HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av paraplyvagnar

till barn uppdaterad 12:e April, 2016, Baserad på 6 experttester.

Ska du köpa paraply/resevagn? Tänk då på att det är extremt viktigt att läsa om modellen du är intresserad av - INNAN du köper den. Det har länge varit prat om vagnarnas säkerhet och man kan läsa på internet och i tidningar att många modeller som finns på marknaden är riktigt farliga. Det finns kläm-risker, kväv-risk (om spärrarna går sönder och chassit skulle falla ihop) och på de plastiga modellerna kan handtag, hjul och ramar gå sönder. Läs noga om modellen och prata gärna med andra föräldrar som använder den, för att vara säker på att du gör ett bra val. Här nedanför har vi samlat ett par tester som du kan börja att läsa redan nu! Bland testerna finns även vanliga sittvagnar.

Test.se rekommenderar

Kronan Sulky S - bäst i test bland Paraplyvagnar 2020
Kronan Sulky S, bäst i test.

Kronan Sulky S - Här på Test.se väljer vi att rekommendera den hopfällbara sittvagnen Sulky S från Kronan. När Testfakta under april 2016 testade sittvagnar, fick Kronan 4,5 i betyg av 5 möjliga. Vagnen känns stabil, vilket innebär att den inte välter lika lätt som en lättare, mindre vagn, när barnet lutar sig utåt. Dessutom klarade vagnen av Testfaktas 30 mil långa slitagetest utan att påverkas särskilt mycket.

konan Sulky S har ett ergonomiskt handtag, inbyggt insektsnät, lufthjul och den är bara 53 centimeter bred. Hopfälld blir sulkyn mycket liten och passar bra som en resevagn. Den… Läs mer

Paraplyvagnar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Barnvagnar

UPPDATERAD 1:a November, 2018

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Ett sittvagn måste tåla tuffa tag, men alla märken klarar inte påfrestningarna lika bra, visar resultatet av Testfaktas test. Från två av vagnarna kan småbitar lossna och innebära en kvävningsrisk. Vagnarna bör vara lätta, smidiga och samtidigt väldigt tåliga, då de ska klara av otaliga promenader fram och tillbaka till dagis, ofta med extra lastvikt i packkorgen. Överlag klarade sig de testade vagnarna bra, även om det finns stora skillnader mellan märkena. Kronans vagn tillhör de stabilaste vagnarna, vilket innebär att barnet kan alltså luta sig ut förhållandevis mycket utan att vagnen välter. Den kändes dessutom som ny fortfarande, efter ett 30 mil långt uthållighets/slitagetest! Det är alltså Kronan Sulky S som blir testets vinnare! På andraplats hamnar BabyJogger City Mini GT som är lättast att fälla ihop och den tar minst plats när den är hopfälld. Den klarar dessutom slitagetestet bra. Crescent Compact 360 XT Air tar tredjeplats och har genomgående bra betyg, men väger mest!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

En resevagn är en typ av vagn som ska vara särskilt anpassad för att tas med på resa. Gemensamt för resevagnar är att de är lätta och tar lite plats när de är hopfällda. Bäst-i-Test.se har testat nio olika resevagnar och bäst i test blev Babyzen. Detta är för närvarande den minsta resevagnen på marknaden och den enda som har tillräckligt små längd-, bredd- och höjdmått för att kunna tas med som handbagage på flyget. Att fälla ihop vagnen görs på 10 sekunder och kan göras med en hand. Sittdelen är fast framåtvänd med ett steglöst ställbart ryggstöd, som kan fällas ned till ett bra viloläge. Yoyo har ett bra rull, är lättstyrd och körkänslan känns snarlik den hos en fullstor vagn. Den känns också tålig och välbalanserad! Baby Jogger Zip hamnade på andraplats och lever upp till förväntningarna. Sittdelen är rymlig och vagnen har hög maxvikt. Ryggstödet kan fällas ned till fullt liggläge och fotstödet är ställbart. Överlag känns Jogger Zip som en väl genomtänkt vagn med många olika användningsområden. Sist, men inte minst, hamnade Bugaboo Bee3 på tredjeplats. Det är varken den minsta eller lättaste vagnen på marknaden, men för den som vill ha en vagn som inte kompromissar vad gäller funktioner, så är den ett av de mer kompakta alternativen. Här finns vändbar sittdel, både sittdel och ryggstöd kan regleras i höjd/längd. Även om vagnen är belastad till max med barn och packning så kan vagnen hävas och köras med en hand!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd och Rön har testat nio paraplyvagnar. En paraplyvagn är perfekt för stadens gator eller när man skall på semester. Den fungerar ofta som en andravagn. Man vill gärna att de skall vara säkra, smidiga och lättkörda. Vagnarna är testade både av experter och föräldrar. De är lämpliga för barn som kan sitta själv, från ca sex månader upp till cirka tre år. Paraplyvagnen har flera fördelar. Den är lättpackad och går att fälla ihop till ett smalt, avlångt paket.

Bäst i test med fina betyget 79/100 är Chicco Liteway. Den har ett attraktivt pris(ca 1300 kr) och får höga poäng för sin hanterbarhet, smidighet och säkerhet. Den är dock inte den bästa att använda i trappor.

Tvåa blir paraplyvagnen Maclaren Techno XT med betyget 78/100. Denna vagn är robust och har rejäl stoppning i hela sittdynan. Dock kostar den en tusenlapp mer än testvinnaren. På tredjeplats hittar vi Chicco Echo med betyget 76/100. Den kostar endast en tusenlapp och får jämna och fina betyg.

Två vagnar man bör undvika är BabyTravel Bombay XL och 2ME Sulky Bergen/Nice. Den sistnämnda innehåller ftalater som är hormonstörande. Betygen blir endast 32/100 och 22/100 för dessa två vagnar.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat 11 paraplyvagnar med Chicco Liteway som testvinnare. Vagnen är rejäl, lätthanterlig och har ett bra hopfällt format men bärhandtag saknas dock. Vagnens ram är stabil och dess detaljer är gedigna, samt att dess handtag är greppvänliga och även om de inte är ställbara, har de en bra höjd. Sittdelen i vagnen är rymlig och ombonad och modellen har genomgående lättjusterade inställningar. En nackdel med vagnen är att dess bromsreglage kan fastna i till exempel gallertrappor, men modellen erbjuder ändå hög körglädje. Varukorgen på vagnen är mycket rymlig och har dessutom en praktisk förslutning som skyddar mot regnstänk. När ryggen är nedfälld blir den dock svåråtkomlig. Ryggdelen har en enkel enhandsjustering och Chicco Liteway är en prisvärd vagn av hög kvalité och som dessutom erbjuder komfort för barnet. Maclarens vagn har greppvänliga och ställbara handtag och dess hjul är utrustade med reflexer. Vagnen ger ett gott kvalitetsintryckt och har en genomtänkt design men den kostar jättemycket. Vagnen från Maxi Cosi har en konstruktion som är enkel att förstå sig på och dess ram är stabil.Vagnens köregenskaper är goda, trots att hjulen är små, men modellen är dock svår att köra på en barnvagnsramp. Vagnen levererar ett högt kvalitetsintryck och genomtänkta detaljer.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

I ett test av sju paraplyvagnar som Testfakta gjorde under 2011 var det bara en vagn som fick godkänt. Redan efter andra delprovet i testet hade fem av vagnarna gått sönder och de kunde därför inte fortsätta bli testade. I delprovet testades barnvagnarnas hållfasthet genom att de fick rulla 312 km på ett rullband med två små gupp. Två, av de fem vagnar som inte klarade testet, fick riktigt allvarliga anmärkningar. En av dessa var 2Me by Riko, där ett antal nitar som håller ihop chassit sönder, stagen lossnade och hela chassit fällde ihop sig. De föräldrar som har den här vagnen uppmanas att sluta använda den innan den blir farlig!
I det tredje delprovet, där handtagens hållbarhet testades, blev även Koelstra-vagnen underkänd. Handtagen utsattes för lyft och tryck, vilket motsvarar att man kör vagnen upp och ner för en trottoarkant eller liknande. Då släppte vagnens vänstra handtag, men dess skumplast i ytterhöljet som ändå lyckas hålla ihop handtaget så att man inte fullt tappar greppet.
Akta Graco U’Go var den enda vagnen som kunde genomgå alla delproverna och få godkänt av Testfakta. Några av de delprover som var med i testet, var om det fanns risk för att man kunde fastna med fingret, vagnens stabilitet, slitstyrka i handtagen, låsningsmekanismen och vagnens hållfastbarhet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Paraplyvagnar har en kryss funktion som gör att man kan fälla ihop vagnen som ett paraply och ger möjligheten att bära med sig den utan problem. Här i Norden måste vi dock på vinterhalvåret ha en vagn med större hjul för att klara snöförhållandena. Råd och rön har testat sju paraplyvagnar och samtliga har fått bra testresultat. Trots de små hjulen kör man lätt och smidigt över trottoarkanter och andra ojämnheter. De små hjulen gör dessutom svängradien mindre på t.ex. bussen eller i mataffären. Den mest praktiska vagnen, och testvinnaren, är Chicco Liteway. Den är enklast att svänga med, dess handtag är rejäla att hålla i och den känns stabil att köra, även på ojämnt underlag. Den är också lätt att fälla ihop, vilket är viktigt med en paraplyvagn. En nackdel med Chicco Liteway är att sitsen är lite grund, vilket innebär att den är obehaglig för större barn. Samtliga vagnar i testet kan luta ryggen bakåt, vilket blir nödvändigt när barnet ska sova. Vagnen från Maxi Cosi, Mila, är avsedd för de allra minsta barnen. Den kan bland annat utrustas med ett babyskydd och en bilbarnstol för spädbarn i vagnen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"