HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Älskar du att läsa? Då ska du fira på söndag!

27:e Juli, 2017, 14:28

Läsning är för många något som hör semestern till. Att få ligga i en solstol, sitta ute på sommarstället eller bara hemma på soffan med en god bok är på nåt vis sinnebilden för avslappning, oavsett om det är nåt man själv njuter av eller inte.

Jag tokälskar den bilden, och romantiserar den å det grövsta! Jag vill ligga i gräset när solen skiner, och sitta i min favoritfåtölj när det regnar, och plöja alla sorters romaner. Tyvärr är det sällan jag faktiskt gör det. År av studier och tung läsning har liksom tagit njutningen ur det hela en smula. Men nu är den äntligen på väg tillbaka! Under en av mina semesterveckor i sommar tog jag mig igenom (och njöt av!) två hela romaner, minsann.

Att uppmana till läsning är ju inget nytt. Många är de fördelar som kommer med att läsa en skön bok då och då; det ger ökad sympati, hjälper dig att bearbeta allt från trauman till att du råkade fisa offentligt, och boostar fantasin på diverse trevliga sätt! Att få försvinna in i andra världar en stund kan vara extremt avkopplande. Läsning är dessutom bra för din psykiska hälsa, inte minst genom att det minskar stressnivåerna i kroppen. Det spelar inte särskilt stor roll vad du läser, så länge du gör det. Anton Tjechov eller Astrid Lindgren, Fredrik Backman eller T. S. Eliot. Läs!

På söndag är det pocketbokens dag, visste du det? Det måste såklart firas! Har du nån gammal (eller ny, för den delen) pocket som står i bokhyllan är det helt klart rätt tillfälle att plocka ner den nu, vare sig du läst den innan eller ej. Pocketböcker är dessutom ultimata för sommarens flängande, oavsett om det bär av utomlands eller bara ut till närmaste park. De är mindre och billigare än sina inbundna motsvarigheter och mer följsamma i händerna.

Vill du ha med din mängder av böcker på resan, eller bara slippa bestämma dig vilken bok du ska ha med dig varje gång du lämnar hemmet, kan en läsplatta vara en bra idé. På så vis har du alltid ditt alldeles egna bibliotek med dig! Vilken läsplatta som är bäst kan du läsa här! Många läsplattor är dessutom utrustade med flera olika gratisböcker som det bara är att välja och vraka emellan.

Vet du inte vad du ska läsa härnäst? Kanske någon av följande böcker kan vara något för dig!

Harry Potter-serien fyllde 20 år för nån vecka sen, vilket såklart får oss som var med när det begav sig att känna oss otroligt gamla. Och besvikna – det har ju fortfarande inte kommit något brev från Hogwarts! Hur som helst, J. K. Rowlings fantastiska värld är alltid värd ett återbesök, och har du aldrig varit där innan är det för bövelen på tiden!

Vill du skratta högt på var och varannan sida, och gråta hejdlöst däremellan? Då är Fredrik Backman ett måste. Har du inte redan läst storsuccén En man som heter Ove så är det dags nu!

J. D. Salingers Räddaren i nöden är en lättsmält klassiker för dig som vill pricka av något från ”bör läsas”-listan. Detsamma gäller den moderna klassikern Alkemisten av Paulo Coelho. Räddaren i nöden är en tidlös skildring av ungdomens revolt gentemot vuxenvärldens krav och förväntningar, och Alekemisten berättar en historia om hur universum alltid vill vårt bästa och leder oss framåt, bara vi vågar hänga på.

Om du, som jag, kommer på hundra saker du måste göra precis när du satt dig ner för att läsa, kommer här en checklista för sånt du ska göra innan du faktiskt sätter dig!

  • Gå på toa! Annars kommer du snart på att du nog är lite kissnödig ändå.
  • Häll upp ett glas vatten eller annan valfri dryck, annars är du definitivt törstig om fem minuter.
  • Välj en bekväm plats. Att behöva byta position varje gång du ska bläddra är ingen höjdare.
  • Lägg undan telefonen! Fine, vill du hemskt gärna instagramma att du sitter och läser så gör det kvickt. Kolla alla likes du fått när du läst klart!  

SE ÄVEN