HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av actionkameror

elektronik uppdaterad 7:e Februari, 2017, Baserad på 14 experttester.

Vid köp av actionkamera finns en del saker att tänka på, bland annat, om du ska filma under vatten eller i höga hastigheter. Under dykning finns ett speciellt skal som ska vara vattentätt, till vissa kameror, annars kan du behöva sätta på en välvd lins. Ska du filma där det skvätter vatten, snö eller lera, är det bra om du regelbundet torkar av glaset framför objektivet – en enda vattendroppe kan förstöra bilden totalt. Tänk på att du inte kan förvänta dig några supersnygga, perfekta videotagningar (som du ser i reklamfilmerna) vid första inspelningarna. Oftast krävs flera omtagningar för att få ihop en sådan video.

Test.se rekommenderar

GoPro Hero 4 Black - bäst i test bland Actionkameror 2019
GoPro Hero 4 Black, bäst i test.

GoPro Hero 4 Black - Vi här på Test.se har tidigare rekommenderat GoPro Hero 3, men det finns en nyare modell - Hero 4. GoPro har länge varit en ledande tillverkare och det första märket folk tänker på när man pratar om actionkameror. Mobil testade 07/09-15 där Hero 4 Black Edition blev testvinnare och i år har även M3 Sveriges Prylsajt (30/4 och 19/08-16) utsett Hero 4 till bästa actionkameran.

Hero4 är den mest avancerade GoPro någonsin. Här finns förbättrad bildkvalitet och en 2x mer kraftfull processor med 2x högre videoprestanda, vilket ger den otroligt högupplösta 4K-filmer… Läs mer

Actionkameror - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Kompaktkameror

UPPDATERAD 11:e September, 2019

Systemkameror

UPPDATERAD 1:a Juni, 2017

Videokameror

UPPDATERAD 12:e Juni, 2014

Pocketvideokameror

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (14st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

M3 Sveriges Prylsajt har testat sex av de allra bästa actionkamerorna på marknaden just nu. Vill man fånga häftiga äventyr är en liten, tålig kamera det allra bästa för att man ska kunna filma i vått och torrt utan att ta skada. GoPro har länge varit herre på täppan i genren och alla tillverkare strävar efter att konkurrera ut Hero-serien. Hero4 Black blir utsedd till Bästa Köp med 8 av 10 i betyg och visserligen är kameran relativt tålig, men den blir vattentät först med det medföljande huset. Kameran har lite för kort batteritid och saknar en del funktioner som finns hos t.ex. Garmin Virb XE eller Tomtom Bandit. Men den är däremot lätt att använda och ger grymma bilder med bra flyt i 4k, och dessutom bra slowmotionmöjligheter. Det finns utöver detta ett bra utbud av fästen. Sony FDR-X1000V hamnar på andraplats och rekommenderas av M3. Den sticker ut på flera sätt - det är en förhållandevis stor kamera. Precis som Hero4 måste Sony förses med ett särskilt hus för att kunna användas under vatten. Kameran erbjuder mängder av videoformat, med 4K i 30 bilder per sekund som det allra hetaste. Det finns även flera intressanta slowmotionlägen och ingen annan kamera i testet kommer i närheten av Sonys 240 bilder per sekund i 720p. Bildkvaliteten är alltså ruskigt bra, med mängder av detaljer, bra färger och ett fint flyt i filmerna. Sonys kamera ger lite bättre flexibilitet och aningen bättre batteritid än Hero4, men storleken är å andra sidan påtaglig. Virb XE från Garmin hamnar på tredjeplats och dess specifikationer verkar lovande. Kameran är stor, ganska fyrkantig och omsluten av ett vattentätt skal som står pall för djup ner till 50 meter. Det finns gott om olika upplösningar att välja bland, men någon 4K-möjlighet finns inte. Däremot finns 1440p med 30 bilder per sekund och fina slowmotion möjligheter i 480p med 240 bilder per sekund. Filmerna håller god kvalitet med bra skärpa, men de är inte lika detaljrika som t.ex Hero4.

Vinnare i det här testet

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

Med en actionkamera kan du fånga superhäftiga händelser du aldrig fått filma annars. Sveriges Prylsajt har testat de sex bästa modellerna på marknaden just nu. GoPro Hero4 Black Edition blir testets vinnare och trivs bra på toppen. Kameran har mycket fyrkantiga former med ett objektiv som sticker ut en aning. Även om kameran är relativt tålig, blir den vattentät först med det medföljande huset - vilket också behövs för att man ska kunna montera kameran någonstans. Bland inställningarna hittar vi bland annat ett stort antal videoupplösningar, bl.a. kan man filma i 4K med 30 bilder per sekund. Man får även möjlighet till grymma slowmotionsekvenser med 1080p med 120 bilder/sekund. Bildkvaliteten är grym, massor med detaljer även i actionsekvenser. Färgerna är klara och naturliga, med bra skärpa över större delen av bilden. Sony hamnar på andraplats med FDR-X1000V, som tillsammans med Garmin Virb XE, rekommenderas av Sveriges Prylsajt. Sonys kamera sticker ut på flera sätt. Den kräver, liksom GoPro, ett särskilt hus för att kunna användas under vatten och med huset på plats, blir kameran väldigt stor. Kameran erbjuder flera videoformat, med 4K i 30 bilder/sekund som det allra hetaste. Det finns även intressanta slowmotionlägen, och ingen annan kamera i testet kommer i närheten av Sonys 240 bilder/sekund i 720p. Kvaliteten på filmerna är ruskigt bra - mängder av detaljer, bra färger och ett fint flyt. Garmins kamera har, utöver WiFi, ett Bluetooth-chip inbyggt. Tack vare det kan du ansluta ett antal olika tillbehör som pulsband, kadenssensor m.m. och visa informationen från dessa direkt i den färdiga filmen. Även här finns olika videoformat att välja bland, dock ingen 4K-möjlighet. Däremot finns 1440p med 30 bilder/sekund och fina slowmotionmöjligheter i 480p med 240 bilder/sekund. Filmerna håller god kvalitet med bra skärpa, men man ser inte lika många detaljer som hos GoPro.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Med en stöttålig actionkamera spelar man lätt in det kurvigaste cykelpasset, såväl som snabbaste skidåket och kan enkelt dela det med världen. Råd & Rön har testat 64 st så kallade actionkameror som låter dig filma dina äventyr och enkelt dela med dig av dem. Kamerorna är små, tål stötar och vatten. De kan fästas på t.ex. hjälmar, snowboards eller surfbrädor. Studerar man dem noga märker man också att bildkvaliteten inte är något vidare, då hållbarhet och storleken har blivit prioriterade. Även mikrofonen har blivit lidande. Kamerorna i testet lever verkligen upp till sitt tuffa rykte – de klarar hållbarhetstestet galant, även om vissa modeller kräver ett externt kamerahus. Men är du inte säker på om en actionkamera är något för dig, kan du istället testa att hyra en. Fler och fler uthyrare av skidor, kajaker och liknande, hyr nu också ut actionkameror. Priserna varierar mycket, men räkna med drygt 500 kronor för en vecka. Återigen blir RICOH WG-M1 bäst i test med 70 av 100 möjliga i betyg. Sony tar både andra- och tredjeplats med 68, respektive 66 i betyg.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Sajten Mobil har testat actionkameror. De klarar både stillbild och film, men framför allt klarar de saker där din mobiltelefon går bet. De små, tåliga filmkamerorna som även klarar av att ta stillbilder blir alltmer populära bland de som vill ha en kamera som de alltid kan ha med sig och som går att fotografera och filma allt med. Mobil har granskat marknaden för att se vad som erbjuds och naturligtvis satt dem på prov! GoPro har länge dominerat och egentligen skapat marknaden för actionkameror. Modellen Hero 4 Black är den senaste och har fått bättre upplösning, fler bilder per sekund, ett resultat av mer processorkraft och mer effektiv signalhantering. Även gränssnittet har förbättrats. Det har blivit enklare att få överblick i vissa menyer, vilket ger en bättre kontroll och en snabbare hantering. Upplösningen uppnår 4k i 30 bilder per sekund och vill man kan man gå ner till 1080p och få 120 bilder per sekund. Går man ner till 720p så får man ut 240 bilder per sekund. Det är en funktionsfylld kamera med massor av tillbehör! På andraplats hamnade Sony X1000V. Sony är, tillsammans med GoPro, det märke som syns mest på den här delen av kameramarknaden. Det beror så klart på att de satsar en hel del på sina actionkameror. Nya X1000V har nästan allt man kan önska dig, bl.a. har den fått upplösning i 4k och förbättrad bildstabilisering. Funktionsmässigt är det en rätt späckad produkt. Här finns inbyggd GPS som gör att du kan se hur fort du tar dig fram och var du har varit. Det finns så klart också WiFi som gör att man kan styra kameran från sin smartphone eller en trådlös fjärrkontroll. Panasonics modell har en annorlunda design, gentemot de andra. Här består kameran av ett kamerahuvud och en inspelningsenhet som är kopplat med en sladd. Detta medför både för- och nackdelar. Kameran spelar in i 4k med 25 bilder per sekund och i Full HD får man 50 bilder per sekund.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat actionkameror som är små, tål stötar och vatten. De är anpassade för att fästas på exempelvis hjälmar, surfbrädor eller cyklar. Försäljningen av actionkameror ökar explosionsartat, till skillnad från de handhållna videokamerorna som konkurreras ut av mobiltelefoner. En snabb sökning på Youtube ger tusentals träffar med videoklipp som visar mer eller mindre äventyrliga sessioner i förstapersonsperspektiv. Man hittar också mängder av klipp där bebisar, ballonger eller hundar fått agera kameramän. Det är det karaktäristiska vidvinkelsperspektivet som avslöjar om en film är inspelad med actionkamera. Bildens hörn bliv avrundade och på så sätt kan kamerorna fånga både dig och en stor del av din omgivning. Bildkvaliteten är ofta lite sämre hos actionkameror eftersom hållbarhet och storleken prioriteras. Även mikrofonerna är dåliga. Råd och rön testade actionkamerorna med samma kriterier som när de testar vanliga videokameror. Samtliga kameror i testet lever dock upp till sitt tuffa rykte. De håller exempelvis när man stöt-testat dem i en maskin som motsvarar ett fall från en halvmeters höjd ca 50 gånger (vissa kameror behöver visserligen ett externt kamerahus för att klara testet). Inte heller denna gång är det den marknadsledande GoPro-kameran som blir bäst i test, utan en stark utmanare från RICOH. Modellen WG-M1 fick betyget 70 av 100 och strax därefter hamnar Sony med 3 st modeller. Det är inte förrän på femte plats GoPro gör entré med Hero4.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har kompletterat sitt tidigare stora test av actionkameror med ett par nya produkter. Vad som är anmärkningsvärt med testet är att topp3-listan är helt ny. Den tidigare dominanten GoPro Hero3 har blivit nedputtad från tronen och vi har en ny testvinnare.

Den actionkamera som får högst betyg av Råd & Rön är Ricoh WG-M1. Med det sammanlagda betyget 70 poäng av 100 möjliga är den 5 poäng bättre än den tidigare testvinnaren GoPro 3. Det som framförallt avgör till testvinnarens fördel är det mycket uthålliga batteriet. I övrigt är de ganska jämbördiga om man kollar på de olika delbetygen.

Ny tvåa är Sony HDR-AS100V som har den bästa bildkvaliteten av actionkamerorna i toppen. Den har också ett förbättrat batteri och får höga betyg i övrigt. Bästa budgetalternativet är testets trea Kodak PixPro SP1 som kostar 1500 kr. Kameran är helt klart värd pengarna och är inte långt efter testvinnaren rent kapacitetsmässigt. Betyget för denna prisvärda actionkamera blir 67 poäng av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Tidningen Råd & Rön har uppdaterat ett av sina befintliga tester av actionkameror med ytterligare 10 st testade kameror. Det aktuella testet innehåller 30 st testade actionkameror och testvinnaren är densamma som vid det förra testet. Actionkameror blir alltmer populära och just möjligheten att spela in samtidigt som du utför våghalsiga scener lockar. Du kan fästa actionkameran på exempelvis skateboards, surfbrädor, snowboards och hjälmar, vilket ökar möjligheten att filma häftiga tricks.

Actionkameran har fler fördelar jämfört mot de klassiska videokamerorna. De är lätta, små, tål stötar och vatten. Många användare lägger ut de inspelade filmsnuttarna på Youtube vilket i vissa fall generar i tusentals träffar. Möjligheten av fästa fast dem på ting eller levande varelser har gjort att många komiska filmer har kunnat spelats in. Vissa har fäst kameran vid bebisar, hundar och ballonger som fått agera kameraman för en stund.

Bildkvaliteten är inte en actionkamerans bästa gren. Istället har liten storlek och hållbarhet prioriterats. Även ljudet är inte alls i klass med vanliga videokameror, vilket syns i de redovisade betygen hos Råd & Rön. Man har vidare testat hållbarheten noga och utfört tester som motsvarar att man tappar kameran 50 gånger från en halvmeters höjd. Actionkamerorna är utrustade med ett antal smarta funktioner. Vill du enkelt föra över dina filmer från kamera till dator finns på många actionkameror wi-fi.

Den actionkameran som åter toppar Råd & Röns test är GoPro Hero3 Black Edition. Priset är relativt högt, men vill du ha den bästa actionkameran så är detta kameran för dig. Tvåa i testet är GoPro Hero3 Silver Edition som är aningen billigare än testvinnaren. Trea i Råd & Röns test är en actionkameran från Garmin. VIRB heter modellen och är drygt en tusenlapp billigare än GoPro Hero3 Black Edition.

Vinnare i det här testet

Kamerabild

Publicerad

Kamerabild har testat fem actionkameror och förklarar vilken som är bäst och varför. I testet är det Sony Action Cam och GoPro som är de bästa alternativen och det är GoPro som tar förstaplats tack vare dess bildkvalitet, både när det gäller stillbild och film. GoPro har den bästa hanteringen av aberration och brusreducering. Även när det gäller tillbehör är det GoPro som är bäst, vilket inte är så konstigt då de varit med längst och därmed haft mest tid på sig att utveckla tillbehören. Eftersom de är den största aktören på marknaden, är det även andra tillverkare som gör tillbehör till GoPro. Vad gäller användarvänligheten är det relativt jämnt mellan GoPro och Garmin. Trots det är det ändå GoPro Hero3 Black Edition som tar guldmedaljen i detta test.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson har hittat och testat de bästa actionkamerorna på marknaden just nu. En actionkamera kan monteras på i stort sett vad som helst: en hjälm, ett styre eller ramen på en mountainbike. Den kan även hållas i handen eller fästas på kroppen med hjälp av olika tillbehör. Kamerorna är utrustade med antiskakteknik, som motverkar guppiga eller ojämna vägar och backar, vilket gör att filmerna i slutändan blir bra trots att de filmats under relativt besvärliga omständigheter. Gemensamt för alla actionkameror är att de har mycket små, eller inga skärmar alls. Istället används fristående fjärrkontroller eller smarta mobiler som fungerar som sökare, som förhandsvisning och för att se vad man filmat. De flesta modeller i testet klarar av att filma i Full HD (1080p) som högsta bildkvalitet. GoPros nya kamera Hero3 är den enda kameran som klarar av att spela in i den nya upplösningen 4K. GoPro blev även Aftonbladets testvinnare med fyra Plus av fem. GoPro är en av de mest kända tillverkarna av actionkameror idag! Kameran erbjuder mycket bra bild, lätt att använda och enkelt att koppla in mobilen. Vill man dock slippa pilla med en mobil medan man filma, är den inte lika bra och får därför inte högsta betyg. Contour +2 tog andraplats och har tidigare varit den modell som rekommenderats hos oss på Test.se. Aftonbladet skriver att kameran tar bra video och är enkel att använda, men om man inte använder en mobil är det inte lätt att kolla vad man gör eller har gjort. Kameran är dock lätt att montera på många olika typer av ytor och dess lasersikte gör att det är lätt att justera horisonten! Sist, men inte minst, hamnade den nya kameran Adixxion GC-XA2 från JVC på tredjeplats. Detta är en pytteliten videokamera, vilket är bra – inte minst för dem som vill kunna sköta allting från kameran. De modeller som nästan kräver att man använder en smartphone, har nämligen sina klara begränsningar. JVC:s kamera har en bra videokvalitet!

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Även om mobilkamerorna fullständigt krossat marknaden för vanliga videokameror, så säljer actionkamerorna som glass i solsken! Det är inte konstigt eftersom kamerorna både är små och lätta nog för att sättas fast på huvudet, cykelstyret eller axelremmen så att man har händerna fria när man filmar sina konster. Allt blir dessutom förevigat ur det egna perspektivet! Ljud och bild har testat actionkameror genom att montera dem på stativ och filma både inom- och utomhus. De har också blivit placerade på en handhållen bom för att se hur de klarar av rörelser. Därefter fästes kamerorna också på instrumentbrädan på en bil som kört en vända när solen stod lågt på himlen, så de fick filma i både med- och motljus. Återigen kliver den välkända kameratillverkaren GoPro upp på sin plats högst upp på tronen. Hero3 + Black Edition blev testets vinnare. Black Editionen har 4K-sensor och är marknadens mest kompakta actionkameran på marknaden. Den kan fästas i princip var som helst och bildkvaliteten är mycket god! Det finns näst intill inga gränser för all utrustning som finns att köpa till! Det ingår dock inget universalskruvfäste och kameran måste sitta i undervattenhuset för att kunna sättas fast på olika ställen, om man inte gillar tejp och remmar. Batteritiden imponerar heller inte särskilt mycket. På andraplats hamnade, och särskilt rekommenderad blev, Garmin Virb Elite. Den allra största fördelen med kameran, är att den har högsta bildkvaliteten vi har sett från någon actionkameran. Kameran är utrustad med GPS-funktion som, bland annat, ger automatiskt start och stopp i skidbacken. Man kan dessutom koppla in en trådlös pulsmätare och termometer. Ljudkvaliteten är tyvärr väldigt dålig och saknar nästan helt ljusa frekvenser. Det går dock att koppla in en extern mikrofon. På tredjeplats hamnade JCV Adixxion GC-XA2, som har en mycket skarp bild – särskilt utomhus. Actionkameran är utrustad med en bra bildstabilisator som gör bilden lugn och trots att formatet på kameran är mycket litet, har JVC fått plats med en LCD-sökare. Däremot blir det lite väl mörkt i dåligt ljus inomhus och ljudet är dessutom inte det allra bästa.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 20 st så kallade actionkameror. De är små, tål stötar, är vatten- och dammtåliga, samt att de är gjorda för att kunna fästas på t.ex. hjälmar, snowboards eller surfbrädor. Kamerorna ger dig möjlighet att dela med dig till familj och vänner av dina allra mest adrenalinfyllda ögonblick! Men om man studerar klippen man får av actionkamerorna lite mer noggrant, märker man att bildkvaliteten inte är något vidare. Modellernas hållbarhet och ringa storlek är prioriterade på bekostnad av bildkvaliteten. Det innebär att actionkamerornas bildkvalitet är flera snäpp sämre än hos en vanlig videokamera i 3000-kronorsklassen – och mikrofonerna är ännu sämre än så! Råd och rön har i testlabbet använt sig av samma kriterier för betygen som de använt för de vanliga videokamerorna och därför får actionkamerorna låga betyg för både bild- och ljudkvalitet. Samtliga modeller i testet, utom två, kan även ta stillbilder i förutbestämd intervall. Stillbildkvaliteten är dock långt ifrån lika bra som hos en bra kompaktkamera, men det är priset du får betala för smidighet och stöttålighet. Modellerna i Råd och röns test lever upp till sitt tuffa rykte. Varje kamera släpptes från en halv meters höjd 50 gånger och blev nersänkta i vatten i 30 minuter. Några modeller behöver dock ett extra kamerahus i stark plast för att klara hållbarhetstestet. I alla fall, utom ett, ingår huset. Minneskort ingår dock inte, förutom hos Contours två modeller, och då måste man även lägga några extra hundralappar för ett 16 GB minneskort. Bäst i test är GoPro Hero3 + Black Edition, med Silver Edition strax efter och med Drift Innovation HD Ghost på testets tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat elva actionkameror. De är skapta för att klara av stötar, vatten och de kan fästas på exempelvis en hjälm, snowboard eller en cykel. Kamerornas hållbarhet och storlek är prioriterade och därför blir det en medelmåttig bildkvalitet. Inte heller mikrofonerna får bra betyg i Råd & Röns test. Somliga kameror i testet kan även ta stillbilder i förutbestämda intervaller. Det betyder att man kan få en hel del bilder efter en dags aktiviteter som man sedan kan sätta ihop till en film i datorn, men även här brister det i kvaliteten. Modellerna levde upp till sitt rykte. Samtliga kameror släpptes från en halv meters höjd hela 50 gånger och sedan sänktes de ner i vatten i 30 minuter. JVC:s kamera var den enda som inte klarade testet på första försöket, men den fick två försök till och klarade bägge två. Vissa av kamerorna behöver ett externt kamerahus av stark plast för att klara av hållbarhetstestet. En del kameror i testet har inbyggt WiFi, för att man enkelt ska kunna överföra bilderna till datorn och eventuellt vidare ut på internet. Via WiFi kan man också styra kameran med hjälp av en app i sin smartphone. Den bästa kameran i Råd & Röns test är Drift Innovation HD Ghost, som har en riktigt bra batteritid – 3 timmar. En fjärrkontroll ingår vid köp av kameran och den är utrustad med mikrofoningång och lite större LCD-skärm. På andra plats hamnade Sony HDR-AS15 och på tredje plats GoPro Hero3 White Edition. Kameran med lägst samlat betyg är Oregon Scientific ATC Chameleon. Överlag fick modellen låga delbetyg, men det är dock den enda kameran i testet som har två objektiv, som gör att man kan filma ur två vinklar på samma gång.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat olika actionkameror och bäst i test blev Contour +2. Det är testets både dyraste och tyngsta kamera, men den är även väldigt gedigen. Contour har en inbyggd GPS som anger position, hastighet och höjd över havet för varje video. Kameran är enkel att sköta. Filmar man inomhus har den här kameran minst brus av alla i testet, samt högre detaljrikedom än många andra modeller. Gopro har högre detaljnivå, men också mycket mer brus! Färgerna är mer neutrala utomhus, bilden blir skarpare och Contour ger bra bild även om man filmar i hög hastighet. Sonys kamera, som hamnat på andra plats, har inga speciella tillbehör som ingår. Däremot är den enkel att använda, men ger bara ifrån sig ett tyst pip-ljud. Det gör att man kan trycka lite för löst på knappen (som sitter på utsidan av kamerahuset) utan att tänka på om man hör pipet. I sådana fall kan appen, som gör att man kan se inspelningen på en smartphone, vara en bra lösning! Inomhus ger Sony ett bra resultat med minst brus i testet. Kvaliteten är imponerande och har gott om detaljer, men i skuggorna kan de bli lite mörkare. Bilden är skarp och fin i dagsljus – utomhus. Färgerna har en fin balans och mättnad, ibland kan det luta åt övermättade färger. Även i höga hastigheter blir bilden mycket skarp, men det syns en del brus och artefakter i detaljerna. Sony HDR-AS15 har utsetts till ”Bästa köp”. Tredjeplats-tagaren, Gopro HD Hero 3 Silver Edition, har blivit ”Särskilt rekommenderad” av Ljud & Bild. Även denna kamera går att ansluta till en smartphone. Inomhus är det Gopro som får fram flest detaljer, men den drar upp ljuset i skuggorna så mycket att bilden blir lite grynig. Utomhus i dagsljus är bilden klar och skarp. Kameran får fram detaljer även i skuggiga områden, även om svärtan är en smula ljus. Visst brus förekommer i mörka områden, men det är ingenting som förstör bilden.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

IDG.se har gjort ett stort test av actionkameror. En actionkamera används för att filma när man exempelvis åker skidor, mountainbike eller vindsurfar m.m. Testets vinnare, Gopro Hero 2, har blivit en slags mall av hur en actionkamera ska vara och fungera. Gopros kameror är lätta, men samtidigt rejäla att använda och man får en mycket bra bildkvalitet. Man kan även filma i flera olika hastigheter. Hero 2 har inga inbyggda fästen, utan den fästs alltid via skalet. Det bakre locket av skalet är utbytbart och det finns en del olika varianter att välja mellan: en vanlig vattentät, en vattentät med flytelement och en med hål, så att man kan ansluta en extern mikrofon och få riktigt bra ljudkvalitet. Kamerans bildkvalitet är riktigt bra, exponering och färgbalans är mycket bra. Det enda som kan bli lite irriterande är att det finns en tendens till flimmer i skuggorna. Ace 2, från Isaw, verkar gå in helt för att konkurrera med just Gorpo, med uppbyggnad på ett liknande sätt med löstagbart, skyddande skal. Kameran ger dessutom ungefär samma funktioner. Ace 2 säljs dock till ett lägre pris än Gorpo. Att ändra inställningarna i kameran är enkelt, även om det tar lite tid att lära sig navigeringen. Bildkvaliteten är riktigt bra och detaljrik. Den är framför allt härligt stabil, utan störande flimmer i jämna ytor. På tredjeplats hamnade Jobo Jib 4 AEE. Jobos kamera är lik de andra två i uppbyggnad och utseende, med skillnad att det finns en liten skärm där man kan se det man filmar och sedan titta på resultatet. Det är en bra funktion, då det är svårt med såna här kameror att veta om man fått med det man var ute efter. Dess bildkvalitet är bra och har en bra detaljrikedom. Kameran sköter dessutom panoreringar och rörelser bra, men exponeringen har en liten dragning åt mörkt, medan färgbalansen är bra.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"