VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en åkpåse för barn som är bäst i test 2024

Med en åkpåse i barnvagnen håller du ditt barn varmt. Vi ger dig fem testvinnande modeller för barn. Ta del av våra bästa tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Material
 • Storlek.
 • Om den kan användas för sitt- eller liggdel.
 • Om den har hål för fempunktsbälte.
 • Hur varm den är.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Voksi
Voksi Urban Åkpåse
Bäst i test
Bäst i test
Voksi
Voksi Urban Åkpåse
Varmfodrad åkpåse med bra andningsförmåga som växer med ditt barn.
Bästa premiumval hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premiumval hos Pricerunner 2022.
Tredje plats på test hos Tidningen Mama 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Oeko-tex® certifierad produkt.
Material: Nylon, dun och ull.
Mått: L 88-122 x B 50 cm.
Kan användas till både sitt- och liggdel.
Hål för fempunktsbälte.
Varmfodrad – kan användas på vintern.
Växer med barnet – två olika längder på överdelen.
Halkskydd baktill.
Inlägg för huvudet ingår.
Går att öppna i fotändan.
Vind- och vattentät.
Behandlad med miljövänlig impregnering.
Passar alla typer av barnvagnar.
Maskintvätt på 40 grader.

Voksi är ett företag som grundades för över 30 år sedan, och de gör produkter som är designade att göra livet för barn och föräldrar både mer komfortabelt och praktiskt. Deras åkpåsar är multifunktionella och tillverkade av ett material av hög kvalitet med modeller för olika årstider och i flera färger.

Vill du ha en modell i premiumklass rekommenderar vi Voksi Urban, som kommer i finaste material och växer med barnet. Den utsågs till bästa premiumval hos Bäst i test med betyget 4,5 av 5 och beskrivs där som lika varm som mjuk och med lång användningstid.

I ett test hos Pricerunner utsågs den också till bästa premium och testpanelen beskriver den som riktigt varm och av fina kvalitetsmaterial. Hos Tidningen Mama kom åkpåsen på plats tre när de utsåg de bästa just nu och den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Den kommer med två dunfyllda överdelar i olika längder, vilket gör att du kan ha den längre tid. Den är 88-122 centimeter lång, har en bredd på 50 centimeter och ett lock på 65-90 centimeter. Den kortare modellen passar fint till liggdelen och till sittdelen till att barnet är runt två år. När den första överdelen är för liten är det lätt att byta till den andra som är tre centimeter längre och som räcker upp till att barnet är runt fyra år. Överdelen går att öppna i botten så att smutsiga skor kan sticka ut. Underdelen är i ull vilket gör att barnet håller värmen även om den skulle bli fuktig av till exempel snö. Samtidigt har den en god andningsförmåga.

På baksidan finns ett halkskydd som gör att påsen sitter ordentligt på plats och huvan går att justera. Den är vattenavvisande och behandlad med en miljövänlig impregnering.

Du kan tvätta åkpåsen i 40 grader med ett skonsamt program. Torktumla på låg värme och gärna med torkbollar till det är helt torrt.

 • Butiker & priser: Grå
 • Butiker & priser: Yellow
 • Butiker & priser: Grey Cream
 • Priser för Voksi Urban Åkpåse 2023, Grey
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
 • Voksi Voksi® Urban Åkpåse Golden Yellow Flying one size
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
 • Voksi Åkpåse Urban Grey Cream

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Angel of Sweden
Angel of Sweden Tärnaby Åkpåse
Bästa budget
Bästa budget
Angel of Sweden
Angel of Sweden Tärnaby Åkpåse
En medelvarm åkpåse med många basfunktioner till en lägre prislapp.
Bästa budgetval hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa budgetval hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Prisjakts experter 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Babyland.
Material: Nylon och polyester.
Mått: L 100 x B 53 cm.
Hål för fempunktsbälte.
Passar alla typer av barnvagnar.
Medelvarm.
Avtagbart lock.
Maskintvätt 40 grader.

Angel of Sweden är ett svenskt företag som erbjuder prisvärda produkter med hög modegrad och stor funktionalitet. I sortimentet finns skötväska, sittdyna, filt och åkpåse.

Angel of Sweden Tärnaby är en prisvärd åkpåse som vi utsett till bästa budgetval, som har alla de basdetaljer du kan behöva. Den utsågs till bästa budget i ett test hos Bäst i test med betyget 3,5 av 5. I testet lyfter man att den har genomtänkta funktioner och en bra upphängning i sittdelen.

Hos Pricerunner är den också utsedd till bästa budget och beskrivs som funktionell och med smarta fästen. Det är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Det är en varm åkpåse i en fodrad mjuk polyesterfleece i storleken 100 x 53 centimeter, vilket gör att den passar till barn upp till tre år och 85 centimeter. Även om den upplevs som något tunn när du tar i den är den varmare än en höst- och vårpåse.

Den har ett vind- och vattenavvisande yttertyg med en vattenpelare på 3000 millimeter som håller både väta och kyla ute. Ovandelen går att ta av vilket är praktiskt för de vinterdagar som är lite varmare. Längs huvudändan sitter en kant med fuskpäls som går att ta loss.

Det finns fem hål för fempunktsbälte så att du kan använda den till sittdelen. Den är kompatibel med de flesta barnvagnsmodellerna. Den har en stor ficka baktill som du trär över ryggstödet så att den inte glider ner. Du kan tvätta den i tvättmaskin på 40 grader. Den finns i flera färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för Angel of Sweden Tärnaby Åkpåse
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar

Bästa för Bugaboo Test.se - Bästa för Bugaboo
Bugaboo
Bugaboo High Performance Åkpåse
Bästa för Bugaboo
Bästa för Bugaboo
Bugaboo
Bugaboo High Performance Åkpåse
Varmfodrad åkpåse med smarta detaljer för dig med ergonomisk sittdel.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: Polyester.
Mått: 60 x 50 cm.
Kan användas till sittdel.
Hål för fempunktsbälte.
Varmfodrad – kan användas vid kallare och varmare väder.
Vattenavvisande yttertyg.
Kan öppnas från båda sidorna.
Ergonomisk passform.
Passar många Bugaboo-vagnar.
Reflexdetaljer.
Finns i flera färger.
Viks ihop till ett litet paket.
Maskintvätt på 30 grader.

Holländska barntillverkaren Bugaboo grundades 1996 och gör barnvagnar med fokus på innovation. Deras vagnar har varit förstahandsvalet för medvetna föräldrar under många år. I utbudet har de även tillbehör till din barnvagn, som åkpåse och skötväska.

Vill du ha en ergonomisk modell för barn över sex månader rekommenderar vi Bugaboo High Performance Åkpåse. Den kommer in flera fina färger och kan användas i alla Bugaboo-barnvagnar utom Bugaboo Ant.

Den är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. I ett test hos Prisjakts experter kom den på tredje plats och beskrivs som en allroundpåse som kan användas både vid kallare och varmare väder.

Materialet är mjukt, av hög kvalitet och andas. Den är designad att hålla barnet varmt när det är kallt och bekvämt vid varmare temperaturer. Utsidan är vattenavvisande och insidan är av mjukt fleecefoder. Huvuddelen är kokongformad för att ge ett bättre skydd mot vind. Ett integrerat skoskydd ger ett bra skydd från smuts och är lätt att rengöra.

Du kan öppna den åt båda sidorna och påsen har en dragkedja med två löpare. För bättre synlighet har den reflexdetaljer. När du inte använder åkpåsen viker du ihop den till ett litet paket. Du tvättar den i tvättmaskin på 30 grader.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bugaboo multifunktionell vinteråkpåse
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 499 kr, prisgaranti
   Leverans 1-2 dagar

Bra val Test.se - Bra val
Najell
Najell Winter Cover Åkpåse
Najell Najell Winter Cover Åkpåse - Test
Bra val
Najell
Najell Winter Cover Åkpåse
Åkpåse som passar perfekt för en ergonomisk sittdel.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: Polyester.
Mått: L 97 x B 69 cm.
Kan användas till liggdel och ergonomiska sittdelar.
Hål för fempunktsbälte.
Varmfodrad – kan användas på vintern.
Vind- och vattentålig.
Avtagbart lock.
Kan öppnas upp i fotändan.

Najell är ett företag som grundades 2012 av Niklas Najafi Kristensen och Freja Ljungdell Kristensen när Niklas bror fick sitt första barn. De utvecklar innovativa produkter för urbana familjer.

Vi rekommenderar Najell Winter Cover Åkpåse, som är ergonomisk för barn upp till tre år. Den är särskilt anpassad för den svenska vintern. Den kom på tredje plats och utsågs till bästa ergonomiska val hos Bäst i test. I testet beskrivs den som mjuk och passar bra till både liggdel och ergonomiska sittdelar. I ett test hos Pricerunner har den fått betyget 4,5 av 5 och beskrivs som varm och fluffig. Åkpåsen är dessutom ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Detta är kanske marknadens mjukaste och fluffigaste åkpåse för vinterbruk och den håller barnet varmt när det är kallt ute. Materialet är både vind- och vattentåligt. Den är 97 centimeter lång och 69 centimeter bred och passar för barn upp till runt tre år.

Du kan använda den som ett inlägg och lock till Najells mjuklift SleepCarrier. Den kan också användas fristående som en vanlig åkpåse utformad för en ergonomisk sittdel eller för mindre liggdelar och den passar många olika barnvagnar. Vid huvudändan finns en elastisk rem som du kan trä runt ryggstödet för att hålla den ordentligt på plats. Locket är avtagbart och påsen går att öppna upp i fotändan så att skorna kan sticka ut. Locket går också att vika ner och sedan hållas på plats med tryckknappar för att anpassa efter barnet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Najell Åkpåse Winter Cover Morning Grey Quiltad
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köpguide åkpåse

En åkpåse är inte bara en snygg detalj till din barnvagn, den har också den viktiga uppgiften att hålla ditt barn varmt när det är kallt och minusgrader ute. Det finns modeller för både liggdel och sittdel och med flera smarta funktioner och egenskaper. Ta hjälp av våra tips för att hitta rätt för dig och ditt barn!

Vad är en åkpåse?

En åkpåse är ett fodrat och formsytt täcke som liknar en sovsäck, som du placerar i barnvagnen för att hålla ditt barn varmt under barnvagnsturen. Det fungerar på samma sätt som en vinteroverall och är särskilt praktisk när barnen är små och inte rör så mycket på sig. Den går ofta att använda i både en liggdel och en sittdel.

Varför ska man ha åkpåse?

Syftet med en åkpåse är att den ska vara ett skyddande ytterlager för barnet mot vind och kyla. Med den håller sig barnet varmt även om det är kallt och snö ute. Det är mycket smidigare att stoppa ner barnet i den än att krångla med filtar, extra kläder eller vinteroverall. Många står emot både vind och vatten vilket gör att barnet garanterat håller sig torr. Att den är varm och mjuk gör dessutom att ditt barn får en mer ombonad och mysig känsla.

Fördelar:

 • Håller barnet varmt.
 • Står emot vind- och vatten.
 • Är smidigare än en filt.
 • Ger en mysig och ombonad känsla.
Bäst i test åkpåse – se testvinnande åkpåsar.
En åkpåse i barnvagnen håller ditt barn både varm och torr.

Välj modell efter årstid

För att välja rätt åkpåse ska du också veta vilken årstid du främst kommer att använda den i. Det vanligaste är att den är riktigt varm med mycket foder på vintern och en som är mindre fodrad och inte fullt lika varm för vår och höst. Har du en mellanvarm åkpåse på vintern kan du komplettera med lite mer kläder på barnet för att få samma värme.

 • För vinter – varmare och mer fodrad påse.
 • För höst – mindre fodrad och inte lika varm.
 • För vår – mindre fodrad och inte lika varm.

Vad ska barnet ha för kläder?

Ju varmare en åkpåse är desto mindre kläder behöver du har under. Ibland räcker det till och med att ha bara vanliga kläder under, gärna lager på lager och plagg i ull eller fleece. Har du en lite kallare variant kan det vara bra med en tjockare overall på barnet. Glöm inte varma sockor eller tossor då barn lätt blir kalla om fötterna.

Passar för liggdel eller sittdel

När bebisen är nyfödd har du en barnvagn med liggdel och då ska du ha en åkpåse som är anpassad för det. De flesta påsar går att använda i en liggdel, men alla går inte att använda i sittdel. När du ska använda den i en barnvagn med sittdel ska den ha hål för ett fempunktsbälte. För att inte glida ner är det också bra om den har någon form av antiglid eller att den går att fästa i barnvagnens rygg med till exempel en ficka.

Åkpåse för ergonomisk sittdel

En ergonomisk sittdel är gjord på ett annat sätt och istället för att benen är raka är dem alltid böjda. Då är det en fördel att köpa en ergonomisk variant som är anpassad för detta.

Så stor är en åkpåse

Standardstorleken för en åkpåse är runt 100 centimeter lång, vilket betyder att den passar för barn upp till runt tre år. Vissa modeller är längre eller går att förlänga och blir på så sätt rymligare och kan därför användas för längre barn eller barn som är upp till fyra eller fem år. De har även olika bredd, se till att den inte är för bred för den vagn du ska använda den till.

Egenskaper

När du ska köpa en åkpåse till din barvagn ska du kika på och jämföra de olika egenskaperna, som hur locket är, hur fästanordningen ser ut och om det går att öppna upp för skor.

Hål för fempunktsbälte

Vill du kunna använda den till en sittdel behöver den ha hål för ett fempunktsbälte. Det ska dessutom vara lätt att ta i och ur påsen. 

Upphängningssele och antiglid

När du använder åkpåsen i en sittdel vill du kanske också att den ska sitta ordentligt uppe. Då är det bra om den har antiglid på baksidan och en ficka som kan träs över sittdelens ryggstöd.

Två dragkedjor

Det är en fördel om åkpåsen har två dragkedjor som gör att du kan plocka bort locket helt om det skulle bli för varmt. Det blir samtidigt lättare att lägga i och ta ur barnet då.

Fotända som går att öppna upp

Är barnet lite äldre är det bra om fotändan går att öppna för att smutsiga skor ska kunna sticka utanför.

Vind- och vattentät

Eftersom åkpåsen används med din barnvagn utomhus är det bra om den är både vind- och vattentät. Då skyddar du barnet från att bli både våt och kall.

Bäst i test åkpåse, se testvinnande åkpåsar.
Du kan ha åkpåsen i både ligg- och sittdelen, vanligast upp till att barnet är tre år.

Praktiska tvättråd - så tvättar du den

Eftersom det är ett litet barn som använder åkpåsen är det också möjligt att den blir smutsig. Det kan vara allt från kräks till matrester och annan smuts från marken som gör att behovet av tvätt uppstår. De flesta modeller går att köra i tvättmaskin på 30 eller 40 grader. Följ alltid tvättrådet för att inte krympa eller på annat sätt förstöra den!

Smarta köptips!

Det finns flera saker att fundera på innan du köper din åkpåse. Här kommer några av de vanligaste.

 • Vilket väder kommer det att vara när du ska använda den?
 • Vilket material ska den ha?
 • Hur stor behöver den vara?
 • Vilken barnvagn ska du använda den till?
 • Vad får den kosta?

Länktips:

Populära varumärken:

Några experttexter vi har läst:

Bäst i test (2023)

Bäst i test har testat och jämfört 28 olika modeller av åkpåsar och nu uppdaterat sitt test med nya vinnare. De testades i både sittdel och liggdel av barn i olika storlekar. De användes mildare vinterdagar och kallare väder. Testpanelen har tittat på egenskaperna passform, värmehållande förmåga och användning. 

Som bäst i test utsåg dem Elodie Details Åkpåse, en modernt designad och varm modell med smarta funktioner och universal passform. På andra plats och utsedd till den mest ergonomiska kom Najell Winter Cover Åkpåse, en mjuk modell som passar i både liggdel och ergonomiska sittdelar. På tredje plats och bästa premiumval kom Voksi Urban, som är varm och förlängningsbar och passar under hela barnvagnsperioden.

Pricerunner (2021)

Pricerunner har testat och jämfört 18 olika åkpåsar för barnvagn och uppdaterat sitt test med nya vinnare. I testet har vanliga barnfamiljer stått för utvärderingen och de har testats i både sitt- och liggdel av barn i olika storlek och ålder. De har jämfört egenskaper som design, värmeegenskaper och användarvänlighet. 

Testpanelen utsåg Elodie Details Åkpåse till bäst i test och beskriver det som snygg, håller värmen och passar alla vagnar. På andra plats och bästa premiumval kom Voksi Urban som beskrivs av testpanelen som varm och bekväm av hög kvalitet. På tredje plats kom Najell Winter Cover Åkpåse som också utsett till den bästa ergonomiska modellen.

Tidningen Mama (2021)

Tidningen Mama tipsar om de bästa åkpåsarna för barnvagnen och har valt ut 21 fina och varma modeller. De har även sorterat dem efter årstid. På plats ett kom Cybex Snøgga som är en superlätt modell som passar från 10 grader till 10 minusgrader. På andra plats kom Bugaboos ergonomiska i mikrofleece. På tredje plats kom Voksis varma åkpåse och till fjärde plats utsågs den panelstoppade modellen från Elodie Details.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En åkpåse kan användas för både ligg- och sittdel och många är så stora att de går att använda till att barnet är runt tre år.
 • Ju varmare en åkpåse är desto mindre kläder behöver du har under. Har du en lite kallare åkpåse är det bra att tänka på lager på lager för att barnet inte ska frysa.
 • Vi har valt att utse Voksi Urban Åkpåse till den åkpåse som är bäst i test.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Voksi Voksi Urban Åkpåse
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng