HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
takboxar - Bäst i test

Test av takboxar

18 ST PRODUKTER TESTADE

motor uppdaterad 9:e Juli, 2019, Baserad på 7 experttester.

Det finns en del att tänka på när man är ute efter en takbox till sin bil. Först och främst kan man fundera på vad man ska få plats med i boxen, t.ex. skidor, barnvagn eller golfbag m.m. Sedan är det bra att veta före köp om man vill kunna fästa takboxen på flera olika bilar, så att takboxen inte är för bred för någon av dem.

Har man en äldre bil kan man titta på äldre modeller av takboxar, men har man en nyare bil så är även de nyare takboxarna bättre anpassade efter dessa. En bra takbox ska dessutom vara enkel att montera, främst av säkerhetsskäl. Läs på lite före köp och hitta den takbox som passar bäst till dig och din bil.

Packa takboxen på rätt sätt

Se till att säkra all last i takboxen så att det inte kan åka runt inuti. Var även noga med att kolla bilens maxvikt. En tumregel är att bilen klarar 100 kg på taket men då är inte takräcke och takboxens vikt inräknad. Du kan räkna att detta väger 25 och de 75 kilo du har kvar är vikten du kan lasta i takboxen.

Olika typer av takboxar

De två vanligaste varianterna är skidboxar och packboxar. Skidboxar är ofta långa och tunna för att passa just skidor. Boxen går även att öppna från två håll. Packboxar är ofta höga och större, därför är det viktigt att du kontrollerar din bils nya höjd efter montering. Om du tänkt lasta tunga saker ska du försöka placera det tyngsta nära fästet på takräcket. Båda typerna av boxar är bra, det handlar mer om ditt individuella önskemål.

En till modell är takboxar i tyg, dessa monteras på samma sätt som vanliga takboxar. Dragkroksbox finns också, dessa boxar passar extra bra om du har en hög, stor bil där det är svår att nå upp till taket till exempel.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Thule Motion XT XL

Testresultat
Testfakta 2019,    Testfakta 2016
Krocksäker vattentät användarvänlig.
Svårt att surra lasten
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar takboxen Thule Motion XT XL. Den har blivit utsedd till bäst i test av Testfakta i början av 2019. Efter krocktest får Thule endast en spricka fram men går fortfarande att använda. Takboxen är vattentät, lätt att montera, packa och hantera. Insidan rymmer 500 liter och är tillverkad av plast. Den enda kritik den får är att det kan vara lite svårt att surra lasten.

Visa hela texten
Volym:
300 liter
Maxkapacitet:
75 kg

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Packline FX-SUV

Testresultat
Smartson 2010,    Vi Bilägare nr 4 2014
Volym:
400 liter
Maxkapacitet:
75 kg
Visa alla specifikationerna

Thule Dynamic L 900

Testresultat
Teknikens Värld nr 3 2016
Omdömen Via prisjakt

Volym:
430 liter
Maxkapacitet:
75 kg
Visa alla specifikationerna

Takboxar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Teknikens Värld Nr 4

Publicerad

Har ni fullt med packning i bilen på semestern? En takbox är ett bra komplement till bilen. Takbox funkar bra på både vintern och sommaren. Teknikens Värld har testat 6 olika varianter med volym på runt 400 liter med fokus på alpin skidåkning och väskor. Vissa boxar har därför inte plats för längdskidor. En viktig aspekt de tittat på är hur enkel boxen är att montera på och av. Detta ska vara enkelt och smidigt för att hamna högt i betyg. Den tydliga vinnaren i detta test är Mont Blanc Altitude 450, en stadig takbox med en bra kvalitetskänsla. Den är enkel att montera men saknar tyvärr monteringsfästen. En tydlig andraplacering finns inte, så vi på test.se har analyserat och noggrant granskat alla boxar och utsett en 2:a och 3:e-placering utifrån testets omdöme. På andraplats hamnar Calix 430 som är en lång, ganska låg takbox. Den har en snygg finish och lastas på ett smidigt sätt med låg bottendel. Den känns robust i plasten och låset. Monteringen är enkel och den har en momentbegränsare vilket Mont Blanc Altitude 450 saknar. Det enda negativa är den avsmalnande framdelen som kan bli ett problem om du ska lasta flera skidpar tex. På tredjeplats har vi Packline NX 195 som är testets dyraste box men också den finaste. Den är enkel att montera, lätt att hantera och stabil. Boxen har en låg bottendel, är bakåtöppnande med bra vinkel som gör att det inte är svårt att lasta från sidan.


Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 9 olika takboxar tillsammans med Norges Automobil-Forbund, NAF och bestod av tre delprov: krockprov, hanterbarhet och vattentäthet. I testet har de jämfört montering, packning och om boxarna klarar regn. Bäst betyg får Thule Motion XT XL, en krocksäker vattentät och lätthantering takbox. Den är mycket lätt att packa i och montera. På andraplats är Packline NX Premium XL som även den är en bra takbox i aspekter som krocksäkerhet och vattentäthet. Men den är tung och svår att få upp på taket för montering. Bra lås, lätt att öppna och surra lasten. Tätt efter när det gäller betyg har vi Packline Basic som är lite sämre men har okej krocksäkerhet och vattentäthet. Boxen är lätt att lasta och packa men något svår att montera.


Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

En takbox fungerar lika bra på sommarsemestern som på skidresan och är guld värd när utrymmet i bilen inte räcker till. Vi Bilägare har publicerat ett test av takboxar i tidningen nr.10 och Packline blev testets vinnare med modellen NX215, som är en relativt ny modell på marknaden. Finishen är mycket hög och trots att materialet är plast är den ganska nära GearOne i styvhet. Fastsättning sker med hjälp av två hakar som går att skjuta i spår i boxens undersida och som sedan spänns åt kring takräcket med ett vred - enkelt och tryggt. Locket öppnas samtidigt framåt och uppåt, vilket för att man kan lasta i och ur från tre håll. Packline NX215 är en mycket smidig takbox som med genomtänkt funktion blir testets självklara vinnare! På andraplats hamnar GearOne som är testets enda glasfiberbox och som dessutom är testets näst tyngsta på hela 27,8 kilo. Utförandet är klassiskt med locket ledat i boxens framkant och med dubbla gasdämpare som håller det uppe - superstabilt men inte så lättlastat. Fastsättning sker med u-byglar som löper i spår i golvet. Till skillnad från övriga boxar är golvet helt plant och dessutom klätt med nålfiltsmatta, vilket ger ett påkostat intryck. Dessutom är insidan vit, vilket ljusar upp och gör det lätt att hitta rätt bland lasten. Kvalitetskänslan är mycket hög och för den som använder en takbox i jobbet finns knappast ett bättre val! Calix 430 hamnar på tredjeplats och är tillverkad helt i plast. Öppning av locket kan göras från båda sidor, vilket underlättar vid lastning och lossning. Fästena löper i spår i boxens golv och greppar med dubbla hakar i takräcket genom att man drar i handtag på ovansidan. Överlag är kvalitetsintrycket helt okej och det ligger väl i nivå med prislappen.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har publicerat ett krocktest av takboxar. De har krocktestat sju av de vanliga boxarna och flera av dom klarar inte av testet. Har man skidor och pjäxor i sin takbox när man krockar, kan de bli direkt livsfarliga för andra trafikanter. Takboxarna har krocktestats vid en hastighet på 40 kilometer i timmen med två olika lastningar (50 kg, samt maxlast för respektive modell). Det är endast en box - Thule XL Motion - som klarar av att hålla lasten på plats vid kollision. Dessutom är den helt vattentät och lättast att hantera, vilket gör den till en klar testvinnare! Därefter hamnar de billigaste boxarna från Jula och Biltema på andra- och tredjeplats. I krocken går boxväggarna sönder så att skidspetsarna sticker ut, men lasten och boxen sitter kvar. De betydligt dyrare takboxarna från Calix och Mont Blanc, som kostar 8000 respektive 6000 kronor, klarar krocktestet sämst av alla. Antingen flyger hela boxen av taket på grund av att infästningarna brister eller så kastas lasten ut.

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld nr 3

Publicerad

Teknikens Värld har testat sju takbox från sex olika tillverkare och alla säljs i Sverige. Boxarna skiljer sig en hel del vad gäller pris, men de är alla av fullstor modell. Samtidigt skiljer det sig kanske lika mycket i utförande, samt praktisk funktion och det märks tydligt att de kommer att användas på olika sätt. Bäst i test blev Calix modell 600, även om marginalen till Thule 900 var mycket liten. Boxens vikt tillsammans med maxlast blir 104 kg. Observera att i stort sett alla normala bilar har en max taklast på 75 eller 100 kg. Monteringen är relativt enkel och kan göras av en person, från en sida. Den kan öppnas från båda sidor och har en något bättre kvalitet än medel. Thule Dynamic L 900 hamnar på andraplats och är riktigt smidig att hantera både vid montering och vid lastning/lossning. Även denna box kan öppnas på varje sida och här finns handtag på utsidan av boxen. På tredjeplats hamnar Packline Family och är mest rigid, den andas kvalitet. Tillsammans med Calix box är den tyngst av alla. Monteringen sker från båda sidorna men är relativt lätt. Nackdelen är dock att man måste lasta den bakifrån.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare nr 4

Publicerad

De allra flesta använder endast sin takbox en vecka per år – när det vankas skidsemester – och då oftast bara dagarna då man kör dit och hem. Vi Bilägare har testat takboxar och det är Packline som blir testvinnare med rejäla fästen som är enkla att montera och den slanka formen till trots har den även ett väl tilltaget lastutrymme. Dess lås är finare än hos övriga modeller, men ibland kärvar det och boxens glasfiberkanter fransar sig. Volvos takbox, som tillverkats av Autoform, fick andraplats. De färdigmonterade fästena passas in över takräckena och skruvas åt med handtag. De smarta spännskruvarna stjäl viss plats på sina fyra ställen, men annars är lastutrymmet väl optimerat. Mekonomen 460 har inte lika högt betyg som andra boxar i testet, men vi väljer trots det att sätta den på tredjeplats. Vi Bilägare har utsett den till ”Bästa budgetval”. Boxen monteras med externa krokar som skruvas på plats med en spännbult sin lätt kan tappas bort. Ett främre stag stabiliserar boxen men stjäl en del packningsplats. Den fick plus för små fästen och platta strukturgolv som håller grejerna på plats.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

På Smartson.se kan man läsa ett test som utförts av Vi Bilägare, där man testat tre takboxar för att utse en vinnare. Favoriten blev Thule Atlantis 780 men de andra två befanns inte ligga långt efter. Alla tre märken klarar de flesta testerna bra och mycket handlar om vilken bil man har och hur ofta man ska använda boxen. Materialen har stor betydelse, framför allt när boxen ska lyftas på plats då detta ofta är ett tungt projekt. När det gäller vattentålighet visade sig ingen av takboxarna läcka, även om Mont Blanc Triton 450 inte var helt tät i låskonstruktionen. En skillnad i designen är det faktum att glasfiberboxen Packline FX-SUV har slät undersida, medan Thule Atlantis 780 och Mont Blanc-boxen i ABS-plast har räfflor under boxen. Eftersom Thule Atlantis har ett smart monteringssystem, centrallås och kan öppnas från båda sidorna, blir detta favoriten i testet. Packline har dock inga direkta brister och kan vara ett bra alternativ om man ska ha sin takbox på hela tiden, eftersom den är både stadigare och lägre än de andra modellerna.

Observera: Testvinnaren Thule Atlantis har blivit ersatt av Thule Motion.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.