HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Takboxen livsfarlig vid krock (test)

25:e Januari, 2016, 10:04

Testfakta publicerade den 21 januari 2015 ett krocktest av takboxar. De har krocktestat sju av de vanliga boxarna och flera av dom klarar inte av testet. Har man skidor och pjäxor i sin takbox när man krockar, kan de bli direkt livsfarliga för andra trafikanter. Takboxarna har krocktestats vid en hastighet på 40 kilometer i timmen med två olika lastningar (se nedan).

Det är endast en box - Thule XL Motion - som klarar av att hålla lasten på plats vid kollision. Dessutom är den helt vattentät och lättast att hantera, vilket gör den till en klar testvinnare!

Därefter hamnar de billigaste boxarna från Jula och Biltema på andra- och tredjeplats. I krocken går boxväggarna sönder så att skidspetsarna sticker ut, men lasten och boxen sitter kvar.


De betydligt dyrare takboxarna från Calix och Mont Blanc, som kostar 8000 respektive 6000 kronor, klarar krocktestet sämst av alla. Antingen flyger hela boxen av taket på grund av att infästningarna brister eller så kastas lasten ut.

Information: Testfakta

Takbox Thule XL Motion Jula Arjes 480 Biltema 450
Pris ca. 5700 kr 2000 kr 2300 kr
Maxlast vikt (kg) 75 kg 50 kg 50 kg
Krocktest 40 km/h (50 kg last) Utan anmärkning. Mindre bit av boxen lossnade. Lasten kvar men skidspetsarna stack ut. Lasten kvar men skidspetsarna stack ut.
Krocktest 40 km/h (maxlast) Mindre bit av boxen lossnade. Mindre bit av boxen lossnade. Lasten kvar men skidspetsarna stack ut.

Lasten kvar men skidspetsarna stack ut.

SE ÄVEN