HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Årets julklapp!

24:e November, 2015, 10:32

HUI Research har nu utsett årets julklapp för 2015 - robotdammsugaren.
Ett eller flera av följande kriterier måste uppfyllas för att en produkt ska bli utsedd till årets julklapp:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha gått ett nyväckt intresse för året.
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.
  • Produkten ska representera den tid vi lever i.

Robotdammsugaren uppfyller samtliga tre kriterier då den väckt nytt intresse för i år, säljs i många exemplar och passar bra in i vår moderna tid. Dessutom utvecklas nya och bättre modeller kontinuerligt.

Fakta

De första robotdammsugarna dök upp år 2000, men det är först nu som den har vuxit markant i popularitet och modellernas funktioner blir ständigt bättre. Robotarna kommer enkelt in under möbler och är ofta utrustade med kantskydd och sensorer som förhindrar kollisioner och fall. De nya robotdammsugarna har numera ganska avancerade funktioner som inprogrammerade arbetsscheman, städtider och laddningsstationer. Det är en fördel för de som vill att maskinen ska städa regelbundet, även när man inte är hemma. Med hjälp av laddstationer kan robotdammsugaren dessutom ta sig hem till sin station när batteriet börjar ta slut.

Idag finns många olika tillverkare och varianter av robotdammsugare - vissa bättre än andra - och det är inte helt lätt att välja rätt modell. Det man främst bör tänka på är om man behöver en programmerbar robot, om man har husdjur, hur ljudkänslig man är och hur tillgängligheten i hemmet ser ut.

Våra rekommendationer

Vi på Test.se rekommenderar två robotdammsugare: Miele Scout RX1 och Hoover RBC003.

Scout RX1 har blivit testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt och hos Aftonbladet under 2015. Råd & Rön placerade RX1 på tredjeplats, främst för att modellen inte var lika bra på att dammsuga matta och längs väggar eller hörn som de två bättre modellerna i det testet. Å andra sidan mättes det att batteritiden var längst och att elförbrukningen i standby-läget var lägst. Robotdammsugaren har en bra förmåga att ta sig runt i rummet, förhindra krockar och fall, samt att man får ett imponerande städresultat.

Hoover RBC003 är en budgetvariant som hamnade på andraplats hos Råd & Rön 2013 och på fjärdeplats 2015. Roboten är ett prisvärt alternativ som kommer åt bra längs väggar och hörn, men är inte lika effektiv på mattor och inte lika bra på att fånga upp djurhår.

Se hela vår sammanställning av robotdammsugare här!

SE ÄVEN