man stället. En del stolar har kanske fler funktioner och större användarvänlighet men inte är så säkra som de borde, medan andra är bombsäkra i bilen men kanske lite mer otympliga. En bilbarnstol bör användas tills dess att barnet är 10-12 år gammalt.

Test.se rekommenderar

Cybex Solution X2-fix - bäst i test bland Bältesstolar 2020
Cybex Solution X2-fix, bäst i test.

Cybex Solution X2-fix - Vi på Test.se har valt att rekommendera bältesstolen Cybex Solution X2-fix. Stolen är godkänd för barn som väger mellan 15-36 kilo och kan användas från ca 5 år. X2-fix är en vidare utveckling av bältesstolen Solution X2 – som har säkerhet i toppklass. Solution X2-fix erbjuder samma prestanda som X2, men med extra fördel att den blivit utrustad med isofix-fästen, vilket möjliggör en stadigare och säkrare montering i bilen. Stolen går att justera i både höjd och lutning och dess ”Side-impact protection” klossar ger ett extra skydd vid eventuell sidokrock. Barnet fästs i… Läs mer

Bältesstolar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Babyskydd

UPPDATERAD 2:e December, 2019

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 41 bilbarnstolar (babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar). Resultatet visar att två modeller går sönder vid en frontalkrock - den ena så allvarligt att den och krockdockan slungas iväg! En tredje modell är så svår att hantera att även den riskerar att äventyra säkerheten. I ett par stolar har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Många av stolarna säljs med olika typer av montering i bilsätet - med eller utan bar, samt med säkerhetsbälte eller med isofix-fäste. Råd & Rön har testat samtliga bilbarnstolar med olika fästen var för sig eftersom en bilbarnstol kan bete sig annorlunda beroende på typ av fäste. Med bas brukar stolarna bli nästintill dubbelt så dyra. Bland bältesstolarna blir Britax Kidfix SL SICT och Kiddy Smartfix de bästa modellerna med 77 poäng av 100 möjliga. Besafe iZi Kid X2 hamnar strax därefter med 76 i poäng - som även många andra stolar fick.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 35 bilstolar - babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar - där Britax Kidfix SL SICT (bältad), blir testets vinnare med 77 poäng av 100 möjliga. På andraplats i testet hamnar Kiddy Smartfix (bältad) också den med samma betyg som Britax. Britax tar även tredjeplats, med samma modell, fast istället med isofix! I några modeller har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, menar att det inte finns några ursäkter för detta, eftersom det går att tillverka bilbarnstolar utan gifter. De giftiga kemikalierna är hormonstörande och cancerogena ämnen som är skadliga för barnet. I testet finns 15 babyskydd, 3 bilbarnstolar och 17 bältesstolar. Samtliga modeller, förutom Kiwy, får riktigt bra betyg i krocksäkerhet. Alla är godkända enligt standard (annars får de inte säljas), men Råd & Röns tester är mycket tuffare än vad standarden kräver. Bl.a. har de en hårdare frontalkrock och de simulerar sidokrockarna som de brukar se ut i verkligheten - något snett från sidan och inte rakt från sidan.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

När barnet är omkring 5 år gammalt och den största bakåtvända sittdelen är urvuxen så kan man gå vidare till nästa typ av bilstol: den framåtvända bältesstolen. NTF rekommenderar att alla barn ska sitta på en bälteskudde eller i en bältesstol tills dess att de är 10-12 år gamla. Till skillnad från en bälteskudde har bältesstolarna inbyggt ryggstöd och ett nack/huvudstöd. När Bäst-i-Test.se testade bältesstolar blev Maxi Cosi Rodifix utsedd till vinnare, eftersom de är den stolen som bäst lyckats kombinera ett bra pris med väl genomförda funktioner. Stolens egentligen enda nackdel är att Isofixfästena ställs in individuellt, vilket kräver lite mer arbete vid installation i bilen. Barnen som färdats i stolen har uppskattat den både i vaket och sovande tillstånd! På andraplats i testet hamnar Kids Embrace. Dessa stolar finns i flera olika utföranden och Bäst-i-Test.se testade Batman-versionen. Stolen är lika funktionell som andra stolar och trots det lekfulla utseendet uppfyller den flera säkerhetsstandarder, exempelvis ECE R44, FMVSS 213 och CMVSS 213. Enkelt att ta av och rengöra klädseln, men ryggstödet är något kort och har ett knepigt reglage. Britax Kidfix XP SICT tar tredjeplats. Britax har ett välförtjänt gott rykte när det gäller bilbarnstolar. Kidfix XP SICT är en ytterst välkonstruerad och genomtänkt stol med säkerheten i fokus. Däremot är klädseln relativt komplicerad att få av och på. I förhållande till pris saknas dessutom viloläge!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön testar bilbarnstolar kontinuerligt eftersom det hela tiden kommer ut nya modeller på marknaden. Det visar sig finnas stolar som är allt annat än en säker plats för barnen – antingen går det dåligt i krocktesterna eller så är de fulla med kemikalier – men det finns också stolar som är riktigt bra. När barnets huvud når upp en tredjedel över kanten på bilbarnstolen är det dags att vända barnet framåt. Men även då kan det vara bra att ha något att sitta på. I Sverige finns det nämligen en lag som säger att alla barn under 135 cm ska använda bältesstol, bälteskudde eller liknande när de åker bil. En bältesstol ger skydd år barnet vid både sidokrockar, eftersom det finns skydd för huvudet, och vid frontalkrockar, eftersom bilbältet sitter där det ska på barnets kropp – dvs över axel och höft. Råd och rön skriver att Britax Kidfix XP isofix är en bra bältesstol. Men man hittade dock något förhöjda halter av PAH, men eftersom halten ligger under det godkända gränsvärdet påverkar det inte det sammanlagda betyget. Precis som förra året är det Cybex Solution X2-fix som tagit förstaplats i Råd och röns test!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd & Rön har testat ett gäng bilbarnstolar, både fram- och bakåtvända. Ett barn sitter som tryggast i en bakåtvänd stol, eftersom de gör att barnet bromsas upp med hjälp av ryggstödet vid en eventuell kollision. Åker barnet istället i en framåtvänd stol och olyckan skulle vara framme, utsätts barnet för fem gånger högre kraft i nacke och kropp. Det är viktigt att välja rätt stol till sitt barn och en modell som passar bra i bilen! Stolen får aldrig placeras på en plats där det finns en aktiv krockkudde. Råd & Rön har testat alla tre typer av bilbarnstolar: babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. Detta handlar om bältesstolar. En bältesstol används från att barnet är ca 4 år gammalt och upp till 12 års ålder. De är avsedda för barn som kan eller ska börja sitta framåtvänt i bilen. Testade modeller är bland annat Cybex Solution X2-fix, Britax Kidfix SICT och Maxi Cosi RodiFix. Samtliga har fått höga poäng i samlat betyg och de betraktas som mycket bra bältesstolar. De är exempelvis säkra och enkla att hantera. En nackdel hos Maxi Cosi är dock att den inte erbjuder något större utrymme för barnet. Cybex Solution X2-fix blev testvinnare och två Britax-modeller hamnade på andra och tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat sex olika bilbarnstolar – tre framåtvända och tre bakåtvända. Tumregeln för när det är dags att barnet åker framåtvänt, är när det fyllt fyra år. En bilbarnstol måste ha en E-märkning, som betyder att stolen har fått ett europeiskt godkännande. För stolar på den svenska marknaden finns det även en så kallad Plusmärkning. Det är en extra trygghet att välja en Plustestad stol, men det är frivilligt för tillverkarna att testa sina stolar. Observera att Expressen inte utfört några kollisionstester, utan bara betygsatt stolen utifrån hanterbarhet och bekvämlighet. Tre av de stolar i testet är framåtvända och används som bältesstol. Bäst bland dessa är Britax Kidfix. Det är en mycket smidig stol som utrustats med isofit, som Britax valt att kalla det. Enligt tillverkaren ska isofit låta stolen glida framåt en bit, om det skulle ske en kollision, så att bältet ska sträckas upp mot barnet. Barnen som fick teståka stolen satt bekvämt och trivdes i den. De satt gärna i den längre stunder utan att vara besvärade. Huvudstödet på stolen kan ställas in med ett enkelt handgrepp och det är lätt att anpassa till barnet. Skulle stolen bli kladdig, är det relativt smidigt att ta av överdraget och tvätta det. På andraplats hamnade BeSafe iZi UP X3 Fix. Stolen ger ett gediget intryck, eftersom den är så tung, men då också med nackdelen att det kan vara omständligt att flytta den mellan olika bilar. Nackstödets höjd och säkerhetsbältets nivå justeras hyfsat enkelt med vred på sidan. Stolen är dessutom utrustad med isofix-fästen. Barnen tyckte att stolen var skön att sitta och ett av barnen kallade den ”mysig”. Stolen är dock relativt dyr och fick därför nerdraget betyg av Expressen. Tredjeplats togs av Brio Caro. Det är en mycket smidig och lätt stol. Med ett löstagbart ryggstöd, kan man välja att bara använda sittkudden. En detalj på stolen som barnen uppskattade var att det fanns infällbara dryckeshållare, där de kan ställa exempelvis saft under långa bilfärder.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"