Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av cykelhjälmar

fritid uppdaterad 24:e Maj, 2016, Baserad på 5 experttester.

Varje dag drabbas ca. fem cyklister av skallskador i Sverige, vilket är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. En cykelhjälm är därför som en riktigt billig livförsäkring. Den skyddar ditt huvud om det skulle ske en olycka. Om hjälmen sköts om väl och inte utsätts för en kraftig stöt, har den en livslängd på drygt fem år. När du köper en hjälm är det bra om du kollar så att den är CE-märkt - det betyder att hjälmen uppfyller EU-krav och får säljas i Europa. Hjälmen ska skydda panna, nacke och tinnig, men också sitta bekvämt på huvudet och vara lätt att ta på och av. Det är dessutom viktigt att du tycker om hjälmen du köper. Är du inte nöjd med din cykelhjälm, finns det risk att den lämnas hemma i alla fall.

Test.se rekommenderar

Giro Trinity MIPS - bäst i test bland Cykelhjälmar 2018
Giro Trinity MIPS, bäst i test.

Giro Trinity MIPS - Här på Test.se väljer vi att rekommendera Giro Trinity MIPS, som också blev testvinnare hos Testfakta 20/5-16. Tidigare har vi länge rekommenderat Giro Savant, men hjälmarna utvecklas hela tiden och på senare tid har man lagt mer fokus på MIPS-skydd, dvs skydd för huvudrotation vid en smäll. Även sidosmällar har hamnat mer i fokus, vilket har gjort dagens hjälmar säkrare.

Giro Trinity är en klassisk cykelhjälm med gjuten konstruktion och EPS-foder för att hålla en låg vikt, men samtidigt ge fullt skydd. Hjälmen går lätt att justera passformen på med endast en… Läs mer

Cykelhjälmar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Elcyklar

UPPDATERAD 5:e April, 2018

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 19:e September, 2017

Cykellås

UPPDATERAD 12:e Juni, 2017

Cykelpumpar

UPPDATERAD 28:e Januari, 2016

Cykelhållare

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

En bra cykelhjälm kan ge upp till fyra gånger bättre skydd mote hjärnskakning, visar Testfaktas test av nio märken. Hjälmarnas skydd skiljer sig åt främst om de får en smäll ifrån sidan och inte rakt på huvudet. Trots att sneda islag är vanligare och farligare har hjälmbranschen, fram till nu, fokuserat på hjälmarnas stötdämpande förmåga vid raka inslag - där det finns lagkrav. I testet finns fem hjälmar med skydd mot s.k. huvudrotation vid en smäll (MIPS) och fyra hjälmar utan. Samtliga sattes på ett provhuvud och utsattes för både raka och sneda islag. I provhuvudet finns mätutrustning som mäter huvudets rörelse. Man får bland annat fram hur mycket hjärnvävnaden töjs vid smällen - ju högre töjning, desto högre risk för hjärnskakning. Resultatet visar att MIPS-skydden faktiskt hjälper. Bäst i test blev Giro Trinity MIPS som har en bra stötdämpning och bra skydd mot huvudrotation. Dock fick hjälmen endast 3,9 i betyg av 5 möjliga. Spectra Urbana EV1 MIPS hamnade på en delad andraplats och har, enligt resultaten, bäst skydd mot huvudrotation. Scott Arx Plus MIPS fick samma betyg som Spectra och har en mycket bra stötdämpning, men däremot sämst skydd mot huvudrotation av MIPS-hjälmarna.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Försäkringsbolaget Folksam har testat 18 olika cykelhjälmar och det är stor skillnad på säkerhet och kvalitet. Priserna varierar också rejält. Det finns inget givet samband mellan högt pris och hög kvalitet, men av de fem cykelhjälmar som får bäst betyg är fyra relativt dyra. Det unika med detta test är att man för första gången testat en hjälm med krockkudde-teknologi. Betygsskalan sträcker sig från 1-4. Läs mer om detta på Folksams hemsida.

Fem hjälmar får högsta betyg och bäst bland dem är den revolutionerande Hövding 2.0. Detta är egentligen inte en hjälm, utan en krage som cyklisten bär runt halsen. Den innehåller en krockkudde som blåses upp vid en olycka. Den skyddar huvudet och aktiveras om ett onormalt rörelsemönster upptäcks.

Något man bör veta angående Folksams test av just denna hjälm/krage är att den varit uppblåst när man bedömt dess egenskaper. Folksam har inte testat dess förmåga att upptäcka en olycka. Detta skapar ett litet frågetecken. Betyget blir hursomhelst en stark 4:a och den har bäst uppmätta värden av alla hjälmar. Den kostar dock en rejäl slant, ca 2700 kr. Om du är intresserad av mer information om Hövding 2.0 så finns det mer utförlig sådan på deras hemsida.

Övriga hjälmar som får toppbetyg är Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS och Spectra Urbana MIPS. Klart billigast av dessa är den sistnämnda och är du ute efter bästa budgetalternativ är denna hjälm ett givet köp.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Folksam har testat 13 av de vanligaste cykelhjälmarna och bara tre av dem utmärker sig vid testresultaten. Testet visar att det finns stora skillnader mellan olika fabrikat, men att de i allmänhet skulle kunna göras bättre. Folksams tester speglar både cykel-bilolyckor och singelolyckor. Det är tre krocktester som genomförts: krock mot bil 25 km/tim, singelolycka med inslag mot asfalt i 27 km/tim och slagprov enligt lagkrav men i en högre hastighet (25 km/tim istället för 20 km/tim). Samtliga hjälmar klarar av lagkraven som ställs på cykelhjälmar, men lagkraven fångar inte upp rotationsvåld. Testet visar nämligen att alla fabrikaten skyddar bra mot raka slag, men bara få ger ett bra skydd mot sneda slag med rotation. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka svåra skallskador, så som hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador. På Folksam.se kan du se filmer från deras tester och även läsa tips och råd om hur du använder din hjälm på rätt sätt. Den hjälm som fått bäst betyg är Etto Zero, som dessutom har en riktigt hög komfort. Den är otroligt enkel att justera och mycket skön att använda, enligt testpanelen. Giro Rift och POC Trabec Race MIPS fick båda bra betyg, 8 av 11. Giro är ganska obekväm och ger sämre täckning av huvudet, men den är samtidigt lätt att justera. POC ger bra resultat, trots att remmen släppte från hjälmen. Som bonus i testet kan man läsa om den ”nya cykelhjälmen” Hövding. Eftersom det inte är en vanlig cykelhjälm, kan den inte testas på samma sätt som de andra. Den fick bäst betyg i slagprovet.  Minst tre gånger bättre än övriga hjälmar.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 26 cykelhjälmar, 12 för vuxna och 14 för barn. Testet visar att tre hjälmar inte klarar säkerhetskraven: Limar 525 och Met Cameleonte Executive (vuxenhjälmar) och Crato C-Kid (juniorhjälm). När Råd och rön testar hjälmarna, sätter de högre krav på säkerheten än vad standardkraven som finns har. De mäter även hjälmarnas eventuella innehåll av skadliga kemikalier. Testet visar dock att flera hjälmar i toppskiktet skyddar huvudet i princip lika bra, så låt därför dina egna förutsättningar avgöra vilken du ska köpa. Komforten är mycket viktig exempelvis – om hjälmen inte sitter bra, skaver eller om du helt enkelt inte trivs med den, är risken stor att den ändå lämnas hemma. De flesta hjälmar i testet luftar huvudet på ett bra sätt, men vissa hjälmar behåller inte passformen om man hänger eller bär dem i hakremmen, vilket i längden kan bli irriterande att behöva justera varje gång den ska användas. Den vuxenhjälm som blev bäst i test är Specialized Align. Råd och rön beskriver den som en utmärkt hjälm som saknar svagheter. Den skyddar huvudet riktigt bra vid fall mot både jämna och ojämna ytor, med bra stötdämpning. Dess komfort är bra och den ventilerar bra för huvudet.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har i ett stort reportage testat 19 st cykelhjälmar. Man har delat upp hjälmarna i två grupper, budgetklass och lyxklass. Budgetklassen är cykelhjälmar som kostar mindre än 1200 kr och lyxklassen är cykelhjälmar som kostar över denna prisnivå. Dyraste inom denna kategori kostar 1999 kr. En hjälm i varje kategori får toppbetyg och den allra bästa hittar vi inom lyxklassen.

Cykelhjälmar är idag betydligt lättare och mer praktiska än vad hjälmarna var på 80-talet. Då var de tunga och obekväma plastskal, men numera är cykelhjälmarna säkrare, mer justerbara och bekvämare. Rent estetiskt och formmässigt är det inte så stor skillnad mellan tillverkarnas cykelhjälmar, men när man kollar närmare på dem upptäcker Aktiv Tränings testpanel små detaljer som gör stor skillnad. Många av cykelhjälmarna håller hög klass och det finns flera i budgetklassen som imponerar.

Den hjälm som får högst betyg hittar vi i lyxklassen, Giro Aeon. Giros cykelhjälm är testets dyraste, men också den bästa enligt Aktiv Träning. Giro Aeon är en riktig lättviktare med sina 188 gram och hjälmen känns mycket lätt på huvudet. Trots att man skalat av det mesta som väger något har man lyckats skapa en hjälm som är mycket bekväm och praktisk att bära. Giro Aeon är Aktiv Tränings klara vinnnare!

Bäst i budgetklassen är Rudy Project Sterling som imponerar med sitt innovativa insektsnät. Hjälmen har 18 ventilationshål och kuddarna invändigt gör att den får en mycket bra passform. Nackdelen med denna hjälm är att den är något för tung, 340 gram. Två andra cykelhjälmar som får höga betyg och köprekommendationer i varje kategori är Giro Savant och Specialized S-Works Previal.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"