HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av takboxar

motor uppdaterad 8:e April, 2019, Baserad på 7 experttester.

Det finns en del att tänka på när man är ute efter en takbox till sin bil. Först och främst kan man fundera på vad man ska få plats med i boxen, t.ex. skidor, barnvagn eller golfbag m.m. Sedan är det bra att veta före köp om man vill kunna fästa takboxen på flera olika bilar, så att takboxen inte är för bred för någon av dem. Har man en äldre bil kan man titta på äldre modeller av takboxar, men har man en nyare bil så är även de nyare takboxarna bättre anpassade efter dessa. En bra takbox ska dessutom vara enkel att montera, främst av säkerhetsskäl. Läs på lite före köp och hitta den takbox som passar bäst till dig och din bil!

Test.se rekommenderar

Packline FX-SUV - bäst i test bland Takboxar 2019
Packline FX-SUV, bäst i test.

Packline FX-SUV - Här på Test.se väljer vi att rekommendera takboxen Packline FX-SUV. Boxen är specialutvecklad för höga SUV:ar, bilar med stora bakluckor eller bilar med korta tak – med andra ord passar den perfekt till de allra flesta bilarna på marknaden. Takboxen är endast 23 cm över takräcket med rymmer ändå 400 liter packning, och skidor upp till 208 cm långa. Packline FX-SUV levereras med iZi2connect-snabbfäste, för snabb och enkel montering. Konstruktionen är stabil och trots det är vikten låg. Läs mer

Takboxar - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Teknikens Värld Nr 4

Publicerad

Har ni fullt med packning i bilen på semestern? En takbox är ett bra komplement till bilen. Takbox funkar bra på både vintern och sommaren. Teknikens Värld har testat 6 olika varianter med volym på runt 400 liter med fokus på alpin skidåkning och väskor. Vissa boxar har därför inte plats för längdskidor. En viktig aspekt de tittat på är hur enkel boxen är att montera på och av. Detta ska vara enkelt och smidigt för att hamna högt i betyg. Den tydliga vinnaren i detta test är Mont Blanc Altitude 450, en stadig takbox med en bra kvalitetskänsla. Den är enkel att montera men saknar tyvärr monteringsfästen. En tydlig andraplacering finns inte, så vi på test.se har analyserat och noggrant granskat alla boxar och utsett en 2:a och 3:e-placering utifrån testets omdöme. På andraplats hamnar Calix 430 som är en lång, ganska låg takbox. Den har en snygg finish och lastas på ett smidigt sätt med låg bottendel. Den känns robust i plasten och låset. Monteringen är enkel och den har en momentbegränsare vilket Mont Blanc Altitude 450 saknar. Det enda negativa är den avsmalnande framdelen som kan bli ett problem om du ska lasta flera skidpar tex. På tredjeplats har vi Packline NX 195 som är testets dyraste box men också den finaste. Den är enkel att montera, lätt att hantera och stabil. Boxen har en låg bottendel, är bakåtöppnande med bra vinkel som gör att det inte är svårt att lasta från sidan.


Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 9 olika takboxar tillsammans med Norges Automobil-Forbund, NAF och bestod av tre delprov: krockprov, hanterbarhet och vattentäthet. I testet har de jämfört montering, packning och om boxarna klarar regn. Bäst betyg får Thule Motion XT XL, en krocksäker vattentät och lätthantering takbox. Den är mycket lätt att packa i och montera. På andraplats är Packline NX Premium XL som även den är en bra takbox i aspekter som krocksäkerhet och vattentäthet. Men den är tung och svår att få upp på taket för montering. Bra lås, lätt att öppna och surra lasten. Tätt efter när det gäller betyg har vi Packline Basic som är lite sämre men har okej krocksäkerhet och vattentäthet. Boxen är lätt att lasta och packa men något svår att montera.


Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

En takbox fungerar lika bra på sommarsemestern som på skidresan och är guld värd när utrymmet i bilen inte räcker till. Vi Bilägare har publicerat ett test av takboxar i tidningen nr.10 och Packline blev testets vinnare med modellen NX215, som är en relativt ny modell på marknaden. Finishen är mycket hög och trots att materialet är plast är den ganska nära GearOne i styvhet. Fastsättning sker med hjälp av två hakar som går att skjuta i spår i boxens undersida och som sedan spänns åt kring takräcket med ett vred - enkelt och tryggt. Locket öppnas samtidigt framåt och uppåt, vilket för att man kan lasta i och ur från tre håll. Packline NX215 är en mycket smidig takbox som med genomtänkt funktion blir testets självklara vinnare! På andraplats hamnar GearOne som är testets enda glasfiberbox och som dessutom är testets näst tyngsta på hela 27,8 kilo. Utförandet är klassiskt med locket ledat i boxens framkant och med dubbla gasdämpare som håller det uppe - superstabilt men inte så lättlastat. Fastsättning sker med u-byglar som löper i spår i golvet. Till skillnad från övriga boxar är golvet helt plant och dessutom klätt med nålfiltsmatta, vilket ger ett påkostat intryck. Dessutom är insidan vit, vilket ljusar upp och gör det lätt att hitta rätt bland lasten. Kvalitetskänslan är mycket hög och för den som använder en takbox i jobbet finns knappast ett bättre val! Calix 430 hamnar på tredjeplats och är tillverkad helt i plast. Öppning av locket kan göras från båda sidor, vilket underlättar vid lastning och lossning. Fästena löper i spår i boxens golv och greppar med dubbla hakar i takräcket genom att man drar i handtag på ovansidan. Överlag är kvalitetsintrycket helt okej och det ligger väl i nivå med prislappen.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har publicerat ett krocktest av takboxar. De har krocktestat sju av de vanliga boxarna och flera av dom klarar inte av testet. Har man skidor och pjäxor i sin takbox när man krockar, kan de bli direkt livsfarliga för andra trafikanter. Takboxarna har krocktestats vid en hastighet på 40 kilometer i timmen med två olika lastningar (50 kg, samt maxlast för respektive modell). Det är endast en box - Thule XL Motion - som klarar av att hålla lasten på plats vid kollision. Dessutom är den helt vattentät och lättast att hantera, vilket gör den till en klar testvinnare! Därefter hamnar de billigaste boxarna från Jula och Biltema på andra- och tredjeplats. I krocken går boxväggarna sönder så att skidspetsarna sticker ut, men lasten och boxen sitter kvar. De betydligt dyrare takboxarna från Calix och Mont Blanc, som kostar 8000 respektive 6000 kronor, klarar krocktestet sämst av alla. Antingen flyger hela boxen av taket på grund av att infästningarna brister eller så kastas lasten ut.

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld nr 3

Publicerad

Teknikens Värld har testat sju takbox från sex olika tillverkare och alla säljs i Sverige. Boxarna skiljer sig en hel del vad gäller pris, men de är alla av fullstor modell. Samtidigt skiljer det sig kanske lika mycket i utförande, samt praktisk funktion och det märks tydligt att de kommer att användas på olika sätt. Bäst i test blev Calix modell 600, även om marginalen till Thule 900 var mycket liten. Boxens vikt tillsammans med maxlast blir 104 kg. Observera att i stort sett alla normala bilar har en max taklast på 75 eller 100 kg. Monteringen är relativt enkel och kan göras av en person, från en sida. Den kan öppnas från båda sidor och har en något bättre kvalitet än medel. Thule Dynamic L 900 hamnar på andraplats och är riktigt smidig att hantera både vid montering och vid lastning/lossning. Även denna box kan öppnas på varje sida och här finns handtag på utsidan av boxen. På tredjeplats hamnar Packline Family och är mest rigid, den andas kvalitet. Tillsammans med Calix box är den tyngst av alla. Monteringen sker från båda sidorna men är relativt lätt. Nackdelen är dock att man måste lasta den bakifrån.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr 4

Publicerad

De allra flesta använder endast sin takbox en vecka per år – när det vankas skidsemester – och då oftast bara dagarna då man kör dit och hem. Vi Bilägare har testat takboxar och det är Packline som blir testvinnare med rejäla fästen som är enkla att montera och den slanka formen till trots har den även ett väl tilltaget lastutrymme. Dess lås är finare än hos övriga modeller, men ibland kärvar det och boxens glasfiberkanter fransar sig. Volvos takbox, som tillverkats av Autoform, fick andraplats. De färdigmonterade fästena passas in över takräckena och skruvas åt med handtag. De smarta spännskruvarna stjäl viss plats på sina fyra ställen, men annars är lastutrymmet väl optimerat. Mekonomen 460 har inte lika högt betyg som andra boxar i testet, men vi väljer trots det att sätta den på tredjeplats. Vi Bilägare har utsett den till ”Bästa budgetval”. Boxen monteras med externa krokar som skruvas på plats med en spännbult sin lätt kan tappas bort. Ett främre stag stabiliserar boxen men stjäl en del packningsplats. Den fick plus för små fästen och platta strukturgolv som håller grejerna på plats.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

På Smartson.se kan man läsa ett test som utförts av Vi Bilägare, där man testat tre takboxar för att utse en vinnare. Favoriten blev Thule Atlantis 780 men de andra två befanns inte ligga långt efter. Alla tre märken klarar de flesta testerna bra och mycket handlar om vilken bil man har och hur ofta man ska använda boxen. Materialen har stor betydelse, framför allt när boxen ska lyftas på plats då detta ofta är ett tungt projekt. När det gäller vattentålighet visade sig ingen av takboxarna läcka, även om Mont Blanc Triton 450 inte var helt tät i låskonstruktionen. En skillnad i designen är det faktum att glasfiberboxen Packline FX-SUV har slät undersida, medan Thule Atlantis 780 och Mont Blanc-boxen i ABS-plast har räfflor under boxen. Eftersom Thule Atlantis har ett smart monteringssystem, centrallås och kan öppnas från båda sidorna, blir detta favoriten i testet. Packline har dock inga direkta brister och kan vara ett bra alternativ om man ska ha sin takbox på hela tiden, eftersom den är både stadigare och lägre än de andra modellerna.

Observera: Testvinnaren Thule Atlantis har blivit ersatt av Thule Motion.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"