VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer





Ändrad 29 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – De bästa flytvästarna 2024

När du är på havet ska du för din egen säkerhets skull alltid bära flytväst. Vi ger dig populära flytvästar i olika modeller och en stor köpguide!

Vi har jämfört
  • Flytkraft.
  • Vad den är avsedd för.
  • Vikt.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Baltic
Genua Baltic
Bäst i test
Bäst i test
Baltic
Genua Baltic
Seglarväst som är en av Baltics populäraste flytvästar.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Sportamore.
Flytkraft: 50 N.
Avsedd för: Seglarväst.
Vikt: 25-90+ kg.
Åtta flytkroppar.
Unisexmodell.
Passar till simkunnig person.
Ficka med dragkedja.
Möjlighet att fästa grenband som extrautrustning.
Kort modell för att den inte ska glida upp när man sätter sig.

Baltic är ett svenskt företag som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa flytvästar. De har funnits i över 40 år och deras filosofi om att aldrig kompromissa på kvalitet eller funktion har gjort dem till Europas största i branschen.

Som bäst i test väl seglarvästen Baltic Genua som fått höga kundomdömen på Prisjakt, Pricerunner och och Sportamore. IF säljer även Baltics västar i sin säkerhetsbutik, och det var en seglarväst från Baltic som tog hem segern i försäkringsbolaget Alandias stora test som gjordes 2013.

Genua är en av Baltics mest omtyckta västar tack vare passformen och smarta detaljer, exempelvis en ficka med dragkedja och möjlighet att sätta fast ett granband som extra utrustning. Eftersom västen har hela åtta flytkroppar gör det att den formas väldigt bra kring kroppen, detta gör den lämplig för både kvinnor och män. Modellen är något kortare än de flesta andra västar, helt enkelt för att den inte ska glida upp när man sätter sig ner. Västen finns i flera olika färger och i storleken XS till XL, från 25 kilo upp till 90+ kilo.

  • Butiker & priser
  • Priser för Flytväst Genua Baltic
    • Nordens största barn- och babybutik
      Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Bästa uppblåsbara Test.se - Bästa uppblåsbara
Baltic
Winner Baltic
Bästa uppblåsbara
Bästa uppblåsbara
Baltic
Winner Baltic
Populärt val av uppblåsbar flytväst.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Flytkraft: 165 N.
Avsedd för: Allround-modell.
Vikt: 40-150 kilo.
Finns i flera olika utföranden.
Med visselpipa och handtag i nacken.
Har flera reflexer.

Baltic är ett svenskt företag som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa flytvästar. De har funnits i över 40 år och deras filosofi om att aldrig kompromissa på kvalitet eller funktion har gjort dem till Europas största i branschen.

Vi väljer att utse Baltic Winner till bästa uppblåsbara flytväst. Den har fått bra betyg på Prisjakt och Amazon, men även blivit rekommenderad som väst av hemsidan TillHavs.org. IF säljer även Baltics västar i sin säkerhetsbutik.

Baltic Winner är en väst i allround-modell som funkar till det mesta. Den är utrustad med fleecekrage, avtagbart grenband och på vissa modeller går det även att välja på snabbspänne eller integrerad säkerhetssele. Västen finns i flera olika färgkombinationer. För maximal säkerhet har västen både manuell och automatisk upplåsning. Dessutom är den utrustad med sex reflexer, visselpipa och lyfthandtag. Flytvästen kommer i en storlek och passar till vikten 40 till 150 kilo.

  • Butiker & priser
  • Priser för Räddningsväst Winner Baltic
    • Fri frakt över 495 kr
      Leverans på 1-3 vardagar
    • Prisgaranti på alla varor
      Öppet köp i 14 dagar

Bästa paddlarvästen Test.se - Bästa paddlarvästen
Baltic
Canoe
Bästa paddlarvästen
Bästa paddlarvästen
Baltic
Canoe
En lätt och smidig flytväst för paddling.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Flytkraft: 50 N.
Avsedd för: Vattensport.
Vikt: 40-150 kilo.
Ficka på framsidan.
Unisexmodell.
Avsedd för simkunniga.

Baltic är ett svenskt företag som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa flytvästar. De har funnits i över 40 år och deras filosofi om att aldrig kompromissa på kvalitet eller funktion har gjort dem till Europas största i branschen.

Baltic Canoe är en populärt val när det kommer till paddlarväst. Den är lätt, smidig och slitstark och kan användas när du till exempel paddlar kajak eller kör SUP-bräda. Du har full rörlighet och en bra flytkraft på 50 N.

Flytvästen består av ett flytmaterial i skiktad polyeten som gör att den torkar snabbt. Den har ett midje- och grenband med snabbspänne och D-ring på axlarna. Det finns en ficka på bröstet och en ficka på ryggen för mjuka vätskeflaskor.

  • Butiker & priser
  • Priser för Canoe
    • Nu i Sverige!
      Snabba leveranser
    • Prisgaranti på alla varor
      Öppet köp i 14 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test flytväst - se testvinnande flytvästar.

Köpguide flytväst

Att använda flytväst när man är ute till sjöss är lika självklart som att använda säkerhetsbälte i bilen. Man kan aldrig förutspå vad som kan hända, och skulle olyckan vara framme är det en trygghet att ha en flytväst på sig. Enligt statistiken ökar överlevnadschanserna markant med en flytväst. Det är en väldigt billig, och väldigt lättanvänd livförsäkring!

Vilken typ av väst som är bäst avgörs av en rad faktorer. Vilket typ av farvatten du ska åka i, simkunnighet, ålder, kläder och så vidare. Generellt kan man säga att en vuxen, simkunnig, person klarar sig bra på en flytväst med 50N under normala förhållanden, en så kallad seglarväst. Det är också den typ av väst som rekommenderas till personer som sysslar med vattensporter, lättare segling och fiske eftersom den erbjuder god rörelseförmåga. Barn och icke simkunniga alltid ska ha flytväst med 100N i lyftkraft, oavsett förhållanden. Dessa västar kallas för räddningsvästar. Läs gärna vår sammanställning om flytvästar för barn för att hitta den bästa!

Billig livförsäkring

Enligt undersökningar som Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet gjort, skulle häften av alla de som dött i en drunkningsolycka klarat sig om de använt flytväst. Samma undersökningar visar även att om man hade haft möjlighet att larma, med hjälp av en telefon i vattentätt fodral, skulle mer än hälften ha klarat sig.

När du köper en flytväst, tänk då igenom vem som ska använda den och till vad, ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Men oavsett vilken flytväst du köper är det viktigt att den är CE-märkt vilket betyder att den lever upp till den standard som EU satt för att flytvästar ska vara säkra.

Hur ska en flytväst sitta?

Det är direkt livsviktigt att en flytväst sitter ordentligt och är riktigt anpassad för den som ska bära den. Är den för liten riskerar den att inte bära din vikt, är den istället för stor är risken att du kan glida ur den.

En flytväst ska sitta stadigt på kroppen och inte glida omkring. Den ska alltså sitta så tight som möjligt mot kroppen, givetvis utan att det trycker för hårt och gör det svårt att andas. Man kan kontrollera hur västen sitter genom att antingen:

  1. Sätt på västen och knäpp alla spännen och dragkedjor.
  2. Lyft armarna över huvudet.
  3. Om västen inte glider upp när du lyfter armarna, sitter den bra!

Eller:

  1. Sätt på västen och knäpp alla spännen och dragkedjor.
  2. Låt armarna hänga längst med kroppen.
  3. Be någon ta tag i västen vid skulderbladen och sedan lyfta rakt upp.
  4. Om västen inte reser sig mer än max några centimeter, sitter den bra!

Uppblåsbara västar ska alltid sitta ytterst för att fungera, inga plagg ovanpå! Risken är annars att västen inte känner av tryckförändringen när du landar i vattnet och inte löses ut.

De flesta västar är försedda med ett så kallat grenband vilket förhindrar att västen glider upp och över huvudet. Grenband kan dock hamna lite i vägen när man rör sig ombord på exempelvis en segelbåt, där är det lätt att fastna i saker. Och om ett granband är för hårt spänt på en uppblåsbar väst, kan det strama och bli besvärligt i ett uppblåst läge och i vattnet är det inte alltid lätt att justera banden.

Flytvästar, eller räddningsvästar, för barn bör alltid ha grenband eftersom det är viktigast att eftersträva bästa möjliga funktion i deras flytvästar.

Vilken storlek på flytväst ska man ha?

En flytvästs lyftkapacitet mäta i Newton (N), för normal fritidsanvändning finns det tre olika flytväst-standarder indelade efter lyftkraft: 50, 100 och 150N. En människa behöver mellan 20 och 30N för att hålla sig flytande, oavsett kroppsstorlek. Inom varje flytstandard kan flytförmågan variera en hel del. En barnflytväst på 100N har exempelvis mindre lyftkraft än en väst på 100N anpassad för en vuxen.

50N:

För simkunnig person som väger 30 kg eller mer. Seglarvästar är den vanligaste typen av flytväst i denna kategori. Flytvästar och flytkläder som kan hålla en person flytande med god marginal. Det krävs dock att personen som bär västen är simkunnig eftersom västens lyftkraft inte är så stark att den kan vända en person i vattnet.

100N:

Så kallade räddningsvästar som har en rejäl krage och med den mesta lyftkraften placerad framtill. Västen har så mycket lyftkraft att den kan hjälpa till att vända en person till ryggläge. Dessa västar passar för både simkunniga och icke simkunniga personer.

150N:

Rekommenderas bara till simkunniga personer som väger 40 kg eller mer. Uppblåsbara räddningsvästar som vänder på personen till ryggläge i vattnet. Gasuppblåsningen kan ske både automatiskt och manuellt. Västar som är uppblåsbara har ingen lyftkraft när den inte är uppblåst. Därför är det viktigt att se över dessa västar noga kontinuerligt.

250N:

Rekommenderas bara till simkunniga personer som väger 40 kg eller mer. Uppblåsbara räddningsvästar som är gjorda för personer som bär tung utrustning inom industriellt bruk. Denna typ av väst har en extrem lyft- och vändförmåga. Finns med både automatisk och manuell gasuppblåsning. Västar som är uppblåsbara har ingen lyftkraft när den inte är uppblåst. Därför är det viktigt att se över dessa västar noga kontinuerligt.

Det är viktigt att flytvästen är ordentligt anpassad för din vikt och kroppsform. Flytvästar delas in i storlekar baserat på användarens ungefärliga kroppsvikt, exempelvis 50-70 kg. Men det är viktigare att västen har bra passform snarare än att det ska stå rätt viktintervall.

Väger man till exempel 75 kilo, och provar en väst med ett viktintervall på 50 till 70 kg som sitter bra, så är det också den västen man ska välja. Flytförmågan kommer att räcka till, med råge! Se till att västen inte är för stor. Risken är att du kan glida ur den, om inte annat kommer det vara påfrestande att försöka simma med en väst som man hela tiden behöver dra ner.

Hur fungerar en uppblåsbar flytväst?

Uppblåsbara flytvästar är i ett uppblåst tillstånd bland det säkraste man kan använda till sjöss eftersom den ger upp till 50% mer lyftkraft än en vanlig seglarväst. De uppblåsbara flytvästarna är de tekniskt mest avancerade, därför rekommenderas de inte till personer som väger mindre än 40 kilo.

En uppblåsbar räddningsväst finns i tre olika utföranden: manuell, halvautomatisk eller helautomatisk. Den manuella västen blåses upp med hjälp av en munventil. Den halvautomatiska har en lina som man rycker i för att aktivera kolsyrepatronen som blåser upp västen. Helautomatiska västar känner av när den befinner sig i vatten och aktiverar själv kolsyrepatronen som blåser upp västen.

Den automatiska västen är den vanligaste varianten. Halvautomatiska och manuella rekommenderas bara till exempelvis fiskare, kappseglare eller räddningspersonal som behöver kunna röra sig i vattnet utan att västen blåses upp.

Uppblåsbara västar behöver kontinuerlig tillsyn av den kolsyrepatron som aktiverar uppblåsningen. En gång om året rekommenderas. Kolsyrepatronen måste bytas ut för varje gång som västen varit uppblåst. Kontroll av den uppblåsbara västen kan antingen göras på tillverkarens servicestationer, eller själv. Instruktioner om hur man går tillväga finns på tillverkarnas hemsidor.

Hur länge håller en flytväst?

En flytväst kan användas i flera år om man ser efter dem ordentligt. Det rekommenderas dock inte att man använder västar som är tillverkade 1994 eller tidigare eftersom de då saknar CE-märkning.

Du kan förlänga livslängden på flytvästen genom att förvara flytvästen upphängd på ett torrt ställe. Flytvästar är gjorda för att tåla väder, vind och slitage. Men det är inte fel att torka av västen ordentligt innan den hängs undan.

Undvik att sitta på västen eller på annat sätt använda den till sånt som den inte är tillverkad för. Detta kan platta till flytmedlet i västen och gör dem mindre tillförlitliga.

Så, vilken flytväst ska man välja?

Det beror på vad man tänkt syssla med, men den säkraste och bästa västen är i alla fall den som kommer användas. De flesta västar eller flytplagg har någon slags begränsning. De som har bäst lyftkraft kan ofta upplevas som klumpiga och otympliga, medans de västar som är betydligt smidigare att ha på sig har mycket sämre lyftkraft.

De uppblåsbara västarna är otroligt smidiga att bära när de inte är uppblåsta. Men i ett uppblåst läge är de klumpiga vilket gör dem svåra att simma med. Dessutom kräver de en hel del tillsyn för att de överhuvudtaget ska vara säkra.

Välj en väst som du känner dig trygg i, som inte kräver mer tillsyn än vad du mäktar med men framförallt – en du kommer använda!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • En flytväst kan hålla i flera år om du tar hand om den ordentligt som att förvara den torrt Flytvästar tillverkade före 1994 rekommenderar dock inte eftersom de saknar CE-märkning.
  • En uppblåsbar flytväst finns i tre olika utföranden: manuell, halvautomatisk eller helautomatisk. När den är uppblåst är den en av de säkraste modellerna av flytväst du kan ha.
  • Vi har valt att utse Baltic Genua till den flytväst som är bäst i test. Det är en seglarväst med åtta flytkroppar och en flytkraft på 50 N som är av unisexmodell och finns i flera olika viktklasser.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Baltic Genua Baltic

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng