HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Lansering av nya iPhone SE

21:e April, 2020, 15:13

Observera att artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Prisjakt


Vad är iPhone SE?

När Apple valt att pensionera iPhone 8 och iPhone 8 plus, lanserar de istället efterträdaren – nygamla iPhone SE (Special Edition). Den första generationen av iPhone SE kom 2016, detta är alltså en uppdaterad variant på den och blir således andra generationen iPhone SE. SE är Apples telefoner i budgetsegmentet och är tänkt att komplettera utbudet av deras övriga, betydligt dyrare telefoner.

Andra generationens iPhone SE

Det som flera gillade med den första generationens iPhone var hur den kombinerade en liten, smidig storlek med hög prestanda och prisvänlighet. Apple har här tillverkat en högkvalitativ produkt i fickstorlek med den klassiska iPhone designen, med hem-knapp och skärm som inte går ut till kanterna. Faktum är att det är en av väldigt få smarta telefonen på marknaden idag som får plats i en ficka.

Telefonen beskrivs som en iPhone 11, fast i mindre förpackning. Den är laddad med samma kraftfulla chip som iPhone 11, A13 Bionic, och Apple själva hävdar att det är det snabbaste chippet som någonsin suttit i en smart telefon. Då de flesta konsumenter helst inte lägger mer än runt 7000 för en mobiltelefon, och nya iPhone SE med minsta interna lagringsutrymmet kostar runt 5 500 kronor, får man här alltså mycket mobil för pengarna. Det skiljer dock en del mellan iPhone SE och iPhone 11, frågan är om man tycker att de skillnaderna är värda så pass många tusenlappar.

Utsidan

Storleksmässigt är iPhone SE och iPhone 8 identiska, med samma yttermått och skärmstorlek. Det finns fler likheter – de väger exakt lika mycket och har båda en ensam kamera på baksidan. Loggan på baksidan har flyttats ner en aning på iPhone SE för att matcha utseendet till iPhone 11. Både iPhone SE och iPhone 8 kommer i färgerna svart och vitt, men istället för guld som tredje alternativ kommer iPhone SE i en klarröd färg – delar av intäkterna från den röda telefonen går till globala fondens arbete med att bekämpa Covid-19 och aids.

Till skillnad från den första generationens SE-modell, är denna version utrustad en skärm som har samma egenskaper som storasyskonen i 11-klassen. Den har true tone funktion vilket gör att telefonens sensorer justerar färgen på skärmen för att bättre matcha omgivningen. Den har även P3-färger som kan visa mer mättade färger – exempelvis rött och grönt. Eftersom det finns mycket rött och grönt i naturen så kommer bilder tagna utomhus bättre till sin rätt.

Insidan

Den kraftfulla processorn möjliggör en rad olika saker. Tack vare den har telefonen otrolig batteritid vilket, enligt Apple, gör att man kan man se på video i upp till 13 timmar på en enda laddning. Det går utan problem att surfa i hög hastighet, du kan även använda de mest krävande spelen och andra resurskrävande appar. Mjukvaran stödjer IOS 13, med denna kan du redigera bilder och använda olika effekter i galleri-appen. Med 4G LTE Advanced får du snabbare nedladdning med både wifi och mobilnät. Telefonen har utrymme för dubbla SIM-kort med möjlighet till dubbla nummer i telefonen, på detta sätt kan du ha både jobb- och privatnummer på en och samma enhet.

Kameran beskrivs av Apple som det bästa enkelkamera-systemet någonsin och bör därmed hålla minst lika hög standard som kameran på iPhone 11. På andra generationens SE-modell finns det stöd för porträttläge, porträttljus och smart HDR-funktion. Frontkameran har också stöd för porträttläge, trots att det inte är en true-depth kamera (den som används för face-ID). Allt detta saknas i iPhone 8. Det går att filma i 4K vilket ger fyra gånger större detaljrikedom än filmer i HD 1080.

Det som saknas på iPhone SE är stöd för 5G och face-ID. De har istället valt att gå tillbaka till touch-ID vilket visserligen funkar på samma sätt, men kan uppfattas som lite daterat för de som vant sig vid face-ID.

När börjar iPhone SE säljas?

Officiell säljstart är satt till den 24 april men den går att förbeställa redan nu hos flera butiker, även på Apples egen hemsida.

Hur mycket kostar iPhone SE?

Den minsta modellen, med 64 GB lagringsutrymme, kostar 5 495 kronor. Mellanmodellen, med 128 GB, kostar 6 095 kronor. För den största modellen, med 256 GB, får du betala 7 395 kronor.

Kolla in Prisjakt för aktuella priser:

iPhone SE 64GB

iPhone SE 128GB

iPhone SE 256GB

Dessa priser gäller bara för telefonen, utan abonnemang. Här kan du istället hitta de lägsta priserna för iPhone SE med abonnemang:

iPhone SE 64GB

SE ÄVEN