HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
termos - Bäst i test

Test av termos

14 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 7:e Februari, 2020, Baserad på 6 experttester.

En termos är bra att ha när du ska ut på vandring, på skidsemester eller ut med barnen i skogen. Termosen ska då kunna hålla temperaturen hos den varma dryck du valt att ta med dig och inte låta drycken bli kall innan du hinner dricka den. Termosen bör även vara stöttålig och inte gå sönder/börja läcka om du skulle tappa den. En termos kan ha tre typer av korkar: Skruvkork, pop up-kork och snäppöppning. Pop up-korkarna är enklast att servera ur och de är lättast för barn att hantera. I en termos kan man även hålla kalla drycker kylda under en längre tid. Man bör akta sig för att hälla i kolsyrad dryck i termosen, då den kan ”explodera”. Tänk också på att kaffe och choklad ger en beläggning på insidan av termosen, var därför noga med att rengöra termosen så snart du kommer hem!

Bäst i test: Thermos Light & Compact

Testresultat
Testfakta 2017,    Testfakta 2011,    Råd och rön 2010
Fodrad kopp Stöttålig Håller värmen riktigt bra
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Här på Test.se har vi valt att rekommendera Thermos Light & Compact. Det är en klassisk ståltermos som håller värmen mycket bra, är stöttålig och användarvänlig. Efter en timme i 10 minusgrader har vatten som från början var kokhett en temperatur på hela 94 grader, och efter ett dygn i kyla är vattnet 52 grader varmt. Light & Compact väger 529 gram, är 31 cm hög och 8 cm i diameter. Den har en automatisk tryckkork och och är lätt att hälla upp ur. Thermos finns i flera olika storlekar från 0,35 liter upp till 1 liter.

Visa hela texten
Material:
Rostfritt stål, Plast
Typ av kork:
Tryckkork
Volym:
0,5 l eller 1 l
Övrigt:
Fodrad kopp

Vi rekommenderar också:

Stabilotherm Termos

Testresultat
Icakuriren 2013,    Testfakta 2011
Material:
Rostfritt stål, Plast
Typ av kork:
Skruvkork
Volym:
0,7 l
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Thermos King Flask

Testresultat
Bäst-i-test.se 2018
Omdömen Via prisjakt

Material:
Rostfritt stål, Plast, Silikon
Typ av kork:
Skruvkork
Volym:
0,5 l eller 1,2 l
Övrigt:
Försedd med handtag
Visa alla specifikationerna

Thermos FBB

Testresultat
Icakuriren 2013
Omdömen Via prisjakt

Material:
Rostfritt stål, Plast
Typ av kork:
Autokork
Volym:
0,35 l, 0,5 l, 0,75 l, 1 l
Visa alla specifikationerna

Termos - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kaffebryggare

UPPDATERAD 11:e Maj, 2020

Kapselmaskiner

UPPDATERAD 20:e December, 2019

Kaffekvarn

UPPDATERAD 15:e November, 2019

Bryggkaffe

UPPDATERAD 27:e September, 2019

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat 7 relativt små termosar (rymmer ca 5 dl) i rostfritt stål. Storfavorit blev Thermos King Flask som kammade hem full pott! King Flask är en klassisk termos med retrodesign i snygg metalliclack. Den är tillverkad i okrossbart stål och tog sig igenom både läckage- och falltestet utan problem.Termosen håller temperaturen riktigt bra och locket är enkelt att hantera, även med vantar. Ur ett rengöringsperspektiv skulle öppningen kunnat ha varit något större, men det är också det enda som finns att anmärka på.

Näst bäst tyckte testpanelen att Stanley Adventure Vacuum Bottle var. Det är en gedigen termos som håller värmen bra, inte läcker och tål att tappas. Precis som testvinnaren har den en något liten öppning, men allt som allt är Stanleys termos en riktigt bra en!

Tredjeplatsen har Bäst-i-Test gett till IsoSteel Quickstop. Det är en budgettermos som räcker riktigt långt! Den håller värmen bra och läcker inte, men den är lite svår att hantera med vantar och drog på sig två små bucklor i falltestet. Allt som allt är det ändå en riktigt prisvärd termos!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit laboratorietesta 8 olika ståltermosar på 1 liter inför höstens alla härliga utflykter! Alla termosarna visade sig vara av bra kvalitet, både gällande värmehållning och stöttålighet. Alla termosar fylldes med kokhett vatten, och efter en timme i minus 10 grader var vattnet fortfarande över 90 grader varmt i alla modeller. Efter ett dygn i kyla lyckades ett par av modellerna hålla värmen så pass väl att vattnet fortfarande var runt 50 grader. Laboratoriet tittade även på termosarnas användarvänlighet, och där hade så gott som alla modeller sina brister.

Bäst i test blev Thermos Light & Compact. Efter en timme i 10 minusgraderhade vattnet en temperatur på 94 grader, och efter ett dygn 52. Värmeisolationen fungerade med andra ord alldeles utmärkt. Termosen var dessutom både stöttålig och användarvänlig med sin automatiska tryckkork.

På andra plats hamnade Cook & Eats Termos från Ica. Icas termos är betydligt mycket billigare än Thermos (i skrivande stund kostar Icas 140 kronor och Thermos 400 kronor) och håller värmen precis lika bra. Men den har en skruvkork istället för en automatisk knapp och användarvänligheten.

Tredjeplaceringen gavs till Clas Ohlsons termos Asaklitt. Asaklitt höll inte värmen riktigt lika bra som de två topplacerade termosarna, men var heller inte långt ifrån. Termosen har automatisk tryckkork och fick mycket bra betyg i användarvänlighet.

Vinnare i det här testet

Reportr.se

Publicerad

En bra termos ska väga så lite som möjligt, vara lätt att packa ned, vara enkel att greppa, rengöra, öppna, försluta och gärna vara billig. Framför allt ska den drygt hundra år gamla uppfinningen vara hållbar och behålla värmen så länge som möjligt. Reportr har låtit sin testavdelning testa åtta olika och slumpvis utvalda termosar för att ta reda på vilken av dem som klarade sig bäst. Vid fallprovet uppstod någon form av skada på samtliga modeller. Efter endast tre registrerade fallprov sprack exempelvis korkarna på såväl Vildmark som Easy Line, vilket gjorde att de därefter blev helt oanvändbara. Bästa termosen i testet är Isolierflasche, trots att den är klumpig. Den kostar endast 69 kronor och bevarar värmen nästan lika länge som den 280 kronor dyrare Thermos Light & Compact (det skiljer endast en eller ett par tre grader). Den är dessutom utrustad med en tryckknappskork. Isolierflasche håller innehållet varmt länge. Efter ca 1 timme: 95C och efter 4 timmar: 89C. Efter 4 timmar i 16 minusgrader: 88C. Det är lätt att skruva på korken, men man måste ha ett stort grepp om flaskan. Dessutom är korken svår att ta isär för rengöring.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio olika termosar som kostar mellan 70 kronor upp till 300 kronor. De flesta termosarna i testet rymmer mindre än vad som angivits och en del är mycket svåra att rengöra. IKEA Volym och Jula Kayoba är lika dåliga på att hålla värmen och IKEAs blir även ljummen på  utsidan. Thermos, den dyraste men ändå bästa modellen, klarade av att hålla värmen bäst. Termosen är även lätt att öppna och stänga, samt att hälla ur. Den har dessutom en “snäpp”-öppning som stängs automatiskt när muggen skruvas på. Det är även lätt att greppa om termosen och den är enkel att hälla ur. Stabilotherms modell – Okrossbar ståltermos – har ett bra grepp för normalstora händer, men det är svårt att se markeringarna för öppen/stängd på skruvkorken. Det blir även lite ”efterdropp” när man hällt färdigt. Stabilotherm erbjuder fem års garanti för sin termos. På testets tredjeplats hamnade Coop med sin modell Cookware. Det är svårt att öppna och stänga “snäpp”-öppningen, samt att termosen är svår att hälla ur.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju termosar, som man hoppas ska hålla temperaturen, vara stryktålig och inte läcka. Klassikern Thermos Light & Compact är den termos som håller värmen bäst. Thermos kan hålla dryckens temperatur i flera timmar – en 100 grader varm dryck, håller 86,2 grader efter tre timmar i en omgivning på 10 minusgrader. Även stöttåligheten var hög hos Thermos. Samtliga termosar har fått falla från en meters höjd i tre olika riktningar. Thermos var den enda som klarade alla fallen utan läckage. IKEAs termos, däremot, höll inte värmen speciellt bra och började läcka i stöttålighetstestet, efter att den fallit med toppen nedåt. Thermos är, som sagt, testets vinnare och har fått högsta betyg i samtliga deltester. Det var även termosen som höll värmen bäst! Stabilotherm hamnade på andraplats i testet och det är en prisvärd termos, som håller värmen bra och den väger inte speciellt mycket. Det förekom dock mindre läckage vid stöttålighetstestet. Tredjeplatsen har gått till Lifeventure TIV Vacuum och även denna termosen började läcka lite grann vid stötprovet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 12 ståltermosar som har en volym på en halvliter. Thermos, som blivit testvinnare, är den dyraste termosen i testet, men också den bästa. Drycken du valt att ha med dig är fortfarande rykande het efter hela sex timmar och även om Thermos är halvfull, håller drycken en relativt hög temperatur efter så lång tid. Testet visar också att en del av de billigaste termosarna klarar av att hålla värmen bra. Asaklitt från Clas Ohlson kostar inte mer än hundra kronor och klarar av att hålla din dryck varm i många timmar. En termos måste även ha ett lock/en kork som håller tätt, så att inte drycken läcker ut i väskan. Råd och rön testade tre exemplar av varje termos och av Isosteels tre termosar, läckte en av dem redan när den var ny. Thermos Light & Compact kostar 260 kronor, men det är inte mycket pengar för en riktigt bra termos, som håller drycken het länge och som är praktisk och felfri. Den håller hög kvalitet! Asaklitt är också en bra termos och Julas termos för 30 kronor, passar barnfamiljer som behöver flera termosar av hyfsat bra kvalitet. Harald Nyborg, Vildmark och Icas termosar däremot, har muggar som inte är speciellt isolerade och som gör så att man bränner sig på den.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.