HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av flytvästar

fritid uppdaterad 25:e Mars, 2015, Baserad på 2 experttester.

En flytväst är ofta tillverkad av syntetiska fibrer och innehåller material som hjälper den som bär västen att flyta om denne faller i vattnet. Det finns olika typer av flytvästar, exempelvis räddningsvästar, seglarvästar eller kanot- och kajakvästar. Man måste vara uppmärksam på västens syfte. En del flytvästar är avsedda att användas där hjälp finns snabbt tillgänglig och andra i mer krävande förhållanden. De traditionella flytvästarna innehåller ett fast ämne som är lättare än vatten, vanligtvis cellplast såsom polyeten eller PVC. Numera är det dock vanligt med uppblåsbara räddningsvästar som fylls med gas ur ett tryckkärl vid behov. Innan dessa västar aktiverats är de betydligt mindre än de traditionella västarna, men de kräver också underhåll regelbundet. Vissa delar behöver man byta ut regelbundet och efter användning. Ett tips är att välja en väst med grenband, så kan inte västen glida upp över huvudet om olyckan skulle vara framme. Var noga med att undersöka flytvästarna ordentligt innan köp och hitta en som passar dig. Har du inte möjlighet att prova västen ordentligt, t.ex. i vatten, så ta en titt på testerna som vi sammanställt nedan och få en hyfsad överblick!

Test.se rekommenderar

Baltic Offshore - bäst i test bland Flytvästar 2020
Baltic Offshore, bäst i test.

Baltic Offshore - Här på Test.se väljer vi att rekommendera flytvästen Baltic Offshore. Det är en seglarväst i extra grovt tyg för tuffa förhållanden som är utrustad med integrerad säkerhetssele.Samtliga beslag är gjorda i omagnetiskt, syrafast, rostfritt stål. Universalfästplatta för extrautrustning som exempelvis livvästljus. En extra kraftig D-ring för säker förankring av säkerhetslina. Blixtlåset är kraftigt, det finns resår i midjan och grenbandet är brett och bekvämt. Västen har två fleecefodrade fickor, reflexer och en visselpipa. Läs mer

Flytvästar - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Alandia Försäkring

Publicerad

Alandia Försäkring har testat flytvästar och tar reda på hur olika flytvästar beter sig i förhållanden som deras kunder möter till sjöss. Testpersonerna fick bära kläder som de vanligtvis bär på havet – sådant gör stor skillnad. Därför är Alandias test ett avsteg från rådande testnormer. Flytvästarna har testats i Ålands sjösäkerhetscentrum och i testet ingick sjöräddare från Göteborg, Åland och Helsingfors. Testet utfördes under realistiska förhållanden med simulerade vågor och vindar.  Aningen förenklat kan man säga att båtfolket är delat i två läger: de som föredrar en seglarväst och de som föredrar en uppblåsbar räddningsväst. Båda typerna har sina för- och nackdelar. Seglarvästen är lite klumpigare i båten, men är varmare både ombord och i vattnet. Man måste kunna simma och västen vänder inte personen om den är medvetslös. En uppblåsbar flytväst är diskret att ha på sig och vänder en medvetslös människa. Men att röra sig i vattnet kan vara svårt. Enkelheten hos seglarvästen var det som gjorde att märket Baltics modeller med ett eller flera grenband blev både testvinnare och 2:a. Med ett väljusterat grenband på västen kan den inte skjuta upp över huvudet, medan en väst utan grenband eller med dålig passform kan vara livsfarlig. Mest beröm fick Baltic RIB som var bekväm på land och i vattnet. Det var enkelt att själva släppa ut och fylla på luft och huvan gav ett bra skydd. Baltic Offshore blev testets vinnare och imponerade. Den satt bra på testpersonerna, kändes smidig i vattnet och gav bra med stöd för kroppen.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

När Testfakta testade tio uppblåsbara flytvästar, var det endast två som fick godkänt. Övriga åtta lyckades inte hålla munnen tillräckligt högt över vattenytan. Med hjälp av en testperson kontrollerade Testfaktas labb om västarna blåstes upp som de skulle när personen hamnade i vattnet, samt om man klarade av att vända personen från magläge med ansiktet i vattnet, till ryggläge. Det mättes också vilken vinkel ansiktet och kroppen fick mot vattenytan när personen bars upp av flytvästen. På dessa punkter klarade sig samtliga västar. Avståndet mellan mun och vattenyta, som var det största problemet för västarna, mättes vid flera tillfällen. Första gången när testpersonen låg stilla i vattnet, sedan efter ett hopp i vattnet med flytvästen uppblåst, från en till tre meters höjd. Bäst i test var Viking med flytvästen Conquest. Inte långt efter hamnade Watski 2Star Pro med högst flytkraft. Dessa två var alltså de enda modellerna i testet som fått godkänt av Testfakta.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"