HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av pulsklockor

fritid uppdaterad 15:e Januari, 2016, Baserad på 12 experttester.

När man köper tränings/pulsklocka ska man först och främst tänka på till vilken typ av träning man vill använda den, hur mycket man tränar och om man vill ha en som är vattentät. Vill man bara kunna se sin puls och tid (tempo) så kan man hitta en klocka för några hundralappar, medan andra klockor med mer avancerade funktioner kostar mer pengar.

En klar och tydlig display underlättar enormt när man är ute och springer, speciellt på kvällen. För att underlätta träningen kan de flesta klockor larma om man går över eller under ett visst pulsspann. Det hjälper när man vill hålla ett jämnt tempo.

Test.se rekommenderar

Suunto Ambit3 Peak - bäst i test bland Pulsklockor 2019
Suunto Ambit3 Peak, bäst i test.

Suunto Ambit3 Peak - Vi här på Test.se väljer att rekommendera pulsklockan Ambi3 Peak från Suunto. I Sporthälsas senaste test under 2015 blev klockan guldmedaljör, eftersom klockan har många avancerande funktioner för utomhusaktiviteter och multisporter. Dessutom fick den ett stort plus för lång batteritid (upp till 50 timmar) och dess användarvänlighet.

I Ambit3 Peak finner du bland annat funktioner för ruttnavigering, kompass, höjdmätning, soluppgång/-nedgång, temperatur, pulsmätning vid simning (den är vattentät upp till 100 meters djup enligt ISO 6425), olika träningsprogram och hastighet, tempo, samt distans. Det är den ultimata GPS-klockan för sport och äventyr! Läs mer

Pulsklockor - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Löparskor

UPPDATERAD 24:e April, 2019

Träningstights

UPPDATERAD 12:e April, 2017

Smarta armband

UPPDATERAD 28:e Oktober, 2016

Löparjackor

UPPDATERAD 31:e Augusti, 2015

Löpband

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (12st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Sporthälsa

Publicerad

Att använda en pulsklocka gör träningen både roligare och effektivare. Som nybörjare kan klockan hjälpa dig att inte starta för hårt, du hittar känslan för olika intensitetsnivåer vilket för det enklare att välja rätt tempo. Gillar du att träna är klockan optimal eftersom den hjälper dig att utveckla träningen och nå bättre resultat. Sporthälsa har testat sex pulsklockor och Suunto är tillverkaren som placerar sig på både första- och andraplats. Ambit3 Peak tar guld och har de mest avancerade funktionerna för utomhus- och multisport. Med den kostnadsfria appen Suunto Movescount App kan du enkelt justera klockan i fasten, dela och återuppleva dina pass. Ambit3 Peak har upp till 50 timmars batteritid, vilket är ett stort plus. Ambit3 Sport tar silver och är bra för multisport med mobil anslutning, följer dina löpresultat och analyserar din sömnåterhämtning. Klockan är rejäl och robust, men känns snäppet lättare och smidigare än Peak. Klockan har en stor och tydlig skärm, samt många appar som gör den till en bra träningskompis, även om batteritiden inte riktigt når upp till 50 timmar. Enkla och tydliga menyer, vilket underlättar användarvänligheten. Sist, men inte minst, går bronsmedaljen till Garmin Forerunner 15 som är en nätt och smidig GPS-löparklocka. Klockan är utrustad med enkla löpfunktioner, samt bra alarmfunktioner för dig som har ett stillasittande jobb och vill bli påmind om när det är dags att röra på dig. Klockan fick dock minus för skärmens skärpa och för att GPS-signalen tar lite tid att hitta.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har testat 18 olika gps-klockor för både löpning och multisport. Flera av klockorna i varje kategori får riktigt fina betyg, men det finns också några få bottennapp. Marknaden domineras av företaget Garmin som har med åtta olika klockor i testet. De flesta av dem är mycket bra, så inget ont om detta. Garmin var först med att utrusta träningsklockorna med gps-teknik och numera har hela 95 procent av träningsklockorna som säljs inbyggd gps.

Allra bäst är löparklockan Garmin Forerunner 220 som får Aktiv Tränings maximala betyg 6 poäng av 6 möjliga. Garmin Forerunner har inga direkta svagheter utan imponerar med en perfekt balans av användarvänlighet, design och funktion. Klockan är liten, lätt och enkel att bära. Skärmen är tydlig och klockan har inga problem att fånga in satellitsignalerna. Mätningen är exakt och precis. Med Garmin Forerunner får man allt, men det kostar också. Klockan har ett cirkapris på 2900 kr.

Tre andra träningsklockor som får toppbetyg är Suunto Ambit3 Sport, Garmin Forerunner 620 och Suunto Ambit2 R. Den förstnämnda blir testvinnare inom kategorin ”multisportklockor” och är en riktig snygging med grym kapacitet. Suunto Ambit3 Sport hittar satelliter snabbare än någon annan klocka och har mycket bra appar kopplade till klockan. Garmin Forerunner 620 har en imponerande pekskärm och många intressanta funktioner som de andra klockorna saknar. Nackdelen är det höga priset 4299 kr. Suunto Ambit2 R är enkel att använda och passar för löpning. Minus för den något långsamma dataöverföringen och avsaknaden av bluetooth.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Mobil har testat fyra så kallade pulsklockor, även kallade sportklockor, som kan kopplas till din smarta telefon. Klockorna mäter löprundan med GPS och hotas av mobilerna som gör precis samma sak. Av den anledningen gör tillverkarna allt fler saker för att hålla klockorna relevanta, bl.a. genom att koppla upp sig mot mobilen, så att man kan se hur träningsrundan såg ut på en lite större skärm. Garmin Fenix 2 är en multisportklocka, men kopplingen till telefonen behöver fortfarande filas till. Klockan har goda batteriegenskaper och sin stora mängd inbyggda sensorer. Det finns stöd för löpning, cykling, simning, längdskidåkning, utförsåkning och alla de funktioner som också fanns i den tidigare modellen. Priset är ganska väl tilltaget, men å andra sidan är det bara Suuntos värsting i Ambit-serien som är i närheten av samma mängd funktioner – och den har ingen aning om hur den ska synka mot mobilen. Även andraplats gick till en Garmin-klocka, Forerunner 620. Modellen visar att det finns fördelar med en dedikerad löparklocka, jämfört med mobilen. Batteritiden för inspelning av träningsrundor är ofta betydligt längre och man kan ställa in hur ofta data från GPS ska plockas in för att ytterligare påverka det hela. Forerunner 220 tog tredjeplats. Både 620 och 220 har bluetooth för kommunikation med mobilen, enklare färgskärm, accelerometer för löpning inomhus, nedladdningsbara träningsplaner och liknande. 620 har en betydligt högre prislapp, men är också utrustad med pekskärm, mer exakta data för hur dina löpsteg ser ut, WiFi-uppkoppling och en hel del fler detaljfunktioner för elitlöpare!

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Tidningen Aktiv Träning har gett sig på att testa 10 st pulsklockor eller som tidningen väljer att kalla dem: träningsklockor med gps. Man konstaterar att denna typ av klockor har blivit allt mer populära. Orsaken till detta är att de blivit enklare att använda och att de är betydligt billigare än tidigare. Förutom detta har de även blivit storleksmässigt mindre. 9 av 10 sålda träningsklockor har idag inbyggd GPS. Priserna på de testade pulsklockorna med gps ligger mellan drygt en tusenlapp till 4000 kr.

Bäst i test blir finska Suunto Ambit 2S som får maximala 6 poäng av 6 möjliga. Denna klocka är testets dyraste klocka, men den är sannerligen värd sina pengar. Klockan är minimalistisk, lätt och mycket snygg. Suuntos modell har många smarta funktioner och en kanonbra gps-mottagare. Den hittar alla satelliter snabbare än övriga konkurrenter och är mycket enkel att använda. Klockan går att använda till en rad olika idrotter, exempelvis simning. Aktiv Träning anser att detta är den ultimata sportklockan.

Två andra klockor som får fina betyg är Garmin Forerunner 10 och Garmin Forerunner 310XT. Den förstnämnda är en GPS-klocka som passar perfekt för löpning. Den är testets billigaste klocka och har det mesta du behöver. Garmin Forerunner 10 är enkel att komma igång med och har flera användbara funktioner. Garmin Forerunner 310XT är ett bra val om du sysslar med triathlon. Klockan har funnits med några år och numera är prislappen helt acceptabel. Detta är en toppenklocka som har stor skärm och många intressanta funktioner.

Vinnare i det här testet

HD.se

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har testat och betygsatt pulsklockor. Beroende på prisklass skiljer sig funktionerna i klockorna åt. Timex Ironman Run Trainer 1.0 GPS erbjuder det mesta man kan kan tänkas behöva vid användning av pulsklocka, men den är också svår att lära sig. Garmin Forerunner 210 och Polar RC3 GPS är däremot exempel på avancerade pulsklockor som dessutom är lätt att använda. Oregon Scientific SE102 har bara några få funktioner, men är utrustad med en smart lösning för enkel hantering – istället för att hålla reda på knappar kan man knacka på skärmen för att navigera. Bäst i test blev Garmin Forerunner 210. Klockan håller hög kvalitet och kombinerar dessutom en genomtänkt design med användbara funktioner. Klockan är gedigen och har ett bekvämt pulsband. Modellen är passande för den ambitiösa motionären. Polar RC3 tog andra plats och erbjuder snabb kontakt och en hög precision. Dock är klockan lite klumpig och priset högt. Oregon blev utsedd som ”Bästa budgetval” och tog tredjeplats. Den är enkel att hantera och har en del användbara funktioner till ett lågt pris. Det saknas lagringsminne och sändaren på pulsbandet är något stor.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har samlat pulsklockor och tittat på de viktigaste skillnaderna. Pulsträning innebär att man vet sin maxpuls för att kunna träna på olika intensitetsnivåer – olika pulszoner – i jämförelse med den. Ett av de mest vanliga felen man gör om man inte tränar regelbundet, är att man går ut för hårt i början. Har man då en pulsklocka kan man enklare se till att man håller sig på en lagom nivå. Men det är inte helt självklart att veta vilken klocka man ska skaffa. Beroende på prisklass har klockorna olika egenskaper och väljer man en av de lite dyrare får man fler inställningsmöjligheter som anpassar klockan efter egen information. Garmin Forerunner 910 XT visar bland annat tid, sträcka, hastighet, puls och höjd. Klockan passar bra till den som sysslar med många olika sporter, t.ex. löpning, simning och cykling. Med alla funktioner följer också ett högt pris. Ett alternativ till pulsklocka är att använda ett separat pulsband och sin smartphone med någon tränings-app. Wahoo Blue HR Pulsband för iPhone är en pulsklocka som man kopplar till sin telefon via Bluetooth. Med den här modellen kan man få olika funktioner beroende på vilken app man använder. Sigma PC 3.11 är en lätthanterlig pulsklocka för nybörjaren, som dessutom är billig.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se har man testat 16 modeller – med och utan GPS – och utsett en vinnare, som rekommenderas för löprundan 2013.  Suuntos och Garmins klockor var de som fick bäst betyg. Den finska pulsklockan Suunto är byggd för att kunna användas med sitt online-verktyg, Movescount. Dess display är bra och tydlig. Den visar bl.a. intensitet på träningen och hjärtfrekvenszoner i realtid. Många av de avancerade mätmetoder som finns hos Quest, hittas bara hos betydligt dyrare modeller. Garmin Forerunner 210 är en klocka med många bra funktioner för både inomhus- och utomhusträning. Modellen är lätt att förstå och använda, t.o.m. med de avancerade inställningarna, som intervallträning och träning i pulszoner. Klockan har en snabb GPS-uppkoppling som fungerar bra även i tätt skogsområde. I displayen kan man under träningstiden se sträckan, träningstid, puls och tempo i realtid. Garmins Forerunner 910XT är också en mycket bra pulsklocka med många funktioner som även passar för triatleter. Modellen är vattentät och simfunktionerna i klockan mäter distans, tempo och simtag. Dock kan inte själva pulsbanden användas under vatten. Menyn är enkel att förstå och modellen har en batteritid för 20 timmars träning.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har kikat närmare på 12 st funktionella sportklockor. Dessa klockor används i första hand av löpare, men de fungerar även till många andra sporter. Många löpare anser att träningsklockan är minst lika viktig som löparskorna. Där kan man jämföra tidigare träningspass och få koll på sin aktuella puls. Flera av klockorna har en gps-mottagare som visar distans och tempo.

Testvinnaren heter Garmin Forerunner 910XT. Detta är inte någon av de billigaste klockorna, men den levererar på alla fronter. Föregångaren 310XT har varit förstahandsvalet för många atleter och med denna utvecklade modell har man lyckats tillverka än ännu bättre klocka som samtidigt är tunnare och snyggare. Garmins klocka går att använda till löpning, cykling och simning. GPS-funktionen fångar upp satellitsignaler som senare kan analyseras på webbsidan Garmin Connect. Slutbetyget för Garmin Forerunner 910XT blir 5,5 poäng av 6 möjliga.

En annan sportklocka som får toppbetyg är Suunto Ambit Black(HR). Suuntos klocka är testets dyraste, men den utstrålar kvalitet och klass. Klockan är stor, men känns inte klumpig att bära och den har ett skönt gummiarmband. Suunto Ambit Black har både accelerator och gps. Acceleratorn registrerar armrörelser vilket innebär att klockan kan fortsätta mätningen trots att gps:en skulle försvinna för en stund.

Om du är ute efter en billig klocka som ändå klarar det mesta, så är Nike+ Sportwatch ett bra alternativ. Nikes klocka har inbyggd gps och är en av testets snyggaste produkter. Sportklockan är enkel att ställa in och det går snabbt att komma igång med den. All träningsdata kan föras över från en usb-sticka till webben. Där finns verktyg att analysera träningen, men också möjlighet att delta i olika utmaningar. Nikes klocka är definitivt det bästa valet för den lilla plånboken!

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

På IDG.se har man testat 4 stycken pulsklockor. Modellerna kommer från Nike, Suunto, Polar och Garmin. Suunto och Garmin har fått samma betyg och samtliga modeller kan man egentligen kalla för små träningsdatorer. Klockorna skiljer sig mycket ifrån varandra, men har en gemensam egenskap – alla är utrustade med GPS. Garmins klocka är relativt stor och hittar GPS-mottagning snabbt, precis som Suuntos Ambit. Garmins knappar är avskalade och ganska intryckta, vilket gör det svårt att trycka på dem, men det är troligen skapat så för att man ska kunna använda klockan när man till exempel simmar. Du laddar över din träningsinformation trådlöst till din dator med en USB-adapter som kopplas i datorn.  Suunto som fick betyg 8 / 10 är testets största klocka och även dess design sticker ut mer än hos de andra. Klockan har tydliga knappar av metall som gör det enkelt att trycka på den, även om du bär handskar. Man kan ladda över sin träningsdata med USB-kabel till datorn och klockan har ett eget tränings-community som heter Movescount.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

På Icakuriren har man testat olika pulsklockor för hur lätt det är att programmera den och hur de är vid användning. De har även provat pulsbanden – som fästs runt bröstet – för att se så att de inte skaver och de är testade i vatten. Samtliga klockor klarade att ligga i blöt i 5 minuter utan problem.
Bäst i test är Suunto M2, som också är den dyraste klockan i testet. Klockan är lätt att förstå och det är också inga problem med att läsa i displayen. Bruksanvisningen är enkel och klockan är utrustad med bra knappar som det inte är några svårigheter att komma åt och trycka på. Dock är det väldigt omständligt att byta inställningar då batteriet måste plockas ut. På andra plats finns Oregons klocka, SE 120, som är mycket lätt att programmera och är utrustad med tydliga funktionsknappar. Det medföljer en väldigt bra bruksanvisning, men en nackdel med modellen är att den är så klumpig. Ciclosports klocka är lätt använda och programmera, då den bara har två knappar. Dess display är lättläst och den sitter bekvämt! Däremot är denna modellens bruksanvisning svår att läsa och förstå.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 10 olika pulsklockor där priset varierat mellan 400 – 1800 kronor. Samtliga modeller klarade testet bra, framför allt på sin huvuduppgift – att mäta pulsen.
Enligt mätdatan som kommit fram genom det här testet, mäter alla pulsklockor pulsen väldigt väl och de största skillnaderna gäller dess mångsidighet. Bäst i test blev Polar FT60 för att den är lätt att hantera och har många praktiska funktioner. Dock följer inte olika tillbehör som till exempel GPS-mottagare. fotpot och dataöverföringsutrustning med när man köper den, vilket är synd på grund av det höga priset. Ett annat bra köp är annars Garmin FR600 som kostar drygt 600 kronor mindre och det tillkommer en USB-sticka, som gör att du kan överföra din träningsdata från klockan till datorn. Den kan dock inte kompletteras med en GPS-mottagare.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartsons testpanel har utvärderat 8 avancerade pulsklockor och bäst i test blev Polar FT60.
Klockan passar både för nybörjare och vana idrottare. Den är ganska okomplicerad samtidigt som den har en hel del praktiska funktioner. Lättnavigerade menyer och att klockan skickar ut påminnelsemeddelande, gör att klockan motiverar till träning. Det som man kan säga är negativt med den här modellen är att den har många vassa kanter och att en datoranslutning inte medföljer! Garmins modell får bäst betyg för sin kvalité och komfort. Det är lätt att navigera i menyn och inställningarna är enkla att förstå, samt att texten syns tydligt i displayen. Detta är en modell som ofta behövs laddas, trots att den automatiskt går in i ett sparläge när den inte används. Modellen saknar också förinställda träningsprogram och man får ställa in allt manuellt. Suunto M5 är ett bra budgetköp. Klockan saknar utmärkande funktioner men har flera tillval som kan öka dess användning, om man är villig att spendera mer pengar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"