VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 September 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en åkpåse för barn som är bäst i test 2023

Med en åkpåse i barnvagnen håller du ditt barn varmt. Vi ger dig fem testvinnande åkpåsar för barn. Ta del av våra bästa tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Material.
 • Mått på åkpåsen.
 • Om den kan användas för sitt- eller liggdel.
 • Om den har hål för fempunktsbälte.
 • Hur varm den är.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Elodie Details
Elodie Details åkpåse
Elodie Details Elodie Details åkpåse - Test
Bäst i test
Elodie Details
Elodie Details åkpåse
Populär åkpåse i varmt foder och hål för fempunktsbälte som kan användas hela vintern.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2023.
Fjärde plats på test hos Tidningen Mama 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Material: ull, polyester, bomull.
Mått: L 95 x 53 cm.
Kan användas till både sitt- och liggdel.
Hål för fempunktsbälte.
Varmfodrad – kan användas på vintern.
Överdelen kan plockas av.
Vind- och vattenavvisande yttertyg.
Universal passform.
Passar alla typer av barnvagnar.
Finns i flera färger och designer.
Maskintvätt i 30 grader.

Elodie Details är ett varumärket som skapades i Stockholm 2005 när grundaren Linda Sätterström fick sin dotter Elodie. Företaget började med att tillverka både snygga och funktionella napphållare och idag har de även haklappar, barnvagnar och barnvagnstillbehör.

Vi har utsett Elodie Details åkpåse till bäst i test. Deras klassiska åkpåse uppdateras varje höst med nya designutförande och åkpåsarna är en av deras mest välkända och uppskattade produkter. De tillverkar populära åkpåsar som finns i flera fina färger och designer för alla smaker.

Åkpåsen utsågs till testvinnare hos Bäst i test med betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en varm åkpåse med smarta funktioner och universal passforn. I ett test hos Pricerunner blev den också utsedd till testvinnare och fick betyget 4,5 av 5. Här beskrivs den som en åkpåse med härligt glad design som sitter ordentligt på plats. Hos Prisjakt Experter och Tidningen Mama fick den också bra recensioner och den är ett populärt val bland åkpåsarna har Prisjakt och Pricerunner.

Åkpåsen är 95 centimeter lång och 53 centimeter bred vilket gör att den kan användas för barn upp till ungefär tre år. Locket på 71 centimeter är avtagbart. Åkpåsen har ett mjukt foder, isolerande paneler och värmereglerande egenskaper vilket gör att ditt barn sover gott i den i det nordiska vinterklimatet. Genom dragkedjor är det lätt att reglera temperaturen.

Den har hål för fempunktsbälte vilket gör den kompatibel med alla barngvagnsmodeller. På baksidan finns en ficka som du fäster i ryggstödet för att åkpåsen inte ska åka ner. Det yttre lagret är vind- och vattenavvisande vilket är särskilt praktiskt vid snö och regn. Yttermaterialet är gjort av ull och polyester, fodret är av bomullsflanell och stoppningen är av polyester. Det är lätt att hålla åkpåsen ren då den tål att tvättas i maskin på 30 grader.

Elodie Details har även en dunfylld åkpåse, en babyvariant som kan göras om till overall och en multifunktionell åkpåse som kan användas året om i sitt sortiment.

 • Butiker & priser: Burned Clay
 • Butiker & priser: Alcantara
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Voksi
Voksi Urban
Bästa premium
Bästa premium
Voksi
Voksi Urban
Varmfodrad åkpåse med bra andningsförmåga som växer med ditt barn.
Bästa premiumval hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premiumval hos Pricerunner 2022.
Tredje plats på test hos Tidningen Mama 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Oeko-tex® certifierad produkt.
Material: Nylon, dun och ull.
Mått: L 88-122 x B 50 cm.
Kan användas till både sitt- och liggdel.
Hål för fempunktsbälte.
Varmfodrad – kan användas på vintern.
Växer med barnet – två olika längder på överdelen.
Halkskydd baktill.
Inlägg för huvudet ingår.
Går att öppna i fotändan.
Vind- och vattentät.
Behandlad med miljövänlig impregnering.
Passar alla typer av barnvagnar.
Maskintvätt på 40 grader.

Voksi är ett företag som grundades för över 30 år sedan, och de gör produkter som är designade att göra livet för barn och föräldrar både mer komfortabelt och praktiskt. Deras åkpåsar är multifunktionella och tillverkade av ett material av hög kvalitet med modeller för olika årstider och i flera färger.

Vill du ha en åkpåse i premiumklass rekommenderar vi Voksi Urban, en åkpåse av finaste material som växer med barnet. Den utsågs till bästa premiumval hos Bäst i test med betyget 4,5 av 5 och beskrivs där som lika varm som mjuk och en åkpåse med lång användningstid. I ett test hos Pricerunner utsågs den också till bästa premium och testpanelen beskriver den som en riktigt varm åkpåse av fina kvalitetsmaterial. Hos Tidningen Mama kom åkpåsen på plats tre när de utsåg de bästa just nu och den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Åkpåsen kommer med två dunfyllda överdelar i olika längder, vilket gör att du kan ha den längre tid. Den är 88-122 centimeter lång, har en bredd på 50 centimeter och ett lock på 65-90 centimeter. Den kortare åkpåsen passar fint till liggdelen och till sittdelen till att barnet är runt två år. När den första överdelen är för liten är det lätt att byta till den andra som är tre centimeter längre och som räcker upp till att barnet är runt fyra år. Överdelen går att öppna i botten så att smutsiga skor kan sticka ut. Underdelen är i ull vilket gör att barnet håller värmen även om den skulle bli fuktig av till exempel snö. Samtidigt har åkpåsen en god andningsförmåga.

På baksidan finns ett halkskydd som gör att åkpåsen sitter ordentligt på plats och huvan går att justera. Åkpåsen är vattenavvisande och behandlad med en miljövänlig impregnering.

Du kan tvätta åkpåsen i 40 grader med ett skonsamt program. Torktumla på låg värme och gärna med torkbollar till det är helt torrt.

 • Butiker & priser: Black Cream
 • Butiker & priser: Yellow
 • Butiker & priser: Grey Cream
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Angel of Sweden
Angel of Sweden Tärnaby
Bästa budget
Bästa budget
Angel of Sweden
Angel of Sweden Tärnaby
En medelvarm åkpåse med många basfunktioner till en lägre prislapp.
Bästa budgetval hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa budgetval hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Prisjakt Experter 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Babyland.
Material: Nylon och polyester.
Mått: L 100 x B 53 cm.
Hål för fempunktsbälte.
Passar alla typer av barnvagnar.
Medelvarm.
Avtagbart lock.
Maskintvätt 40 grader.

Angel of Sweden är ett svenskt företag som erbjuder prisvärda produkter med hög modegrad och stor funktionalitet. I sortimentet finns skötväska, sittdyna, filt och åkpåse.

Angel of Sweden Tärnaby är en prisvärd åkpåse som vi utsett till bästa budgetval, som har alla de basdetaljer du kan behöva hos en bra åkpåse. Den utsågs till bästa budget i ett test hos Bäst i test med betyget 3,5 av 5. I testet lyfter man att den har genomtänkta funktioner och en bra upphängning i sittdelen. Hos Pricerunner är den också utsedd till bästa budget och beskrivs som funktionell och med smarta fästen. Det är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Det är en varm åkpåse i en fodrad mjuk polyesterfleece i storleken 100 x 53 centimeter, vilket gör att den passar till barn upp till tre år och 85 centimeter. Även om den upplevs som något tunn när du tar i den är den varmare än en höst- och vårpåse. Den har ett vind- och vattenavvisande yttertyg med en vattenpelare på 3000 millimeter som håller både väta och kyla ute. Ovandelen går att ta av vilket är praktiskt för de vinterdagar som är lite varmare. Längs huvudändan sitter en kant med fuskpäls som går att ta loss.

Åkpåsen har hål för fempunktsbälte så att du kan använda den till sittdelen och den är kompatibel med de flesta barnvagnsmodellerna. Den har en stor ficka baktill som du trär över ryggstödet så att den inte glider ner. Du kan tvätta åkpåsen i tvättmaskin på 40 grader. Den finns i flera färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för Angel of Sweden Tärnaby Åkpåse, Zebra
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
Priser visas i samarbete med

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Bozz
Bozz Åkpåse Small
Bozz Bozz Åkpåse Small - Test
Bästa lilla
Bozz
Bozz Åkpåse Small
Mindre åkpåse som passar till både liggdel, babyskydd och sittdel.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.
Material: Polyester.
Mått: L 72 x B 40 cm.
Kan användas till både liggdel, babyskydd och sittdel.
Hål för fempunktsbälte.
Vind- och vattenavvisande.
Antiglid på baksidan.
Medelvarm.
Går att tvätta i maskin.

Bozz är ett företag som tillverkar barnrelaterade produkter av hög kvalitet som åkpåse, handvärmare till barnvagn, regnskydd, hoppgunga och lekstol.

Bozz Åkpåse Small är en mindre åkpåse för första tiden med nyfödd bebis. Den utsågs till bästa mini hos Bäst i test och Pricerunner och beskriv i test som en prisvärd miniåkpåse som passar lika bra i vagnens liggdel eller lift som babyskyddet. Hos Prisjakt och Pricerunner är det också ett populärt val bland åkpåsarna.

Det är en varm åkpåse med insida av mjuk fleece och yttertyg som är vind- och vattenavvisande. Den är 72 centimeter lång och 40 centimeter bred, vilket gör att du kan använda den upp till runt sex månader. På åkpåsens mitt finns en dragkedja som gör det enkelt att ta i och ur bebisen. Vid öppningen finns dragskosnören som gör att du enkelt kan justera den. Du kan även använda åkpåsen i sittdelen eftersom det finns uttag för selen och eftersom baksidan har antiglid håller sig den ordentligt på plats.

Åkpåsen går att tvätta i maskin. Önskar du en ännu varmare åkpåse finns Bozz åkpåse även i lammskinn, som ligger på något dyrare prislapp.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa ergonomiska Test.se - Bästa ergonomiska
Najell
Najell Winter Cover Åkpåse
Najell Najell Winter Cover Åkpåse - Test
Bästa ergonomiska
Najell
Najell Winter Cover Åkpåse
Åkpåse som passar perfekt för en ergonomisk sittdel.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: Polyester.
Mått: L 97 x B 69 cm.
Kan användas till liggdel och ergonomiska sittdelar.
Hål för fempunktsbälte.
Varmfodrad – kan användas på vintern.
Vind- och vattentålig.
Avtagbart lock.
Kan öppnas upp i fotändan.

Najell är ett företag som grundades 2012 av Niklas Najafi Kristensen och Freja Ljungdell Kristensen när Niklas bror fick sitt första barn. De utvecklar innovativa produkter för urbana familjer.

Vi rekommenderar Najell Winter Cover Åkpåse, som är en ergonomisk åkpåse för barn upp till tre år. Den är särskilt anpassad för den svenska vintern. Åkpåsen kom på tredje plats och utsågs till bästa ergonomiska val hos Bäst i test. I testet beskrivs den som en mjuk åkpåse som passar bra till både liggdel och ergonomiska sittdelar. I ett test hos Pricerunner har åkpåsen fått betyget 4,5 av 5 och beskrivs som vamr och fluffig. Åkpåsen är dessutom ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Detta är kanske marknadens mjukaste och fluffigaste åkpåse för vinterbruk och den håller barnet varmt när det är kallt ute. Materialet är både vind- och vattentåligt. Den är 97 centimeter lång och 69 centimeter bred och passar för barn upp till runt tre år.

Du kan använda åkpåsen som ett inlägg och lock till Najells mjuklift SleepCarrier. Den kan också användas fristående som en vanlig åkpåse utformad för en ergonomisk sittdel eller för mindre liggdelar och den passar många olika barnvagnar. Vid huvudändan finns en elastisk rem som du kan trä runt ryggstödet för att hålla åkpåsen ordentligt på plats. Locket är avtagbart och åkpåsen går att öppna upp i fotändan så att skorna kan sticka ut. Locket går också att vika ner och sedan hållas på plats med tryckknappar för att anpassa efter barnet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Najell Åkpåse Winter Cover Morning Grey Quiltad
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide åkpåse

En åkpåse är inte bara en snygg detalj till din barnvagn, den har också den viktiga uppgiften att hålla ditt barn varmt när det är kallt och minusgrader ute. Det finns åkpåsar för både liggdel och sittdel och med flera smarta funktioner och egenskaper. Ta hjälp av våra tips för att hitta rätt åkpåse för dig och ditt barn!

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är ett fodrat och formsytt täcke som liknar en sovsäck, som du placerar i barnvagnen för att hålla ditt barn varmt under barnvagnsturen. Det fungerar på samma sätt som en vinteroverall och är särskilt praktisk när barnen är små och inte rör så mycket på sig. Åkpåsen går ofta att använda i både en liggdel och en sittdel.

Varför ska man ha åkpåse?

Syftet med en åkpåse är att den ska vara ett skyddande ytterlager för barnet mot vind och kyla. Med den håller sig barnet varmt även om det är kallt och snö ute. Det är mycket smidigare att stoppa ner barnet i en åkpåse än att krångla med filtar, extra kläder eller vinteroverall. Många åkpåsar står emot både vind och vatten vilket gör att barnet garanterat håller sig torr. En varm och mjuk åkpåse gör dessutom att ditt barn får en mer ombonad och mysig känsla.

Fördelar med en åkpåse:

 • Håller barnet varmt.
 • Står emot vind- och vatten.
 • Är smidigare än en filt.
 • Ger en mysig och ombonad känsla.
Bäst i test åkpåse – se testvinnande åkpåsar.
En åkpåse i barnvagnen håller ditt barn både varm och torr.

Välj åkpåse efter årstid

För att välja rätt åkpåse ska du också veta vilken årstid du främst kommer att använda den i. Det vanligaste är att ha en riktigt varm åkpåse med mycket foder på vintern och en som är mindre fodrad och inte fullt lika varm för vår och höst. Har du en mellanvarm åkpåse på vintern kan du komplettera med lite mer kläder på barnet för att få samma värme.

 • Åkpåse för vinter – varmare och mer fodrad påse.
 • Åkpåse för höst – mindre fodrad och inte lika varm.
 • Åkpåse för vår – mindre fodrad och inte lika varm.

Vad ska barnet ha för kläder i en åkpåse?

Ju varmare en åkpåsen är desto mindre kläder behöver du har under. Ibland räcker det till och med att ha bara vanliga kläder under, gärna lager på lager och plagg i ull eller fleece. Har du en lite kallare åkpåse kan det vara bra med en tjockare overall på barnet. Glöm inte varma sockor eller tossor då barn lätt blir kalla om fötterna.

Åkpåse för liggdel eller sittdel

När bebisen är nyfödd har du en barnvagn med liggdel och då ska du ha en åkpåse som är anpassad för det. De flesta åkpåsar går att använda i en liggdel, men alla går inte att använda i sittdel. När du ska använda den i en barnvagn med sittdel ska den ha hål för ett fempunktsbälte. För att inte glida ner är det också bra om den har någon form av antiglid eller att den går att fästa i barnvagnens rygg med till exempel en ficka.

Åkpåse för ergonomisk sittdel

En ergonomisk sittdel är gjord på ett annat sätt och istället för att benen är raka är dem alltid böjda. Då är det en fördel att köpa en ergonomisk åkpåse som är anpassad för detta.

Så stor är en åkpåse

Standardstorleken för en åkpåse är runt 100 centimeter lång, vilket betyder att den passar för barn upp till runt tre år. Vissa modeller är längre eller går att förlänga och blir på så sätt rymligare och kan därför användas för längre barn eller barn som är upp till fyra eller fem år. De har även olika bredd, se till att den inte är för bred för den vagn du ska använda den till.

Egenskaper

När du ska köpa en åkpåse till din barvagn ska du kika på och jämföra de olika egenskaperna, som hur locket är, hur fästanordningen ser ut och om det går att öppna upp för skor.

Hål för fempunktsbälte

Vill du kunna använda åkpåsen till en sittdel behöver den ha hål för ett fempunktsbälte. Det ska dessutom vara lätt att ta i och ur påsen. 

Upphängningssele och antiglid

När du använder åkpåsen i en sittdel vill du kanske också att den ska sitta ordentligt uppe. Då är det bra om den har antiglid på baksidan och en ficka som kan träs över sittdelens ryggstöd.

Två dragkedjor

Det är en fördel om åkpåsen har två dragkedjor som gör att du kan plocka bort locket helt om det skulle bli för varmt. Det blir samtidigt lättare att lägga i och ta ur barnet då.

Fotända som går att öppna upp

Är barnet lite äldre är det bra om fotändan går att öppna för att smutsiga skor ska kunna sticka utanför.

Vind- och vattentät

Eftersom åkpåsen används med din barnvagn utomhus är det bra om den är både vind- och vattentät. Då skyddar du barnet från att bli både våt och kall.

Bäst i test åkpåse, se testvinnande åkpåsar.
Du kan ha åkpåsen i både ligg- och sittdelen, vanligast upp till att barnet är tre år.

Tvättråd för åkpåse

Eftersom det är ett litet barn som använder åkpåsen är det också möjligt att den blir smutsig. Det kan vara allt från kräks till matrester och annan smuts från marken som gör att behovet av tvätt uppstår. De flesta åkpåsar går att köra i tvättmaskin på 30 eller 40 grader. Följ alltid tvättrådet för att inte krympa eller på annat sätt förstöra den!

Köpa åkpåse – att tänka på!

Det finns flera saker att fundera på innan du köper din åkpåse. Här kommer några av de vanligaste.

 • Vilket väder kommer det att vara när du ska använda åkpåsen?
 • Vilket material ska den ha?
 • Hur stor behöver den vara?
 • Vilken barnvagn ska du använda den till?
 • Vad får den kosta?

Länktips:

Populära varumärken:

Några experttexter vi har läst:

Bäst i test (2022)

Bäst i test har testat och jämfört 30 olika modeller av åkpåsar och nu uppdaterat sitt test med nya vinnare. Åkpåsarna testades i både sittdel och liggdel av barn i olika storlekar. De användes mildare vinterdagar och kallare väder. Testpanelen har tittat på egenskaperna passform, värmehållande förmåga och användning. Som bäst i test utsåg dem Elodie Details Åkpåse, en modernt designad och varm åkpåse med smarta funktioner och universal passform. På andra plats och utsedd till den mest ergonomiska kom Najell Winter Cover Åkpåse, en mjuk modell som passar i både liggdel och ergonomiska sittdelar. På tredje plats och bästa premiumval kom Voksi Urban, en varm och förlängningsbar åkpåse som passar under hela barnvagnsperioden.

Pricerunner (2021)

Pricerunner har testat och jämfört 17 olika åkpåsar för barnvagn och uppdaterat sitt test med nya vinnare. I testet har vanliga barnfamiljer stått för utvärderingen och åkpåsarna har testats i både sitt- och liggdel av barn i olika storlek och ålder. De har jämfört egenskaper som design, värmeegenskaper och användarvänlighet. Testpanelen utsåg Elodie Details Åkpåse till bäst i test och beskriver det som en snygg åkpåse som håller värmen och passar alla vagnar. På andra plats och bästa premiumval kom Voksi Urban som beskrivs av testpanelen som en varm och bekväm åkpåse i hög kvalitet. På tredje plats kom Najell Winter Cover Åkpåse som också utsett till den bästa ergonomiska modellen.

Tidningen Mama (2021)

Tidningen Mama tipsar om de bästa åkpåsarna för barnvagnen och har valt ut 21 fina och varma modeller. De har även sorterat dem efter årstid. På plats ett kom Cybex Snøgga som är en superlätt åkpåse som passar från 10 grader till minus 10 grader. På andra plats kom Bugaboos ergonomiska åkpåse i mikrofleece. På tredje plats kom Voksis varma åkpåse och till fjärde plats utsågs den panelstoppade åkpåsen från Elodie Details.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En åkpåse kan användas för både ligg- och sittdel och många är så stora att de går att använda till att barnet är runt tre år.
 • Ju varmare en åkpåse är desto mindre kläder behöver du har under. Har du en lite kallare åkpåse är det bra att tänka på lager på lager för att barnet inte ska frysa.
 • Vi har valt att utse Elodie Details åkpåse till den åkpåse som är bäst i test. Det är en populär åkpåse som vunnit tester under flera år. Den har varmt foder, hål för fempunktsbälte och kan användas hela vintern.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Elodie Details Elodie Details åkpåse