VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





AI - vad är det egentligen

Vad är egentligen artificiell intelligens? Hur fungerar den och med vad kan den hjälpa oss människor?

Artificiell intelligens, AI, är inte längre en skruvad tanke om tänkande robotar som taget direkt ur en science fictionfilm. Även om AI funnits länge, är det först på senare år som den blivit allmängiltig och placerats i produkter och sammanhang tillgängliga för gemene man. Frågan många nu ställer sig är – kommer den artificiella intelligensen hjälpa eller stjälpa oss.

Vad är AI?

Begreppet artificiell intelligens innebär enkelt uttryckt att datorer uppvisar mänsklig intelligens. Mänsklig intelligens i detta sammanhang syftar till förmågan att fatta beslut utifrån en given situation genom att dra slutsatser. Datorer har, historiskt sett, kunnat arbeta automatiskt med hjälp av förprogrammering. Den artificiella intelligensen tillåter datorn att kunna jobba ännu mer automatiskt, med förmågan att fatta beslut baserat på en slags realtidsanalys.

Det finns redan idag många produkter och tjänster som använder sig av AI. Flera av dessa stöter vi på varje dag, mer eller mindre medvetet. Alltifrån robotgräsklippare som kan undvika hinder när de dyker upp, till högtalarsystem som förstår vad du säger.

Hur AI används idag

Det är inte heller någon slump att Netflix eller andra streamingtjänster väljer ut rekommendationer till just dig, filmer och serier som du troligtvis skulle tycka om att titta på. När du får handplockade tips om nästa film du borde se, är det AI som gjort urvalet.

När du surfar runt på nätet dyker det inte sällan upp anpassade annonser i flödet. Du kanske pratar om ett pastarecept på lunchen. En stund senare när du tittar på datorn eller mobilen dyker det upp annonser med, ja precis – pastarecept.

Att artificiell intelligens rekommenderar filmer eller skräddarsyr annonser kanske känns lite banalt. Men det finns också områden där den jobbar på ett mer samhällsnyttigt plan. Hela tanken med AI är att en dator skall kunna utföra monotona och enklare arbetsuppgifter. På så sätt frigörs det tid för oss människor att ägna oss åt mer analytiskt, kalkylerande och konkluderande arbete.

AI inom sjukvård

Hälso- och sjukvård är ett område där AI vuxit stort. Med hjälp av intelligenta datorer, låt oss kalla dem robotar, har sjukvården kunnat effektiviseras genom att bli både snabbare och billigare. Plötsligt har det blivit enklare att jobba mer preventivt inom vården med förebyggande insatser. Feldiagnoserna blir färre och vårdkvalitén högre. Bättre resursutnyttjande leder i slutändan till mer vård per krona.

AI inom dataskydd

AI-lösningar finns redan i många verksamheter där den jobbar med dataskydd. Även i denna bransch handlar det om preventivt arbete. Genom att identifiera skadlig datatrafik kan AI hjälpa till att förebygga cyberattacker.

AI inom bokföring

Inom ekonomi och redovisning finns det många lösningar som använder sig av AI, exempelvis bokföringsprogram som sköter bokföringen helt själv. Poängen med detta, som i alla andra fall, är att det ska frigöra tid. Utbildade ekonomer ska kunna ägna sig mer åt kvalificerat arbete med mer precisa analyser och prognoser, istället för att lägga tiden på repetitiva handlingar.

AI inom fondsparande

På senare år har det blivit populärt med så kallade fondrobotar, en digital spar-tjänst som effektiviserar och automatiserar ditt fondsparande. Det är en bra lösning för de som varken har tid eller lust att ägna tid åt aktivt fondsparande. Fördelar med en fondrobot:

  1. Automatiserar sparande och investeringar
  2. Låga avgifter
  3. Bra riskspridning
  4. Sparar tid
  5. Bra riskjusterad avkastning
  6. Bra för den som inte är så intresserad eller insatt i handel med fonder och aktier.
  7. Låter inte känslor styra över plötsliga upp- eller nedgångar på börsen, man behöver inte själv hålla koll på hur marknaden svänger

Aktieskolan har den kompletta guiden för fondrobotar och jämför de olika robotarna som finns på marknaden. Allt som finns att veta i detta ämne, går att hitta där.

Hur kommer AI påverka oss

Med intelligenta datorer kommer också vissa risker. Entusiasmen blandas med en oroskänsla över hur detta kan komma att missbrukas. Det finns redan vissa exempel på detta där bilder kan manipuleras och användas som politisk propaganda. Fejkade bilder kan bli nästintill omöjliga att skilja från äkta.

Säkerhetshot direkt mot människor är ännu ett orosmoln. Så kallade phishing-mail, riktade direkt till privatpersoner, kan i värsta fall göra stor skada genom läckta personuppgifter. Det är viktigare nu än någonsin att vara aktsam med vilka länkar som klickas och så vidare.

Vissa är även oroliga för att flera jobb kommer försvinna eftersom robotar kan komma att bli mer kostnadseffektiva. Samtidigt öppnas det upp fler arbetsmöjligheter, om än inom en annan typ av bransch än vad man kanske tänkt sig.

Ett ännu värre hot är att autonoma vapensystem kan hackas och sätta bestyckade drönare i orätta händer. Smarta hem och smarta bilar skulle också kunna hackas, vilket inte heller ett drömscenario.

Lika intensivt som det arbetas på att förfina tekniken inom AI, jobbas det på att säkra den datoriserade intelligensen för att minimera riskerna. Flera forskare ägnar mycket tid åt att ta fram olika förslag som skall förebygga missbruket av den artificiella intelligensen. Några av de konkreta förslag som tagits fram är:

  • Utökat samarbete mellan tekniska forskare och lagstiftare för att, genom begränsningar, se till att AI inte används på fel sätt.
  • Forskare och ingenjörer som arbetar med utveckling av AI, måste ta hänsyn till om en ny teknisk landvinning kan användas på fel sätt.
  • En utökning av gruppen bestående av intressenter och experter, som tillsammans kan föra diskussioner kring utvecklingen och bredda perspektiven.

Redaktionen
Test.se