HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av smarta armband

fritid uppdaterad 28:e Oktober, 2016, Baserad på 10 experttester.

Smarta armband är en trend som precis slagit igenom i Sverige, men har under en längre period varit en stor framgång i USA. Smarta armband kallas även träningsarmband, wearables, aktivitetsmätare, aktivitetsarmband, hälsomätare, stegräknare mm. Vi har valt att kalla dem smarta armband eftersom detta är den vanligaste termen.Vad gör då denna lilla rackare som man vanligtvis fäster runt handleden som en klocka? För att få reda på detta rekommenderas att man bär den dygnet runt. Enheten levererar en mängd information om användarens dagliga aktiviteter. Den har dels en stegräknare som tar reda på hur många steg man tagit per dag, dels en sömnmätare som registrerar hur du sover. Vissa smarta armband kan tala om hur ofta man vaknar under natten och även kvaliteten på den sömn man har. Den kan hjälpa dig att bli väckt vid det bästa klockslaget, beroende på din sömnrytm.Vissa av de smarta armbanden har displayer direkt på enheten och vissa har det inte. Alla smarta armband har antingen en app knuten till iPhone eller Android eller bägge två. Via appen kan du göra inställningar och få en större överblick om hur ditt aktiva liv ser ut. Batteritiden kan skilja sig rejält mellan olika modeller, vissa håller ett par dagar medan vissa håller uppemot ett år!

Test.se rekommenderar

Jawbone Up24 - bäst i test bland Smarta armband 2020
Jawbone Up24, bäst i test.

Jawbone Up24 - Vi på Test.se har valt att rekommendera det smarta armbandet Jawbone Up 24. Den placerar sig allra högst upp i fyra av de fem tester vi kikat på; Ica-Kuriren(2/8-14), Ljud och Bild(31/5-14), Mobil.se(23/4-14) och M3(19/5-14). Dess främsta egenskaper är en mycket läcker design, suverän användarvänlighet och ett stort urval av funktioner. Appen som hör till armbandet är den bästa på marknaden och du får en bra överblick över den senaste tidens aktiviteter. Jawbone Up 24 är dock inte felfri; den saknar display direkt på enheten och fastnar i vissa fall lite väl ofta i… Läs mer

Smarta armband - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Pulsklocka

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Löparskor

UPPDATERAD 24:e April, 2020

Löparjackor

UPPDATERAD 7:e April, 2020

Träningstights

UPPDATERAD 30:e Mars, 2020

Löpband

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Pricerunner

Publicerad

Aktivitetsarmband har blivit väldigt populära de senaste åren och flera använder dom dagligen. Pricerunner har testat armband från Fitbit, Moov, Jawbone, Sony och Razer, där alla modeller får betyget “bra” eller högre. Men när det gäller funktioner är skillnaderna stora. Bäst i test är Fitbit Charge 2 och Pricerunner beskriver modellen som “Bra har blivit ännu bättre”. Armbanden kommer inte med några större överraskningar i jämförelse med föregångaren, men alla de små förbättringarna vittnar om att man lyssnat på sina användare. Själva bandet kan numera bytas ut, huvudenheten är inte lika plastig och skärmen är precis så stor som den behöver vara, utan att det känns klumpigt. Även på testets andraplats hamnar Fitbit, fast med modellen Blaze istället. Blaze skiljer sig från övriga modeller genom att ta formen som en smartklocka, komplett med en färgskärm med pekfunktion och möjlighet att hojta till när du får sms. Designen är inte klockans starkaste kort, men känns ändå relativt neutral i sitt utförande. På testets tredjeplats hamnade Moov Now som skiljer sig från mängden på så vis att den faktiskt hjälper dig med träningen - även utan pulsmätare och display. Istället för att hålla koll på vad du äter och hur du mår, är Moov Now helt fokuserad på träningen och i dagsläget finns det stöd för cykling, löpning, simning, boxning och gång. Armbandet är vattentätt.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Med ett bra träningsarmband kan du få hjälp att få tillbaka formen, då undersökningar visar att de som använder träningsarmband rör på sig betydligt mer än andra. Aftonbladet har testat de bästa smarta armbanden på marknaden just nu! Polar får guldmedaljen med sin modell A360. Här finns display, klocka, pulsmätare, stegräknare och kalorimätare. Dessutom är den vattentät! För de lite mer kräsna aktiva går det att koppla till ett separat pulsband. Armbandet har alla de viktiga funktionerna och en mycket lång batteritid. Garmin Vivosmart HR tar andraplats och har samma funktioner och är ett bra alternativ till Polar. Tyvärr har armbandet inte lika lång batteritid och vad gäller träningsarmband är det skönt att inte behöva oroa sig om batteritiden räcker. Fitbit Charge HR är också ett bra armband och hamnar därför på tredjeplats. Här finns bra funktionalitet och det är lätt att använda. Det är också kul att kunna tävla med andra användare. Själva armbanden går dock lätt sönder.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat åtta olika aktivitetsarmband. Dessa armband som även kallas smarta armband är väldigt heta på marknaden och förra året 2014 var detta årets julklapp. Om du vill ha koll på dagens aktiviteter är detta ett bra köp. Sitter du fast framför datorn eller tv:n och vill få lite pushning är aktivitetsarmbandet en smart lösning. De flesta armband kan även mäta sömn och sömnaktivitet.

Bäst i test blir det omåttligt populära armbandet Jawbone UP 24. Jawbone har funnits med ett bra tag och har vunnit majoriteten av alla konsumenttester. Armbandet i sig imponerar inte. Det saknar display och fastnar ibland lätt i kläder. Men appen är däremot mycket imponerande. Den mäter sömn, träning, mat och kalorier. Den är bra på att pusha dig framåt i träningen och den är lättanvänd. Betyget blir 5/6 och priset ligger på ca 1200 kr. Jawbone UP 24 fungerar både med iOS och Android.

Polar Loop kräver en dator för att aktiveras och är lite krånglig att få på. Det behöver klippas och armbandslåset kräver pillig insats. Polar loop får betyget 4/6 och blir utnämnd till ”Bästa Köp” av Ljud och Bild. Den har ett lågt pris och fungerar utmärkt med Polars eget pulsband. Detta gör att man mer exakt kan mäta aktiviteter som cykelpass och styrketräning.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Tidningen Aftonbladet har testat årets julklapp 2014, nämligen aktivitetsarmbandet. 15 olika armband har genomgått testet och priserna varierar från 499 – 1795 kr. Flera av budgetalternativen får riktigt fina betyg, så man skall definitivt kolla närmare på de billigare armbanden. Handelns utredningsinstitut utsåg den 25 november aktivitetsarmbandet till årets julklapp och man kan även kalla produkten träningsarmband, smarta armband, wearables mm. Kärt barn har många namn!

Det smarta armbandet har blivit en försäljningssuccé och enligt Aftonbladets artikel har försäljningen ökat med hela 684 procent mellan augusti i fjol och augusti i år. Det finns många tillverkare och många olika modeller, men ingen har än så länge kommit fram med den perfekta produkten. Sex armband får näst högsta betyget 4 plus av 5 möjliga. Aftonbladet har inte valt att utse någon tydlig vinnare och ingen direkt rangordning mellan de sex bästa armbanden. Vi har därför valt att gå efter priset. De billigaste armbanden med betyget 4 plus hamnar därmed högst upp i listan.

Jawbone Up Move är det billigaste aktivitetsarmbandet med sina 499 kr. Armbandet har ingen bildskärm, men däremot stegräknare, kaloriräknare och distansmätare. Jawbone Up Move är en bra och billig lösning med lång batteritid. Den har de flesta funktioner som storebror Jawbone Up24, men är ett mer prisvärt alternativ. Jawbone Up Move får slutbetyget 4 plus av 5 möjliga.

Fitbit Flex är också ett billigt träningsarmband som får högt betyg av Aftonbladet. Armbandet kostar 549 kr och täcker de nödvändigaste behoven. Fitbit Flex väger endast 8,5 gram och är ett smidigt alternativ. Ihealth AM3 har alla funktioner du behöver och ett attraktivt pris; 599 kr. Den tål vatten och fungerar med bluetooth. Övriga smarta armband som får Aftonbladets näst högsta betyg är Fitbit Charge, Jawbone Up och Withings O2.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat årets julklapp aktivitetsmätaren. Några kallar den träningsarmband eller smarta armband. Råd & Rön har valt att kalla den aktivitetsmätare. Tidningen har testat 13 olika aktivitetsmätare och både pris och kvalitet spretar en hel del. De billigaste aktivitetsmätarna kostar ett par hundralappar, medan de dyraste ligger en bit över 1000 kr.

Råd och Rön konstaterar att alla aktivitetsmätare inte gör sitt jobb. Vissa mäter bara att du rör dig, inte hur. Stillasittande träning som styrketräning och yoga får inte samma utslag som exempelvis promenader. Några aktivitetsmätare räknar fel antal steg och vissa klarar inte av att räkna kalorier korrekt. Däremot är de bättre på att mäta sömn.

Två aktivitetsmätare delar på förstaplatsen och får det sammanlagda slutbetyget 76 poäng av 100 möjliga. Fitbit Zip kostar runt en femhundring och klarar sig bra inom alla delmoment. Bäst betyg får den för sitt ypperliga batteri. Sony Smartband SWR10 får också bra betyg för sitt uthålliga batteri, men har en något bättre app. På hedersam tredjeplats hittar vi kritikerfavoriten Jawbone Up24, som i andra tester tagit hem full pott. Betyget för Jawbone Up24 blir 73 poäng av 100 möjliga. Den aktivitetsmätare som får sämst betyg av Råd & Rön är iHealth som endast erhåller 62 poäng.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har testat åtta olika smarta armband i sitt senaste nummer. Armbanden håller koll på dina steg precis som en stegräknare, men kombinerar detta med att hålla koll på kaloriförbränning, puls och sömn. Sedan överförs information till datorn eller mobilen för att få en mer överskådlig information. Ica-Kurirens omdömen om de smarta armbanden är generellt sätt ganska svala, men det finns undantag.

Bäst i test är Jawbone Up 24 som är ett lättanvänt armband som kostar drygt en tusenlapp. Jawbone har en av de bästa mobilapparna och armbandet håller reda på steg, kaloriförbränning och sömn. Är du intresserad av mer detaljerad information om din sömn har du hittat rätt produkt. Jawbone Up 24 håller inte bara koll på hur länge du har sovit, utan även hur djupt du sovit. Vill du föra dagbok över dina måltider går detta också bra. Avslutningsvis har Jawbone Up 24 en snygg design och tål vatten.

Bästa budgetalternativ är Fitbit Flex som kostar drygt 700 kr. Det smarta armbandet från Fitbit har en bra och tydlig display samt är lättanvänd. Nackdelen med armbandet är att det saknar sömn- och matanalyser. Två andra smarta armband som får bra betyg är Withings Pulse O2 och Garmin Forerunner 220. Det förstnämnda har en noggrann stegräknare och en bra mobilapp. Garmins smarta armband är en lättnavigerad historia som är fullproppad med funktioner. En nackdel är att den endast fungerar för löpning.

Vinnare i det här testet

Ljud och Bild

Publicerad

Ljud och Bild har jämfört 5 st smarta armband och konstaterar att dessa inte bara är till för atleter och träningsnarkomaner. De kan användas att vem som helst och är till för att engagera och motivera personer. Ljud och Bild har kollat närmare på användarvänlighet, tillgänglighet, byggkvalitet, batteritid och produktens alla funktioner. Man har även kikat på de appar som hör till enheten.

Bäst enligt Ljud och Bild är det smarta armbandet Jawbone Up 24. Den är läckert designad och samtidigt robust. Användarvänligheten är på topp och den kommer med många praktiska funktioner. Jawbone kan exempelvis väcka dig under REM-sömn och den vibrerar om du suttit still för länge. Nackdelen med Jawbone Up 24 är att den inte är speciellt informativ om du inte har tillgång till appen.

God tvåa i testet är armbandet Misfit Shine som är ett prisvärt alternativ. Misfit Shine är en liten och nätt produkt som kan bäras överallt. Själva enheten är en mindre bricka som man kan som nyckelring eller fastklämd på kläderna. Alternativen är många. Appen som hör till är lättanvänd och installationen är enkel.

Vinnare i det här testet

M3

Publicerad

Pryltidningen M3 har denna gång gett sig på att testa ett gäng smarta armband eller stegräknare om man så vill. Armbanden kan hjälpa oss att hålla reda på hur många steg vi tar varje dag och även registrera hur vi sover. De armband som testats denna gång ligger i ett prisspann mellan 700-1800 kr.

Testets vinnare är Jawbone Up 24 som är ett riktigt snyggt armband med bra funktioner och en intuitiv app. Jawbone har bluetooth-funktionalitet och kan synkas trådlöst. Den läckra designen kommer från Yves Behar och det finns möjlighet av välja både storlek, färg och mönster. Appen Up gör att du kan se hur många steg du tagit och hur djupt du har sovit. Priset ligger strax över 1000 kr och den har en batteritid på ca 5-6 dagar.

Ett annat smart armband som får toppbetyg är Sony Smartband. Sonys modell fungerar perfekt om du har en Xperia Z2 eller någon annan Androidtelefon. Men har du exempelvis en Iphone fungerar inte denna enhet. Sonys app till Smartband heter Lifelog och registrerar varje steg du tar, hur mycket du äter och hur många kalorier du förbrukar. Sony Smartband är en av testets billigaste produkter och för ca 700 kr blir den din.

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

Hälsotidningen iForm har i ett litet test provat och betygssatt tre smarta armband. Man kan även kalla dem aktivitetsmätare, stegräknare eller aktivitetsarmband. Dessa armband avslöjar hur mycket vi rör på oss och det är meningen att de skall locka oss till aktivitet.

Bäst i test enligt iForm är Nike Fuelband. Detta smarta armband från Nike är mycket användarvänligt och räknar om all din aktivitet till Fuel Points. Nike Fuelband har en tydlig display och laddningen av enheten sker via en inbyggd USB-sticka. Nackdelen med Nikes armband är att den snabbt blir sliten och förlängningsdelen lätt kan gå av.

Näst bäst i testet är det smarta armbandet Jawbone Up som mäter steg, kalorier, aktivitet och sömnmönster. Det bärs på den icke-dominanta handleden, vilket innebär att om du är högerhänt skall du bära det på vänster hand. Fördelen med Jawbone är att den är snyggt designad, tålig och enkel att ta av och på. Nackdelen är att den saknar display och det krävs en smartphoneapp för att se resultaten.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har i en artikel testat fyra av de vanligaste aktivitetsmätare eller som vissa kallar det ”smarta armband”. Denna trend har blivit lite av årets grej, men har funnits i USA under en längre tid. Det smarta armbandet kommunicerar med din mobiltelefon och presenterar sedan alla fakta både i din telefon och via webben.

Det armband som Mobil.se gillar bäst är Jawbone Up 24. Den läckra designen diggas skarpt och Jawbone har överlägset den bästa appen. Den läser in aktivitet, antal förbrukade kalorier och sömnmönster. Du kan även få en hel del goda tips från appen om hur du rör dig samt kostlogg. Nackdelen med Jawbone Up 24 är att den ofta fastnar i tröjor, jackor, väskor mm. Den saknar dessutom en display direkt på enheten.

Tvåa i Mobil.se test blir det smarta armbandet Garmin Vivofit. Dess främsta egenskaper är en suverän batteritid. Garmin laddas inte utan drivs av klockbatterier som ger den uppemot ett års batteritid. Enheten har en röd linje längst upp på skärmen som tänds om du varit för inaktiv under en längre period, vilket kan locka till aktivitet. Nackdelen med Garmins smarta armband är att deras app är begränsad.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"